WOODSTOCK MUSIC & ART FAIR FESTIVAL 1969 – "Ποιοι απουσίασαν και γιατί;»

Wednesday, 09 August 2017 06:00
Συντάκτης:
Published in Αρθρογραφία

Αύγουστος 1969
Το φημισμένο Καλοκαίρι της Αγάπης...
15-18 του μήνα, τρεις μέρες Ειρήνης και Μουσικής.

Αναπολεί & παίρνει απουσίες η Εύα Foxy Lady Ζευγούλα

Δεκάδες καλλιτέχνες και μουσικά σχήματα που εμφανίστηκαν και ενθουσίασαν το κοινό, μουσικοί που κατέκτησαν παγκόσμια φήμη εκείνο το τριήμερο, που έγιναν ήρωές μας από τη σκηνή του Woodstock. Μουσικό και καλλιτεχνικό γεγονός με πολιτικές προεκτάσεις που γράφτηκε στην ιστορία. Πόση συγκίνηση πρέπει να ένιωσαν όσοι προσκλήθηκαν να εμφανιστούν άραγε;

 

Όλοι πέταξαν τη σκούφια τους για να βρεθούν εκεί, παρότι δεν είχε γίνει ακόμη το μεγάλο μπάμ... Υπήρξαν όμως, όσο παράξενο κι αν φαίνεται, και καλλιτέχνες που αρνήθηκαν να πάρουν μέρος. Κι όμως είναι αλήθεια... Πάμε να δούμε;

Ο Bob Dylan για παράδειγμα στη γειτονιά του οποίου θα γινόταν το Φεστιβάλ. Ο Dylan είχε υπογράψει στα μέσα του Ιουλίου για μια εμφάνιση στο Isle of Wight Festival of Music. Έφυγε μάλιστα με το “Queen Elizabeth 2” για την Αγγλία στις 15 Αυγούστου, τη μέρα δηλαδή που ξεκινούσε το Woodstock. Ήταν ιδιαίτερα ενοχλημένος μάλιστα από τους hippies που μαζεύονταν γύρω από το σπίτι του εκεί στη γειτονική πόλη του Woodstock!...

 

Ο Jeff Beck διέλυσε το θρυλικό group του λίγο πριν το Woodstock. «Επίτηδες το διέλυσα πριν το Woodstock», δήλωσε, «…δεν ήθελα άλλωστε να το διατηρήσω». Το ενδιαφέρον είναι ότι θα ήταν η πρώτη φορά που θα έπαιζε ο Beck με τον Tim Bogert και τον Carmine Appice. Επίσης ο θρυλικός πιανίστας Nicky Hopkins έπαιζε με τους Jefferson Airplane.

Οι Doors είχαν συμπεριληφθεί στο line up αλλά ακύρωσαν τελευταία στιγμή. Σύμφωνα με τον κιθαρίστα τους Robby Krieger, το απέρριψαν γιατί σκέφτηκαν ότι θα ήταν μια δευτεροκλασάτη επανάληψη του Monterey Pop Festival, μια απόφασή που μετάνιωσαν φυσικά εκ των υστέρων.

 

Οι Led Zeppelin είχαν προσκληθεί να παίξουν αλλά ενώ όλοι ήταν σύμφωνοι και ενθουσιασμένοι, ο μάνατζερ τους Peter Grant αρνήθηκε γιατί σκέφτηκε ότι θα ήταν απλά άλλη μια μπάντα χωρίς κάποια ιδιαίτερη θέση, χωρίς ιδιαίτερη προβολή. Καμιά φορά αυτοί οι ίδιοι οι μανατζαραίοι που χτίζουν το κύρος μιας μπάντας, ενίοτε την χαντακώνουν…

Οι Byrds επίσης προσκλήθηκαν αλλά επέλεξαν να μην εμφανιστούν γιατί πίστευαν ότι το Woodstock δεν ήταν κάτι διαφορετικό, ήταν απλά άλλο ένα Φεστιβάλ «της σειράς». Επίσης υπήρχαν και σκέψεις για το χρηματικό θέμα όπου ο Roger McGuinn ανέφερε στους υπολοίπους ότι ένας τύπος ετοιμάζει ένα Φεστιβάλ στα πέριξ της Νέας Υόρκης αλλά δεν πλήρωναν όλες τις μπάντες. Όταν τους ρώτησε αν ήθελαν να εμφανιστούν, οι υπόλοιποι είπαν όχι. Δεν είχαν ιδέα τι θα γινόταν, είχαν κουραστεί και βαρεθεί επίσης τα Φεστιβάλ κι είπαν να κάνουν ένα διάλειμμα, να πάρουν μια ανάσα, κι έτσι έχασαν το δημοφιλέστερο όλων των εποχών.

 

Οι Chicago (που τότε ακόμη ονομάζονταν Chicago Transit Authority)είχαν συμφωνήσει να παίξουν στο Woodstock. Όμως είχαν συμβόλαιο με τον Bill Graham,τον ιδιοκτήτη του περιβόητου Fillmore West. Έβαλε κάποιες εμφανίσεις τους στις 17 Αυγούστου αναγκάζοντάς τους έτσι να αδυνατούν να συμμετέχουν… Λέγεται πως ο Graham το έκανε αυτό για να καταφέρει να βάλει στη θέση τους το άλλο group που εκείνη την περίοδο μανατζάριζε, δηλαδή τους Santana! Ο frontman των Chicago Peter Cetera δήλωσε αργότερα «τσαντιστήκαμε πολύ μαζί του για όλο αυτό το κόλπο που έστησε!». Εδώ υπάρχει όμως κι άλλη μια φήμη που λέει ότι ο Graham έδωσε στους διοργανωτές μια κασέτα με δυο μπάντες που πρότεινε να αντικαταστήσουν τους Chicago. Η μια ήταν οι Santana και η άλλη ήταν οι It's A Beautiful Day. Ο διοργανωτής τους άκουσε και ξετρελάθηκε και με τους δυο κι επειδή δεν μπορούσε να διαλέξει, έστριψε ένα νόμισμα...heads or tails...and the winner is... Τα υπόλοιπα έγραψαν ιστορία!!!

O Tommy James και οι Shondells αρνήθηκαν την πρόσκληση. Ο Tommy James αργότερα δήλωνε: «θα μπορούσαμε να κάνουμε τρελή επιτυχία αν πηγαίναμε. Ήμασταν στη Χαβάη και η γραμματέας μου μου τηλεφώνησε και μου είπε: υπάρχει ένας...χοιροτρόφος που θέλει να παίξετε στο χωράφι του στα πέριξ της Νέας Υόρκης...έτσι μου τέθηκε το θέμα! Και έτσι το προσπεράσαμε. Δυο μέρες μετά καταλάβαμε τι είχαμε χάσει!...».

Οι Moody Blues είχαν συμπεριληφθεί στο original poster, αλλά αποφάσισαν να αποσυρθούν γιατί είχαν κλειστεί για εμφανίσεις στο Παρίσι το ίδιο Σαββατοκύριακο.
Ο Frank Zappa και οι Mothers of Invention, προσκλήθηκαν κι αυτοί αλλά όπως ειπώθηκε «πολλή λάσπη εκεί στο Woodstock...μας κάλεσαν αλλά το απορρίψαμε"
Ο Arthur Lee και οι Love αρνήθηκαν την πρόσκληση επειδή υπήρχαν εσωτερικές αναταραχές στην μπάντα που προκάλεσε την απουσία τους από το Woodstock Festival.

 

Οι Free προσκλήθηκαν και αυτοί να παίξουν, όμως αρνήθηκαν.
Οι Spirit απέρριψαν την πρόταση γιατί είχαν ήδη προγραμματισμένα shows κι ήθελαν να παίξουν σε αυτά μη γνωρίζοντας φυσικά πόσο μεγάλο θα γινόταν το Woodstock.
Η Joni Mitchell είχε δεχτεί να παίξει αλλά ακύρωσε μετά από συμβουλή του μάνατζερ της να μην χάσει την προγραμματισμένη εμφάνιση της στο διάσημο “Dick Cavett Show”.
Ο Roy Rogers προσκλήθηκε να κλείσει το Φεστιβάλ με τους Happy Trails αλλά αρνήθηκε.

 

Οι Procol Harum επίσης αλλά αρνήθηκαν γιατί το Woodstock έπεφτε στο τέλος μιας μεγάλης περιοδείας που τους είχε εξαντλήσει και συνέπιπτε επίσης με τη γέννηση του μωρού του κιθαρίστα τους, που τότε ήταν ο λατρεμένος μας Robin Trower.
Οι Jethro Tull αρνήθηκαν γιατί σύμφωνα με Ian Anderson, ήξερε ότι θα ήταν πολύ μεγάλο γεγονός αλλά δεν ήθελε να πάει επειδή δεν του άρεσαν οι hippies και η υπερβολική και ανάρμοστη γύμνια που υπήρχε εκεί.
Οι Iron Butterfly είχαν συμφωνήσει και εμφανίζονταν μάλιστα στο poster του Woodstock για μια Κυριακάτικη εμφάνισή, αλλά δεν μπόρεσαν να εμφανιστούν γιατί...κόλλησαν σ’ ένα αεροδρόμιο!!!

Αναρωτιέσαι κι εσύ όπως εγώ πώς θα ήταν άραγε αν είχαν εμφανιστεί όλοι αυτοί; Θα άλλαζε κάτι;

Για μας ίσως πολλά, ίσως όμως και τίποτα από το μεγαλείο του πλέον ιστορικού γεγονότος... Για την καριέρα αρκετών από αυτούς όμως μάλλον θα άλλαζαν πάρα πολλά.

Read 856 times

Leave a comment