WHISPERING SONS - Τον Οκτώβριο για πρώτη φορά στην Ελλάδα!

Friday, 01 September 2017 06:00
Published in Αρθρογραφία

Whispering Sons: Η post-punk μπάντα από το Βέλγιο, που μέσα σε λίγο καιρό, κατέκτησε την πρώτη θέση στα φεστιβάλ, στις καρδιές μας και στα αυτιά και που σε λιγότερο από δύο μήνες θα απολαύσουμε για πρώτη φορά, ζωντανά, στη χώρα μας.

Αφιέρωμα από τον Πάνο Σταυρουλάκη

Η υπέροχη, μουσική πεντάδα, συγκροτήθηκε το 2013 με το όνομα Whispering Sons, από το ομώνυμο τραγούδι της βραχύβιας Δανέζικης μπάντας Moral, που εμφανίστηκε στα early ‘80s.

 

Το συγκεκριμένο τραγούδι, μάλιστα, έχει επανεκτελεστεί από τη μπάντα, τώρα, στην πρώτη τους κυκλοφορία, ως φόρος τιμής, σε εκείνη που τους ενέπνευσε και βρήκαν έτσι το όνομα τους. Τίποτα δεν είναι τυχαίο, μιας που darkwave Moral, αν και με μικρή καριέρα και χαμηλό προφίλ τότε, έκαναν support στους Monochrome Set και στη Nico. Mε της τελευταίας, τη φωνή, δικαίως συγκρίνεται εκείνη της frontwoman των Whispering Sons, της Fenne Kuppens, ενώ κοινά χαρακτηριστικά, θα μπορούσαμε να βρούμε σίγουρα και στη φωνή της Larissa Iceglass, των Lebanon Hanover και της Mrs. Arafna, των Haus Arafna και των November Növelet. Μια φωνή χαμηλή, σχετικά, σε ένταση, δηλαδή, αλλά καθαρή, εσωτερικά δυνατή και αναμφισβήτητα, σκοτεινή. Μάλιστα, η ίδια λέει πως πριν 1-2 χρόνια, ανακάλυψε πραγματικά τη φωνή της και τις δυνατότητές της, ακούγοντας Chinawoman (Michelle Gurevich) και Xiu Xiu, οπότε επεξεργάστηκε αυτό που λάμβανε από εκεί και συνειδητοποίησε, πως εκεί είναι και η δική της φωνή. Η κυρία Kuppens λοιπόν, σύμφωνα με ένα μέλος της μπάντας, τον Sander Hermans, είναι «η ξανθιά τραγουδίστρια που προσπαθεί να ξορκίσει τους δαίμονές της επί σκηνής, ενώ τέσσερις μουσική παίζουν σκοτεινή post-punk». Προσωπικά, με παραπέμπει εξωτερικά και σε μια Beth Gibbons των αρχών με μέσων της δεκαετίας του ’90.

 

Ο άλλος συνδετικός κρίκος με τους “νονούς” της μπάντας, είναι η δεκαετία των ‘80s. Εκείνοι, υπήρξαν και έπαιζαν τότε, ενώ αυτοί, τώρα, παίζουν μουσική επηρεασμένη από εκείνη της προαναφερθείσας εποχής. Και το κάνουν καλά. Πολύ καλά. Την περιγράφουν ως “Βέλγικη post-punk που αποπνέει σκοτεινούς και ατμοσφαιρικούς ήχους”. Θεωρούν ότι περιέχει ακόμα cold-wave, dark-wave και λίγα shoegaze στοιχεία, αλλά τα post-punk, τα υπερκαλύπτουν και τα εσωκλείουν όλα. Εμφανείς οι επιρροές, από Siouxsie And The Bansheens, And Also The Trees, Cocteau Twins, The Chameleons, The Soft Moon, Editors, Slowdive, The Cure, Depeche Mode και πόσες άλλες μπάντες, μέσα σε ένα πολύ προσωπικό, και ιδιαίτερο μουσικό, νεωτεριστικό και μεταμοντέρνο περιτύλιγμα.

 

Το 2014, ξεκινούν να παίζουν ζωντανά, σε μικρούς χώρους και κυκλοφορούν σε δική τους έκδοση ένα demo-ep με τίτλο, το όνομά τους και περιεχόμενο, 4 κομμάτια, με το τελευταίο, να αποτελεί το cover του κομματιού που είπαμε ότι τους έδωσε το όνομά τους. Μάλιστα, το περιέργο της υπόθεσης είναι πως ενώ το συγκεκριμένο αυτό demo, υπήρχε προς ακρόαση και αγορά στο διαδίκτυο και στη σελίδα τους, μέχρι τα μέσα του 2016, περίπου, ύστερα εξαφανίστηκε από παντού, σχεδόν. Δε γνωρίζω γιατί. Πιθανώς να το «αποκύρηξε» η μπάντα ως πρώιμο/ερασιτεχνικό/δοκιμαστικό κλπ; Δε γνωρίζω. Με αρκετό ψάξιμο, θα τα βρείτε τα κομμάτια προς ακρόαση, αλλά όχι τόσο εύκολα όσο θα έπρεπε, κανονικά και όπως ήταν, παλαιότερα. Δε γνωρίζω γιατί, απλώς επισημαίνω την κατάσταση. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τη μη διάθεση των στίχων στο διαδίκτυο, κανενός τραγουδιού. Η μόνη διαφορά είναι ότι αυτοί δεν υπήρξαν ποτέ. Και πάλι δε γνωρίζω τους λόγους, αλλά για το συγκεκριμένο, δεν παραξενεύομαι, συμβαίνει συχνά με μικρές/νέες μπάντες. Πάντως, σύμφωνα με την τραγουδίστρια, οι στίχοι όλοι είναι εμπνευσμένοι από προσωπικές ιστορίες, δηλαδή είναι αυτοβιογραφικοί και όλοι περιγράφουν μια κατάσταση απόδρασης ή προσπάθειας/επιθυμίας για απόδραση.

 

Ξεκίνησε, λοιπόν, να υπάρχει μια θετική απήχηση και στα τέλη του έτους, ανεβάζουν ένα κομμάτι τους στο youtube, το ‘Midlife’, το οποίο τράβηξε την προσοχή ενός ανθρώπου από τη Wool-E tapes, ο οποίος επικοινώνησε μαζί τους και τους ρώτησε αν τους ενδιέφερε να κυκλοφορήσουν κάτι στην εταιρία του. Πέρασε λίγος καιρός, ο οποίος τους έκανε να γράψουν μερικά νέα κομμάτια, να του τα στείλουν και αυτός ενθουσιάστηκε. Έτσι, κυκλοφόρησε το πρώτο επίσημο EP των Whispering Sons, με τίτλο ‘Endless Party’, το 2015, σε κασέτα(!). Το 2016 12ιντσο βινύλιο από τη Minimal Maximal και σε CD από τη Daft Records. Yπήρξε επιτυχία, εξάντληση και επανακυκλοφορία.

 

Το 2016, συμμετείχαν επίσης στο Humo’s Rock Rally, έναν αναγνωρίσιμο μουσικό διαγωνισμό στο Βέλγιο, το οποίο, εκτός του ότι τους επέτρεψε να παίξουν σε μεγάλο κοινό, τους έδωσε και την πρώτη θέση, καθώς αναδείχθηκε η καλύτερη μπάντα, ανάμεσα σε πολλές. Αυτό, τους άνοιξε τις πόρτες για ακόμα μεγαλύτερα φεστιβάλ του είδους, στα οποία εμφανίζονται ασταμάτητα από τότε (με αποκορύφωμα, τη φετινή τους εμφάνιση στο Wave Gotik Treffen, στη Λειψία, τον γνωστό ως έναν από τους καλύτερους, διεθνώς, προορισμούς για τους fans τέτοιων μουσικών ειδών) καθώς και για περιοδείες ανά τον κόσμο. Τέλη της χρονιάς, κυκλοφορούν ένα 7ιντσο με “Performance / Strange Identities”, από τη Weyrd Son Record, ο οποίος περιείχε μόνο 2 κομμάτια, τα οποία ήταν αρκετά για να κάνουν αίσθηση, και είναι αυτά που αναφέρονται στον τίτλο του δίσκου. Για το δεύτερο, μάλιστα, κυκλοφόρησαν και ένα εξαιρετικό βίντεο.

Το 2017, συνεχίζουν τις εμφανίσεις τους ανά την υφήλιο και είμαστε πολύ τυχεροί, καθώς θα περάσουν κι από τα μέρη μας! Με την Αθήνα ως τελευταία στάση της περιοδείας τους, θα μας επισκεφθούν την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου, στο Death Disco, για μία και μοναδική συναυλία, όπου θα έχουμε την ευκαιρία να τους απολαύσουμε από κοντά και να δεχτούμε την αστείρευτη ενέργεια που παράγουν πάνω στη σκηνή, να μαγευτούμε από τον μελαγχολικό τους ήχο και να δούμε ιδίοις όμμασι πως αποδεικνύεται ότι δικαίως έχουν προκαλέσει τόσο θόρυβο γύρω από το όνομά τους, φαινόμενο όχι τόσο συχνό σε νεοσύστατα συγκροτήματα, ειδικά σε αυτή τη μουσική σκηνή και μάλιστα, χωρίς τεράστιο υλικό. Τέλος, για να προσθέσω και μια πιο προσωπική πινελία, ακούγοντας το συγκρότημα γύρω στον ενάμιση χρόνο και όντας ξετρελαμένος εξαρχής μαζί τους, εκτός από χαρούμενος για την άφιξή τους στη χώρα μας, νιώθω αφενός δικαιωμένος, που προωθούσα το όνομά τους στους σωστούς ανθρώπους για να τους ακούσουν και να τους φέρουν (και είμαι ευγνώμων σε αυτούς) και από την άλλη, υπερήφανος που οι μουσικές μου προτιμήσεις βρήκαν αντίκρισμα σε αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι μπόρεσαν επίσης να τις εκτιμήσουν στο έπακρο, με αποτέλεσμα, να γίνονται τέτοιες ωραίες και μοναδικές συναυλίες, σαν αυτή που θα δούμε ένα δίμηνο. Για αυτό, να μη λείψει κανείς!

 

Οι Whispering Sons, δουλεύουν αυτό τον καιρό, παράλληλα με τις περιοδείες, καινούργιο υλικό, το οποίο ελπίζουν ότι θα κυκλοφορήσουν σύντομα και που θα αποτελεί τον πρώτο, ολοκληρωμένο, επίσημο δίσκο τους.

Ευχόμαστε τα καλύτερα και αναμένουμε αγωνιωδώς.

Read 640 times

Leave a comment