JIMI JAMISON (23/8/1951 - 1/9/2014) - "THE TRIBUTE"

Friday, 01 September 2017 06:00
Συντάκτης:
Published in Αρθρογραφία

A Tribute to “The Voice”

Τιμά ο Δημήτρης Τσέλλος

Υπάρχουν κάποιοι χαρισματικοί τραγουδιστές, με τέτοιο περίσσευμα ταλέντου, που η φωνή και το όνομά τους ταυτίζονται με το είδος της μουσικής που υπηρετούν. Αυτό ισχύει στο ακέραιο για τον Jimi Jamison, έναν άνθρωπο που συνέδεσε το όνομά του με το αμερικανικό, ραδιοφωνικό rock, αν και δεν άνηκε σε αυτό. Που μας χάρισε μερικές από τις ομορφότερες και χαρακτηριστικότερες ερμηνείες στην (μεγαλύτερη του μισού αιώνα) ιστορία του ευρύτερου rock (‘n’ roll). Αυτού που για να περικλείουμε όλα τα είδη, ονομάζουμε «σκληρό ήχο».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Γεννημένος στο Durant του Mississippi, αλλά μεγαλωμένος στο Memphis του Tennessee, o Jimmy Wayne Jamison όπως ήταν το πλήρες όνομά του, ξεκίνησε από πολύ μικρός να δείχνει τις εξαιρετικές του φωνητικές αρετές. Ήταν ούτε 17 ετών, όταν τραγούδησε για λογαριασμό των The Debuts, μιας τοπικής επιτυχημένης μπάντας, το hit “If I Cry”. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1971, τον βρίσκουμε τραγουδιστή των prog rockers D-Beaver όταν αυτοί κυκλοφόρησαν το άλμπουμ “Combinations”. Οι δύο αυτές μπάντες, αν και τοπικού χαρακτήρα, του έδωσαν την ευκαιρία να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στους Target, με τους οποίους κυκλοφόρησε τα Target (1976) και Captured (1977), μέσω της A&M. Το bluesy hard rock των Target, σχολής Bad Company και Free, ακούστηκε αρκετά στο ευρύ κοινό καθώς η μπάντα άνοιγε τις συναυλίες των Black Sabbath, Boston και Kiss. O Jimi, φανερά επηρεασμένος τόσο από τον Paul Rodgers όσο και από τον David Coverdale, έλαμπε. Ήταν φανερό πως το σκληρά παιγμένο rock του ταίριαζε γάντι, και όχι το προοδευτικό. Ήταν όμως εξίσου φανερό, πως το ταλέντο του ασφυκτιούσε στους Target…

 

Έτσι, μαζί με τους Jeff Klaven στα τύμπανα (μετέπειτα Krokus και Kindom Come), Tommy Keiser στο μπάσο (επίσης στους Krokus), Mandy Meyer στη κιθάρα (Asia, Krokus, Gotthard, Unisonic) και Jack Holder (κιθάρα, πλήκτρα), σχημάτισαν τους Cobra. Σε παραγωγή του μεγάλου Tom Allom, και μέσω της Epic/CBS, το “First Strike” που κυκλοφόρησε το 1983 αποτέλεσε ένα εξαιρετικό δείγμα τόσο δυναμικού, όσο και εμπορικού hard ‘n’ heavy. Τα ονόματα άλλωστε που αποτελούσαν το συγκρότημα, αργότερα έκαναν σημαντική καριέρα και με σημερινά δεδομένα, θα μιλούσαμε για ένα super group. Πραγματικό διαμάντι το “First Strike”, είναι ένας καλά κρυμμένος θησαυρός, που περιμένει να τον ανακαλύψεις. Δείτε το video clip του “Blood On Your Money” και αν ο ήχος, η ΣΟΛΑΡΑ του Mandy Meyer και το όλο στήσιμο της μπάντας δεν σας θυμίσει Judas Priest… τι να πω!

Η διάλυση των Cobra, το 1984, έφερε τον Jimi στο προθάλαμο των Survivor, οι οποίοι αντιμετώπιζαν πρόβλημα καθώς ο τραγουδιστής τους Dave Bickler διαγνώστηκε με πολύποδα στις φωνητικές του χορδές. Το συγκρότημα τη περίοδο εκείνη βίωνε τη τεράστια επιτυχία του “Eye Of The Tiger”, ωστόσο ο Jamison ήταν επιφυλακτικός ως προς τη συνεργασία μαζί τους, καθώς θεωρούσε τους Survivor αρκετά pop για τα γούστα του (τι λέγαμε στην αρχή;). Τελικά το ‘πε το «ναι» και η συνέχεια γνωστή. Τεράστια παγκόσμια επιτυχία, πολλά τραγούδια που έμειναν κλασσικά μέσα σε ακόμη πιο κλασσικούς δίσκους, σημαντικές συνεργασίες με μεγάλα ονόματα όπως οι Krokus, Molly Hatchett, Joe Walsh…

 

O γνωστότατος παραγωγός και μηχανικός ήχου Terry Manning, έδωσε το στίγμα της απόδοσης του Jimi, όταν αυτός ηχογραφούσε τα δεύτερα φωνητικά του θρυλικού “Eliminator” των ZZ Top.

«Μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι η Jimi είχε το καλύτερο αυτί, τη σωστότερη αντίληψη και τη καλύτερη φωνή απ’ όλους τους τραγουδιστές που έχω συναντήσει σε αυτή τη θέση. Είχε μια τέτοια εκπληκτική ικανότητα που τον έκανε να ακούγεται όπως ακριβώς επέβαλαν οι συνθήκες. Μπορούσε να ταιριάξει απόλυτα με μια γυναικεία φωνή σαν της Cher, όσο και με μια βαθιά, αρσενική, όπως του Billy Gibbons. Ακουγόταν όπως έπρεπε. Είχε ένα εκπληκτικό αυτί… Δεν εξετάσαμε ποτέ να περάσουμε τα φωνητικά του από το auto-tune. Δεν το χρειαζόμασταν ποτέ, δεν το χρειαζόταν ποτέ. Θα μπορούσε να κρατήσει τη φωνή του στο επιθυμητό επίπεδο όσο ήθελε, θα μπορούσε να τραγουδήσει vibrato όταν χρειαζόταν, θα μπορούσε να τραγουδήσει straight όταν χρειαζόταν... Ο Casey Kasem, ο μεγάλος DJ, τον αποκαλούσε «Η Φωνή». Αυτός μπορεί να τον ονόμασε έτσι, αλλά ο Jimi ήταν ήδη Η Φωνή.»

 

Δεν ήταν όμως μόνο μεγάλος τραγουδιστής, αλλά και ένας αξιόλογος άνθρωπος, πράγμα σπάνιο. «Ήταν ο πιο ωραίος τύπος που θα μπορούσε ποτέ να συναντήσει κανείς", λέει ο Manning. «Ήταν ευδιάθετος και καλοσυνάτος, με ανεπτυγμένη την αίσθηση της φροντίδας για τον άλλον. Αυτό για μένα είναι σημαντικότερο από οτιδήποτε άλλο. Αλλά και στη δουλειά του, ήταν ο καλύτερος. Πραγματικός επαγγελματίας, άριστος συνεργάτης.»

Lock Up - “Ever Since The World Began”. Karate Kid - “The Search Is Over”. Rocky 4 - “Burning Heart”. Baywatch - “I’m Always Here”. Τι άλλο να πει κανείς; Η Έβδομη Τέχνη καλωσόρισε ένα τεράστιο καλλιτέχνη στις τάξεις της, και παραλίγο να του δώσει και τον ρόλο του Jim Morrison στη ταινία “The Doors”, του Oliver Stone.

 

Από το 1989, οι Survivor είχαν ήδη διαλυθεί μετά από ένα “Greatest Hits” άλμπουμ, έτσι ο Jimi ξεκίνησε τη solo καριέρα του. Κυκλοφόρησε από το 1991 ως το 2012 έξι δίσκους, συνεργαζόμενος μεταξύ άλλων και με τους Jim Peterik (Survivor) και Bobby Kimball (Toto), ενώ μη ξεχάσω να αναφέρω πως έφτασε και μια ανάσα από τη θέση του τραγουδιστή στους Deep Purple το 1989, όταν οι τελευταίοι απέλυσαν τον «νιαουρίζω χειρότερα και από πεινασμένη γάτα εδώ και 30 χρόνια» Ian Gillan. Δυστυχώς η συνεργασία δεν προχώρησε, οι Purple πήραν τον J.L.Turner και ηχογράφησαν έναν τρομερό δίσκο (“Slaves And Masters”), αλλά με πιάνουν τα διαόλια μου σαν σκέφτομαι τον Jamison στο μικρόφωνο. Θα είχε στη κυριολεξία απογειώσει τους Purple.

 

To 2000 οι Survivor, που στο μεταξύ είχαν επιστρέψει από το 1993, υποδέχτηκαν ξανά τον Jimi στις τάξεις τους. Ήταν η δεύτερη φορά που «θα πατούσε στα παπούτσια» του Dave Bickler. Ως το 2006 Survivor και Jamison θα «περπατούσαν» μαζί, κυκλοφορώντας μάλιστα το δίσκο “Reach”. Αξιόλογη, τίμια δουλειά που άξιζε να φέρει το όνομά τους, αμέσως μετά τη κυκλοφορία της οποίας ο Jamison αποχώρησε ξανά, για να επιστρέψει εκ νέου (στο ενδιάμεσο οι Survivor πήραν τον Robin McAuley, πρώην τραγουδιστή των MSG) το 2011.

Ήταν και το τελευταίο «πήγαινε-έλα» του Jimi. Για τα επόμενα τρία χρόνια θα ήταν η φωνή της μπάντας, ως τις 30/8/2014, όπου και έδωσε τη τελευταία συναυλία της ζωής του. Η επόμενη μέρα τον βρήκε νεκρό, μετά από καρδιακό επεισόδιο που προήλθε από υπερβολική δόση μεθαμφεταμινών.

Το rock από εκείνη τη μέρα θα ήταν φτωχότερο…

R.I.P Jimi.

Always here, never forgotten…

 

Για το τέλος, σας έχουμε μια λίστα από χαρακτηριστικές, σημαντικές στιγμές του Jimi Jamison, χωρίς αριθμητική σειρά, καθώς έτσι κι αλλιώς μιλάμε για «κορυφές» και μόνο. Για όποιον δεν ξέρει, και θέλει μια πρώτη γεύση.

1. Rock Hard (“When Love Comes Down” - 1991)
2. Run From The Thunder (“Empires” - 1999)
3. I'm Always Here (“Baywatch” OST - 1989)
4. Desperate Dreams (Survivor “Too Hot To Sleep” - 1988)
5. Too Hot to Sleep (Survivor “Too Hot To Sleep” - 1988)
6. Didn't Know It Was Love (Survivor “Too Hot To Sleep” - 1988)
7. Burning Heart (“Rocky IV” OST - 1985)
8. The Search Is Over (Survivor “Vital Signs” - 1984)
9. Street Survivors (“Never Too Late” - 2012)
10. Blood On Your Money (Cobra “First Strike” - 1983)
11. Only You Can Rock Me (Cobra “First Strike” - 1983)
12. Oceans (Survivor “When Seconds Count” - 1986)
13. Give Me The Word Love (Survivor “Reach” - 2006)
14. Eye Of The Tiger (Survivor “Live in Japan” - 1985)
15. The Moment Of Truth (“Karate Kid” OST & Survivor “Vital Signs” - 1984)
16. Is This Love (Survivor “When Seconds Count” - 1986)
17. I Can't Hold Back (Survivor “Vital Signs” - 1984)
18. Ever Since The World Began (“Lock Up” OST - 1990)
19. Man Against The World (Survivor “When Seconds Count” - 1986)
20. It's The Singer Not The Song (Survivor “Vital Signs” - 1984)

 

 

 

 

Read 554 times

Leave a comment