ΠΩΣ Ο ROBERT ALLEN ZIMMERMAN ΕΓΙΝΕ BOB DYLAN

Thursday, 07 September 2017 06:00
Published in Αρθρογραφία

Όλοι ξέρουμε τον Bob Dylan σαν…Bob Dylan κι ελάχιστοι γνωρίζουν το πραγματικό όνομά του που είναι Robert Allen Zimmerman. Στο κείμενο που ακολουθεί, ο Αλέξανδρος Ριχάρδος δεν ψάχνει τη μουσική καριέρα του ή την προσωπική του ζωή, αλλά για το πώς άλλαξε το όνομά του και γιατί.

Ερευνά & καταγράφει ο Αλέξανδρος Ριχάρδος

Να ξεκινήσουμε από το βασικό. Πού γεννήθηκε; O Robert Allen Zimmerman, εβραϊκής καταγωγής γεννήθηκε, στις 24 Μαΐου 1941 στο Duluth της Μινεσότα κι ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, το 1959 ήταν να αλλάξει το όνομά του σε Bob Dylan. Όμως δεν του έφθανε να το χρησιμοποιεί σαν stage name, αλλά με αίτησή του στο Ανώτατο δικαστήριο του Manhattan, στις 2 Αυγούστου 1962, αφήνει και νομικά το Robert Allen Zimmerman και υιοθετεί για το υπόλοιπο της ζωής του το Bob Dylan.

Όμως ο φίλος μας έχει «κόλλημα» με τα ονόματα. Πριν καταλήξει στο Bob Dylan τον αποκαλούσαν Elston Gunn, ενώ άλλαζε ακόμα και το βαφτιστικό του όνομα (Robert Allyn και Bob Dillon με τα οποία έκανε τις πρώτες του εμφανίσεις). Ακόμα κι οι συγγενείς του τον μπέρδευαν και δεν ήξεραν με ποιο όνομα εμφανίζεται σε κάθε συναυλία του!

 

Ο ίδιος σε μια συνέντευξή του, είχε δηλώσει ότι το Elston Gunn το χρησιμοποίησε περιστασιακά, ενώ όταν έφυγε από το σπίτι του, αποκαλούσε τον εαυτό του Robert Allen, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα. Το πώς κατέληξε στο Bob Dylan αποτελεί μυστήριο ακόμα και για τον ίδιο! Και γράφω «ακόμα και για τον ίδιο» γιατί ποτέ δεν έδωσε μια πειστική ερμηνεία της επιλογής του. Η πιθανότερη εξήγηση είναι ο θαυμασμός του προς τον ποιητή Dylan Thomas, αλλά όλως περιέργως, αρκετά χρόνια μετά αυτή την οριστική επιλογή ονόματος, είχε πει ότι δεν τον ενθουσίαζε η ποίησή του και μάλλον ο Dylan Thomas του οφείλει, αφού μέσω αυτού τον έχει κάνει ακόμα περισσότερο γνωστό!

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Playboy το 1978 είχε πει ότι κόλλησε με αυτό το όνομα, ενώ έχει πει ότι Dylan είναι το πατρώνυμο της μητέρας του, πράγμα που δεν ισχύει γιατί είναι Stone. Οι παρατραβηγμένες εξηγήσεις φθάνουν στην ονομασία ενός δρόμου(!), Dillon Road στην πόλη που γεννήθηκε, το Hibbing, ή ακόμα μιας μικρής πόλης στην Oklahoma όπου έμενε ένας θείος του!

Γεγονός είναι ότι το Bob Dylan δεν είναι ψευδώνυμο ή stage name, αλλά πραγματικό όνομα, αφού έχει γίνει νομική αλλαγή ονόματος. Εξ άλλου όλα αυτά είναι εκ του περισσού. Εμάς, είτε σαν Robert Allen Zimmerman είτε σαν Bob Dylan, τα τραγούδια του μας αρέσουν.

Επισκεφτείτε το site του Αλέξανδρου Ριχάρδου www.rockmachine.gr

Bob Dylan shot @ Lycabettus Theater 23/6/1993 by Chris Kissadjekian / www.livephotographs.com 

Read 840 times

Leave a comment