FROM MARS TO S(E)RI(O)US #1 – "Αναγκαίο κακό"

Saturday, 23 September 2017 09:03
Published in Αρθρογραφία

Καλησπέρα καλησπέρα (πάντα ήθελα να ξεκινήσω έτσι)!

Εξομολογείται ο Αντώνης Αντωνιάδης

Πως φτάσαμε σε αυτό το κείμενο;

Η full time δουλειά μου και τα old time classic προσωπικά μου αδιέξοδα, δεν μου επέτρεπαν να αφιερώνω στο part time χόμπι μου όσο χρόνο ήθελα να αφιερώνω. Κακά τα ψέματα, είμαι ένας άνθρωπος που περνάει σχεδόν όλη την μέρα, κάθε μέρα, ακούγοντας μουσική, όμως αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα είναι νέες κυκλοφορίες.

Μπορεί να φάω σκάλωμα για βδομάδες με παλιότερους δίσκους.. Επίσης μπορεί να ακούω μουσική όλη μέρα στην δουλειά, αυτό όμως δεν σημαίνει πως όταν γυρίσω σπίτι θα έχω το κεφάλι μου καθαρό ώστε να κάνω μια παρουσίαση όπως αρμόζει στον καλλιτέχνη.

Προσοχή.

Κάνω παρουσιάσεις δίσκων.

Δεν κάνω δισκοκριτικές. Θεωρώ πως δεν είμαι σε θέση να κρίνω έναν μουσικό. Παρουσιάζω απλά δουλειές που μου έκαναν εντύπωση, άλλες περισσότερο, άλλες λιγότερο.

 

Έτσι λοιπόν μέσα στο Καλοκαίρι μου ήρθε η ιδέα μια μόνιμης στήλης, στην οποία, κάνοντας και λίγο χαβαλέ θα σχολιάζω μουσικά (κυρίως) πραγματάκια που με απασχόλησαν ή παρατήρησα τις προηγούμενες μέρες. Η διεύθυνση του Monuments το δέχτηκε και ιδού το τέκνο. Το όνομα αυτού, “From Mars to S(e)ri(o)us”.

Το όνομα δεν είναι τυχαίο. Θέλει να δείξει ότι η μουσική μας μπορεί να μας ταξιδέψει μέχρι τον πλανήτη Άρη, αλλά εκτός από διασκέδαση έχει και πολύ ουσία... Ψάρωσες; Πλάκα κάνω. Τυχαίο είναι. Στην αρχή ήθελα να το πω “From Mars to Sirius” όπως το άλμπουμ των Gojira, μόνο και μόνο γιατί μου αρέσει. Ένας φίλος και συντάκτης της σελίδας (ποιος άραγε;;) έδωσε αυτήν την λεπτή, αλλά καθοριστική πινελιά στο όνομα όταν του έλεγα την ιδέα. Αλλά θα κρατήσουμε την ψαγμένη αιτιολόγηση ως επίσημη. Έτσι λοιπόν το πρώτο κείμενο της πρώτης μόνιμης (για όσο αντέξει) στήλης μου είναι γεγονός. Σαν αναγκαίο κακό!

 

Πρώτη βδομάδα του Σεπτέμβρη και στο βόρειο Λονδίνο που ζω, ο Νοέμβρης έχει μπει για τα καλά! Φαντάζομαι (και με ένα γκουγκλαρισμα μάλλον μπορώ να το δω) ότι τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη έχουν συμβεί διάφορα πραγματάκια για την παγκόσμια μουσική. Άλλα μικρότερα, άλλα μεγαλύτερα. Αυτό που εγώ ξεχώρισα όμως είναι η γέννηση τριών θρύλων σε διάστημα μόλις τεσσάρων ημερών!! Και αυτό γιατί στις 5 του Σεπτέμβρη γεννήθηκε ο ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ Freddie Mercury και μόλις μια μέρα μετά, στις 6 του μήνα έχει γενέθλια το άλλο ΜΟΥΣΙΚΟ ΤΕΡΑΣ που ακούει στο όνομα Roger Waters. Μόλις τρία χρόνια παρά μία μέρα διαφορά ηλικίας λοιπόν οι δύο κύριοι! Πόσο διαφορετικός θα ήταν ο μουσικός μας πλανήτης χωρίς αυτούς και την κληρονομιά τους; Πόσο φτωχότερος;

 

Μην μπερδεύεσαι όμως, σωστά τα είπα παραπάνω. Τρεις θρύλους έχουμε. Αν σκεφτείς ότι στις 3 Σεπτεμβρίου γεννήθηκε και το ΠΑΣΟΚ! Για να σε προλάβω. Δεν μίλησα για μουσικούς θρύλους. Επίσης μην εξάπτεσαι. Το κείμενο είναι καθαρά αχρωμάτιστο. Δεν μιλάω για κανένα κόμμα του σημερινού πολιτικού σκηνικού. Μιλάω για το Παλιό ΠΑΣΟΚ, το original, το rock 'n roll. Και αν το καλοσκεφτείς στην τελική το ΠΑΣΟΚ εύκολα συνδέεται με την μουσική κληρονομιά αυτού του τόπου. Πέρα από την έμπνευση για αυτό το έπος (https://www.youtube.com/watch?v=3YK4biAUUFA), υπάρχει και μία ευθεία, κατά την γνώμη μου, αντιστοιχία όπου το “sex, drugs and rock n roll” στην Ελλάδα των 80s και 90s ήταν “λεφτά, ΠΑΣΟΚ, μπουζούκια”!

Και επειδή μ' αρέσει να το χοντραίνω, δες την ερμηνεία του Freddie Mercury στο “Love of my life” από το live στο Wembley και δες και την ερμηνεία του Αντρέα στην ομιλία τον Οκτώβρη του 1981 στο σύνταγμα. Ε, δεν το καταλαβαίνεις τι εννοώ; Μεγάλοι performers! Θα στα έβαζα και τα δύο εδώ, αλλά υπάρχει ένα μπέρδεμα με τα δικαιώματα και το τι μπορούμε να βάλουμε από YouTube και τι όχι, ειδικά όταν πρόκειται για live εκτελέσεις και ομιλίες του Αντρέα.

 

Ακούσαμε πριν λίγες μέρες και την νέα δουλειά των Amplifier. Καταλαβαίνεις ότι κάτι συμβαίνει γύρω από ένα άλμπουμ όταν το μισό Rock 'n Roll Monuments παραμιλάει (καλά μάλλον 4-5 άτομα είναι, αλλά υπερβάλλω ως συνήθως). Για μένα δεν ξέρω αν είναι το άλμπουμ τις χρονιάς, αλλά είναι σίγουρα μία πολύ ευχάριστη έκπληξη που ήρθε από το πουθενά και σίγουρα είναι μία από τις πιο ενδιαφέρουσες δουλειές για το 2017 μέχρι στιγμής. Τα λέει καλύτερα και αναλυτικότερα η Ελένη εδώ (http://www.rocknrollmonuments.gr/magazine/album-reviews/prog-art/item/1272-amplifier-trippin-with-dr-faustus-rockosmos-2017.html) και σου δίνει και σύνδεσμο για να ακούσεις το άλμπουμ. Επίσης με χαροποίησε ιδιαίτερα το γεγονός ότι αυτά τα παλικάρια είναι από το Manchester και αποκαθιστούν έστω και λίγο το όνομα αυτής της πόλης. Γιατί την αγαπώ πολύ μεν, αλλά έχει κάνει εγκλήματα προς την ανθρωπότητα, όπως αυτό που ακούει στο όνομα Morrissey (έλα να βλέπω τα μπινελίκια να έρχονται. Δεν σας φοβάμαι ρε!)

Ήρθε και ανακοίνωση από τον Matt Cameron για το προσωπικό του άλμπουμ στο τέλος του μήνα, αλλά θα τα πούμε αναλυτικά όταν έρθει η ώρα.

Έχουμε και το άλμπουμ των Prophets Of Rage και φυσικά το “Concrete and Gold” των Foo Fighters που μόλις κυκλοφόρησε στις 15 Σεπτεμβρίου και φαίνεται ότι η σεζόν ξεκινάει ιδανικά!

 

Read 598 times

Leave a comment