"No politica & Metal"

Tuesday, 11 June 2019 07:32
Published in Αρθρογραφία

Τι είναι πολιτικό και τι όχι; Υπάρχουν στην καθημερινότητά μας πράξεις κενές νοήματος, κενές περιεχομένου; Οι επιλογές μας, ο τρόπος που ζούμε, ο τρόπος που ορίζουμε το πλαίσιο στο οποίο αναπτυσσόμαστε, δημιουργούμε, διασκεδάζουμε, επιλέγουμε παρέες, συντρόφους κλπ, το σύνολο των κανόνων που διαμορφώνει και διέπει την ζωή μας, που βασίζονται;

Παραθέτει ο Στέφανος Τυροβολάς

Θα κάνουμε την παραδοχή οτί αποτελούν ένα σύνολο παραστάσεων, εμπειριών, γνώσεων, παραδειγμάτων, κοινωνικών σχέσεων με λίγα λόγια.

Αλλά και ιδεολογίας. Όπου ιδεολογία, το σύνολο της πίστης. Δηλαδή το αποτέλεσμα των παραπάνω στις απόψεις μας, αυτό που αποκαλούμε ''κοσμοθεωρία''.

Όλο αυτό το σύνολο λοιπόν, με την πολυπλοκότητα που το διακατέχει, ορίζει το πως κινείται και λειτουργεί ένα ανθρώπινο ον μέσα στην κοινωνία. 

 

Για παράδειγμα, αν έχεις γεννηθεί σε μια οικογένεια νοσταλγών της χούντας, και έμαθες από μικρός να μισείς τους διαφορετικούς και τους ''ξένους'', και αναπτύσσεσαι μέσα στην προσπάθεια για απλούστερες εξηγήσεις στη ζωή, μεγαλώνοντας, πιθανότατα (αλλά όχι δεδομένα) θα μετατραπείς σε ακροδεξιό φασίστα και αυτό θα διαμορφώσει το πλαίσιο ζωής σου. Θα μάθεις να μισείς παρά να αγαπάς, θα είσαι προσκολλημένος σε μια θολή αφήγηση μεγαλείου που θα καλύπτει τις ανασφάλειες της προσωπικής σου στασιμότητας (ή και όχι) και η βία θα είναι ο τρόπος με τον οποίο θα εξηγείς τα πράγματα, και θα κάνεις την ζωή σου λογική, έτσι ώστε να συνεχίζεις να πορεύεσαι.

Με λίγα λόγια, η ιδεολογία αναπτύσσεται από, αλλά και συμπίπτει με, τον τρόπο με τον οποίο ζεις.

Διαφορετικά ερεθίσματα δέχεσαι αν έχεις αριστερές παραστάσεις, αν κατάγεσαι από εργατική οικογένεια, αν ζεις στην πόλη ή στην περιφέρεια κλπ κλπ. Όλες οι παράμετροι παίζουν το ρόλο τους. Και σίγουρα η επιρροή από τα social media, έρχεται για να βάλει το κερασάκι στην τούρτα, αλλά και να αποτελέσει τον καινούριο παίκτη στη διαμόρφωση της ιδεολογίας, τροφοδοτώντας την διαρκώς αυξανόμενη τάση για απολιτίκ.

 

 

Κοιτάω τη δουλειά μου και δεν με ενδιαφέρει τίποτα άλλο.

Μια ιδεολογία που όσο και αν φαίνεται ελαφριά και χαρωπή (μη-ιδεολογία), είναι σκληρή και απάνθρωπα κυνική.

Αν επιλέγεις λοιπόν να είσαι απολιτίκ καταναλωτής ειδήσεων στα social media στη σημερινή εποχή, τότε κάνεις μια βαθιά πολιτική πράξη και επιλογή, καθώς μετατρέπεσαι στο βασικό καύσιμο της συστηματικής αναπαραγωγής, αλλά και εργαλείο σε μια ιδεολογική διαπάλη που εν πολλοίς δεν αντιλαμβάνεσαι.

Είμαστε στην εποχή της εμφάνισης του λύκου με προβιά προβάτου, στην εποχή της alt-right επέλασης με στοιχεία φιλελεύθερης ορολογίας, σε κάθε κοινωνικό και πολιτιστικό τομέα της καθημερινότητας.

 

 

Από τον Milo Yiannopoulos, στα ιντερνετικά κανάλια του Varg Vikernes, η new age δεξιά είναι σκληρά ιδεολογικοποιημένη και πατάει πάνω στην ανάγκη για μια ''απλούστερη ζωή'' (εξού και η διαρκώς αυξανόμενη επίκληση στα καλά της παράδοσης κάθε τύπου), επιχειρώντας μια επανοηματοδότηση εννοιών, σε μια κλασσικού τύπου διαπάλη με τον αριστερό και προοδευτικό χώρο.

Τι σημαίνει αυτό;

Ας πάρουμε για παράδειγμα τους Marduk, που αποτελούν και την αιτία αυτού του κειμένου.

Οι Σουηδοί blackmetallers, πιoνέροι του ''πολεμικού'' black, ήταν γνωστό τοις πάσι ότι δεν είναι και τα πιο προοδευτικά μυαλά της οικουμένης. Το αντίθετο θα έλεγε κάποιος.
Παρόλα αυτά στις προηγούμενες δεκαετίες της δισκογραφίας τους καταπιάνονταν με πιο κλασσική black metal θεματολογία, λίγο Σατανάς, λίγο πόλεμος με ευθείες αναφορές βέβαια στη Ναζιστική Γερμανία, αλλά κάπως πιο αποστασιοποιημένα αφηγηματικά, δεν είχαν μπει όπως και να έχει, στην λογική της ανοιχτής προπαγάνδας. 

 

Αυτό συνέβη με τον τελευταίο τους δίσκο, Viktoria, που αποτελεί έναν ύμνο στην Ναζιστική Γερμανία, από την σκοπιά των ηττημένων, που όμως κάποια στιγμή θα πάρουν το αίμα τους πίσω.

Τι είναι λοιπόν οι Marduk?

Μια πλήρως συνειδητοποιημένη ναζιστική μπάντα, που αποφάσισε να πάρει ανοιχτά θέση.

Κρίμα γιατί είχαν βγάλει δισκάρες κάποτε, αλλά είναι κατανοητό.
Αυτό πιστεύουν, αυτό λένε.

Αυτό που δεν είναι κατανοητό, είναι η απαίτηση τους, η απαίτηση των alt-right τύπων που τους στηρίζουν, αλλά και η απαίτηση των πολιτικών απολιτίκ τυπακίων, να τους αντιμετωπίσουμε ως κάτι άλλο.
Όχι ως ναζιστική μπάντα, αλλά ως καλλιτεχνική ουδετερότητα, όχι ως πρεσβευτές και απολογητές Ολοκαυτωμάτων και ευγονικής, αλλά ως ''προκλητικούς'' τύπους, των οποίων οφείλουμε να σεβαστούμε την καλλιτεχνική ελευθερία.

Και εδώ ο παραλογισμός βαράει κόκκινο, διότι ο ''no politica'' metalhead και ο ''Μπάμπης από τα Πατήσια'' που θέλει να ακούσει την ''μπαντάρα'', δίνει μάχη για την ''δυνατότητα ελευθερίας του λόγου'' σε αυτούς που διαλαλούν την βαθιά εναντίωση τους με αυτήν. 

 

Παρένθεση.

Η ελευθερία της έκφρασης δεν είναι γενική και αόριστη έννοια. Έχει περιεχόμενο και πάει χέρι-χέρι με την δημοκρατία, δηλαδή την πολιτική και κοινωνική συνθήκη που βρίσκεται στο ακριβώς αντίθετο άκρο από την λογική των καθαρών φυλών και της αρχής του ενός ανδρός.
Στην δημοκρατία δεν (θα έπρεπε να) χωράνε οι εχθροί της, και αυτό (καλό θα ήταν να ) είναι σαφές σε όλους-ες, αλλά βρισκόμαστε μπροστά σε εκείνο το σημείο της ιδεολογικής διαπάλης, που ο new age δεξιός τύπος, επιχειρεί να χρησιμοποιήσει τα εργαλεία και τις συνθήκες της δημοκρατίας προς όφελος του, χωρίς να τον ενδιαφέρει αν στο μείγμα του υπάρχει κυρίαρχη ναζιστική δόση. Σε τελευταία ανάλυση δεν ντρέπεται για αυτό.

Χωράνε λοιπόν οι Marduk και οι κάθε Marduk στην σημερινή μας κοινωνία; Δυστυχώς χωράνε και εξαπλώνονται, διότι βρίσκουν χώρο, αλλά τους αξίζει να αντιμετωπιστούν ως αυτό που οι ίδιοι περήφανα δηλώνουν.

Ως Ναζί.

Στους ναζί λοιπόν δεν οφείλει κανείς να δίνει χώρο έκφρασης και δημιουργίας και πολύ ορθά ακυρώθηκε το live τους και εδώ, υπό την πίεση του αντιφασιστικού κινήματος (παρά τις αιτιάσεις για αεροπορικά εισητήρια κλπ).

Όλοι αυτοί-ες που εξεγείρονται στο όνομα της δημοκρατίας και της ελευθερίας της έκφρασης όμως, στην προκειμένη περίσταση κάνουν μια επιλογή.
Βαθιά πολιτική.
Αποφασίζουν να γίνουν τα φερέφωνα της alt-right πολεμικής, και ταυτόχρονα, σκληρά πολιτικοποιημένοι στο no politica (στο γήπεδο, στη μουσική), μετατοπίζονται και οι ίδιοι σε μια πολιτική θέση σαφώς πιο συντηρητική.

Είτε το κατανοούν, είτε όχι, καταλήγουν να είναι οι φορείς της συντηρητικής στροφής που διαδραματίζεται αυτή την περίοδο στον πλανήτη.

 

 

 

Εν κατακλείδι:
Δεν υπάρχει τίποτα που να κινείται εκτός πολιτικής σε κάθε απόφαση και επιλογή που λαμβάνει κάποιος.

Όταν επιλέγεις να είσαι no politica στον χώρο που αγαπάς, και βροντοφωνάζεις "ΜΟΝΟ ΜΕΤΑΛ'', ή ''ΜΟΝΟ ΘΡΥΛΟΣ'', επιλέγεις πλευρά και γίνεσαι κομμάτι μιας ευρύτερης στρατηγικής προπαγάνδας.

Για αυτό λοιπόν φίλε-η, που αγανάκτησες με την ακύρωση της συναυλίας των Marduk, και είσαι με το σπαθί της δικαιοσύνης στα social media, ενάντια στους ''αντιφα'', σκέψου, σε τι εργαλείο μετατρέπεσαι.

Επίσης αναλογίσου, ότι αν το όραμα των Marduk και των ομοίων τους κάποια στιγμή πραγματοποιηθεί, τότε μάλλον δεν θα ξαναδείς οποιαδήποτε ''μπαντάρα'' δεν συμβαδίζει με τα γούστα τους.

Φιλικά.


Υ.Γ Μιας και οι καλοθελητές θα επιδιώξουν να συγκρίνουν-ταυτίσουν την ακύρωση των Marduk με την προ μηνών αναβολή της συναυλίας των Rotting Christ στην Πάτρα, να ειπωθεί καθαρά το εξής.. Αυτοί που κυνήγησαν και κυνηγούν τους Christ είναι οι ιδεολογικοί σύμμαχοι των Σουηδών, είναι οι φορείς του σκοταδισμού και της Μεσαιωνικής σκέψης και πρακτικής σε κάθε πόλη, σε κάθε χώρα. Τους χαρακτηρίζει το κοινό βαθύ μίσος για τον αδύναμο, τον διαφορετικό, οποιονδήποτε ξεφεύγει από την νόρμα και δίνει μάχη για την βελτίωση της ζωής του, με βάση τις επιλογές του. Η μάχη στην Πάτρα ήταν μάχη για την ίδια τη δημοκρατία, στο πλευρό μιας μπάντας που ήταν πάντα διαφορετική και ανεκτική. Ήταν μια μάχη πάνω από την ίδια την μουσική. Αυτός-η που θα επιλέξει να δώσει την μάχη για τους Σουηδούς, θα το κάνει στο πλευρό αυτών που σε κάθε ευκαιρία θα κάψουν στην πυρά τους Christ και κάθε έναν ''περίεργο'' σαν και αυτούς.

https://en.wikipedia.org/wiki/Milo_Yiannopoulos
https://metalinjection.net/its-just-business/varg-vikernes-youtube-channel-removed-as-part-of-sweeping-white-supremacist-conspiracy-theory-ban
https://en.wikipedia.org/wiki/Alt-right
http://www.m https://en.wikipedia.org/wiki/Alt-rightetalsucks.net/2018/04/04/members-of-marduk-bought-nazi-propaganda-tied-to-national-socialist-party/

 

 

Read 1124 times

Leave a comment