"WHERE DID YOU SLEEP LAST NIGHT...NIRVANA?" Μια παλιά μικρή ιστορία, ενός γοητευτικού παραδοσιακού Folk & Blues τραγουδιού.

Monday, 12 August 2019 11:28
Published in Αρθρογραφία

Όταν οι Nirvana πριν 25 χρόνια περίπου εκτέλεσαν και διασκεύασαν εξαιρετικά το "Where Did You Sleep Last Night" (και τους ευχαριστούμε γι' αυτό), ένας πολύ μεγάλος αριθμός νέων παιδιών (μέσα σε αυτά και ο γράφων επίσης) εντυπωσιάστηκε και συγκινήθηκε από την ερμηνεία και την εύθραυστη προσέγγιση του τραγουδιού αλλά και συνολικά με το επίτευγμα του MTV Unplugged πίσω στο 1994.

Αρθρογραφεί ο Νίκος Παπαδόπουλος 

Έτσι, αυτή η ...εκτέλεση και διασκευή του Αφροαμερικανού Folk μπλουζίστα Lead Belly, άθελά της, εισχώρησε και "μετοίκησε" σε πολλά σπίτια παγκοσμίως και αποτέλεσε μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον κόσμο, να εκτιμήσει με αυτόν τον ωραίο τρόπο, άγνωστους στο ευρύ κοινό τραγουδοποιούς, της παραδοσιακής Αμερικανικής Folk/Blues.

 

 

 


Όμως η ιστορία πίσω από την όμορφη διασκευή είναι λίγο διαφορετική από την γνωστή συνηθισμένη. Το "Where Did You Sleep Last Night" (που φέρει και άλλα ονόματα ως τίτλους) δεν είναι δημιουργία του blues τραγουδοποιού Lead Belly, αλλά είναι ένα κατά πολύ παλαιότερο παραδοσιακό τραγούδι, που αποτελείται από το πάντρεμα δύο ακόμη παραδοσιακών (άγνωστης προέλευσης ως συνήθως) Folk τραγουδιών, πηγαίνοντας πολύ πίσω στο χρόνο, για να βρούμε τις πρώτες ρίζες της δημιουργίας τους, περίπου κοντά στο 1870 ίσως ακόμα και βαθύτερα!! Λανθασμένα λοιπόν έχει μείνει στην συνείδηση του κόσμου ως δημιουργός του τραγουδιού ο Belly, εξαιτίας και των credit στον δίσκο των Nirvana.

 

 

 


Ο Lead Belly, γεννημένος το 1888 στην Louisiana, τρομερά επίδοξος και εξαιρετικός παίκτης της 12χορδης κιθάρας, ήταν ένας από τους (πολλούς) καλλιτέχνες που το επανερμήνευσαν και μελοποίησαν επαναδιασκευάζοντας το, δίνοντας του μια άλλη υπόσταση και ουσία με την δική του πνοή και πινελιά, ηχογραφώντας όπως και άλλοι της εποχής του, δεκάδες διαφορετικές εκτελέσεις μέσα στις δεκαετίες του '40 και '50. Ίσως η καλύτερη και γνωστότερη στιγμή του τραγουδιού να είναι αυτή, στην προκειμένη περίπτωση του ήρωα μας Lead Belly, από την χρονιά του 1944, την οποία και επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν οι Nirvana, παρόλο που οι πρώτες ηχογραφήσεις άλλων τραγουδοποιών υπάρχουν ήδη από το 1941 όπως αυτή του Bill Monroe!!!

 

 


Το "Where Did You Sleep..." ή σωστότερα "Black Girl", είναι κατ' ουσίαν μια μίξη δυο παλαιότερων τραγουδιών, του "In The Pines" και "The Longest Train" αγνώστου πατρός και ταυτότητας, όπως έγραψα από το 1870 ίσως και παλιότερα, με πιθανές περιοχές γέννησης των τραγουδιών, τα Νότια Απαλάχια, το Kentucky, Βόρεια Καρολίνα και Georgia της Αμερικής. Άλλοι γνωστοί τίτλοι του τραγουδιού, είναι απλά "The Pines", "My Girl", "Black Girl ή Gal"...

 

 


Ο Huddie Ledbetter, a.k.a. Lead Belly, ηχογράφησε 6-7 διαφορετικές εκτελέσεις με καλύτερη αυτή του 1944... Ο πρωτοπόρος και νονός της Bluegrass/Folk/Country καλλιτέχνης Bill Monroe ήταν μάλλον ο πρώτος που το ηχογράφησε, με τον original τίτλο "In The Pines" το 1941 αλλά και το 1952!! Ακολουθούν και άλλοι αμέτρητοι. Και οι "τελευταίοι" πριν τους Nirvana, ήταν οι The Four Pennies τον Οκτώβριο του 1964 με τίτλο "Black Girl", ανεβάζοντας το με επιτυχία μέχρι το Top 20 της Αγγλίας, δίχως όμως η εταιρία τους να το κυκλοφορήσει και στην Αμερική για άγνωστους λόγους... Όμως στην πραγματικότητα δεν ήταν αυτοί οι πραγματικοί τελευταίοι που διασκεύασαν αυτό το τραγούδι πριν τους Νirvana...Και εδώ είναι η ουσία της ιστορίας μας!!

 

 

 


Πως έφτασε εν τέλει στα αυτιά του Kurt Cobain και των Nirvana; Ο Mark Lanegan είχε βλέπετε στην δισκοθήκη του, έναν παλιό δίσκο βινυλίου 78 στροφών με την εκτέλεση του Lead Belly και το έβαλε να το ακούσει ο ξανθός φίλος του. Όμως, ο Mark Lanegan προηγήθηκε τέσσερα χρόνια νωρίτερα από τους Nirvana, το 1990, και στον προσωπικό του δίσκο "The Winding Sheet" θα βρείτε μια επίσης εξαιρετική διασκευή του τραγουδιού με την ιδιαίτερη και εντυπωσιακή φωνή του Mark. Έτσι αρχές της δεκαετίας του '90 οι Nirvana, το έπαιζαν και αυτοί συχνά πυκνά στις συναυλίες μέχρι που αποφάσισαν να το συμπεριλάβουν το 1993 στην ηχογράφηση του Mtv Unplugged, για να κυκλοφορήσει επίσημα πλέον 1 Νοεμβρίου του 1994 και να γίνει πολύ γνωστό σε περισσότερα νέα παιδιά, αγόρια και κορίτσια όλων των ηλικιών...


Extra Trivia:

Είχε επιλεχθεί να μπει ως b-side στο single του "Pennyroyal Tea" το 1994, ως προάγγελος του Mtv Unplugged δισκου, αλλά δεν πρόλαβε να προκάνει και ακυρώθηκε εξαιτίας του θανάτου του Kurt τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς και να κυκλοφορήσει απλά μετά θάνατον, ως promo single του δίσκου μετά την κυκλοφορία του Mtv...

 

Read 601 times

Leave a comment