ANGUS YOUNG – Born As Today

Tuesday, 31 March 2020 14:02
Published in Αρθρογραφία

Στη μουσική που λατρεύουμε υπάρχουν άνθρωποι που έγραψαν διαχρονικά τραγούδια και σπουδαίους δίσκους.
Υπάρχουν μουσικοί βιρτουόζοι.
Υπάρχουν αλάνια που άφησαν εποχή εξαιτίας του απελευθερωμένου και χωρίς στεγανά τρόπου ζωής τους.
Υπάρχουν παράξενοι μουσικοί που τους θυμόμαστε εξαιτίας της ιδιορρυθμίας τους.
Υπάρχουν σπουδαίοι τραγουδιστές-ερμηνευτές που έγραψαν προφητικούς και πάντα επίκαιρους στίχους.
Υπάρχουν καλλιτέχνες που δημιούργησαν καινούρια μουσικά ιδιώματα.
Και υπάρχει και ένας άνθρωπος ο οποίος μας απέδειξε ότι για να γράψεις ιστορία και να αποτελέσεις ‘’σημαία’’ της μουσικής που πρεσβεύεις, δεν θες και πολλά πράγματα. Χρειάζεται μόνο μια κιθάρα, ένας ενισχυτής, μία κλίμακα, τέσσερα ακόρντα, και μία σχολική στολή! Με την απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια να γουστάρεις τα ‘’blues’’ και να ζεις το κάθε σου live σαν να είναι το τελευταίο.  Εσύ που αυτή τη στιγμή όπως κι εγώ είσαι φυλακισμένος στο σπίτι σου εξαιτίας του κορωναϊού και διαβάζεις αυτό το κείμενο, πρώτον: σήκω απ’ την καρέκλα και υποκλίσου ή πέσε στα γόνατα και προσκύνα! Δεύτερον: άνοιξε να καταπιείς μια μπύρα! Γιατί;;;
Γιατί σήμερα έχει γενέθλια ο Angus Young!

Τιμά ο Παναγιώτης Πατσάης

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

O ‘’μικροσκοπικός’’ Αngus γεννήθηκε στη Σκωτία το 1955 και από πολύ μικρός κόλλησε το μικρόβιο της μουσικής, καθώς ξεχαρβάλωσε και έβγαλε τις χορδές από ένα banjo που υπήρχε στο σπίτι γιατί ήθελε να εφαρμόσει σε αυτό χορδές κιθάρας!... Το 1963 η πολυπληθής οικογένεια μετοίκησε στην Αυστραλία για μία «καλύτερη ζωή» και τότε η μητέρα του Angus του αγόρασε την πρώτη του κιθάρα, η οποία ήταν μία μεταχειρισμένη ακουστική. Την ίδια περίπου περίοδο το μικρότερο παιδί της οικογένειας απέκτησε και την πρώτη του ηλεκτρική κιθάρα μία επίσης μεταχειρισμένη Gibson SG (το θρυλικό ταυράκι ντε!) η οποία αργότερα έγινε προέκταση του εαυτού του και σήμα κατατεθέν του.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η οποία ήταν η αιτία να παρατήσει το σχολείο από πολύ νωρίς, καθώς το μοναδικό πράγμα που έκανε στο σπίτι και που ήθελε να κάνει στη ζωή του ήταν να παίζει κιθάρα! Έχοντας ως ήρωα τον Chuck Berry (μα από ποιόν πήρε άραγε το duckwalk o Angus;;;) και ως δασκάλους τα δύο μεγαλύτερα του αδέρφια George και Malcolm (έλα, προσκύνησε άλλη μια!), μελετούσε πολλές ώρες επί καθημερινής βάσεως μέχρι που σάπισαν τα ξύλα και στράβωσε σαν τόξο το μανίκι της συγκεκριμένης SG, εξαιτίας του ιδρώτα που έπεφτε πάνω της (κι όμως, όπως τα γράφω είναι!).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Λίγο καιρό αργότερα τα  δύο μικρότερα αδέρφια της φαμίλιας το λοιπόν (Angus & Malcolm),  βλέποντας την επιτυχία του μεγαλύτερου αδερφού τους George με τους Easybeats, αποφάσισαν να κάνουν κι αυτοί το ίδιο και να φτιάξουν το δικό τους σχήμα.
 Ήταν πια πιο αποφασισμένοι και πιο σίγουροι από ποτέ όσο αφορά το επόμενο βήμα. Σχετικά με αυτό το βήμα τα δύο αδέρφια έπρεπε να ψάξουν και να βρουν συνοδοιπόρους προκειμένου να συμπληρωθεί το line-up του σχήματος. Και τους βρήκαν στα πρόσωπα των Dave Evans (φωνητικά),Larry Van Kriedt (μπάσο) και Colin Burgess (drums). Εκείνη τη στιγμή έπρεπε να λύσουν όμως και ένα άλλο θέμα… Έπρεπε να βρουν όνομα για το συγκρότημα τους. Άσε που τον Angus εκείνη την περίοδο δεν τον απασχολούσε μόνο το πώς θα παίξει πάνω στη σκηνή… Τον απασχολούσε και το πώς θα φαίνεται πάνω στη σκηνή!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Όσο αφορά το όνομα τους η ιστορία θέλει να τους το προτείνει η μητέρα τους (σ.σ.: άλλοι λένε ότι το πρότεινε η αδερφή τους), καθώς το είδε πάνω στην ετικέτα της ραπτομηχανής της. Κι αν σχετικά με το όνομα οι απόψεις διίστανται. Το μόνο σίγουρο είναι πως στην αδερφή τους ανήκει η ιδέα για τη σχολική στολή που φοράει ο Angus μέχρι και σήμερα στις συναυλίες. Πριν καταλήξει σε αυτήν, δοκίμασε κι άλλες στολές όπως του Zorro, του Spiderman, του Superman και του… γορίλα! Είμαστε στο 1973 και το όχημα που ονομάζεται AC/DC είναι πλέον έτοιμο να ξεκινήσει την πορεία του! Με σημείο αφετηρίας το Sydney, οδηγούς τα αδέρφια Young,πλοηγό την αγάπη τους για το γνήσιο rock ‘n’ roll και μοναδικό προορισμό παρά τις αντιξοότητες να κατακτήσουν κάθε κορυφή! Άλλωστε,  “it’s a long way to the top if you wanna rock ‘n’ roll”.  Και τούτοι εδώ, το γνώριζαν πολύ καλά…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Περίπου την ίδια περίοδο τα αδέρφια Young αποφασίζουν να μετακομίσουν από το Sydney στη Μελβούρνη. Μία μετακόμιση η οποία σηματοδοτεί ραγδαίες εξελίξεις και αλλαγές στη σύνθεση της μπάντας. Στη Μελβούρνη ανάμεσα στις καινούριες τους γνωριμίες τα αδέρφια γνώρισαν και έναν τύπο που ονομαζόταν Ronald ‘’Bon’’ Scott ο οποίος γνώριζε πολύ καλά τη μουσική πιάτσα της περιοχής. Ο οποίος όχι μόνο τους έδειξε τα κατατόπια, αλλά έγινε αμέσως roadie και οδηγός τους. Τον Φεβρουάριο του 1974 ηχογραφούν το πρώτο τους single ‘’Can I Sit Next to you Girl’’ με τον Dave Evans στα φωνητικά, ο οποίος λίγο καιρό αργότερα γνωστοποίησε στους υπόλοιπους την αποχώρηση του.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Εκείνη τη στιγμή τα αδέρφια Young χωρίς να χάσουν καθόλου χρόνο και χωρίς να το σκεφτούν και πολύ, αποφασίζουν ο επόμενος τραγουδιστής τους να είναι ο οδηγός τους (Bon Scott) και στα τέλη της ίδιας χρονιάς ηχογραφούν το ντεμπούτο τους ‘’High Voltage’’. Την επόμενη χρονιά συμπληρώνεται η πρώτη κλασσική σύνθεση της μπάντας με την προσχώρηση του Phil Rudd και Mark Evans σε τύμπανα και μπάσο αντίστοιχα, η οποία σύνθεση ηχογραφεί αμέσως το ‘’TNT’,’ το οποίο γίνεται πλατινένιο στην πατρίδα τους.
Το 1976 αποφασίζουν να μετακομίσουν όλοι μαζί στην Αγγλία και από εκείνο το σημείο και έπειτα με επιμονή και σκληρή δουλειά όλα πήραν το δρόμο τους όμορφα και ωραία!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δεν θα μπω καν στον κόπο να αναλύσω την δισκογραφική και συναυλιακή τους πορεία μέχρι και σήμερα, καθώς το να ψάχνεις να βρεις μέτριες στιγμές σε αυτό το συγκρότημα, ισοδυναμεί με άτοπο. Δυστυχώς τα μοναδικά μελανά σημεία στην πορεία τους δεν έχουν να κάνουν κυρίως με τη μουσική τους, αλλά με τα χτυπήματα και τα τερτίπια της ξεμωραμένης πουτάνας που ονομάζεται ‘’μοίρα’’.
Στις 19 Φεβρουαρίου του 1980 ο frontman του group Bon Scott που προστάτευε και υπεράσπιζε τα αδέρφια Young όταν προέκυπταν τσαμπουκάδες και έπεφτε ξύλο μέσα στις pubs, έφυγε από αναρρόφηση, μόνος, στη θέση του συνοδηγού σε αυτοκίνητο φίλου του. Μία απώλεια η οποία κόστισε τόσο πολύ στα αδέρφια Young, που σκέφτηκαν ακόμα και το ενδεχόμενο της διάλυσης!... Η οποία ευτυχώς όμως για όλους εμάς δεν έγινε ποτέ. Πόσο μάλλον εκείνη τη στιγμή συνέβη το εντελώς αντίθετο…

 

 

 

Έλαβε χώρα μια από τις μεγαλύτερες και καλύτερες μεταγραφές στην ιστορία του rock ‘n’ roll. Brian Johnson στο μικρόφωνο! Μα και η δημιουργία ενός απ’ τα καλύτερα και πιο μοσχοπουλημένα albums όλων των εποχών: ‘’Back in Black’’.
Επειδή όμως η ξεφωνημένη πουτάνα που αναφέραμε πιο πάνω λειτουργεί σαν τοκογλύφος και ότι σου δίνει μετά στο παίρνει πίσω διπλά, στις 18 Νοεμβρίου του 2017 βυθιστήκαμε όλοι στο πένθος και το συγκρότημα έζησε και δεύτερη απώλεια, καθώς έφυγε από τη ζωή ο πιο στιβαρός ρυθμικός κιθαρίστας που υπήρξε ποτέ στο σύμπαν και ταυτόχρονα, η ραχοκοκαλιά της μπάντας, ο Malcolm Young…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πέρα από αυτές τις δύο απώλειες αν κοιτάξεις την πορεία τους συνολικά, θα βρεις το πιο σφιχτοδεμένο rhythm section που έχεις ακούσει ποτέ (Phil Rudd/Cliff Williams). Υπόβαθρο που για πλάκα μετατρέπει κάθε γήπεδο σε επίκεντρο σεισμικής δόνησης και μας στέλνει συνέχεια στο φαρμακείο για έμπλαστρα ‘’Λέοντος’’, καθώς δεν υπάρχει πιθανότητα να μην κάνεις headbanging οποτεδήποτε κι αν ακούσεις το groove αυτών των δύο τύπων!
Θα βρεις riffs από τον πιο εμβληματικό ρυθμικό κιθαρίστα που σου καρφώνονται με τη μία στο μυαλό και τα κουβαλάς μέσα σου μια ζωή.
Θα βρεις στίχους στη γλώσσα του δρόμου, οι οποίοι αποτυπώνουν με ιδανικό τρόπο στο χαρτί τη ζωή ενός τύπου ο οποίος, πού τον χάνεις πού τον βρίσκεις, είναι συνέχεια μέσα στις pubs και τα στριπτιτζάδικα!
Θα βρεις πλήθος από δισκάρες και αμέτρητους ύμνους!
Θα βρεις ρεκόρ πωλήσεων και ρεκόρ εισητηρίων (οι AC/DC είναι το μοναδικό συγκρότημα που έχει εμφανιστεί τρείς φορές σαν headliner στο φημισμένο Μonsters of Rock festival του Donington). Σίγουρα δεν θα βρεις κολοσσιαίο γήπεδο που να μην το έχουν τιγκάρει και για να το πούμε με μία φράση (εκτός από το Ο.Α.Κ.Α. μη χέσω!)…
Θα βρεις ίσως την μεγαλύτερη live μπάντα όλων των εποχών!!! Γι αυτό λοιπόν χωρίς κανέναν ενδοιασμό ακούστε οποιοδήποτε τραγούδι από οποιοδήποτε άλμπουμ από οποιαδήποτε περίοδο. Μόνο κερδισμένοι μπορείτε να βγείτε.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Και επειδή μέχρι στιγμής δεν έχω αναφέρει την λέξη ‘’solo’’, νομίζω πως ήρθε η στιγμή να απομονώσουμε και να αναλύσουμε τον Angus τόσο σαν μουσικό, όσο και σαν προσωπικότητα καθώς όπως αναφέραμε και πριν έχει γενέθλια σήμερα.
Kαταρχάς σαν άνθρωπος, είναι το εντελώς αντίθετο από αυτό που βλέπουμε στη σκηνή. Στο live βλέπουμε έναν άνθρωπο εξωστρεφή ο οποίος έχει τον ‘’αμάζευτο’’, τρέχει πέρα δώθε, ξαπλώνει χάμω και κάνει σπασμούς την ώρα που σολάρει. Στην πραγματική του ζωή, είναι ένας απίστευτα φιλήσυχος και ταπεινός άνθρωπος, ο οποίος κρατάει πάντα χαμηλό προφίλ και σέβεται μέχρι εκεί που δεν πάει τους οπαδούς της μουσικής του. Επίσης είναι περήφανος για τις εργατικές ρίζες της οικογένειας του και γι αυτό το λόγο άλλωστε όλα του τα παιδιά πήγαν σε δημόσιο σχολείο και όχι σε ιδιωτικό!... Ακόμη αν τον ρωτήσεις σχετικά με καταχρήσεις και κραιπάλες, θα σου απαντήσει ότι το μοναδικό του ναρκωτικό είναι να κρεμάει την κιθάρα του στον ώμο και να παίζει.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σαν κιθαρίστας, το πρώτο πράγμα που παρατηρούμε είναι η ταυτότητα στον ήχο του και το πόσο ολιγαρκής και μινιμαλιστής είναι όσο αφορά το θέμα του εξοπλισμού. Δε χρησιμοποιεί ποτέ πετάλια και effects. Σχετικά με αυτό ο ίδιος πάντα υποστηρίζει χαμογελώντας ότι το μοναδικό πράγμα που χρειάζεται ανάμεσα στην κιθάρα και τον ενισχυτή, είναι ο ίδιος αυτοπροσώπως. Gibson SG, απευθείας σε Μarshall και τελειώσαμε! Η ποιότητα και η ένταση του ήχου του όμως χωρίς την χρήση πεταλιών είναι ένα γεγονός που προδίδει το πόσο μελετημένος είναι σαν παίχτης. Εάν τώρα συνδυάσεις αυτόν τον ήχο ο οποίος έχει περισσότερο χαρακτήρα από τον ήχο εκατό βιρτουόζων μαζί με την άψογη blues/rock ‘n’ roll τεχνική του και την εξαιρετική σκηνική του παρουσία, έχεις το απόλυτο rock ‘n’ roll είδωλο! Το πάθος αυτού του ανθρώπου για την κιθάρα και κατ’ επέκταση για την μουσική, κάνουν τα λαθάκια και τις «αδυναμίες» του να μοιάζουν ευφυέστατα, προσδίδοντας ακόμα περισσότερο στο τελικό αποτέλεσμα. Άσε που σαν κιθαρίστας δεν έχει solo complex και ξέρει πότε να μαζέψει τα χέρια του και να συνοδεύσει και πότε να αφηνιάσει και να οργώσει την ταστιέρα! Βέβαια αν του αναφέρεις το πόσο σπουδαίος κιθαρίστας είναι, θα σου πει ότι ο αδερφός του πάντα έκανε την περισσότερη δουλειά. Αν του προτείνεις να παίξει με μία άλλη κιθάρα, θα σου πει ότι η SG είναι πιο ελαφριά και τον βολεύει επειδή είναι κοντός. Μιλάμε για τόσο χαμηλό εγωισμό!...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στην ερώτηση σχετικά με το πόσους και ποιούς έχει επηρεάσει μέσα από την μουσική του τόσο σαν συνθέτης (αυτό πού το πάς;;), όσο και σαν κιθαρίστας, η απάντηση είναι απλή και σύντομη… ΟΛΟΥΣ!!!  Από τον Devin Townsend μέχρι τον Dave Grohl. Από τους Cult και τους Guns ‘n’ Roses μέχρι τους Krokus και τους Exodus. Από τον Jeff Waters μέχρι τον Dave Mustaine. Βάλε και το γεγονός ότι ακόμα και ο Keith Richards υποκλίνεται στο μεγαλείο του Angus και των AC/DC, και είμαστε εντάξει.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Βρισκόμαστε πλέον στο 2020 και o Angus παρά τις δυσκολίες και τα χτυπήματα της μοίρας συνεχίζει να κρατάει την σημαία της μπάντας του ψηλά! (κι ας ξίνισαν μερικοί με την επιλογή του Axl Rose). Eιδικά τώρα που, σύμφωνα με τις φήμες, υπάρχει επαναπατρισμός στις τάξεις της μπάντας (τους έδωσε στεγνά ο Dee Snider), περιμένουμε το νέο album με την ανυπομονησία μικρού παιδιού που περιμένει καινούριο παιχνίδι! Αλλά ας μη γελιόμαστε…

Ο Angus και η παρέα του πάντα θα είναι οι πρωταγωνιστές σε κάθε μας ξεσάλωμα και σε κάθε μας party! Οπουδήποτε και οποτεδήποτε ακούμε τα τραγούδια τους, πάντα θα χαμογελάμε μέχρι τα αυτιά και θα τσουγκρίζουμε ποτήρια! Ο Angus και η παρέα του πάντα θα μας κάνουν να δραπετεύουμε από τις μαλακίες και τα προβλήματα της καθημερινότητας και της ρουτίνας - καλή ώρα… O Angus και η παρέα του πάντα θα μας θυμίζουν ότι το rock δεν πρόκειται να πεθάνει ποτέ!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κατάλαβες γιατί στην αρχή σου είπα να σηκωθείς και να υποκλιθείς; Τώρα μπορείς να σηκωθείς ξανά και να φέρεις τη δεύτερη μπύρα!

Χρόνια σου καλά μάστορα!
Keep on thrillin’ us!

Concert photos & puzzle from Wembley Arena 2000 & Athens O.A.K.A. 2009 by Chris Kissadjekian

Read 558 times

Leave a comment