S.O.S : ΤΑ ΒΙΝΥΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ CD ΣΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ.

Tuesday, 15 March 2016 12:24
Συντάκτης:
Published in Αρθρογραφία

‘’MISTY EFFECT” : Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΒΙΝΥΛΙΩΝ ΚΑΙ CD’S

Γράφει ο Νίκος Κοντογούρης

Πρώτιστη φροντίδα κάθε συλλέκτη είναι η προστασία των δίσκων και CD, αφού σήμερα εκτός από τη χρηστική τους εφαρμογή (που είναι η πιστότερη απόδοση της μουσικής που αγαπάμε) αξίζουν και μία μικρή ή μεγάλη περιουσία.Έτσι όλοι μας φροντίζαμε ν ’ανακαλύψουμε τους καλύτερους τρόπους προστασίας των αγαπημένων μας αντικειμένων, αφού δεν μπορούσαμε να διαθέτουμε ειδικούς χώρους φύλαξης, με ειδικές συνθήκες θερμοκρασίας και εξαερισμού, στεγανοποιημένους από την υγρασία και μακριά από την υπερβολική ζέστη. 

 

Τα σωστά καλύμματα δίσκων φαινόταν να είναι η βασική και σωστότερη λύση, αφού όχι μόνο προστάτευαν τους δίσκους από τη σκόνη αλλά και τα ίδια τα εξώφυλλα από τη καταστροφή που επερχόταν μοιραία με το πέρασμα του χρόνου. Αρχικά όλοι χρησιμοποιούσαμε τις απλές ζελατίνες ή τα νάιλον μέχρις ότου η αγορά κατακλείστηκε από τα σκληρά και ανθεκτικά PVC καλύμματα (είναι αυτά τα σκληρά καλύμματα με τα «δοντάκια» γύρω-γύρω.) που υπόσχονταν τη καλύτερη διατήρηση βινυλίου και εξώφυλλου.

Ταυτόχρονα σχεδόν όλα τα picture-discs ή τα χρωματιστά βινύλια κυκλοφορούσαν μέσα σε τέτοια συσκευασία. Στην αρχή όλοι μας είμασταν ευχαριστημένοι αφού πραγματικά οι δίσκοι μας ήταν θεωρητικά ασφαλισμένοι και προστατευμένοι.

Όμως με το πέρασμα των χρόνων κάποιοι από εμάς αρχίσανε ν ’ανακαλύπτουμε περίεργα σημάδια πάνω στην επιφάνεια των βινυλίων και όσων CD είχαμε προστατεύσει με μικρά PVC καλύμματα. Αρχικά μία θαμπάδα και στη συνέχεια σημάδια σαν λαδιές , πιτσιλιές υγρών και στάμπες. Μάλιστα πολλά πλαστικοποιημένα εσώφυλλα (που επίσης χρησιμοποιούσαμε για καλύτερη προστασία του βινυλίου) κολλούσαν πάνω στην επιφάνεια του δίσκου με αποτέλεσμα να δημιουργούνται όλα τα παραπάνω προβλήματα.

Περιττό να τονίσω πως το αρχικό σοκ ήταν κεραυνοβόλο ειδικά όταν διαπιστώσαμε πως τα σημάδια αυτά δεν έφευγαν με καμία από τις γνωστές μεθόδους καθαρισμού. Προσωπικά πριν από 10 χρόνια είχα την ατυχία να διαπιστώσω αυτό το πρόβλημα σ΄ ένα αγαπημένο μου άλμπουμ, αλλά κανείς δεν ήξερε την αιτία. Όλο αυτό το διάστημα το πρόβλημα έλαβε τεράστιες διαστάσεις σ ’όλο τον κόσμο αλλά μόλις πριν από λίγο καιρό αποκαλύφθηκε η πραγματική αιτία. Εξ αιτίας της υγρασίας (που τα τελευταία χρόνια έχει λάβει απίστευτες διαστάσεις στη χώρα μας) η οποία εγκλωβίζεται μέσα στο PVC κάλυμμα, ο δίσκος δεν «αναπνέει» και το PVC μαζί με το βινύλιο δημιουργεί μία χημική ένωση που ονομάζεται πολυμερισμός , με αποτέλεσμα όλα τα παραπάνω φαινόμενα. Στα αρχικά στάδια τα σημάδια παραμένουν αλλά οι δίσκοι και τα CD παίζουν κανονικά. Όταν ο πολυμερισμός έχει προχωρήσει ακούγεται το γνωστό «φύσημα» (surface noise) από υποφερτό έως ενοχλητικό. Φυσικά τα ‘’θύματα’’ ήταν οι πιο αγαπημένοι δίσκοι του καθενός (δυστυχώς στη πλειοψηφία τα αυθεντικά άλμπουμ ) αφού αυτά προσπαθεί πρώτιστα κάποιος να προστατεύσει.

Αμέσως άρχισα να το ανακοινώνω σε φίλους, γνωστούς και πελάτες μου. Δυστυχώς όλοι όσοι χρησιμοποιούσαν PVC καλύμματα, είχαν απώλειες. Το «σύνδρομο της ομίχλης» χτύπησε παντού, σε δίσκους και CD.
Προσωπικά περίπου 80 άλμπουμ και 150 singles είχαν πολυμεριστεί, ευτυχώς όλα στο αρχικό στάδιο και παίζουν κανονικότατα χωρίς κανένα πρόβλημα. Από τα άλμπουμ τα 30 κατάφερα και τα επανέφερα στην αρχική τους κατάσταση κατά 90%, χρησιμοποιώντας ειδικά καθαριστικά.

Αυτό που σας συμβουλεύω είναι να στείλετε αμέσως στην ανακύκλωση όλα τα PVC καλύμματα. Βιαστείτε γιατί και η μία μέρα είναι αρκετή για να δημιουργήσει το πρόβλημα.

Θα τα ξαναπούμε…

Φωτογραφίες στο κατάστημα Art Nouveau: Χρήστος Κισατζεκιάν / www.livephohographs.com 

Read 4328 times

3 comments

Leave a comment