MAYHEM – Black Metal Armageddon

Thursday, 28 April 2022 19:03
Συντάκτης:
Published in Αρθρογραφία

Οι Mayhem είναι συνώνυμοι του Black Metal, ιδιώματος που διαδόθηκε στις απαρχές των ‘90s, καθιστώντας τη Νορβηγική σκηνή ως την πιο σημαντική στον κόσμο. Σχεδόν σαράντα χρόνια από την ίδρυση τους συνεχίζουν ακάθεκτοι να κυκλοφορούν δίσκους αντάξιους του θρυλικού ονόματος τους όπως το, προ τριετίας, “Daemon”.
Την Τρίτη 3 Μαΐου στο Principal Club της Θεσσαλονίκης και την Τετάρτη 4 Μαΐου στο Fuzz Club της Αθήνας θα είναι η έβδομη φορά που έρχονται στη χώρα μας για να παρουσιάσουν ζωντανά την πιο σκοτεινή πλευρά της σκληρής μουσικής όπως κανένα άλλο σχήμα δεν μπορεί να κάνει.

Από τη Ζωή Κόρκα

Τα τελευταία χρόνια το status τους έχει γιγαντωθεί, κυρίως λόγω της εκτεταμένης περιοδείας που έκαναν για να παρουσιάσουν ολόκληρο το εμβληματικό ντεμπούτο τους, “De Mysteriis Dom. Sathanas”.  Η τελευταία φορά που ήρθαν στη χώρα μας ήταν στο πλαίσιο της παρουσίασης αυτού του δίσκου σε μια ιστορική συναυλία που βιώθηκε όσο καμία άλλη από τους οπαδούς τους. Πέρα από αυτούς είχαν δώσει το παρών πάρα πολλοί που θα ήθελαν να δουν μια ιστορική μπάντα του… μαυρομεταλλικού ιδιώματος. Και οι Mayhem σίγουρα μπορούν να το προσφέρουν έχοντας εμπρός τον Attila Csihar, τον εμβληματικό ερμηνευτή του δίσκου εκείνου, ο οποίος  δεσπόζει στην κορυφή των εκάστοτε λιστών με τα καλύτερα Black Metal έργα όλων των εποχών. Αυτό και μόνο θα μπορούσε να πει κανείς ότι αρκεί για να θεωρούνται τόσο σημαντικό συγκρότημα.

Μέχρι τελικά να κυκλοφορήσει την άνοιξη του 1994, οι Mayhem πέρασαν μια δεκαετία πολλών αλλαγών στις τάξεις τους, το οποίο στιγματίστηκε από την αυτοκτονία του εμβληματικού μπροστάρη τους, του Dead, τον Απρίλιο του 1991 και τη δολοφονία του ηγέτη και κιθαρίστα τους, Euronymous, από τον Varg Vikernes των Burzum τον Αύγουστο του 1993. Σε αυτή την πρώτη δεκαετία κυκλοφόρησαν το το 1987 το ep “Deathcrush”. Και οι δύο δίσκοι κυκλοφόρησαν ουσιαστικά από τους ίδιους, μιας και η Posercorpse στο EP  και η Deathlike Silence στο LP ήταν εταιρίες που δημιουργήθηκαν από τo ίδιο το σχήμα. Αυτό και μόνο δείχνει περίτρανα πόσο πολύ πίστευαν στο υλικό τους και δεν ήθελαν να δεχτούν καμία παρέμβαση από τις δισκογραφικές εταιρίες για το τελικό αποτέλεσμα.

Όμως δε θα ήταν τίποτα παραπάνω από ένα θρυλικό συγκρότημα αν δεν αποφάσιζαν να συνεχίσουν την πορεία τους ο μπασίστας και ιδρυτικό μέλος τους, Necrobutcher, μαζί με τον καλύτερο drummer της Black Metal σκηνής, Hellhammer. Μαζί με τον τραγουδιστή του “Deathcrush” EP, Maniac, και με κινητήριο δύναμη τον νεαρό και άσημο κιθαρίστα και συνθέτη, Rune “Blasphemer” Eriksen, ξεκίνησαν μια πορεία που τους καθιέρωσε σαν καλλιτέχνες.

Η άτυπη τριλογία που ξεκίνησε ως πρώτο μέρος με το ep “Wolf’s Lair Abyss” το 1997 και ολοκληρώθηκε με καθηλωτικό τρόπο στα δύο μέρη του “Grand Declaration of War” το 2000, έδειξε το μουσικό εύρος τους. Από το καταιγιστικό Black Metal μέχρι το Industrial και την ηλεκτρονική μουσική, έχοντας την πολύπλευρη ερμηνεία του Maniac, οι Mayhem κατάφεραν να επαναπροσδιορίσουν ηχητικά όχι μόνο τους εαυτούς τους, αλλά ολόκληρο το ιδίωμα.

Η συνέχεια τους σε πιο «ασφαλή» μονοπάτια με το “Chimera” το 2004 έστρωσε το έδαφος για την επιστροφή του Attila ως frontman τους. Ποιος μπορεί να ξεχάσει την απίστευτη εμφάνιση τους στο ΑΝ Club το 2005, όπου μεταμορφώθηκε σε αρσενική Diamanda Galas παίρνοντας δύο μικρόφωνα όπως εκείνη; Έκτοτε δεν μπορεί να φανταστεί κανείς τους Mayhem χωρίς την θεατρικότητα και την σκηνική του παρουσία στις συναυλίες τους και δικαίως θεωρείται ο κορυφαίος frontman του black metal.

Βέβαια στη συνείδηση των οπαδών τους η σύνθεση που θεωρείται «κλασική» είναι εκείνη της περιόδου 1988-1991 με τον Σουηδό Dead στα φωνητικά. Οι συναυλίες που έδωσαν το 1990 είναι θρυλικές και μάλιστα ήταν να έρθουν και στη χώρα μας, αλλά έκαναν λάθος στην αλλαγή των τρένων και δεν τα κατάφεραν. Από αυτές τις συναυλίες κυκλοφόρησε η ζωντανή τους ηχογράφηση στη Λειψία, που αποτύπωσε στον μέγιστο βαθμό ηχητικά τους Mayhem επί σκηνής με εκείνη τη σύνθεση. Ο αδικοχαμένος Dead έγραφε στίχους βιωματικούς, με το “Freezing Moon” να αποτελεί το πιο γνωστό κομμάτι στην ιστορία του εν λόγω ιδιώματος!
Σε εκείνη την εποχή οριοθέτησαν τα θεμέλια μιας ολόκληρης σκηνής ηχητικά, κάτι που πέτυχαν και στα ‘00s με το “Ordo Ad Chaο”, τελευταίο δίσκο με τον Blasphemer στις τάξεις τους. Είναι σίγουρα το πιο δύστροπο άλμπουμ τους, το οποίο αποκαλύπτει την χαοτική του δομή μετά από πολλές και απαιτητικές ακροάσεις. Σε αυτό ο Attila κυριολεκτικά αγγίζει τα όρια της ακρότητας με τις ερμηνείες του.

Η αποχώρηση του Blasphemer το 2008 σήμανε το κλείσιμο μιας πολύ παραγωγικής περιόδου, στην οποία οι Mayhem διεύρυναν το ηχητικό τους μανδύα και ξέφυγαν από την «παρελθοντολαγνεία», στην οποία είχαν αρχίσει να υποκύπτουν με τα συνεχή ντοκιμαντέρ για την ταραχώδη πρώτη τους δεκαετία. Μετά από αρκετές αλλαγές κιθαριστών κατέληξαν το 2012 στο δίδυμο Teloch/Ghul , έχοντας στις συναυλίες τους τον πιο πλήρη ήχο που είχαν ποτέ.

Οι συναυλίες τους γράφουν ιστορία. Και αναμφίβολα αποτελεί γεγονός που δεν πρέπει να χάσει κανείς όσες φορές και αν τους έχει δει. Η υποβλητική, έντονη, χαοτική και σκοτεινή ατμόσφαιρα της μουσικής τους οπτικοποιημένη με θεατρικότητα από τον εκάστοτε πρωταγωνιστή τους σε συνδυασμό με κομμάτια ιστορικά για το ιδίωμα, συνηγορούν γιατί όλοι οι δρόμοι οδηγούν την Τρίτη 3 Μαΐου στο Principal και την Τετάρτη 4 Μαΐου στο Fuzz. Μαζί τους θα είναι ο πρώτος μπασίστας των Emperor, Mortiis, με την εκπληκτική ορχηστρική  μουσική του. Τη συναυλία θα ανοίξουν οι συμπατριώτες μας Diablery.  

Read 95 times

Leave a comment