ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΛΜΠΟΥΜ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ;

Tuesday, 12 April 2016 09:44
Συντάκτης:
Published in Αρθρογραφία

Πριν λίγο καιρό σένα τεύχος του έγκυρου Βρετανικού περιοδικού Uncut παρατήρησα μια (ακόμη!) λίστα με τα καλύτερα άλμπουμ όλων των εποχών και εκεί είδα με έκπληξη ότι στην πρώτη θέση στο συγκεκριμένο δημοψήφισμα φιγουράριζε το ‘ Pet Sounds’ των Beach Boys. Oxι για το λόγο ότι ο δίσκος αυτός δεν είναι σπουδαίος, αλλά κατά την προσωπική μου άποψη και άποψη πολλών άλλων κορυφαίων δημοσιογράφων από όλο τον κόσμο εδώ και χρόνια, το καλύτερο άλμπουμ όλων των εποχών θεωρείται αναμφισβήτητα το ‘ Sgt.Pepper’ s Lonely Hearts Club Band ‘ των αξεπέραστων Beatles.

Γράφει ο Ντίνος Δηματάτης

Βέβαια το θέμα αυτό σηκώνει κάθε φορά μεγάλη σκόνη και κύμα συζητήσεων και οι ενστάσεις έχουν πάντα τον πρώτο λόγο. Και μια από αυτές πέρα από τις προτιμήσεις του καθενός, είναι ποιοι είναι υπεύθυνοι για τις λίστες αυτές. Φυσικά πότε ψηφίζουν οι μουσικοί παραγωγοί και δημοσιογράφοι και άλλοτε το κοινό. Και στις δυο περιπτώσεις πάντα υπήρχαν οι ενστάσεις και οι αντίθετες απόψεις και γνώμες για τις συγκεκριμένες λίστες και τα άλμπουμ που περιλαμβάνονταν σ΄ αυτές. Στην προκειμένη περίπτωση της παραπάνω λίστα και πάντα κατά την προσωπική μου εκτίμηση - που θαλασσοδέρνει στο χώρο του ροκ αρκετές δεκαετίες- θεωρώ επιεικώς απαράδεκτο το ‘ Sgt.Pepper…’ να βρίσκεται στην 2Ιη θέση ,το ‘ Dark Side Of The Moon ‘ των Pink Floyd στην 84η θέση [δις ανεπίτρεπτο ] ενώ το ‘ Ok Computer ‘ των Radiohead το οποίο σ΄ ένα προηγούμενο ανάλογο δημοψήφισμα είχε βρεθεί στην κορυφή, τώρα να καταλαμβάνει καταϊδρωμένο την 93η θέση… Αντίθετα μέσα στην πρώτη δεκάδα της λίστας τοποθετούνται δίσκοι σαν το ‘ Marqee Moon ‘ των Τelevision και το ‘ Forever Changes ‘ των Love , άλμπουμ σαφώς αξιόλογα αλλά όχι για τις πρώτες θέσεις.

Εάν αφήσουμε όμως πίσω τις ενστάσεις και ασχοληθούμε με τις λεπτομέρειες του περίφημου ‘ Pet Sounds ‘, κύριος υπεύθυνος γι’ αυτή τη δουλειά υπήρξε ο ιδιοφυής αρχηγός του γκρουπ Brian Wilson, στον οποίο είχε γίνει εμμονική ιδέα να δημιουργήσει ένα δίσκο που θα ξεπερνούσε όλα τα έργα των Beatles . Έτσι στα μέσα του Ι965 ο ίδιος δεν ακολούθησε το συγκρότημα στην περιοδεία του στην Ιαπωνία αλλά έμεινε πίσω για να σχεδιάσει ένα από τα αριστουργήματα στην παγκόσμια μουσική σκηνή. Επηρεασμένος από τα ναρκωτικά αλλά και από διάφορα εσωτερικά ψυχικά προβλήματα που του δημιουργούσαν έντονους πονοκέφαλους, θα δουλέψει πυρετωδώς επί μήνες για να ολοκληρώσει το δίσκο, ο οποίος αρχικά έφερε την δυσαρέσκεια ανάμεσα στα υπόλοιπα μέλη της μπάντας κατά πόσον αυτό το προοδευτικό έργο στο σύνολο του θα είχε εμπορική απήχηση στο κοινό . Οι τελευταίοι διαψεύστηκαν αφού το ‘ Pet Sounds ‘ έφτασε στο Νο.2 στην Αγγλία και στο Νο.ΙΟ στις ΗΠΑ, ενώ και τα επόμενα χρόνια κάθε τόσο βρισκόταν στις πρώτες θέσεις των chart σε όλο τον κόσμο.

Ο Brian Wilson μετά την ηχογράφηση του δίσκου έπαθε νευρικό κλονισμό και υπερκόπωση και τα επόμενα χρόνια έγινε περισσότερο εσωστρεφής. Λέγεται δε ότι παρανόησε τελείως όταν οι Beatles κυκλοφόρησαν το ‘ Sgt. Pepper Hearts Club Band ‘. Όλες οι λεπτομέρειες για την έμπνευση του άλμπουμ αλλά και την ζωή του Brian Wilson απεικονίζονται αρκετά παραστατικά στην ταινία ‘ Love and Mercy ‘ που βγήκε στους κινηματογράφους το περασμένο Καλοκαίρι και πέρασε μάλλον απαρατήρητη..

Υ.Γ. Την χρονιά του Ι993 με την υποστήριξη της Marlboro κυκλοφόρησε ένα πολυτελές λεύκωμα εκατό σελίδων, στο οποίο άτομα που είχαν σχέση με τον χώρο της μουσικής στην Ελλάδα (δημοσιογράφοι, μουσικοί παραγωγοί κ.λ.π), ψήφισαν τα δέκα καλύτερα άλμπουμ όλων των εποχών κατά την προσωπική τους γνώμη. Σύνολο γύρω στα εκατό άτομα. Ανάμεσα τους ο Γιάννης Πετρίδης, ο Μάρκος Φράγκος, ο Νίκος Κοντογούρης, ο Νίκος Πετρουλάκης και ο Αντώνης Πανούτσος καλά διαβάζετε ,ο Πανούτσος είναι βετεράνος ροκάς. Στην δική μου λίστα φιγουράριζε στην πρώτη θέση το ‘ Sgt.Pepper’ s …’ και στην 6η το ‘ Pet Sounds ‘ . Κορυφαίο όλων στο δημοψήφισμα είχε ανακηρυχθεί το ‘ Sgt.Pepper’ s ‘...


www.dinosdimatatis.gr

Read 764 times

Leave a comment