PAUL TOLLETT - O ΑΝΡΩΠΟΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ DESERT FESTIVAL

Wednesday, 01 June 2016 08:03
Συντάκτης:
Published in Αρθρογραφία

Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 1993

Oι Pearl Jam εμφανίζονται μπροστά σε 25.000 νέους στο Empire Polo Club στη Indo της Καλιφόρνια. Η συναυλία ήταν να γίνει στο L.A. και ήταν το αποτέλεσμα της διαφωνίας του συγκροτήματος με την εταιρεία πώλησης εισιτηρίων Ticketmaster. Ο Paul Tollett -υπεύθυνος προώθησης της συναυλίας για την εταιρεία Goldenvoice – εντυπωσιάστηκε από την επιτυχία της αλλά και την υπέροχη τοποθεσία, δηλώνοντας ότι «έσπειρε τους σπόρους για την ιδέα ενός φεστιβάλ μουσικής μελλοντικά». Ήταν όμως δύσκολο να τα βάλει με τους κολοσούς όπως η SFX που είχαν μεγάλη οικονομική βάση. Το 1997 ένα ταξίδι του στο φεστιβάλ του Glastonbury τον έπεισε να οργανώσει κάτι αντίστοιχο με στόχο νέους καλλιτέχνες κι όχι megastars που αλώνιζαν τους καταλόγους επιτυχιών. Το σχέδιο κι ο προγραμματισμός τον οδήγησε δύο χρόνια μετά στη δημιουργία του Coachella Valley Music & Arts.

Γράφει ο Χάρης Καββαδίας

Το φεστιβάλ του Woodstock τον Ιούλιο του 1999 που συνοδεύτηκε από λεηλασίες, εμπρησμούς, βία και βιασμούς αύξησε το κόστος ασφάλισης κατά 40%, και η αβεβαιότητα όσον αφορά την έκδοση των εισιτηρίων του παρθενικού Coachella, που ήταν μία εβδομάδα μετά το Woodstock, δεν τον πτόησε, αντίθετα τον έπεισε να προσφέρει μια «εμπειρία φεστιβάλ υψηλής άνεσης». Το αποτέλεσμα τον δικαίωσε το διήμερο 9-10 Οκτωβρίου, όταν 37.000 άτομα ήταν μάρτυρες του αντι-Woodstock, παρακολουθώντας τους : Tool, RATM, Beck, Chemical Brothers, Morrissey, Jurassic 5, με εισιτήριο 50 δολ την μέρα.

2014
O Paul Tollett είναι πιά πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στην Goldenvoice. Το αγαπημένο του παιδί, Coachella, είναι πιά ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ στον πλανήτη και πολυβραβευμένο. Μόνο πέρσι απέφερε 84 εκ δολλάρια. Είναι έτοιμος για να αλλάξει πίστα...Έχει στο μυαλό του να υλοποιήσει ένα mega-fest (το Desert Trip) με έξι θρύλους του rock’n’roll. Θέλει καλλιτέχνες που έχουν μια μακρά διαδρομή από τις πρώτες μέρες της καριέρας τους. Γιαυτόν είναι η κορυφή μιας καριέρας που ξεκίνησε με συναυλίες πανκ στις αρχές των 80’s. «Είχα μεγάλα όνειρα στην αρχή αλλά όχι σαν αυτό». Σε απόλυτη μυστικότητα για τους επόμενους εννέα μήνες βολιδοσκοπεί τους Rolling Stones «δουλεύω ένα από τα μεγαλύτερα project όλων των εποχών, δεν ξέρω τι ακριβώς αλλά θα επανέλθω σε εσάς» τους λέει. Την πρώτη συμφωνία την κλείνει (χωρίς να αποκαλύψει ποιός είναι). Αν δεν έχει και τους έξι που θέλει, δεν θα το κάνει καθόλου. Ο Roger Dartley των Who είναι ευτυχής να συμμετάσχουν. Όταν ο Tollett ρώτησε τον εκπρόσωπο του Young «Τι γνώμη έχετε για αυτή την ιδέα;» είπε «Δεν υπάρχει περίπτωση αυτό να συμβεί. Αλλά ο Paul ήταν αποφασισμένος. Αυτό ήταν το όραμα του, το όνειρό του». Ο μόνος που δεν συναντά είναι ο Dylan, είναι εξάλλου γείτονάς του. Οι υπόλοιποι παίρνουν σειρά.

2015
Θα περάσει ένα χρόνο με μυστικές συναντήσεις και διαπραγματεύσεις . Στόχος του είναι «οι καλλιτέχνες να αμοιφθούν αυτό που αξίζουν». Σύμφωνα με το Billboard (την βίβλο εδώ 126 χρόνια στις μπίζνες της μουσικής βιομηχανίας) η αμοιβή των McCartney- The Rolling Stones-Roger Waters είναι μεταξύ 7-10 εκ δολλάρια στον καθένα. Για τους Dylan-Young-The Who πάνω από ένα εκατομμύριο στον καθένα επίσης. O Paul Tollett ήταν έτσι κι αλλιώς διατεθειμένος, για το «Φεστιβάλ του αιώνα», να πληρώσει ότι χρειαστεί για να έχει το lineup που επιθυμούσε. Σύμφωνα με μια πηγή, τουλάχιστον τέσσερις από τους παραπάνω θα κάνουν ρεκόρ αμοιβής στην πολύχρονη καριέρα τους.
Το Desert Trip δεν είναι ένα παραδοσιακό φεστιβάλ. Ο προϋπολογισμός του ξεπερνά τα 35 εκ. δολ. Κάθε ημέρα έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στο ηλιοβασίλεμα. Ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός και τα παρελκόμενα θα έχουν ένα κόστος παραγωγής περίπου 13 εκ.δολ και με συντηρητικούς υπολογισμούς, όλο το φεστιβάλ, αναμένεται να κοστίσει τελικά πάνω από 50 εκ δολ.

Από την πλευρά των εσόδων, οι τιμές των εισιτηρίων κυμαίνονται από 199 έως 1.599 δολάρια Πηγές αναφέρουν ότι θα υπάρξουν 30.000 θέσεις καθήμενων και 40.000 που θα απλωθούν στο γρασίδι ! Η Desert Trip προσδοκά ακαθάριστα έσοδα πάνω από 50 εκ.δολ. Οπότε θα μπουν μέσα ; Η απάντηση είναι τρια γράμματα...VIP !
Η περιοχή Παλμ Σπρινγκς διαθέτει άφθονες ευκαιρίες για να περάσουν τον χρόνο τους οι έχοντες. Στους VIP προσθέστε τις λεξούλες glamping, dining, golf, resorts, concessions, merchandise, sponsors, streaming, theaters και pay-per-view. Στόχος ; 20 εκ.δολ. Αργότερα θα ακολουθήσουν τα cd και τα dvd…

Θα μου πείτε όλα αυτά είναι στο πνεύμα του Rock’n’Roll; Γιατί ο Paul Tollett ισχυρίστηκε ότι είναι ο Alan Freed ;

ΥΓ : Τα εισιτήρια εξαντλήθηκαν σε τρεις ώρες.

 

 

Read 629 times

Leave a comment