DUSTBOWL

Thursday, 23 June 2016 09:33
Συντάκτης:
Published in Αρθρογραφία

Η Ιστορία του συγκροτήματος μέσα από τον φακό του Νίκου Καρέλλου

“Τρέχοντας” όπως θα λέγαμε το “BLUES” στους Αμπελόκηπους στην Αθήνα για 32 χρόνια (1981-2013), είχα την ευκαιρία να έρθω σε επαφή, να συνεργαστώ και πολλές φορές να ακολουθήσω την πορεία και εξέλιξη πολλών μουσικών της Blues αλλά και ανεξάρτητης σκηνής της πόλης μας. Δεδομένης και της “μανίας” μου να φωτογραφίζω συναυλίες, δεν έχασα την ευκαιρία να τους καταγράψω φωτογραφικά και μέσα στον χώρο μου αλλά και σε συναυλίες τους αλλού. Ανάμεσα στους πιο συνεπείς ,δημιουργικούς και ανήσυχους μουσικούς είναι και ο Νίκος Φυσάκης των Dustbowl .Δεδομένης μιας φιλίας και αλληλοεκτίμησης που αναπτύχθηκε μέσα σε τουλάχιστον δέκα χρόνια γνωριμίας , έψαχνα τον κατάλληλο τρόπο να γράψω κάτι για τον τελευταίο τους δίσκο, το GREAT FANDANGO χωρίς τους κοινότυπους παραλληλισμούς με άλλα συγκροτήματα και μουσικά ιδιώματα . Σκέφθηκα λοιπόν : τι καλύτερο από την εξιστόρηση της πορείας του συγκροτήματος μέσα από φωτογραφίες και λίγα επεξηγηματικά σχόλια που θα περιγράφουν και τις αλλαγές κατεύθυνσης που οδήγησαν τελικά στην δημιουργία ενός από τους πιο ολοκληρωμένους δίσκους της “Ανεξάρτητης” Ελληνικής σκηνής. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν αυτό το μικρό φωτογραφικό ταξίδι που έχει να κάνει με την προϊστορία , δημιουργία και εξέλιξη των Dustbowl.

Η γνωριμία μας έγινε πριν ακόμη την δημιουργία της συγκεκριμένης μπάντας. Μέλος τότε ενός άλλου συγκροτήματος, τους Rockets, έπαιζε κιθάρα δίπλα στο Τάσο Σαββουλίδη (πρόσφατα Misty Blue Boys) και Χρήστο Ζώη (HiRollers, Jitterbugs) χρησιμοποιώντας μια μαύρη πανέμορφη Telecaster του '78 που είχε αγοράσει μικρός στην Αγγλία ,πράγμα που τον καθιέρωσε τότε με το ψευδώνυμο: “Telecaster Nick” .Η μουσική τους; καθαρό και αγνό Rockabilly/Psychobilly με γερές βάσεις στην παράδοση της Αμερικανικής μουσικής. Στο “BLUES” έγιναν δύο unplugged εμφανίσεις το 2005 σε μορφή ακουστικού ντουέτου σαν : Ace Moreno (aka: Τάσσος Σαββουλίδης) and Telecaster Nick για να στηριχθεί ο καινούριος – τότε – δεύτερος όροφος του club που θα είχε πιο Rock κατεύθυνση. Δισκογραφία ROCKETS: 2005 - Rockin' Dream (Vinyl EP) , 2006 – Hot Rod Boogie (CD) Σε παράλληλο σύμπαν δημιουργούνται εκείνη την εποχή και οι Dustbowl, μια μπάντα ταγμένη να παίξει μουσική εμπνευσμένη από τον μοναχικό ήχο που βγάζει μια ατμομηχανή όταν τρέχει στις άγονες πεδιάδες . Μουσική για χαμένους έρωτες, μοναξιά και λύπη...Κινούμενοι ανάμεσα στην Alt. Country , στα Cow -Punk και στα Blues φτιάχνουν έναν μοναδικό ήχο που θα χαρακτηρίσει την πρώτη τους δισκογραφική δουλειά ,το “Troublebound and Lonesome” το 2008 με τον Ελληνο- Αυστραλό Big George στα φωνητικά, ίσως η πλέον αρμόζουσα επιλογή για μια τέτοια κατεύθυνση στη μουσική τους που “ακουμπά” έντονα στην Country και την Rockabilly αισθητική του Johnny Cash πράγμα που τους ακολουθούσε για πολλά χρόνια και που αργότερα θα θελήσουν έντονα να αποποιηθούν.

Σ' αυτή την φάση δεν έτυχε να δω το συγκρότημα Live- παρά μόνο σε ένα αφιέρωμα στον Johnny Cash που έκαναν πολύ αργότερα στο μαγαζί μου- και έτσι δεν έχω καθόλου φωτογραφικό υλικό παρότι τα παιδιά περνούσαν από το “BLUES” και οι κοινοί φίλοι ήταν αρκετοί και έτσι μάθαινα τα νεώτερα. Σε κάποια φάση ο Big George αποχωρεί και την θέση του στα φωνητικά αναλαμβάνει ο άλλος κιθαρίστας (εκτός του Telecaster Nick) ο DD Dynamite . Ή έλλειψη της “γραφικής” φωνής του Big George είναι από μια μεριά εμφανής αλλά λειτουργεί και θετικά κάνοντας τους δημιουργούς των Dustbowl να προχωρήσουν μουσικά παρακάτω αφήνοντας την ”ρετσινιά” της Johnny Cash cover band. Στην σύνθεση του συγκροτήματος έρχεται να προστεθεί και ένας εξαιρετικός μουσικός ο John “Hardy” Χουστουλάκης που παίζει pedal steel guitar ( μια εξέλιξη της Lap steel guitar), ένα όργανο που εντυπωσιάζει με την εμφάνιση του αλλά και τον ιδιόμορφο slide ήχο του. Στο μπάσο η Lydia και στα κρουστά ο πάντα πιστός Shoeshine Boy. Ο ήχος σε αυτή την “ έκδοση” των Dustbowl γίνεται πιο βαρύς, κάποιες φορές πιο σκοτεινός, προσαρμόζεται στην κάπως νωχελική φωνή του τραγουδιστή και τα τραγούδια είναι πια σχεδόν όλα συνθέσεις των μελών του γκρουπ. Είμαστε στο 2009 και κυκλοφορεί ο δεύτερος δίσκος τους το GOING DOWNπου περιέχει μερικές εκπλήξεις. Στο άλμπουμ συμμετέχουν ο Phil Shoenfelt (Southern Cross), ένας Βρετανός Post-Punk μουσικός που με τον δίσκο του “Dead Flowers for Alice” είχε κάνει ιδιαίτερη αίσθηση στο “εναλλακτικό” κοινό της Αθήνας , ο Alex K. και ο Jeremy Gluck των Barracudas. Είχα την τύχη να δω τους Dustbowl μαζί με τον Shoenfelt στο Rodeo μπροστά σ' ένα κοινό ούτε καλά-καλά τριάντα ανθρώπων!

Δεν ξέρω τι συνέβη- ίσως η κλασσική ασχετοσύνη του κοινού- και ήταν ο κόσμος τόσος λίγος, το live πάντως ήταν εξαιρετικό και είχα και την ευκαιρία να μπορώ σχεδόν να ακουμπήσω τους μουσικούς δίνοντας έτσι μια πολύ πιο άμεση και πολλές φορές σπάνια επαφή με τους μουσικούς. Εκείνη την εποχή έγινε και μία unplugged εμφάνιση του Ν. Φυσάκη στο “BLUES” μαζί με τον Alex K.Μιά εμφάνιση που έμελλε να οδηγήσει στη δημιουργία στη δημιουργία του λεγόμενου super-group της Ελληνικής Underground σκηνής, τους Thee Holy Strangers... Η αποχώρηση αργότερα του DD Dynamite από το γκρουπ οδηγεί τους Dustbowl σε μια κάποια “απραξία” αλλά και σε έναν γόνιμο - όπως αποδείχθηκε- επαναπροσδιορισμό (Ξανά!). Σ΄ αυτή τη φάση αποφασίζουν να επανεντάξουν τον Big George στις γραμμές τους και ν' ασχοληθούν -για λίγο- με ένα Tribute στον Johnny Cash. Αποφασίστηκε μάλιστα να το κάνουν στο BLUES... 8 Απριλίου 2011 λοιπόν και όλα είναι έτοιμα. Επιτυχία 100% .Ο κόσμος δεν χωρούσε. O Big George μαγεύει με την επιβλητική παρουσία και φωνή του. Η τέλεια επιλογή για ένα τέτοιο αφιέρωμα.

Οι Dustbowl σε μια από τις καλύτερες εμφανίσεις τους. Η επανάληψη του live αναπόφευκτη. 6 Μαΐου 2011 και ο κόσμος ακόμη πιο πολύς. Τα παιδιά όμως και ιδιαίτερα ο Νίκος ανησυχούν αργότερα ότι αυτό το εκ των προτέρων προσωρινό reunion με τον Big George- όσο και πετυχημένο και να ήταν- θα τους καταδίκαζε πάλι να γίνουν μια cover band. Έτσι μετά από λίγες εμφανίσεις και με τελευταία αυτή στο Μέγαρο Μουσικής τον Μάρτιο του 2014 προχωρούν παρακάτω...Στις γραμμές τους προσχωρεί ο Μάκης Δρεμέστιχας παίζοντας κιθάρα και Μπάντζο και αργότερα ο γνωστός τραγουδοποιός/τραγουδιστής Πάνος Μπίρμπας που θα είναι πια η “φωνή” του συγκροτήματος. Ξεκινά η προετοιμασία και η ηχογράφηση ενός νέου album με τον τίτλο “GREAT FANDANGO”.Κυκλοφορούν δύο singles που προϊδεάζουν για το τι πρόκειται να επακολουθήσει . Δεν θέλω να περιγράψω την μουσική των Dustbowl παραθέτοντας ονόματα ξένων συγκροτημάτων και πολύπλοκα ονόματα ειδών και κατηγοριών. Τη μουσική τους οι ίδιοι την προσδιορίζουν σαν: Mother Earth Rock και πιστεύω πως πρέπει να το αφήσω έτσι. Είναι η δική τους μουσική και δεδομένου ότι δεν υπάρχουν παρθενογενέσεις στη μουσική ,πάντα κάτι θα θυμίζει κάτι άλλο. Η απλή παράθεση φωτογραφιών ίσως βοηθήσει να ολοκληρωθεί η εικόνα μιας από τις καλύτερες εγχώριες μπάντες που έβγαλε έναν από τους καλύτερους δίσκους Rock στον τόπο μας.

Έτσι απλά.

Εγώ απλώς ακολουθούσα τους μουσικούς σ' αυτό τους το ταξίδι...

THE GREAT FANDANGO
[May 2016] – Album / 12’ Vinyl Edition / Urban Sounds Records *
Download at https://thedustbowl.bandcamp.com/

* The "Lay me Down Easy (Long Psychedelic Version)" version of the song (feat. Bill Hunchback – Sitar) is included only in the digital format editions of the album.

Previous Discography:

* BLACK RIVER’S CHEST [THE BURDEN REVISITED] / FLAMIN’ ROSE
[July 2014] – CD Single / dusty records
* SUCIDE AVENUE / WINTER'S ALMOST GONE [
April 2014] – CD Single / dusty records
* GOIN' DOWN
[November 2009] – CD Album / fuzz overdose records
* TROUBLEBOUND & LONESOME
[2008] - CD Album / onstage records

Other Releases:

* V.A. CHRISTMAS FOR EVERYONE - "CHRISTMA'S TIME'S A-COMIN'” [December 2014] – Compilation / restless wind records
* V.A. BETTER WITH FUZZ BABE!- "LEAN ON ME"
[2013] – Compilation / fuzz overdose records
* LAND ENDS [PAVLOS FYSAKIS BOOK "LAND ENDS"]
* RAMBLIN' BLUES E.P.
[2006] - dusty records

Dustbowl were formed in Athens Greece (May 2006):

Panos Birbas - Vocals, Guitar /
Nick Fysakis - Guitar /
John “Hardy” Houstoulakis - Pedal Steel /
Mike Dremetsikas - Guitar /
Lydia Grammatikou - Bass /
Giotis Petrelis "The Shoeshine Boy” - Drums /


www.facebook.com/dustbowl.gr
www.dustbowl.gr

Φωτογραφίες: Νίκος Καρέλλος 

 

 

Read 1509 times

Leave a comment