ΤΟ ΧΑΜΕΝΟ BLUES ΑΛΜΠΟΥΜ TOY MICK JAGGER ΚΑΙ Η ΧΑΜΕΝΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΩΝ RED DEVILS

Wednesday, 07 December 2016 13:13
Published in Αρθρογραφία

Λίγες ημέρες μετά την κυκλοφορία του καινούργιου άλμπουμ των Rolling Stones, “Blue & Lonesome”, θυμήθηκα την ιστορία που έχει πάρει μυθικές διαστάσεις, σχετικά με το χαμένο blues άλμπουμ του Mick Jagger. Την ιστορία την έχω διαβάσει σ' ένα παλαιότερο τεύχος του αγγλικού περιοδικού “Classic Rock” και σάς τη μεταφέρω με όσες νέες πρόσθετες πληροφορίες βρήκα!

Γράφει ο Αλέξανδρος Ριχάρδος

 

Να ξεκινήσω από το 1960, όταν οι Mick Gagger και Keith Richards συναντήθηκαν τυχαία στο σταθμό τραίνου του Dartford. Τα δύο παιδιά γνωριζόντουσαν από παλαιότερα και κατά τη στιγμή της συνάντησής τους ο Jagger κράταγε δίσκους των Chuck Berry και Muddy Waters. Έπιασαν κουβέντα γύρω από τους δίσκους και κατάλαβαν ότι το Blues ήταν ένα κοινό στοιχείο. Ο Richards άρχισε να συναντά πιο συχνά τον Jagger και με το χρόνο ήλθε η δημιουργία των Rolling Stones.

Οι Stones ξεκίνησαν να παίζουν Blues κι εξελίχθηκαν στο μεγαλύτερο συγκρότημα του πλανήτη Γη. Ποτέ δεν έβγαλαν τη Blues διάθεση μέσα από τα κομμάτια τους και τώρα στα γεράματα, κυκλοφόρησαν το “Blue & Lonesome”.

 

Η κάψουλα του χρόνου, μας μεταφέρει στο 1992, όταν η προσωπική καριέρα του Mick Jagger βρισκόταν σε εξέλιξη(!;), έκανε μια προσπάθεια για ένα Blues δίσκο με ένα άγνωστο αμερικάνικο συγκρότημα, τους Red Devils. Τότε ο Jagger δούλευε με τον Rick Rubin για το τρίτο προσωπικό του άλμπουμ “Wandering Spirit” (1993) κι ο Rubin έκανε επίσης παραγωγή στο πρώτο άλμπουμ των Red Devils από το Los Angeles. Ο Rubin πίστευε πολύ στο συγκρότημα και τους είχε υπογράψει στην εταιρεία του, την Def American, όπου και κυκλοφόρησαν το πρώτο άλμπουμ τους “King King” (1994) το οποίο είχε κυκλοφορήσει, σε μικρή ποσότητα αντιτύπων και στη χώρα μας. Ο Rubin πήρε τον Jagger και τον πήγε στο club που έπαιζαν οι Red Devils, το “King King” (από εδώ πήρε το όνομά του το άλμπουμ τους), ο τραγουδιστής των Rolling Stones εντυπωσιάστηκε από το συγκρότημα και ανέβηκε στη σκηνή όπου μαζί έπαιξαν τα “Who Do You Love?”(Βο Diddley) και το “Blues With a Feeling”( Little Walter).

 

Από την εποχή της κυκλοφορίας του “Steel Wheels”, η ιδέα ενός Blues άλμπουμ είχε μπει στο μυαλό του Jagger και κατάλαβε ότι είχε έλθει η ώρα να το πραγματοποιήσει με τη βοήθεια του Rubin. Έτσι τον Ιούνιο εκείνης της χρονιάς, μπήκε στο Ocean Way Recording Studio του Los Angeles μαζί με τους Red Devils και άρχισαν να ηχογραφούν τα sessions με κλασικά Blues κομμάτια, αφήνοντας τις ηχογραφήσεις τού “Wandering Spirit” μισές! Για αυτές τις ηχογραφήσεις τα μέλη των Red Devils (καμία σχέση με την Manchester United) πληρώθηκαν $750 κι ο Jagger βλέποντας πόσο καλά απέδωσε το συγκρότημα στην κοινή τους εμφάνιση, τους ζήτησε να γράψουν τα κομμάτια με τη "μια". Πήγε στο studio με ένα πάκο δίσκους Blues και τους είπε (σύμφωνα με τον μπασίστα Ray Bartel): "Αυτοί είναι οι αγαπημένοι μου δίσκοι. Ακούστε μόνο μια φορά, μετά θα τζαμάρουμε μαζί live και μετά θα ηχογραφήσουμε". Βασικά αυτό που ήθελε ήταν να μη χαθεί χρόνος με τις πρόβες, είπε ο Bartel.

Μέσα σε 13 ώρες έγραψαν 12 τραγούδια, τα περισσότερα τα ηχογράφησαν με την πρώτη, αλλά ο Rubin θεώρησε ότι το τελικό αποτέλεσμα δεν ήταν τέτοιο που θα έβαζε στοπ στην κυκλοφορία τού “Wandering Spirit” κι άφησε τις ηχογραφήσεις για μελλοντική κυκλοφορία. Το απίθανο στην όλη ιστορία είναι ότι μετά το μαραθώνιο των ηχογραφήσεων, τα 750$ και την ακρόαση των αγαπημένων δίσκων του Jagger, οι Red Devils είδαν το όνειρό τους να πηγαίνει στο Σκουπίδια και μάλιστα δεν πήραν ούτε ένα αντίγραφο από τις ηχογραφήσεις!!!! Το συγκρότημα συνέχισε να παίζει σε clubs κι εκτός από το άλμπουμ “King King”, κυκλοφόρησε το EP “Blackwater Roll” (1994) και λίγο αργότερα, και πάλι με την προτροπή του Rubin, συνεργάστηκαν με τον Johnny Cash. Ούτε αυτή η συνεργασία τούς βοήθησε να καταξιωθούν και διαλύθηκαν το 1994, κάνοντας έκτοτε περιορισμένες εμφανίσεις.

 

Οι ηχογραφήσεις με τους Red Devils έχουν μείνει σε κάποιο συρτάρι, με μόνη εξαίρεση το τραγούδι “Checkin’ Up on My Baby” που συμπεριλήφθηκε στη συλλογή “The Very Best of Mick Jagger”(2007). Βέβαια, ο Bartel ισχυρίζεται ότι ο τραγουδιστής του συγκροτήματος, Lester Butler, έχει στην κατοχή του μια κασέτα, που του πούλησαν "κάποιοι Ιταλοί", με υλικό από τις ηχογραφήσεις, ενώ ο ντράμερ Bill Bateman θυμάται ότι ο Jagger ζήτησε από τον Rubin να του γράψει ένα cd με το υλικό που είχαν γράψει κατ'ευθείαν από το DAT master.

Όπως βλέπετε από το φωτογραφικό υλικό , το cd έχει κυκλοφορήσει σε bootleg μορφή και θα έχει ενδιαφέρον να το ακούσουμε σε κάποια στιγμή.

Ακούστε κάθε ημέρα 18-20.00 την εκπομπή του Αλέξανδρου Ριχάρδου από το web radio του Rockmachine.gr


http://www.rockmachine.gr/

 

Read 790 times

Leave a comment