ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΡΟΚ ΙΣΤΟΡΙΕΣ : ERIC CLAPTON PLAYS WITH JOUNIORS

Friday, 31 March 2017 13:07
Συντάκτης:
Published in Αρθρογραφία

Για αρκετά χρόνια στο παρελθόν υπήρχε το ερώτημα  στους  φίλους της εγχώριας rock σκηνής  αν ο διάσημος  Eric Clapton  στα χρόνια των 60’s  βρέθηκε στην Ελλάδα  και έπαιξε  μ΄ ένα  Αθηναϊκό pop  συγκρότημα  της εποχής, τους Juniors.

Γράφει ο Ντίνος Δηματάτης

E..δεν ήθελε και πολύ για να ξεκινήσουν οι διαμάχες αν το γεγονός αυτό πράγματι ήταν αληθινό. Με την κυκλοφορία του Α΄ Τόμου του βιβλίου μου “Get That Beat” αποκατέστησα την αλήθεια με την επιβεβαίωση του γεγονότος παρότι υπήρχαν ακόμη άτομα που το αμφισβητούσαν…
Και ήταν ίσως λάθος μου που δεν έβαλα στο βιβλίο και την φωτογραφία - ντοκουμέντο από το περιοδικό «Μοντέρνοι Ρυθμοί» με τον Clapton πάνω στη σκηνή με την κιθάρα του.

Πώς συνέβη όμως αυτή η σπάνια όσο και απίστευτη σύμπραξη του σπουδαίου κιθαρίστα με το ελληνικό γκρουπ;

 

Οι Juniors ήταν ένα έξοχο συγκρότημα με επιρροές από την Βρετανική σκηνή που είχε ξεκινήσει το Ι962. Ανάμεσα στα μέλη του ξεχώριζαν ο κιθαρίστας Αλέκος Καρακαντάς, ο οργανίστας Λάκης Βλαβιανός και ο μπασίστας Θάνος Σογιούλ και ενώ ήδη το group γνώριζε μεγάλη επιτυχία ανάμεσα στη νεολαία. Όμως τον Οκτώβριο του Ι965 τροχαίο δυστύχημα θα κόψει το νήμα της ζωής στον τελευταίο, ενώ τραυματίστηκε σοβαρά ο κιθαρίστας Αλέκος Καρακαντάς.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Λίγες ημέρες αργότερα στο κινηματοθέατρο «Τερψιθέα» του Πειραιά, η μπάντα έδωσε μια συναυλία στη μνήμη του Σογιούλ με τον Εric Clapton που βρέθηκε τότε στην χώρα μας με ένα σχήμα, τους Faces, να παίζει στη θέση του Καρακαντά. Βέβαια εκτός του σχετικού δημοσιεύματος και της φωτογραφίας υπάρχουν και οι μαρτυρίες των υπολοίπων μελών του σχήματος. Το γεγονός αυτό τα επόμενα χρόνια πήρε διαστάσεις και μάλιστα η τηλεοπτική εκπομπή «Η Μηχανή του Χρόνου» έκανε ένα σχετικό αφιέρωμα με περιγραφές των πρωταγωνιστών.

 

Στις αρχές των 7ος και μετά την επιτυχία των σπουδαίων Aphrodites Child, αρκετοί Έλληνες μουσικοί τα σκηνής βρέθηκαν στην Γαλλία αναζητώντας την τύχη τους. Μεταξύ αυτών και ο κιθαρίστας των Juniors Αλέκος Καρακαντάς που βρέθηκε στο Ελληνικό σχήμα των Axis. Η μπάντα το Ι97Ι με τη διασκευή ενός παραδοσιακού νησιώτικου τραγουδιού, του “Ela Ela”, γνώρισε μεγάλη επιτυχία κυρίως στην Κεντρική Ευρώπη. Ακολούθησε μια σειρά από επτάιντσα αλλά και δυο albums με το δεύτερο ν΄ αποτελεί μια εξαιρετική προοδευτική δουλειά. Όμως το περίεργο είναι ότι κανένα από τα 45αρια και τα albums του group δεν κυκλοφόρησε ποτέ στην Ελλάδα….

 

Η δε αξία των δίσκων αυτών, ειδικά του δεύτερου lp, είναι αρκετά ψηλή στο χρηματιστήριο των συλλεκτών.

Πάντως τα εντυπωσιακά γύρω από την Ελληνική rock σκηνή δε σταματούν εδώ. Σε κάποιο μελλοντικό κείμενο θα σας δώσω κι άλλες ανάλογες λεπτομέρειες που ίσως αγνοούν αρκετοί θιασώτες της εν λόγω σκηνής.

 

www.ntinosdimatatis.gr

 

 

Read 1278 times

Leave a comment