ΠΩΣ Ο RON WOOD ΕΓΙΝΕ ΚΙΘΑΡΙΣΤΑΣ ΤΩΝ ROLLING STONES?

Monday, 03 April 2017 07:45
Published in Αρθρογραφία

Το 1976, δύο χρόνια μετά την κυκλοφορία του “It’s only Rock’n’Roll”, οι Rolling Stones επιστρέφουν στο Musicland Studios του Μονάχου (που εκείνα τα χρόνια ήταν πολύ της μόδας!) και ξεκινούν να ηχογραφούν τα νέα τους τραγούδια.

Γράφει ο Αλέξανδρος Ριχάρδος

 

Το album που θα κυκλοφορούσε τον Μάρτιο του 1976 ήταν το “Black and Blue”, μόνο που το μεγαλύτερο rock’n’roll συγκρότημα του πλανήτη (τότε και πάντα!) είχε ένα μικρό προβληματάκι. Ο Mick Taylor, κιθαρίστας του συγκροτήματος από το 1969 είχε αποχωρήσει και η θέση…χήρευε!

Όχι ότι ο Keith Richards… ένιωθε μόνος, αλλά καλό θα ήταν η θέση να καλυφτεί πριν ξεκινήσουν οι ηχογραφήσεις. Πράγμα που δεν έγινε, αφού κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων οι Jagger, Richards, Wyman και Watts έκαναν ακροάσεις. Πριν καταλήξουν στον Ron Wood, από το studio πέρασαν διακεκριμένοι κιθαρίστες, όπως οι Rory Gallagher, Jeff Beck, Steve Marriott, Harvey Mandel, Wayne Perkins, Peter Frampton κι ο Ron Wood! Ονοματάρες όλοι, κι δύο από αυτούς φοβεροί τραγουδιστές (Steve Marriott κι o Άγιος Rory!). Απ’ όλους τους προαναφερθέντες, η υποψηφιότητα του Harvey Mandel έπαιξε πολύ δυνατά και παρ’ όλη την πρόσληψη του Wood, στο album ο Harvey Mandel παίζει στα "Hot Stuff" και "Memory Motel" κι ο Wayne Perkins στα "Memory Motel", "Hand of Fate" και στο μαγικό "Fool to Cry".

 

Οι Marriott και Gallagher είχαν μεγάλη προσωπική καριέρα για να την αφήσουν και να γίνουν κιθαρίστες στους Rolling Stones, πίσω από τον Keith Richards και να μην γράφουν τραγούδια. Ο Frampton πίστευε πολύ στην προσωπική του καριέρα. Ο Wayne Perkins (Αμερικάνος κιθαρίστας) προτάθηκε από τον Eric Clapton και ηχογράφησε τρία κομμάτια αλλά τελικά δεν έγινε μέλος. Ο Jeff Beck παρα ήταν καλός για δεύτερος κιθαρίστας, οπότε ο Ron Wood από τους Faces και παλαιότερα στους Jeff Beck Group ήταν ο πλέον κατάλληλος για τη θέση. Για την ιστορία, τον πρότεινε / επέλεξε ο Keith Richards!
Ο Mandel περιγράφει στο περιοδικό “Mojo” τον τρόπο που δέχτηκε την πρόταση από τους Rolling Stones:

 

«Μου τηλεφώνησε ο Mick Jagger λέγοντάς μου ότι βρισκόμαστε στο Μόναχο. Σε θέλουμε να έλθεις να παίξει μαζί μας μερικά τραγούδια, στη θέση του Mick Taylor. Όταν πήγα εκεί, κατάλαβα ότι ο Richards ήθελε τον Wood κι ότι σε αυτό ένα ρόλο έπαιζε το γεγονός ότι ήθελαν Βρετανό κιθαρίστα (σ.σ.; ο Harvey Mandel είναι Αμερικάνος), ενώ ο Jagger δεν ήθελε δίπλα του ακόμα ένα κιθαρίστα που να χοροπηδάει στη σκηνή. Τελικά δεν κατάφερα να γίνω μέλος τους»!

 

Πριν κλείσω, θα αναφερθώ στη συνάντηση που είχα με τον Mick Taylor το 1998, κατά τη διάρκεια του “European Rock Prize Festival” στο Λυκαβηττό όπου ήμασταν στην κριτική επιτροπή του διαγωνισμού με τον φίλο Κισατζεκιάν. Μεταξύ τυριού κι αχλαδιού, προσπάθησα να τον ρωτήσω γιατί έφυγε από τους Rolling Stones. Οι βασικές αιτίες ήταν η κακή σχέση που είχε αναπτυχθεί μεταξύ αυτού και του Richards, αλλά και το γεγονός ότι δεν μπορούσε να προσφέρει συνθετικά, αφού οι Jagger και Richards υπέγραφαν συνθετικά όλα τα τραγούδια.
Για την ιστορία, μετά τους Stones ο Mick έκανε πολλά και άκρως ενδιαφέροντα, αλλά τίποτε σημαντικό.

Ακούστε κάθε ημέρα 18-20.00 την εκπομπή του Αλέξανδρου Ριχάρδου από το web radio του Rockmachine.gr


http://www.rockmachine.gr/

 

Read 755 times

Leave a comment