BARDSPEC - “Hydrogen” (ByNorse Music 2017)

Tuesday, 27 June 2017 07:51

Ξέρεις πότε πλημμυρίζουμε από “ψαγμένα” άλμπουμ γεμάτα καινοτομίες που πολλές φορές ίσως και να μας ξεπερνάνε? Τότε, που εκεί έξω πληθαίνουν ξαφνικά και ασταμάτητα οι ανούσιες, βαρετές και προβλέψιμες μουσικές. Το “Hydrogen” ανήκει στα... ψαγμένα λοιπόν.

Μάλιστα. Το ακούσαμε κι αυτό.
Να δούμε πόσο μακριά θα μας πάει το 2017 με τα παράξενα και τα ιδιόμορφα. Και είμαστε ακόμα στη μέση της χρονιάς.
Όχι πως δεν είμαστε έτοιμοι για γούστα απρόβλεπτα. Αλλά να, μερικές φορές η έκπληξη μας βαράει την πόρτα και εμείς είμαστε με τις πιτζάμες!

Και όχι πως δεν ήμασταν επίσης έτοιμοι για κάτι νέο και τελείως απρόβλεπτο από τον Ivar Bjørnson (συνθέτη / κιθαρίστα των ENSLAVED).
Η αρχή της καθολικής στροφής του, ξεκίνησε με το προμήνυμα που έστησε με τον άλλον υπέροχο Mr WARDRUNA και την συνεργασία τους σαν project SKUGGSJÁ προσφάτως.
Με το άλμπουμ “A Piece For Mind & Mirror” μας έκαναν την πρώτη πειραματική ένεση. Και αντέξαμε. (Εκπληκτικό άλμπουμ παρεμπιπτόντως).

Το ότι ένας μουσικός περνάει από τη μια μεριά στην άλλη δεν προμηνύει και ανησυχία ντε και καλά. Δηλαδή τι? Εις τους αιώνας των αιώνων θα πρέπει να παίζουν κάποιοι Death ή Black ή Doom?
Όχι. Είναι που φτάνουν στο “Αμήν” λοιπόν κάποιοι, ηλικιακά και πνευματικά ή ξέρω εγώ τι άλλο.
Τους “τελειώνει” πως να το πούμε δηλαδή. Τότε λοιπόν είναι η στιγμή της μεγάλης αλλαγής που ή γουστάρεις και ακολουθείς (γιατί μπορεί και εσύ να έχεις φτάσει σε αυτή τη φάση του “θέλω κάτι άλλο, κάτι διαφορετικό”) ή πιάνεις τον πέλεκυ και κόβεις κεφάλια... και καλά!

Αυτό που έκανε ο Ivar με εξέπληξε ευχάριστα μπορώ να πω. Δεν με φρίκαρε όμως σε καμία περίπτωση μιας και η Σκανδιναβία, μας έχει αλλάξει τα φώτα από πιο νωρίς με τις μεγάλες αλλαγές. Ποιους να πιάσεις και ποιους να αφήσεις που να μην έχουν στροφάρει 180 μοίρες? (Οι 360 δεν παίζουν εύκολα γιατί δεν έχω δει κάποιους να έχουν γυρίσει ξανά στις ρίζες τους... αυστηρά.)

(Το τελευταίο άλμπουμ των ULVER για παράδειγμα ήταν μια καρπαζιά για τους βαμμένους οπαδούς, ή τους “μη προοδευτικούς”).

Το “Hydrogen” λοιπόν είναι ένα δημιούργημα του Ivar Bjørnson που το παλεύει τα τελευταία 10 χρόνια. Η επίσημη ακουστική πρεμιέρα όλου του άλμπουμ έγινε στο Roadburn το 2015 και αγκαλιάστηκε από το κοινό. Έτσι αποφάσισε ο μάστορας να το κυκλοφορήσει σε ακουστικό υλικό.
Μαζί του οι Steve Austin (Today Is The Day) στις κιθάρες / εφέ, David Hall να αναλαμβάνει ζωντανά την visual aspect του project, αυτοί και όλο το δημιούργημα τους καλύπτεται από ένα καλλιτεχνικό, απλό, ψυχρό art cover που δημιούργησε ο Josh Graham (Soundgarden, Neurosis, IIVII).

Οι μουσικές του έρχονται από εσωτερικές παρορμήσεις. Από μουσικές εμπνεύσεις και στιγμές που μπορεί να υπάρχουν μέσα μας. Ο μουσικός κόσμος όπως τον αντιλαμβάνεται και τον ακούει ο καθένας μας. Σίγουρα έτσι λοιπόν μπορεί να βρει το κοινό του. (Δεν είμαστε και λίγοι αυτοί που την “έχουμε ακούσει” τελικά!).
Ανθρώπους που θα τους ταιριάξει αυτό που βγάζει στο “Hydrogen”.
Δεν είναι δύσκολες οι συνθέσεις.
Το ξεκίνημα του είναι λιγάκι περίεργο (“Intro – Deposition”) και το πρώτο που θα θες να κάνεις είναι να το κλείσεις (μετά μπορείς να του ψάλλεις τα μύρια-όσα που και καλά σε απογοήτευσε). Όλα έχουν τον σκοπό τους.
Είπαμε, υπομονή.

6 κομμάτια που μεταξύ τους με έναν υπέροχο τρόπο υπάρχει μια αλληλουχία. Τίποτα δεν τελειώνει και όλα ξεκινούν πάλι από την αρχή.
Μια υπνωτική Ambient πανδαισία. Στηριγμένη στα πλήκτρα. Τα synths έχουν την τιμητική τους. Σε όλες τις μορφές σε όλους τους τόνους.
Οι λάτρεις του ηλεκτρονικού ήχου νομίζω θα το αγαπήσετε. (Τολμώ να πω πως ΑΝ... το πάρουν χαμπάρι τα DJ-άκια μπορεί και να το λιανίσουν στα Clubs. Ναι, έχει ρυθμό χορευτικό).

Για το κομμάτι “Bone” ο Ivar είπε δυο λογάκια.
“Είναι ένα τραγούδι που λειτουργεί σαν διαλογισμός πάνω στις έννοιες της δύναμης και της αντοχής. Εξερευνώντας μέσα από φακούς micro και macro. Πώς η εξέλιξη μας έκανε να είμαστε όρθιοι και να είμαστε εν κινήσει - και πόσο δύσκολο μπορεί να είναι να προσαρμόσουμε αυτά τα χαρακτηριστικά στα πεδία της ψυχής μας - έτσι ώστε να μπορέσουμε να υποβληθούμε στην ψυχική εξέλιξη που είναι αδρανής μέσα μας”.

Η μουσική θεματολογία του Ivar είναι αρκετά “ψαγμένη” και όμορφη.
Αν δεις όλους τους τίτλους των κομματιών θα πεισθείς ότι η δημιουργία αυτού του άλμπουμ δεν είναι και τόσο... “επιφανειακή”.
(“Bone” / “Fire-tongue” / “Gamma” / “Salt” / “Teeth”)

Το “Fire-tongue” έχει και αυτό το ρυθμό του. Οι κιθάρες ακούγονται λιγάκι περισσότερο εδώ σε σχέση με τα υπόλοιπα κομμάτια.

Μια αύρα από COCTEAU TWINS με διαπέρασε ακούγοντας το “Gamma”.
O Ivar δήλωσε για το κομμάτι.
”Το "Gamma" είναι ένας διαλογισμός για τη μαγεία της επιστήμης ή ίσως για την επιστήμη της μαγείας Τα μυστήρια του ατόμου και της πυρηνικής φυσικής με έχουν ενθουσιάσει βαθιά.”

Τον έχουν κατακλείσει οι πληροφορίες για τις επιστήμες, για την ακτινοβολία, τη δύναμη της επικοινωνίας και τη μεταφορά πληροφοριών σε τεράστιες αποστάσεις.
Αυτό το σύμπαν που αγαπάμε και μας είναι τόσο άγνωστο.
Αυτά κι άλλα τόσα γυρνούν στο μυαλό του Ivar.

Όπως μπορεί και να καταλάβατε το “Hydrogen” είναι instrumental και για αυτό ίσως μπήκε σε κάποιες περιγραφικές λεπτομέρειες. Για να καταλάβουμε γιατί οι μουσικές του ηχούν έτσι.
Οκ, δεν είναι και τόσο περίεργο άλμπουμ τελικά. Περίεργο είναι μόνο αν το συγκρίνεις με ότι έχει κάνει μουσικά στο παρελθόν του.

Το “Teeth” που έρχεται να κλείσει το άλμπουμ, είναι μια σύνθεση όμορφη. Trip-hop τέτοιας εμβέλειας που κάνει τις εσωτερικές σου παρορμήσεις να πετούν σε ανύπαρκτα τοπία.
Θεματικά και ηχητικά οι BARDSPEC επικεντρώνονται στην ελαχιστοποίηση και τον διαλογισμό πάνω στη απλούστερη ουσία των πραγμάτων.
Παίρνοντας μαθήματα από Γερμανούς δασκάλους του είδους όπως οι TANGERINE DREAM, KLAUS SCHULTZE, CONRAD SCHNITZLER και συνδυάζοντας τα με την αφηρημένη σύγχρονη ηλεκτρονική μουσική καταφέρνουν και φτιάχνουν τα χρώματα για την δική τους Ambient μουσική παλέτα.

Ο Ivar Bjørnson μας απασχολεί ξανά είχε δεν είχε. Όχι ότι έκανε τα τρελά στο “Hydrogen”, απλά έκανε τις δικές του σκέψεις, ιδέες και πνευματικές αναζητήσεις ένα όμορφο άλμπουμ. Έκανε αυτό που ίσως πολύ από μας δεν μπορούσαν να σκεφτούν ότι μπορούσε. Πέρασε σε ένα άλλο επίπεδο.

Εεεε κάθε πράμα στον καιρό του. Και όπως έγραψε και κάποιος: “You can't be old and wise without being young and crazy”.

 

Www.bardspec.com

Www.facebook.com/BardSpec

Www.instagram.com/bardspec

 

 

Read 299 times