KAUNAN - “Forn” (By Norse Music 2017)

Monday, 09 October 2017 14:52

Οι KAUNAN με αυτό το πρώτο τους δημιούργημα ανοίγουν μια νέα άγνωστη πόρτα στον κόσμο του Αρχαίου Βορρά!

 

Οκτώβρης, Φθινόπωρο τίποτα πιο όμορφο, γοητευτικό και ταιριαστό στις παραδόσεις της Σκανδιναβικής ιστορίας.

Μπορεί η By Norse να έχει μετρημένες -στα δάκτυλα του ενός χεριού- κυκλοφορίες μέχρι στιγμής αλλά τα κομμάτια που βγάζει είναι μοναδικά και υπέροχα. Συν ότι έχουν συγκεκριμένο ηχόχρωμα.
Η By Norse είναι μια πλατφόρμα που στηρίζει πάνω της την Νορβηγική τέχνη, μουσική, λογοτεχνία, πολιτισμό.
Ιδρύθηκε από τους: Einar Selvik (Fimbulljod Productions, Wardruna), Ivar Bjørnson (Peersen Production AS, Enslaved, BardSpec) και Simon Füllemann (AISA – All Independent Service Alliance LLC, All Access Agency).
Από την αναφορά στα ονόματα των ιδρυτών θα καταλάβεις και τι μουσικές βγαίνουν από κει.

Οι KAUNAN λοιπόν είναι ένα Σκανδιναβικό τρίο που δίνει μια καινούργια πνοή ζωής στην παλιά παραδοσιακή Σκανδιναβική μουσική και αναζωπυρώνει αρχαίες ιστορίες της προχριστιανικής λαϊκής τέχνης αντλώντας από τα αρχαία τραγούδια και τις μελωδίες περίεργες μουσικές κλίμακες, πρώιμα λαϊκά όργανα όπως, Kontrabasharpa, Hurdy-gurdy, Lutes, *Lyre, *Bagpipes (*Λύρα και Γκάϊντα).

Το “Forn” κυκλοφορεί το μήνα αυτόν (Οκτώβρη) και χρειάστηκε καιρό ώσπου να βγει στο φως -η αλήθεια είναι- μιας και το υλικό ωρίμασε αρκετά. Έτσι 9 χρόνια αργότερα έφτασε η στιγμή της συγκομιδής.
11 πανέμορφες συνθέσεις που η διάρκεια τους πάλλεται από 3 ως και 5 λεπτά.
Τίποτα που να σε ανησυχεί. Αντιθέτως, επιστροφή στις ρίζες, στη φύση για αυτούς που ξέρουν και αναπολούν και μια καινούργια ακουστική θέση για αυτούς που μπορούν να δεχτούν κάτι που με την πρώτη ακρόαση μοιάζει απλό αλλά στην ουσία του είναι πολύπλοκο ή καλύτερα... περίτεχνο!
Άλλοτε μουσικές μόνο και άλλοτε κάποια τραγούδια μέσα να σπάνε τον ειρμό της Λύρας.

Οι KAUNAN είναι οι:

Boris Koller: Kontrabasharpa, Oktavkontrabasharpa
Göran Hallmarken: Vocals, Hurdy-Gurdy, Bagpipe, Mouth Harp
Oliver s. Tyr: Irish Bouzouki, Mandora, Mandola, Trossingen Lyra, Mouth Harp

 

Ο Boris Koller (Au) είναι επαγγελματίας ζωγράφος και συνθέτης που ειδικεύεται στην εργασία με τους παλιούς τύπους οργάνων όπως, Nyckelharpa (Kontrabasharpa, Gammelharpa). Έχει συμμετάσχει σε πολλές στούντιο-παραγωγές και συναυλίες που εκτελούνται από διάφορα μουσικά συγκροτήματα.
Ο Göran Hallmarken είναι ένας από τους κορυφαίους οργανοπαίκτες του Hurdy-gurdy στη Σουηδική λαϊκή και Μεσαιωνική μουσική σκηνή.
Ο Oliver S. Tyr (Ger) είναι ο frontman του γνωστού Γερμανικού Folk συγκροτήματος FAUN


Δεν θα γινόταν να μην υπάρχουν και φιλικές συμμετοχές όμως και αυτές είναι:

Dhani Åhlman: Percussion
Einar Selvik: Vocals on “Vallåt” (WARDRUNA)
Maria Franz: Vocals on “Vallåt” (HEILUNG και SONGLEIKR)
Ilan Rosén: Mouth Harp on “Den gamle Sordølen”

To ”Vallåt” βρίσκεται ακριβώς στη μέση του άλμπουμ και δίνει μια ατμοσφαιρική και απαλή υφή στο όλο λαογραφικό στοιχείο.
Τα φωνητικά του Einar Selvik και της Maria Franz σε κάνουν να κολλάς και να θες να το ακούσεις ξανά και ξανά το κομμάτι.

Γερμανία, Σουηδία, Γαλλία και Ολλανδία είναι κάποιες από τις λίγες (ακόμα) χώρες που παίζουν συχνά. Τώρα τι να πει κανείς για την Πολωνία? Εκεί όχι μόνο παίζουν αλλά το γιορτάζουν κάθε φορά στην κυριολεξία δίνοντας έναν τόνο θρησκευτικού πάθους!

Το θέμα είναι το εξής.
Αν σου αρέσει η παράδοση και μπορείς να ακολουθήσεις σχήματα που βασίζουν τις μουσικές τους αυστηρά σε λαϊκά όργανα τότε σίγουρα θα σου αρέσουν και οι KAUNAN.
Αν τους ακολουθείς για το στυλ και έτσι... Σκανδιναβία – Vikings - “άλλη.. Βόρεια κολτούρα” και έτσι, νομίζω πως θα την πατήσεις. Προσπάθησε το όμως... δε λέω.
Το θέμα είναι να σου αρέσει το συγκεκριμένο ύφος. Να το μπορείς. (Γιατί αν -και καλά- το μπορείς τότε σημαίνει ότι πολύ χαλαρά μπορείς να γευθείς και τη δική μας παραδοσιακή μουσική που σε πληροφορώ υπάρχει σε πληθώρα).
Όλη η Ελλάδα από Βορρά σε Νότο, Στερεά και νησιά γεμάτη με παράδοση και χρώματα.
Γιατί λοιπόν να μην αντέχεις τα Κρητικά, τα Ποντιακά ή τα Νησιώτικα για παράδειγμα αλλά μόλις το αυτάκι σου ακούσει Einar Selvik (να τραγουδά μέσα στα δάση που τρέχουν ρυάκια και ακούς ζωάκια) να παθαίνεις μια ταραχή?

Από τα σπάργανα της παράδοσης η μουσική ανθίζει.

https://kaunan.bandcamp.com/album/forn

https://www.facebook.com/Kaunan-667961593215412/


https://youtu.be/2j99rythJy0

Read 528 times