OSI AND THE JUPITER - Nordlige Rúnaskog (Eisenwald/2019)

Friday, 27 December 2019 16:13

Ο καλύτερος δίσκος τής χρονιάς στην προσωπική μου λίστα δεν ηχεί όπως έχω συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια. Ένα τέλειο album μακριά από τη φασαρία και το σαγηνευτικό φως των πόλεων. Οδηγεί στις ρίζες και την αφύπνιση. 

 

Το θαύμα της ζωής εξελισσόμενο διαρκώς μπροστά στην αντίληψη ενός παρατηρητή, βρίσκει απροετοίμαστους τους ανθρώπους, ανίκανους να το κατανοήσουν, να καταλάβουν και να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα για την δημιουργία του σύμπαντος και φυσικά του σπιτιού μας, του πλανήτη μας και την σπάνια παρουσία του στο άπειρο. Είναι σαν να ακούω πάλι τον Φιλόλογο μου να μου κάνει παρατήρηση ότι είμαι εκτός θέματος.
Ας είμαι… δεν με ενδιαφέρει δάσκαλε.
Ο πολιτισμός μας πλέον εισάγεται με μια μαθηματική εξίσωση που καθορίζει το μέγεθος του. Την ικανότητα του να ελέγχει τις πηγές ενέργειας που χρειάζονται ώστε να μπορεί να καταναλώνει την ύλη πάντα προς όφελος των κατοίκων της Γης και των αποικιών. Εκεί ακόμα δεν έχουμε φτάσει, όμως βρισκόμαστε πολύ κοντά. Ανήκουμε λοιπόν στο 0,72 σύμφωνα με τον διάσημο αστροφυσικό και μελετητή Carl Edward Sagan.
Δηλαδή έναν πολιτισμό μικρότερο από το 1.
Με ανώτατο όριο (το απλησίαστο για την φαντασία μας) αυτό του τύπου 3.
Αυτό σημαίνει με λίγα λόγια μια γαλαξιακή δική μας εξωπλανητική αυτοκρατορία. Θα χρειαστούμε μερικά δισεκατομμύρια χρόνια για την ολοκλήρωση αυτού του σχεδίου. Όμως πρώτα πρέπει να μάθουμε να ζούμε σαν ΕΝΑ.
Ξεχνάμε όμως την πηγή εκκίνησης μας. Ο φυσικός χρόνος που μας έχει δοθεί δεν είναι απεριόριστος όπως κάποιοι πιστεύουν. Ο σκοπός τής ύπαρξης μας δεν είναι μόνο η ζωή το ταξίδι και ο θάνατος. Ποτέ δεν θα υπήρχε αυτός ο πολιτισμός με τη σημερινή του μορφή εάν η ίδια η ενέργεια με την σοφία της δεν θα μας επέτρεπε την κατανόηση της.
Δημιουργήσαμε Θεούς και θρησκείες με σκοπό να ρίχνουμε τα βάρη της ίδιας μας της ύπαρξης. Σε ότι είμαστε αδύναμοι να δώσουμε απαντήσεις κάποια Θεότητα είναι πίσω από το πέπλο τής άγνοιας μας.
Και όμως υπάρχει. Η Αρχή τής Αρχής. Η Γνώση, η Σοφία. Μπορείς να το πεις “το μεγάλο Ηλεκτρόνιο” εσύ. Το ίδιο θα είναι δεν θα τα χαλάσουμε εδώ.
 
 
Οι πρόγονοι μας ήταν αυτοί που με ευλάβεια συντήρησαν τον μύθο. Μελέτησαν πρώτα την φύση, μετά τον ουρανό και τα σημάδια του, τις αλλαγές των εποχών και κατέληξαν ότι προερχόμαστε από τα ίδια συστατικά που υπάρχουν πλούσια γύρω μας. Μια πηγή ενέργειας με φυσικούς τύπους και κανόνες. Και όμως μπορούμε να αντιληφθούμε μόνο ένα 5% από το Όλο. Και το καλύτερο-αστείο είναι ότι αυτό το ποσοστό ολοένα και μικραίνει. Μα καλά, το υπόλοιπο 95% που είναι? Γιατί δεν το βλέπω? Ερωτήσεις που θέλουν απαντήσεις ε? Η απάντηση σε όλα αυτά τα καυτά ερωτήματα είναι μια και μοναδική. Αυτό είσαι και αυτό σε έχει αφήσει να μελετήσεις Άνθρωπε του 21ου Αιώνα που νομίζεις ότι τα ξέρεις όλα και έχεις την αυθάδεια να τολμάς (έστω να εικάζεις) ότι μπορείς να ταυτίζεσαι με την πανάρχαια Σοφία.
Γιατί δεν κοιτάς γύρω σου? Δεν σε αφήνουν οι υποχρεώσεις, εύλογα θα μου πεις. Ζητάς τον χρόνο και δεν στον δίνουν? Ποιοι? Τα αφεντικά σου που εσύ ο ίδιος τους έχεις σαν κορώνα στο κεφάλι σου? Ποιοι μωρέ? Τα ίδια σου τα αδέρφια που σε εγκλωβίζουν στην υλική σου υπόσταση και την απόλαυση αυτής? Γίναμε κάτι που ουσιαστικά μας έχει αφαιρέσει ακόμα και τις ευχάριστες στιγμές και σκέψεις. Γίναμε πραγματιστές ενώ δεν ξέρουμε ακόμα τι είναι το πράγμα. Γίναμε χρήμα και περιουσία κάποιου. Το αντέχετε όλο αυτό? Καταντήσαμε μαθηματικός κανόνας και πάγια με πρώτη αξία το χρήμα. Μπράβο μας…
Ούτε βιβλία διαβάζουμε ούτε μουσική δεν ακούμε πλέον. Τόσο ηχηρά και καθαρά δεν θα μπορούσα να το περιγράψω αυτό που συμβαίνει στις μέρες μας. Κάτσε και γέλα και αποχαυνώσου κι άλλο εκεί έξω εάν θες. Ούτε επανάσταση ούτε κάποιο εξωγήινο -θείο χέρι θα σε σώσει εάν δεν αλλάξεις έστω σκεπτικό. Κάτσε και γκρίνιαζε όσο θέλεις και αναλώσου στην απαράδεκτη ουτοπική ζωή σου. Βάζω και τον εαυτό μου μέσα για να μην λέτε ότι κάνω διακρίσεις. Θες να ζεις καλύτερα και εύχεσαι να το επιτύχεις. Όμως στον κόσμο των Ανθρώπων τελικά δεν ισχύει τίποτα. Όποιος προσπαθήσει να βγει από την μιζέρια του οι υπόλοιποι των τραβούν πίσω.
 
 
Οι OSI AND THE JUPITER δεν ξέρω εάν ενδιαφέρονται για όλα αυτά. Είμαι όμως σίγουρος ότι μέσα από το πρίσμα της μουσικής τους, μου έδωσαν το βήμα για να κάνω αυτή την υπερμεγέθη εισαγωγή για το τρίτο τους album. Όσοι φτάσατε έως εδώ όμως θα με καταλάβετε γιατί τόσο δράμα και πόνος. Όχι, μάλλον δεν είναι οι σωστές λέξεις αυτές. Ανησυχία θα την ονομάσω. Η μουσική γίνεται εμπειρία με δίσκους σαν και το Nordlige Rúnaskog.
Δεν ανήκουν στην Heavy Metal κοινότητα. Δεν υπάρχουν ήχοι έστω rock. Μόνο folk και μάλιστα από τα καλύτερα του είδους. Είναι όμως μια μυσταγωγία και λατρεία για το τι συμβαίνει γύρω μας. Αγάπη για την μοναδικότητα μας και την προέλευση μας. Την φύση που απλόχερα έχει δώσει στον Άνθρωπο το γάλα και τα φρούτα της από τότε που κάναμε τα πρώτα μας βρεφικά βήματα.
Την μία μοναδική Μητέρα που μας φρόντισε στα πρώτα μας κλάματα και συνεχίζει να μας φροντίζει ενώ τα άτακτα παιδιά της κάνουν ότι μπορούν ώστε να την πληγώνουν καθημερινά. Μας ανέχεται εμάς τους κακομαθημένους έφηβους πλέον με τις προσβολές μας αν και την έχουμε τρομάξει με την επιπολαιότητα μας.
 
 
Έως πότε όμως? Ώσπου ο Πατέρας Ήλιος βγάλει μια από τις πελώριες ζωστήρες του και μας χτυπήσει για την τελική μας μοίρα κατά κάποιον τρόπο. Έχουμε αργήσει να μεγαλώσουμε και η τύχη δεν θα μας βοηθά παντοτινά. Κάποια στιγμή οι έφηβοι πρέπει να ενηλικιωθούν να ωριμάσουν μέσα από τα λάθη τους.
Μιλάμε για ανθρώπινη φύση χωρίς πραγματικά να έχουμε την ελάχιστη ιδέα του τι είμαστε. Η επιστήμη μάς έχει ξεπεράσει. Κάνει άλματα προόδου και έχει ανατρέψει παλιές αντιλήψεις και θεωρίες. Οι νόμοι και οι θεωρίες συναντούν μπροστά τους θεόρατα βουνά από προβληματισμούς και αδιέξοδα. Καλούνται να λύσουν το μυστήριο τής ζωής ενώ εσύ κοιτάς τα άλλα άστρα νομίζοντας ότι είναι δικά σου μια ρομαντική καλοκαιρινή νύχτα. Θες να τα χαρίσεις στην γυναίκα που λατρεύεις δικαιολογημένα. Δεν διακυβεύεις την υπόληψη σου όμως έτσι? Το αχόρταγο σου βλέμμα διαπερνά ακόμα και την μαύρη ύλο-ενέργεια. Πόσο ψέμα αντέχει η σκέψη σου. Πόση κακία και μισαλλοδοξία. Δεν φταις μόνο εσύ σε αυτό, έτσι σε δίδαξαν άλλοι άνθρωποι για να συντηρήσουν τα δικά τους σχέδια. Ένας θεός ξέρει το γιατί.
 
Η τρεις διαστάσεις συναντούν μια τέταρτη και εμείς ψάχνουμε το τέλος του δρόμου. Βήμα – βήμα, οργιά με την οργιά συναντούμε έναν κόσμο που δεν είναι έτσι όπως φαίνεται. Και ενώ η φύση παρουσιάζεται μπροστά σου με το καλό της πρόσωπο, εσύ το μόνο που σκέπτεσαι είναι το δώρο που θα λάβεις τα Χριστούγεννα ποταπέ Αναχρονιστικέ τύπε. Που να χωρέσει αυτή η μουσική στα αυτιά σου? O εγκέφαλος σου δεν το χωρά γιατί έτσι σε γαλούχησαν. Δεν την αντέχεις και ας σε μαγεύει. Το μόνο σου μέλημα είναι αφού διαβάσεις αυτές τις γραμμές, (που δεν είναι τίποτα άλλο από σκέψεις), είναι να πας στα μέσα μαζικής αποχέτευσης… συγγνώμη, ενημέρωσης ήθελα να πω για να με κράξεις όπως συνηθίζεις εσύ και οι φίλοι σου. Εσύ ο καθαρός και άμεμπτος εραστής τής μουσικής τάχα. Αντί να τα αφήσεις όλα όπως είναι και να τρέξεις κοντά σε αυτό το album.
Δεν θα μολυνθείς από τις νότες αυτές ούτε από τα λόγια μου. Αυτό το Παγανιστικό μεγαλεπήβολο έπος θα σε καλέσει να επισκεφτείς κάποια γυναίκα που σε αγαπά όσο καμιά άλλη. Στην Γενέτειρα σου. Σε μυστικούς τόπους που όμοιους του έχεις να δεις από βρέφος. Εκεί στην κούνια σου και στα παιδικά σου όνειρα. Αυτά που σε έκαναν ευτυχισμένο βλέποντας τα. Οι εφιάλτες ήρθαν αργότερα. Τότε γεννήθηκε ο πρώτος φόβος σου φίλε μου. Μεγάλωσες και οι φόβοι πλήθυναν κάτω από το βάρος τής ζωής και των αναγκών της. Φοβάσαι την Μητέρα όταν αυτή θυμώνει αλλά πως αλλιώς θα καταλάβεις ότι την έχεις φέρει σε οριακά σημεία. Οπότε άλλαξε σκεπτικό, γίνε και εσύ σαμάνος ξανά. Γίνε χορευτής μαζί με τους υπόλοιπους. Να κατευθύνεσαι αντίθετα με τους δείκτες του ρολογιού. Κινήσου προς την αρχή.
Αφουγκράσου το νερό να πέφτει. Να κυλά. Το θρόισμα των φύλλων από τα δέντρα. Αγκάλιασε τα, θα το νοιώσουν, θα ανταποδώσουν. Τον άνεμο να συγκροτεί το όλο σκηνικό. Τα σύννεφα να φεύγουν και το φως να αλλάζει το τοπίο. Κλείσε τα μάτια για μία φορά και προσπάθησε να ακούσεις χωρίς να βλέπεις τίποτα. Αισθάνεσαι το περιβάλλον χωρίς να το αγγίζεις. Μείνε εκεί για μια στιγμή, πάγωσε τον χρόνο και δέξου την αγάπη που απλόχερα σου προσφέρθηκε και μην σκέπτεσαι τίποτα. Άδειασε ταπεινά τον εαυτό σου δεχόμενος την γλυκιά ενέργεια. Ασυναίσθητα θα ανταποδώσεις την αγάπη.
 
 
Είσαι ακριβώς εκεί που επιτάσσει η φύση σου αδελφέ μου. Δεν κινδυνεύεις, δεν πρόκειται να σε ενοχλήσει κάνεις. Τα υπόλοιπα όντα δέχονται με ευλάβεια τον εξορισμένο, τον Γιο και την Κόρη του καθ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση. Ασέβεια εδώ δεν υποστηρίζεται. Η λογική χάνει την ουσία της. Γιατί ότι σε περιβάλει είναι κομμάτι σου και ΕΣΥ ένα παρά πολύ μικρό μέρος του Αχανούς παρατηρούμενου και μη σύμπαντος. Σημαντικό όσο και η ίδια η ΖΩΗ. Μια πολυμορφική εν κινήσει καμπυλότητα στον χωροχρόνο. Μέχρι την τελική διάσπαση των μορίων κατά την συντέλεια του κόσμου μας. Μην φοβάσαι η χρόνο-μηχανή δεν κάνει λάθος. Είσαι παντοτινός όπως όλα γύρω σου. Αλλάζεις μορφές και εξαγνίζεσαι με το τέλος. Μια νέα αρχή έπεται.
Γίνεσαι ένα με το απέραντο και αυτό σε παρασύρει αλλού. Κατά τα άλλα μην ξεχάσουμε να πάρουμε και το laptop μαζί. Μη χάσουμε την μόδα μας κιόλας…
 
Συγκροτήματα όπως οι OSI AND THE JUPITER χαρίζουν με τις πράξεις τους στην Μητέρα φύση, μελωδικούς, όμορφα δομημένους δίσκους. Μουσική πλασμένη για ατελείωτες ώρες ακροάσεων και εσωτερικών αναζητήσεων. 
Υμνούν την αρχή με δέος και αφοσίωση. Παιανίζουν προς την ολοκληρωτική εμφατική μας υπόσταση μέσω τη φυσιολογίας μας.
Ω άνθρωπε! και τα αγαθά κατορθώματα σου ας εισακουστούν σε κάθε σημείο του σπιτιού σου μέσω τού άυλου εργαλείου που διαθέτεις και λέγετε μουσική.
Ακόμα και στο κέντρο μιας μεγαλούπολης να ζεις βάλε ακουστικά και θα βρεθείς εκεί που θα ήθελες να είσαι. Μεγαλόπρεπα μαγευτική ατμόσφαιρα θα σε παρασύρει σε άλλες όχθες.
Ο βόρειος άνεμος θα είναι το όχημα σου για ένα ταξίδι για εκεί που ξεκίνησες. Στην οντότητα που προϋπήρχε πριν την δική μας ύπαρξη. Δεκατρείς δεήσεις αλλιώτικης αντισυμβατικής -για τα σημερινά δεδομένα- μουσικής.

Τα υπόλοιπα τα είχε αναλάβει ο Nikola Tesla. Να ανάβουμε και ένα κεράκι που και που γιατί χωρίς αυτόν, δεν θα μπορούσαμε να είμαστε τώρα εδώ. Καλή ακρόαση και να με συμπαθάτε εάν παρεκτράπηκα κάπως. Η Μητέρα είναι εξοργισμένη. Κατά κάποιον τρόπο έπρεπε να την ησυχάσω προσωρινά.
 
 
 
Track List:
1.Fjörgyn
2.Lœra∂r
3.Dødelig Fartoy
4.Much Wisdom is Such Grief
5.Ettr Storman
6.Nordlige Eik Tre
7.Grå Hest
8.Det Hører Til Skogen
9.Galdrafö∂r
10.The White Elk
11.Fylgja I (Blood of Yew)
12.Ymir
13.Fylgja II (To Tread the Path of Fire)
 
Band Members:
S.Deth (Guitars, organ, keys, talharpa, percussion, vocals)
Kakophonix (Cello)
 
 
 
 
Halo Of Thorns (ECLECTIC SHADOWS team)
Read 461 times