ASGARD – Ragnarøkkr (Pride & Joy Music/2020)

Saturday, 16 May 2020 09:49

Αυτή την χρονιά θα την θυμόμαστε για πολλά και ιστορικά γεγονότα. Στα τεκταινόμενα που καταγράφονται στον τομέα της μουσικής, θα προστεθεί ότι το 2020 θα είναι σίγουρα ένα έτος με μεγάλες επιστροφές.

Γράφει ✍ ο Thanasis Tzelas / Halo of Thorns (ECLECTIC SHADOWS team)

 

Στην παγκόσμια δισκογραφία, γνωστά και μη συγκροτήματα, επιχειρούν να στρέψουν τα βλέμματα μας σε αυτά. Η προοδευτική έπαρση με σπάνιες κυκλοφορίες για τα σημερινά δεδομένα, μας κάνει να αισιοδοξούμε ακόμα περισσότερο.
Οι Ιταλοί ASGARD παρέμειναν στάσιμοι για 20 ολόκληρα χρόνια. Μια τίμια μπάντα με 5 albums και μεγάλη απήχηση στο underground, σηκώνουν το βαρύ ανάστημα τους ξανά για να προσφέρουν αυτό που ξέρουν να κάνουν καλύτερα, με την μοναδική τους έκφραση στον χώρο του progressive metal, folk rock.
Σε ένα σύντομο βιογραφικό τους θα βρεις ένα ένδοξο παρελθόν με έντονη δραστηριότητα στην δεκαετία των 90΄s και αρχές των 00΄s.

Τα “Götterdämmerung” (1991), “Esoteric Poem” (1992), “Arkana” (1992), “Imago Mundi” (1993) και Drachenblut” (2000) αποτελούν κομψοτεχνήματα progressive rock με παραδοσιακά αναγεννησιακά στοιχεία. Ηχούσαν μοναδικά και αυτή η τάση ήταν μουσική για λίγους εκείνη την εποχή.


Κατάγονται από την βορειοανατολική Ιταλία συγκεκριμένα από την επαρχία του Τρεντίνο.
Η κουλτούρα αυτής της περιοχής είναι ιστορικά συνδεδεμένη με αυτή της Αυστρίας αλλά και των νότιων Γερμανικών φυλών. Η καλλιτεχνική δράση του συγκροτήματος αναμιγνύεται με ήχους και φόρμες που θα τους κατατάξει στο prog folk rock.
Κύρια επιρροή τους είναι οι Marillion. Η μουσική τους αποκτά επική υπόσταση και πρέπει οπωσδήποτε να ανατρέξετε στο παρελθόν για να ακούσετε δείγματα για να νιώσετε λίγο από την αύρα τους εκείνη την εποχή.
Μαζί με τους Γερμανούς Corvus Corax (ένα από τα καλύτερα για μένα συγκροτήματα του folk pagan rock) άλλαξαν ριζικά τους ήχους που ακούμε σήμερα με τεράστια επιρροή στα μετέπειτα πειραματικά στάδια των μεταγενέστερων μουσικών στην Ευρώπη.


Το φετινό χορταστικό νέο album Ragnarøkkr με εξέπληξε ευχάριστα. Η τεράστια διάρκεια του αλλά και ο ανανεωτικός χαρακτήρας του, είναι αυτός που θα προκαλέσει ανάμεικτα συναισθήματα στους παλιούς οπαδούς τους αλλά αυτό δεν θα σταθεί εμπόδιο στην καριέρα τους πιστεύω. Βάρυναν επικίνδυνα τον ήχο τους.
Βαριές κιθάρες ξεσηκώνουν τους ίδιους αλλά και μένα από την θέση μου. Στην αρχή δεν πίστευα ότι θα μπορούσαν να κάνουν ένα τέτοιο βήμα. Η θεματολογία του δίσκου ανήκει στην βόρειο ευρωπαϊκή μυθολογία όπως μαρτυρά και ο τίτλος του. Η πρώτη ακρόαση του album με άφησε να αναρωτιέμαι εάν είναι η ίδια μπάντα που γνώρισα πριν πολλά χρόνια. Όμως μετά την δεύτερη-τρίτη απόπειρα άρχισα να ξεκαθαρίζω μέσα μου ότι έχουμε να κάνουμε με ένα αρκετά καλό, σχεδόν άρτιο δείγμα γραφής τους.
Σύγχρονο και κλασσικό παράλληλα. Από τεχνικής άποψης είναι δεδομένο ότι θα ακούσετε ένα συγκρότημα πολλαπλάσιο των προσδοκιών που απαιτούνται για τα σημερινά δεδομένα.

Σε γενικές γραμμές οι Marillion επιρροές δεν εξαϋλώθηκαν απλά κρύβονται πίσω από την πολύ καλή παραγωγή και τα μεταλλικά θέματα στις κιθάρες.
Ο επικός χαρακτήρας των νέων ASGARD θα ενθουσιάσει τους heavy metal οπαδούς. Τα πλήκτρα χωρίς να γίνονται κουραστικά στα αφτιά, ακολουθούν πιστά τα riffs και κρατούν την folk προσέγγιση που πάντα είχαν στην μουσική τους. Πολλές φορές τα γρήγορα μέρη εκκολάπτουν πολλές εκπλήξεις στον επίδοξο ακροατή. Ο ήχος αλλά και η αισθητική βρίσκεται κοντά στους The Lord Weird of Slough Feg όμως σε μια πιο progressive rock metal προέκταση.
Ο Franco Violo είναι ένας από τους πιο πολύπλευρους τραγουδιστές που έχω ακούσει τελευταία. Ο τόνοι του αποκαλύπτουν έναν άνθρωπο με ταλέντο και με μια επιπλέον αίσθηση. Μεταδίδει την ενέργεια του σε όλη την διάρκεια του δίσκου και στα χαμηλά του μου θύμισε τον άπιαστο Mike Baker των Shadow Gallery.

Η πλοκή των 11 συνθέσεων δεν πιστεύω να αφήσει ασυγκίνητο κανέναν πραγματικό φίλο του progressive metal. Οι μελωδίες, η πλοκή, ο λυρισμός, η medieval προσαρμογή, η ατμόσφαιρα, το στακάτο παίξιμο τους δημιούργησε έναν αντάξιο αλλά διαφορετικό δίσκο για να ασχοληθεί η μεταλλική και όχι μόνο κοινότητα. Ελπιδοφόρο κάλεσμα σε έναν τόπο μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και του ‘φαίνεσθαι’. Πάντοτε πιστοί στις παραδόσεις οι ASGARD με το Ragnarøkkr εισβάλουν στην νέα εποχή για να αφήσουν το στίγμα τους. Τώρα κατά πόσο ο σημερινός οπαδός της μουσικής μας καψούρας είναι έτοιμος να τους δεχτεί είναι μια άλλη μεγάλη ιστορία.
Ο Roland Grapow (Helloween, Masterplan) έχει κάνει εξαιρετική δουλειά στον τομέα της παραγωγής. Για τους οπαδούς των πρώιμων Pink Floyd, Genesis, Jethro Tull, Rush και φυσικά των Marillion, αλλά και όλους που δεν μπορούν να κάνουν χωρίς progressive metal ούτε λεπτό.
Ανακαλύψτε τους!
 
Track list:
1. Trance-Preparation
2. Rituals
3. The Night of the Wild-Boar
4. Visions
5. Kali-Yuga
6. Shaman
7. Battle
8. Der Tod
9. Danse Macabre
10. Anrufung
11. Ragnarøkkr
 
Line-up:
Albert Ambrosi: Keyboards, Flute, Backing Vocals
Franco Violo: Lead Vocals
Andrea Gottoli: Guitars
Kikko Rebeschini Sambugaro: Drums, Percussions
Paolo Scandolo: Bass
 
 

 
 
 
 
Read 341 times