NOÊTA - Elm (Prophecy Productions/2021)

Sunday, 09 May 2021 14:13
Συντάκτης:

Ο ήχος από ένα δάκρυ όταν πέφτει πάνω σε μία καλυμμένη με βρύα, πέτρα. Ο ήχος μιας σπασμένης καρδιάς. Ο ήχος ενός τριαντάφυλλου που ανοίγει την αυγή. Ο ήχος από τα σφαλιστά παράθυρα τής ύπαρξης μας, όταν αφήνουμε επιτέλους τον ήλιο να εισέλθει. Ο ήχος ενός τρεμάμενου κεριού, που λαμπυρίζει διχασμένο στο απύθμενο σκοτάδι. Αυτοί είναι μόνο μερικοί από τους ήχους από τους οποίους το συγκρότημα NOÊTA με βάση την Σουηδία, υφαίνει τα τραγούδια του.

Γράφει ο Μιχάλης Κοράκης


Για αρχή να αναφέρουμε ότι οι NOÊTA αφορούν το καλλιτεχνικό δίδυμο των ÊLEA και ÂNDRIS με έδρα το Västra Götaland County, της Σουηδίας. Έλαβαν το όνομά τους από την αρχαία Ελληνική φιλοσοφική έννοια της νόησης και κατ’ επέκταση του επιθέτου “νοητός”. Μιλώντας για αυτόν που μπορεί να νοηθεί, να γίνει καταληπτός με τον νου, ο προσιτός στην αντίληψη. Μιλώντας για αυτόν που υπάρχει ή γεννιέται μόνο μέσα στον νου, που γίνεται αντιληπτός μόνο με την σκέψη και την διάνοια, όχι με τις αισθήσεις!

Οι NOÊTA ξεκίνησαν το μουσικό τους ταξίδι στον άλλο κόσμο, και το δικό μας, με το εξαιρετικό EP του 2015 "Psykhē", -ψυχή, τι άλλο;- το οποίο αναφέρεται επίσης στην κλασική Ελληνική φιλοσοφία. Ακολούθησε το εξίσου αναγνωρισμένο ντεμπούτο άλμπουμ "Beyond Life And Death" το 2017, το οποίο πρόσθεσε περισσότερο βάθος και ακουστική εμπιστοσύνη στις συνθέσεις τού ντουέτου.Κάτι σκοτεινό, μελαγχολικό, και μερικές φορές ακόμη και άυλο στοιχειώνει καθένα από τα οκτώ κομμάτια που δημιουργήθηκαν για το δεύτερο άλμπουμ των NOÊTA, "Elm". Μας έρχεται από την Prophecy Productions. Για άλλη μια φορά, με συνοδοιπόρο τον μακροχρόνιο συνεργάτη της, ÂNDRIS, ο οποίος πρόσθεσε ένα ευρύ φάσμα οργάνων στη μουσική, η οποία έχει χαρακτηριστεί κατάλληλα ως dark ambient, μεταξύ άλλων όρων. Λυρικά, το άλμπουμ βασίζεται στα συναισθήματα που συνδέονται με το επώνυμο ποίημα τής διάσημης Αμερικανής συγγραφέας Sylvia Plath, η οποία αγωνίστηκε με σοβαρή κατάθλιψη και δυστυχώς αυτοκτόνησε λίγο μετά το γράψιμο τού "Elm". Αντανακλώντας από εκείνη, έφτιαξαν το δικό τους μουσικό όραμα.

Η μουσική του σουηδικού ντουέτου έρχεται με μια εγγενή αιθέρια ομορφιά, η οποία μετουσιώνεται με τη λαμπρή και τη διαυγή φωνή τής ÊLEA. Η έμφαση στα μαγευτικά φωνητικά τής τραγουδίστριας υπογραμμίζεται περαιτέρω από μια λεπτή και σχεδόν μινιμαλιστική ενορχήστρωση από τον συνεργάτη της ÂNDRIS, ο οποίος συλλαμβάνει και βελτιώνει αριστοτεχνικά τη μουσική διάθεση.

Όσον αφορά τους στίχους… ας αφήσουμε την ÊLEA να μας τα πει η ίδια.
“Έγραψα το "Above And Below" για μια έντονη επιθυμία να απομακρυνθούμε από την κοινωνία και την ανθρωπότητα. Αυτός ο διαχωρισμός δυναμώνει την φλόγα και κάνει κάποιον να θέλει να υποχωρήσει ακόμη περισσότερο -να ξεφύγει από αυτόν τον κόσμο, να ξεφύγει από ό, τι αισθάνεται τόσο αποξενωτικό. Είναι μια επιθυμία να γίνουμε ένα με τη Γη, να ελευθερωθούμε από την ανθρωπότητα και να απαλλαγούμε από όλα τα πράγματα που η κοινωνία και οι άνθρωποι κατασκευάζουν ο ένας για τον άλλον. Το κομμάτι αφορά την δελεαστική επιθυμία να μην είσαι τίποτα και κανένας, να γίνεις σαν μια σταγόνα βροχής που πέφτει στο νερό, όπου διαλύεται και εξαφανίζεται για πάντα.”Το "Dawn Falls" περιστρέφεται γύρω από έναν εσωτερικό αγώνα, όπου προσπαθείς να ισορροπήσεις, όταν δίνεις την εμπιστοσύνη σου σε κάποιον και δεν κρατάς τίποτα για σένα. Όταν δίνεις εξουσία στον άλλον με την εμπιστοσύνη σου, τις επιθυμίες σου, την ειλικρίνειά σου. Ωστόσο, αρκετές φορές μπορείς να προδοθείς. Και οδηγείσαι στην εσωτερική άβυσσο της μοναξιάς και από εκεί στην απομόνωση και την παραίτηση. Όταν, το να είσαι μόνος γίνεται η ευκολότερη επιλογή, τότε ο πόνος μπορεί επίσης να προσφέρει μια ευκαιρία για δύναμη και με αυτήν μια νέα ελπίδα.

Με την ηχογράφηση, την παραγωγή και την μίξη να ελέγχονται σταθερά από τους NOÊTA, το mastering τού "Elm" αφέθηκε για πρώτη φορά στα εξειδικευμένα χέρια του Tore Stjerna στο Necromorbus Studio (MAYHEM, WATAIN). Οι συνεισφορές των φιλοξενούμενων από τους KNOKKELKLANG και P.Stille των STILLA και BERGRAVEN υπαινίσσονται επίσης τις ρίζες της ÊLEA στο black metal που είναι παρούσες, αν και το σκοτάδι της έχει διαφορετική στυλιστική κατεύθυνση.
Το "Elm" είναι ένα αριστούργημα! Με πάμπολλους κρυμμένους θησαυρούς μέσα του! Από την άλλη την μεριά όμως, καθόλου κρυμμένος, αφού μπορείς τόσο εύκολα να τον βρεις και να τον προμηθευτείς!!!

Tracklist
01 - Dawn Falls
02 - As I Fall Silent
03 – Disillusion
04 – Fade
05 - Above And Below
06 - As We Are Gone
07 – Elm
08 - Elm II

Line-up
Êlea – vocals, electric guitar, synth
Ândris – acoustic and electric guitar, lapsteel, accordion, piano

Guest Appearances
E. Rustad of Knokkelklang plays electric guitar on track 4
P.Stille of BERGRAVEN contributed guitar and piano chords on track 8*

Produced, recorded and mixed privately by NOÊTA
Mastered at Necromorbus Studio by Tore Stjerna
Cover photography by Aron Mattsson
Available formats "Elm" is available on Digipak CD, limited gold vinyl LP (200 copies), and on black vinyl LP.

 
 Read 139 times