GLERAKUR - “The Mountains Are Beautiful Now” (Prophecy 2017)

Thursday, 20 July 2017 06:00


WoW... Βαρύ υλικό για ανοιχτά μυαλά και δυνατά στομάχια.
Δεν είναι τόσο εύκολο να το απολαύσουμε, αλλά είναι ένα καλλιτεχνικό άγριο ταξίδι γεμάτο απροσδόκητες στάσεις.
Ας το δοκιμάσουμε τότε.

Οι επιθυμίες κάποιων να υπερβούν τα δεδομένα (υποκειμενικά ή αντικειμενικά) υλοποιούνται κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες.
Η επιμονή και η υπομονή ξεκλειδώνει κάθε ασύλληπτη διανόηση και την τοποθετεί ευλαβικά στα ήχο-συστήματα, τα όργανα, τα studios και κάθε άλλη μορφή ηχητικής μετάδοσης.

Σε μια μουσικά αχαλίνωτη εποχή, εξειδικευμένα και εξελιγμένα εγκεφαλικά κύτταρα – κάποιων - προσκομίζουν στη δική μας κρίση και διάθεση το έργο τους και από κει και πέρα είναι “ανοιχτή η σωστή αξιολόγηση” του έργου τους.

Όνομα όπως αυτό των (του) GLERAKUR δεν είναι εύκολο να το θυμηθείς. Το ακούς πρώτη φορά γιατί το debut album του μόλις έσκασε στο έδαφος σαν ένα ηφαιστειογενές κράμα που εκτοξεύτηκε από την ακατέργαστη Ισλανδική Γη.
Τι άλλο μπορείς να περιμένεις από κει εκτός από πολύ ιδιαίτερες μουσικές – παράξενες και γοητευτικές – με την μαγεία της ακουστικής έκπληξης να σε τριγυρίζει?
Το Reykjavík μας υπενθυμίζει τη δύναμη που έχει στην γέννηση των πιο παράξενων μουσικών δημιουργών του πλανήτη.

Γενιές ολόκληρες μεγάλωσαν με μια πραγματικότητα που έγινε μύθος και έμεινε στην ιστορία της Ισλανδίας.
Η σκληρές και ενίοτε απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης, οδηγούν σε παραφροσύνη και αποφάσεις τετελεσμένες.
Μια ιστορία για το πώς τα ανθρώπινα όντα καταστρέφονται από τις αλεστικές μηχανές της κοινωνίας, της φύσης και της αγάπης.

“Society turns man into beast. Nature turns man into beast. Love turns man into beast”

Στο μουσικό αυτό έργο δεν θα ακούσεις μελωδίες (με την έννοια της ρομαντικής διάθεσης), δεν θα χαλαρώσεις, δεν θα ονειρευτείς.
Μπορεί όμως να μεταφερθείς στη σκληρότητα που έζησε ένα ζευγάρι – εκτός νόμου - στα Highlands της Ισλανδίας (Herðubreiðarlindir) κατά τον 18ο Αιώνα. Μεγάλη και περίφημη ιστορία που ο Jóhann Sigurjónsson την πήρε και την έκανε θεατρικό έργο πρώτη φορά το 1911 με τίτλο “Fjalla-Eyvindur & Halla”.

(Το έργο αυτό έχει μεταφραστεί σε αρκετές γλώσσες μεταξύ αυτών τα Αγγλικά και τα Γερμανικά και έγινε και ταινία για τον Σουηδικό βουβό κινηματογράφο το 1918 από τον Victor Sjöström με τίτλο “Berg-Ejvind och hans hustru” - Αγγλικά: “The Outlaw and His Wife”).


To σχήμα GLERAKUR δεν είναι άλλο από τον μοναχικό συνθέτη Elvar Geir Sævarsson που ανέλαβε να δώσει στην κυριολεξία ανάσα και ζωή σε ένα θεατρικό έργο τόσων χρόνων πίσω αλλά και να ενεργοποιήσει – ίσως – με κάποιο τρόπο την αδράνεια του κόσμου αυτού που ζει στο παρόν.

50 λεπτά μουσικής πανδαισίας (ανάλογα το ακουστικό υπόβαθρο, τη διάθεση, τη γνώση και την εμπειρία του καθενός σε τέτοιου είδους ακούσματα) που περικλείονται σε 5 μόνο κομμάτια.
Όταν το έβαλα το “Έργο” αυτό να παίξει μπερδεύτηκα και συγκλονίστηκα ταυτόχρονα. Άκουγα πράγματα περίεργα, σκοτεινά γεμάτα απόγνωση, φόβο, αγώνα.
Θέλησα να μάθω πιο πολλά και κατέφυγα στις πληροφορίες που μου δόθηκαν και διάβασα για την ιστορία που οι GLERAKUR έντυσαν. Τότε κατάλαβα γιατί ο ήχος αυτός βγαίνει τόσο δραματικός. Τόσο βαρύς και θανατηφόρος. Τόσο τραγικός.

Οι πραγματικά αργές – και σε επανάληψη – αρμονικές γραμμές των εκτελεστών σφυρηλατούν στην κυριολεξία των αέρα και σε ωθούν σε έναν στρόβιλο παραμόρφωσης και έκστασης.
Το σχήμα αυτό λοιπόν αποτελείτε από 4 κιθάρες, 1 μπάσο και 2 τυμπανιστές που δίνουν ΜΟΝΑΔΙΚΟ ύφος και χρώμα στη μουσική. Προσπαθώ να σκεφτώ μετά από αυτό αν η ιστορία αυτή η αρχέγονη θα μπορούσε να έχει άλλο soundtrack. Η απάντηση είναι Όχι!
Η τεράστια δύναμη που βγαίνει από αυτό το ηχοσύνολο είναι ανεξάντλητη και συγκλονιστική.

Ο Elvar - Geir αποκαλύπτει:

“ Ο λόγος που ήθελα να έχω 2 drumers ήταν για να σιγουρευτώ ότι ένας ισχυρός ρυθμός θα μπορούσε να διασπάσει αυτόν τον τεράστιο τοίχο που χτίζουν οι κιθάρες. Η χρήση του μπάσου ήταν για να βεβαιωθούμε ότι ο θόρυβος που παρήγαγε έδινε το κατάλληλο νόημα στο κοινό. Οι μουσικοί της μπάντας έχουν εργαστεί (ή ακόμα εργάζονται) στο θέατρο. Ο καθένας κατανοεί τη σημασία της υπομονής και της ηρεμίας κατά την εκτέλεση και θέλησα το ζωντανό θέαμα να αναπαριστά το υπνωτικό αποτέλεσμα - που επιτυγχάνεται με την επανάληψη - που χρησιμοποιείται τόσο συχνά στα soundscapes μου.
Η φιλοσοφία της μπάντας είναι αρκετά απλή και υπάρχουν μόνο δύο κανόνες που πρέπει να ακολουθήσετε.
Πρώτος κανόνας: Τα riffs πρέπει να εκτελούνται με τον απλούστερο δυνατό τρόπο. Με αυτόν τον τρόπο, η μουσική δεν γίνεται υπερβολικά γεμάτη ή πολύπλοκη.
Δεύτερος κανόνας: Τα riffs πρέπει να επαναλαμβάνονται όσες φορές χρειαζόμαστε μέχρι να ξεχάσουμε πόσο καιρό τα παίζουμε.
Αυτοί οι κανόνες σπάνε κάθε φορά, γιατί δεν είμαστε ψυχοπαθείς, αλλά στα περισσότερα μέρη επιμένουμε σε αυτό το απλό σχέδιο”.

Κρατώντας τις μουσικές παραδώσεις της χώρας ότι αφορά το ηχόχρωμα, ο Elvar Geir Sævarsson δουλεύει πάνω σε Post Rock, Drone και Ambient, Black και Doom Metal όμως αναφορές υπάρχουν σε επάρκεια επίσης.
Η σταγόνα που ήταν μουσικά αποσπάσματα και ιδέες, έγιναν ένα τεράστιο κύμα και διαμόρφωσε αυτό που σήμερα ακούμε στο “The Mountains Are Beautiful Now”.
Το "The Mountains Are Beautiful Now" είναι διαθέσιμο σε Digipak CD, LP και 2CD hardcover book edition (18x18 cm, 48 pages, feat. three essays on GlerAkur and "Fjalla-Eyvindur & Halla", additional photography and an extra full-length CD of 50 minutes playing time).


Η Ισλανδική κουλτούρα και η Εθνική ταυτότητα των GLERAKUR σε προκαλούν σε μια μουσική παράσταση και κλειδώνουν τις πόρτες.
Θα παρασυρθείς από μια δημιουργική διαδικασία που δεν ξέρεις που θα σε οδηγήσει. Η αρχή μιας μουσικής ιστορίας που δεν μπορείς ούτε να φανταστείς πως μπορεί να εξελιχτεί.

Αριστούργημα!!!


https://www.facebook.com/glerakur/

https://youtu.be/t_HKh-Dar1w

 

Read 466 times