CHARLIE CAWOOD - Blurring Into Motion (Bad Elephant Music/2019)

Sunday, 15 September 2019 14:24

Ψυχεδελική κλασσική μουσική δωματίου στα χρόνια που διανύουμε.


|... O Charlie Cawood θεωρείται βετεράνος ήδη στη λονδρέζικη μουσική σκηνή για πάνω από μια δεκαετία. Να σας πω βέβαια ότι τώρα που μιλάμε το ομορφόπαιδο είναι μόλις 29 χρονών! Από πού να ξεκινήσεις να μετράς τι έχει κάνει, τι έχει προσφέρει ήδη (!) μουσικά που να μην έρθει σε αντίθεση με τον χρόνο. Τα μετράς και δεν βγαίνουν. Και βέβαια όχι. Το ότι αποτελεί το 1/8 του θεότρελου οκτέτου των Knifeworld, δίνοντας το ταλέντο του με το μπάσο του, είναι μόνο η αρχή. Οι Mediaeval Baebes, My Tricksy Spirit και Tonochrome συμπληρώνουν -μεταξύ πολλών άλλων σχημάτων- τις υπόλοιπες ανάγκες του (αν υπάρχουν) για την εξωτερίκευση αυτού του πηγαίου ταλέντου και χαρίσματος. Μια αναφορά στα είδη της μουσικής που ζωγραφίζει, για να καταλάβουμε που βρισκόμαστε δηλαδή: psychedelic rock, progressive rock, post, art rock, space, alternative, drone, folk, electronic, classical, early music, traditional, Central Asian, Chinese, Indian, Turkish, Romani, gamelan, minimalist music. Παίρνω την ανάσα που χρειάζεται για να αντιμετωπίσω αυτό το χαρισματικό πλάσμα, μεταξύ πληροφοριών για το “απερίγραπτο” ταλέντο του και των κομματιών που ακούω από την τελευταία του μουσική έκθεση...|

 

Αυτά -μεταξύ κάποιων άλλων- έγραψα για το πρώτο του solo album The Divine Abstract που κυκλοφόρησε το 2017. Ναι, κι όμως πέρασε τόσο γρήγορα ο καιρός και το ταλέντο τού Charlie φαίνεται πως είναι αστείρευτο.
Από χρονιά σε χρονιά αυξάνει το δισκογραφικό του πλούτο με συμμετοχές σε groups, projects και όμορφα σχήματα με "ανοιχτές" αγκαλιές που σκορπούν γενναιόδωρα τις μουσικές του. Κάτι πιο πρόσφατο οι Lost Crowns.
Blurring Into Motion ο τίτλος της δεύτερης προσωπικής του προσφοράς και βγήκε και πάλι από την Bad Elephant Music.
Σε αντίθεση με το The Divine Abstract (που του πήρε σχεδόν 7 χρόνια δημιουργίας), το Blurring Into Motion πήρε κάτι περισσότερο από 3 μήνες και αυτό γιατί ο Charlie Cawood βρέθηκε σε οίστρο όπως λέμε. Στην τέλεια ίσως ισορροπία (ή ανισορροπία) συναισθημάτων.
Όταν η δημιουργικότητα και η έμπνευση έρχονται αντιμέτωπες με την κατάθλιψη.
 
 
Έτσι ο κατανοητός τώρα τίτλος του άλμπουμ Blurring Into Motion ήρθε να γίνει η αντανάκλαση της χρονικής αυτής περιόδου ντύνοντας ένα άλμπουμ από απίστευτα ρεύματα μελωδιών. Ένα κράμα πραγματικά εκλεκτικής μουσικής. Ορχηστρικά κομμάτια και λίγα τραγούδια.
Η εμπειρία και η γνώση στα μουσικά όργανα είναι αξιοθαύμαστη σε ένα θεσπέσιο πάντρεμα εμπνευσμένων κομματιών.
Δώδεκα υπέροχα κομμάτια χωρίς μουσικά στριμώγματα και ασφυξίες.
Γλυκόπικρο το αίσθημα των μελωδιών. Ο δημιουργός δεν θα μπορούσε να ξεφύγει και να κάνει κάτι άλλο από το να μην ακολουθήσει τον ειρμό της ύπαρξης του.
Και αυτό έκανε.
Στο Blurring Into Motion παρεμποδίζει με όλα του τα "όπλα" το έργο της αγριότητας εκεί έξω βάζοντας τρικλοποδιά στην ασχήμια, στην παραμόρφωση και στη φασαρία ρίχνοντας τες στο λάκκο της πολύχρωμης, μελωδικής ψυχεδελικής μουσικής δωματίου... δεν είναι υπέροχο όλο αυτό;
Μια αναφορά στην εκλεκτή ομάδα των συντελεστών του άλμπουμ.
Αν υπάρχει μια αιθέρια γυναικεία φωνή στις μέρες μας που θα μπορούσε να "κατακτήσει" τα κομμάτια τού Charlie Cawood, αυτή θα μπορούσε να είναι της Marjana Semkina (Iamthemorning) χωρίς δεύτερη σκέψη.
 
 
Charlie Cawood – acoustic, electric and classical guitars, acoustic bass, bass IV
with:
Marjana Semkina – vocals on ‘Falling Into Blue’ and ‘Flicker Out Of Being’
Alice Barron – violin
Georgia Hannant – violin
Maddie Cutter – cello
Robyn Hemmings – double bass
Julie Groves – flute, piccolo
Emily Susanne Shapiro – clarinet, bass clarinet
Ben Marshall – cor anglais
Thomas Stone – contrabassoon
Lucy Brown – French horn
Nathaniel Dye – trombone
Maria Moreau – piano
Elen Evans – harp
Beibei Wang – vibraphone
Catherine Ring – glockenspiel
Evan Carson – bodhran, percussion
Steve Holmes – minimoog, bass synth
 
Το Original cover art έρχεται για άλλη μια φορά από τον Mark Buckingham.
 
Το τέλειο soundtrack του Φθινοπώρου μόλις έφτασε με το πρώτο αεράκι.
 

Eleni Liverakou Eriksson (ECLECTIC SHADOWS team)
 
 
 
Read 184 times