BORKNAGAR – True North (Century Media Records/2019)

Wednesday, 25 September 2019 08:58

Στη χώρα που σβήνει ο ήλιος μόνο οι BORKNAGAR σπάνε τη σιωπή της νύχτας.

 

Συχνά πυκνά διαπραγματεύομαι με τον εαυτό μου εάν θα πρέπει να θέσω κάποια όρια στα ακούσματα μου γιατί τα πράγματα έχουν ξεφύγει στον χώρο μας. Έχουμε κατηγοριοποιήσει οι ίδιοι με ταμπέλες κάθε ήχο, μορφή, ντύσιμο, τέχνη ή ακόμα και την στάση της ίδιας μας της ζωής. Ταμπέλες σημαίνει στάνη με πρόβατα εγκλωβισμένα.

Σχεδόν πάντα αφήνομαι στο επόμενο βήμα χωρίς να ξέρω εκ των πρότερων τι θα συναντήσω στην πορεία. Πιστεύω ότι όσοι ασχολούνται με την μουσική το έχουν κάνει ευσυνείδητα ή ασυνείδητα. Νομίζω το να μένεις στάσιμος σε ότι έχει να κάνει με τον σκληρό ήχο που λατρεύουμε οδηγεί στον μουσικό αναλφαβητισμό. Αυτό ισχύει πρωτίστως για τους μουσικούς οι όποιοι επενδύουν και “εκτίθενται” και στους εν ενεργεία οπαδούς. Ναι, γιατί υπάρχουν αυτές οι περιπτώσεις των οπαδών, του ευκαιριακού – επιδερμικού ακούσματος και ενασχόλησης τους με το αντικείμενο… και έχουν και άποψη.
Οι BORKNAGAR δραστηριοποιούνται στα μουσικά δρώμενα ενεργά προς τιμήν τους. Διανύουν την τρίτη δεκαετία τής πορείας τους και αυτός ο δίσκος είναι το νούμερο 11 όσον αφορά την δισκογραφία τους. Αν μη τι άλλο, η πλούσια αυτή παρουσία στον ζωντανό οργανισμό που αποκαλούμε Heavy Metal είναι παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους μουσικούς και καλλιτέχνες παγκοσμίως.


 
Η μπάντα έχει αλλάξει κατά πολύ την μουσική ταυτότητα της όλα αυτά τα χρόνια μέχρι να φτάσει στο φετινό αριστούργημα. Όμως σε καμιά περίπτωση δεν έχει σβήσει τον κοινό παρανομαστή της. Εμπλούτισε τις συνθέσεις αλλά και τον ήχο με όλα ακριβώς αυτά τα συστατικά που μεγάλωσε και εμπνεύστηκε. Είναι Νορβηγοί και ο Βορράς αρνείται πεισματικά τις τάσεις άλλης -ας το πούμε- εποχής. Όταν δε, εξαπολύει δίσκους σαν το True North εμείς απλά υποκλινόμαστε στο μεγαλείο τουs.
Ο νέος δίσκος των BORKNAGAR περιλαμβάνει 9 συνθέσεις πληθωριστικής απελευθέρωσης και μουσικής γονιμότητας.
Η special έκδοση θα έχει 2 bonus (“Wild Father’s Heart” ορχηστρική Demo έκδοση και “Up North” demo έκδοση) για τους συλλέκτες. Απευθύνεται σε μια ευρέως μεγάλη μερίδα κοινού. Η ευκολία να εμπλουτίζουν συνεχώς τα τραγούδια τους και να παντρεύουν το παλιό με το νέο είναι το μεγάλο τους ατού.

Στο True North τίποτα μα τίποτα δεν είναι ίδιο και κάθε δευτερόλεπτο που περνά θα ήθελες να διαρκούσε περισσότερο, σε κάνει να θέλεις -εάν μπορούσες- να ξεχειλώσεις τον χρόνο για να χωρέσεις και εσύ μέσα στον κόσμο του.
Από τις black metal ομοβροντίες μάς οδηγούν στα αλησμόνητα βάθη του hard rock. Για την ανάγκη του προοδευτικού και ριζοσπαστικού ήχου, στην απομόνωση της ψυχής για εσωτερική αναζήτηση για την αφύπνιση της μέσα από τους στίχους. Την επιβλητικότητα τού επικού και απέραντου κάτι που οι αλλόθρησκοι δεν θα νοιώσουν ποτέ στη ζωή τους γιατί απλά δεν καταλαβαίνουν τι είναι να σου έχει γίνει η τρίχα κάγκελο για σχεδόν 60 λεπτά.
Η χρήση του hammond, τα έγχορδα... σε μικρές δόσεις αντικατοπτρίζουν το μεγαλείο τους και την υπεροχή τους. Σκληρά και μελωδικά φωνητικά λειτουργούν μαζί και συνεργάζονται με άψογο τρόπο.
 
 
Οι ταχύτητες εναλλάσσονται με μαεστρία και με το ταλέντο των μουσικών σε πιάνουν απροετοίμαστο για το τι θα συμβεί από την μια στιγμή στην άλλη.
Το ενδιαφέρον τού ακροατή δεν χάνεται ποτέ. Η παραγωγή κρατά τις σταθερές τόσο όσο για να μην ακούγεται παραγυαλισμένο το αποτέλεσμα. Σε παροτρύνει να μπεις στην διαδικασία να ξεχωρίζεις τα όργανα και στο τι έχουν να σου προσφέρουν.
Όγκος και μελωδία μαζί χωρίς να υπάρχει ίχνος σύγχυσης στα αυτιά μας. Η ικανότητα τους να γράφουν τραγούδια με στόχο την ολοκλήρωση αυτή την φορά έπιασε (ξανά) ταβάνι.
Προσωπικά είμαι ενθουσιασμένος από το True North σε τέτοιο βαθμό που θα πρότεινα ανεπιφύλακτα σε όλους σας να κάνετε τον κόπο να αφουγκραστείτε την απεραντοσύνη αυτού του album με την πρώτη ευκαιρία. Υπομονή σε λίγες μέρες κυκλοφορεί οπότε τελειώνουν τα “ψέματα”. Δεν μιλώ για έναν ακόμη δίσκο τής χρονιάς αλλά από τους καλύτερους τις δεκαετίας ίσως.

Οι
BORKNAGAR γράφουν ιστορία και εμείς γινόμαστε αυτήκοοι μάρτυρες τού μοναδικού και διαχρονικού.
Μιας διαχρονικότητας που ξεχωρίζει τον άνθρακα από τον χρυσό.

Line-Up: 
Øystein G. Brun – Clean and Electric Guitars
Lars A. Nedland – Keys and Vocals
I.C.S. Vortex – Bass and Vocals
Jostein Thomassen – Lead Guitars
Bjørn Dugstad Rønnow – Drums

BORKNAGAR “True North” (59:12) 1. Thunderous (08:34) 2. Up North (06:29) 3. The Fire That Burns (06:33) 4. Lights (05:04) 5. Wild Father's Heart (05:42) 6. Mount Rapture (06:08) 7. Into The White (05:57) 8. Tidal (09:32) 9. Voices (05:07)
 
✍ Halo of Thorns (ECLECTIC SHADOWS team)
Read 338 times