BLUT AUS NORD – Hallucinogen (Debemur Morti Production/2019)

Monday, 14 October 2019 10:49

Outer limits… άραγε υπάρχουν όρια; Η απάντηση σε αυτό είναι μια λέξη με 3 γράμματα. ΟΧΙ!

 

Οι μέρες που το Black Metal φάνταζε απρόσιτο για το ευρύ κοινό έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Οι εποχές αλλάζουν και στο μεσοδιάστημα αυτών υπάρχει μια περίοδος προσαρμογής. Άσχετα εάν υπάρχουν επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα ο Χειμώνας θα αντικαταστήσει το Καλοκαίρι και χωρίς φυσικά την δική μας συγκατάθεση.
Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στην ανθρώπινη φύση. Αλλάζουμε χωρίς να το πάρουμε χαμπάρι και προοδεύουμε. Πράγματα και καταστάσεις που θεωρούσαμε δεδομένα και ακέραια στο παρελθόν μπορεί τώρα να απορρίπτονται ως αναχρονιστικά.
 
Η φιλοσοφία στην μουσική υπάρχει όπως ακριβώς σε όλες τις τέχνες. Η επιστήμη δεν θα είχε κάνει τα τεράστια άλματα της ένα δεν είχε αυτή στο πλευρό της. Από την φιλοσοφική έπαρση περνάμε στο πείραμα. Μετέπειτα σε αποτελέσματα που οδηγούν σε κανόνες και την τεκμηρίωση των ιδεών αυτών. Για παράδειγμα εάν οι Paradise Lost δεν είχαν κυκλοφορήσει το “Gothic” ακριβώς μετά το ντεμπούτο τους ίσως δεν θα είχαμε την μπάντα που όλοι γνωρίζουμε. Άλλο ένα παράδειγμα είναι η μεταστροφή των Voivod με το αριστούργημα “Phobos” οι οποίοι μας ταξίδεψαν μέσω της μουσικής λίγο πιο πέρα από τον πλανήτη μας.
 


Outer limits… άραγε υπάρχουν όρια? Η απάντηση σε αυτό είναι μια λέξη με 3 γράμματα. ΟΧΙ!
 
Ένα από τα αρχαιότερα μη Σκανδιναβικά σχήματα με καταγωγή από την Νορμανδία της Γαλλίας ποτέ δεν σταμάτησε την αναζήτηση. Οι BLUT AUS NORD κατέχουν μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά κάθε προοδευτικού και εναλλακτικού ακροατή. Με όχημα τους τον ήχο του Black Metal ως σημείο αναφοράς, δισκογραφούν από τις αρχές τις δεκαετίας του ‘90. Η ελεύθερη σκέψη και πρωτοβουλία τους σε συνάρτηση με το πηγαίο ταλέντο των μελών, τούς κατατάσσει σε εκείνη την κατηγορία που έχουμε ανάγει ως avant-garde.
Ο συγκεκριμένος όρος τρομάζει τον επίδοξο ακροατή πράγμα όμως που δεν θα έπρεπε.
Η μουσική τους είναι τόσο προσφιλή σε εμάς γιατί από τις πρώτες νότες του Nomos Nebuleam νιώθεις οικία μαζί τους. Ένας λόγος που έφερα τα πιο πάνω παραδείγματα ήταν για να τονίσω κάποιες επιρροές που εντόπισα ακούγοντας το “Hallucinogen” στην ολότητα του. Δεν έχουν υιοθετήσει τον πειραματισμό αυτό για να κάνουν εντύπωση. Οι BLUT AUS NORD δεν έχουν ανάγκη ούτε την αυτοπροβολή, ούτε την επιτυχία για να ικανοποιηθούν οι οπαδοί τους.
Για αυτό κιόλας κάθε δίσκος τους είναι μοναδικός.
 
 
Οι μέρες των industrial επιρροών έχουν μπει στην άκρη όπως λένε και οι ίδιοι.
Ο προσανατολισμός τους πάντα κάτω από το Black Metal υπόβαθρο δεν αποτελεί τροχοπέδη για το φετινό τους δημιούργημα. Βαρύς ήχος και riffs μεγατόνων. Οι κυρίαρχες μελωδίες είναι αυτές που κάνουν την διαφορά και αυτό θα είναι το πρώτο πράγμα που θα σε τραβήξει.
Η μαγεία του διαστρικού ταξιδιού δεν υπάρχει περίπτωση να εγκαταλείψει κανέναν μόνο στο δρόμο. Οι σχεδόν ονειρικές φωνές που ακούγονται λειτουργούν σαν ένα επιπλέον όργανο στην μουσική τους. Πράγματι δένουν τόσο όμορφα μαζί με σκοπό την τελειότητα. Η παραγωγή του αψεγάδιαστη τονίζοντας με προσοχή την κάθε λεπτομέρεια.
Η προσπάθεια τους να σε ξεκολλήσουν λίγο από την πραγματικότητα σου, επιτυγχάνεται με σύμμαχο το διάστημα και τα μυστήρια του.
Αισθάνεσαι ότι είσαι σπίτι σου ρε παιδί μου και ας μην το αντιλαμβάνεσαι άμεσα.

Εάν μπορεί να μετρήσει η γνώμη μου σε κάποιους από εσάς θα σας πω ότι το “Hallucinogen” είναι το μοναδικό album που ακούω καθημερινά τουλάχιστον 2 φορές από την στιγμή που έπεσε στην αντίληψη μου.
Γνωρίζω πάρα πολύ καλά τι είναι αυτό που με τραβά σε κάθε ακρόαση του δίσκου.
Οι ρίζες του βρίσκονται κάπου εκεί, στο κοντινό παρελθόν αλλά ατενίζει με επιμονή το μέλλον.
Εύγε κύριοι!
 

Track list:
1. Nomos Nebuleam
2. Nebeleste
3. Sybelius
4. Anthosmos
5. Mahagma
6. Haallucinählia
7. Cosma Procyiris
 
 
 
 
Halo Of Thorns (ECLECTIC SHADOWS team)
Read 322 times