FEN – The Dead Light (Prophecy/2019)

Tuesday, 26 November 2019 16:05

Η μουσική των Fen είναι πλέον πιο φασματική, ψυχρότερη και πιο έντονη!

 

Τίποτα τελικά δεν είναι τυχαίο. Παρατηρώντας τον ουράνιο θόλο μιας καθάρια νύχτας, χωρίς τα φώτα του πολιτισμού να σου αλλοιώνουν το βλέμμα, μπορείς να δεις τα δισεκατομμύρια ετών εξέλιξης του κόσμου που αντιλαμβάνονται οι ανθρώπινες αισθήσεις σου. Τουλάχιστον ένα πολύ μικρό μέρος του.
Να νιώσεις τρόμο και δέος μπροστά σε αυτό το κάτι που σε έφερε στον κόσμο για να το αντικρίσεις. Και ενώ αυτές οι εικόνες που ουσιαστικά ξέρεις ότι είναι παρελθοντικές, εσύ στέκεσαι και αναρωτιέσαι… τι είμαι, για ποιο σκοπό ήρθα και τι είναι αυτό που πρέπει να κάνω στην φυσική τρισδιάστατη ζωή μου εν τέλη. Ίσως να είσαι εκείνο το ον το οποίο πρέπει να το μελετήσει με ακρίβεια. Να ανακαλύψει την ρίζα και την γέννηση του. Το σύμπαν δεν είναι αυτό που σε κάνει σοφό αλλά η υπόσταση σου και η ευφυΐα που σου δόθηκε από την μια και μοναδική αρχή.
 
 
Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι οι επιστήμες και οι τέχνες είναι αυτές οι μοναδικές πήγες έμπνευσης εκατομμύρια κόσμου ανά την υφήλιο και οι μόνες που πραγματικά προοδεύουν από το χθες μέχρι σήμερα. Αυτό θα ήταν αποτελεσματικό μόνο εάν υπήρχαν άνθρωποι με την τρέλα και την αγάπη τους για το αντικείμενο με το οποίο ασχολούνται.
Η μουσική δεν λείπει ποτέ από αυτό τις αναζητήσεις αυτές.
Η αναζήτηση φέρνει πάντοτε αποτελέσματα τέτοιου βεληνεκούς που πραγματικά μερικές φορές είναι τόσο μπροστά που εμείς οι κοινοί θνητοί χρειαζόμαστε δεκαετίες για να μπορέσουμε να τις εμπεδώσουμε. Ειδικά δε όταν στα πρώτα χρόνια της ζωής ενός ανθρώπου κάποιοι κρύβουν επιμελώς αλήθειες που θα πρόσβαλαν την καλά καμωμένη κοινωνία και τον πολιτισμό τους που έχουν κτίσει σε σαθρές βάσεις.
Η μελέτη και η ανάγνωση βιβλίων είναι οι βάσεις ώστε να σου δώσουν την ώθηση στο να ξεκαθαρίσεις μέσα σου την αλήθεια. Να βάζεις φραγμό σε αυτό που νιώθεις ότι είναι λάθος και να το μετατρέπεις σε γεγονός την δική σου πραγματικότητα.
 


Οι FEN το ξέρουν πολύ καλά αυτό και δεν το έκρυψαν ποτέ. Η αγάπη τους για την εσωτερικότητα και η επιλεκτική τους αντίληψη περί μουσικής εφοδιάζουν την ενέργεια τους σε τέχνη. Το φετινό τους έκτο βήμα τις καριέρας τους, τούς βρίσκει σε μια αναγέννηση ιδεών.
Ο νέος τους δίσκος ανασκαλεύει την ουσία μέσα από τις πάμπολλες επιρροές τους. Ένας ακόμα μεγάλος δίσκος για το 2019 είναι έτοιμος να ταρακουνήσει τα πάντα και όλους.
 
Και ενώ η ερώτηση είναι απλή και απόλυτα φυσιολογική για τον πολύ κόσμο… μα αυτοί παίζουν black metal κατά βάση. Πως γίνεται με αυτές τις “γκαρίδες” να λες ότι είναι όμορφο σαν άκουσμα. Αυτά είναι γούστα και εφόσον δεν είναι τόσο μελωδικά για τον εγκέφαλο σου τότε μπορείς να προσπεράσεις επιλεκτικά. Να ξέρεις όμως ότι ζημιωμένος θα βγεις παρά ωφελημένος. θα εκπλαγείς από τις μελωδίες και την άκρως μεταλλική ατμοσφαίρα τους.
Η μουσική των FEN είναι ένα περιπετειώδες ταξίδι. Πάντοτε ήταν και ελπίζω να είναι και στο μέλλον.
Απλά θα έλεγα ότι στο The Dead Light πλέον ποικιλοτροπούν ακατάσχετα. Άλλωστε οι ίδιοι εύστοχα περιγράφουν την μουσική τους ως progressive black metal. Ηχούν πιο καθαροί και αυτό οφείλεται στην παραγωγή από την μία αλλά και στις απίστευτου κάλους ενορχηστρώσεων που το περιβάλει.
 

Η αγάπη τους για την άγνωστη σε μας μαύρη ενέργεια δεν κρύβεται, όπως επίσης για όλα εκείνα τα συγκροτήματα που τους μεγάλωσαν. Θα ακούσεις τους Pink Floyd να ερωτοτροπούν με τους Coroner και ο γάμος αυτός να ευλογείτε από τους Voivod αλλά πάντοτε με την προσωπική σφραγίδα των FEN.
Η ατμόσφαιρα του δίσκου σε παίρνει και σε πάει εκεί έξω να συναντήσεις τον κόσμο σου και για 57 λεπτά να αφεθείς στο άπειρο ή αν θέλεις στη αφετηρία σου. Στα νεφελώματα που αργότερα θα είναι το νέο σπίτι σου. Στις μελανές οπές της ίδιας σου τις παρουσίας. Πότε εδώ και πότε εκεί. Αντικατοπτρισμός της αυτοκαταστροφής και του ελέους της δύναμης που δίνει ζωή και την παίρνει πίσω. Χωρίς να αφήνει ίχνη γιατί έτσι το θέλει και έτσι πρέπει να γίνει. Αυτός ο πύργος της Βαβέλ δεν θα κτιστεί ποτέ είτε το θέλουμε είτε όχι.
 
Οι FEN με το The Dead Light βάρυναν περισσότερο την ήδη φορτωμένη μουσική χρονιά. Γιατί είναι ένα από αυτά τα συγκροτήματα που πάνε μπροστά με την ελπίδα ότι θα εισακουστούν από μεγαλύτερη μερίδα οπαδών.
Ένας δίσκος διαμάντι για το είδος δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητος από τις λεγεώνες των ακροατών που διψούν για ακουστική απόλαυση.
Η μουσική σας παιδιά των FEN, ήδη ταξιδεύει στο διάστημα μέσω εσάς και αργότερα ίσως φτάσει στον προορισμό του.
Το σύμπαν σας/μας ανήκει γιατί είμαστε ένα και το αυτό.
Δεν θα πω ότι είναι ο καλύτερος δίσκος τους απλά, αλλά είναι η πεμπτουσία τού τι σημαίνει “κάλλιστος”!
 
 
Track list:
1.Witness
2.The Dead Light Part 1
3.The Dead Light Part 2
4.Nebula
5.Labyrinthine Echoes
6.Breath of Void
7.Exsanguination
8.Rendered in Onyx
 
Band members:
Grungyn
- bass, cries
Havenless - drums
The Watcher - voices, strings and woe
 
 
 
 
Halo Of Thorns (ECLECTIC SHADOWS team)
Read 348 times