PERIHELION – Agg (Apathia Records/2019)

Monday, 30 December 2019 13:33

Η έλξη τού άγνωστου και σαγηνευτικού Ανατολίτικου τοπίου των Μαγυάρων κοντά στα σύνορα με την Ρουμανία προσδιορίζει και την μουσική ταυτότητα των PERIHELION.

 

O πλανήτης στις μέρες μας έχει γίνει πολύ μικρός.
Πολύ λίγος ο χρόνος για να ταξιδεύεις με τον νου και το αχόρταγο -άπληστο μερικές φορές- βλέμμα μέσω της τεχνολογίας που τείνει να υπερβεί ακόμα και την ίδια την πληροφορία. Αρκεί μια γρήγορη ξενάγηση στον κόσμο τού διαδικτύου, κάτι που οι παλιότεροι δεν θα μπορούσαν να φανταστούν ούτε στα πιο μεγαλεπήβολα όνειρα τους.
Αυτό μπορεί να στοίχισε στην μουσική βιομηχανία αλλά μακροπρόθεσμα όμως τα οφέλη μπορεί να είναι μεγαλύτερα από όσο εμείς πιστεύουμε.
Ένα συγκρότημα π.χ. μπορεί να αυτοδιαφημιστεί ανεξάρτητα, μέσω της τεχνολογίας και των social media. Το κέρδος από αυτό σίγουρα μπορεί να φτάσει στα αυτιά μιας μικρομεσαίας δισκογραφικής εταιρίας, μόνο όμως εάν αυτή έχει την διάθεση και την ικανότητα να προβάλει σωστά τους καλλιτέχνες που το λέει η καρδιά τους.
Το ταλέντο και η ευστροφία στην γραφή καλής μουσικής είναι απαράβατος κανόνας. Όμως αυτός ο κανόνας γράφεται κυρίως από εμάς, τους οπαδούς και τις τάσεις. Και οι περισσότεροι από εμάς δεν θέλουμε ή αρνούμαστε την ποιότητα στα ακούσματα μας. Τα παραδείγματα πολλά και η αστοχίες ακόμα περισσότερες. Κάνουμε επίσης το λάθος, να μένουμε προσκολλημένοι στα ίδια που μας μεγάλωσαν χωρίς να απολαμβάνουμε το τώρα. Και όποιος μένει αγκυστρωμένος στο παρελθόν, δεν έχει ούτε παρόν ούτε μέλλον.
 

Η τρίτη κυκλοφορία των
PERIHELION έρχεται να πάρει την θέση της στην φετινή χρονιά που ορίζεται ως αφυπνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο. Η μουσική προσέγγιση των Ούγγρων βρίσκεται κάπου ανάμεσα στην ψυχεδελική προοδευτική post rock και heavy metal με πολύ έντονο το rock στοιχείο. Η μητρική τους γλώσσα δεν θα σε ενοχλήσει καθόλου. Δεν είναι αυτό το ζητούμενο εδώ. Γιατί και Αγγλόφωνοι να ήταν, η ατμόσφαιρα είναι αυτή που θα σε καθηλώσει. Σαν να λέμε πως οι BLUT AUS NORD βρίσκονται εδώ και κυλούν σαν μικρόβιο μέσα στο αίμα αυτών των παιδιών. Πειραματική μουσική χωρίς να το τραβούν προς το χάος.
 
Οι κιθάρες σε πρώτο πλάνο απελευθερώνουν ενεργειακό πεδίο με τον απόκρυφο ήχο τους. Space ατμόσφαιρα για περίπου 40 λεπτά της ώρας, αν είναι πότε δυνατόν αυτό, αν και καταλαβαίνεις ακριβώς τι θέλω να πω. Σύγχρονη αναζήτηση σε ήχους που επιτέλους έχουμε αρχίσει να κατανοούμε.
Μελωδίες απόκοσμες με ένταση στο ανώτατο όριο αλλά και αρκετά διαστήματα με υποτονικό υπόβαθρο σε προδιαθέτουν να κάνεις αλλεπάλληλες ακροάσεις για να χορτάσεις αυτό που σου προσφέρουν.
Η φωνή του
Gyula Vasvári οδηγεί τις συνθέσεις πότε σπαρακτικά και πότε αρμονικά αδιαφορώντας πλήρως εάν σε πληγώνει η χροιά του. Θεατρικός τόνος μακριά από το εύπεπτο κι όμως η ικανότητα του είναι τέτοια, που σε κρατά στην θέση σου ζητώντας του να μην σταματήσει.
 
Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα στη σκηνή, νύχτα και πλήθος

Ονειρικό album το
Agg θα σε αρπάξει με τις συνθέσεις του. Αναζητά ακροατές που έχουν μάθει στα δύσκολα. Είναι αυτοί που ψάχνουν την μουσική ως μέσο αποφυγής από την υλική ζωή για λίγα λεπτά. Γι αυτούς που θα σηκώσουν το κεφάλι με ένα νεύμα άρνησης και θα σας σταματήσουν εάν κάνετε το λάθος και τους διακόψετε ακριβώς την ώρα του “γεύματος”. Δεν θέλουν να το κάνουν άκομψα, αλλά δώσε τους λίγο χρόνο ακόμα, δεν χόρτασαν. Η πνευματική τροφή για τους αδελφούς μου αυτούς παρακάμπτει την ύλη ώστε να δώσει χώρο στην αναζήτηση του μυαλού και της γνώσης.

Το underground αποκτά ένθερμους υποστηρικτές κάθε μέρα. Όλο και πιο πολλοί ψάχνουν στα βάθη του για συγκροτήματα σαν τους
PERIHELION. Κατάλαβαν ότι όταν η μουσική συμβιβάζεται απλά χειραγωγείτε. Άρα και εύκολα καθοδηγούμενη. Ανεξάρτητος σημαίνει ελεύθερος. Ελεύθερες νότες και ιδέες δίνουν σκοπό στην παγκόσμια ευημερία των απανταχού rock ορδών. Μην προσπεράσετε εύκολα το Agg. Έχει πολλά να σας δώσει.
(Μια ιδέα για το άλμπουμ τους "Örvény" που κυκλοφόρησε 2 χρόνια πριν, διαβάστε εδώ.)
 
Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα στη σκηνή, άτομα παίζουν μουσικά όργανα, νύχτα, συναυλία και εσωτερικός χώρος
 
Tracklist:
1.Tavasszal a vadak
2.Rejtek
3.Erdő
4.Parázs
5.Bérc
6.Nyugvó
7.Agg

Band Members:
Gyula Vasvári - vocals and guitars
Barna Katonka - drums
Balázs Hubicska - guitars
Várkoly Tamás - bass
 
✍Halo Of Thorns (ECLECTIC SHADOWS team)
Read 432 times