LOTUS THIEF – Oresteia (Prophecy Productions/2020)

Thursday, 02 January 2020 17:03

“There is a cure in the house, And
not outside it, No, Not from others but from them, their bloody strife. We sing to you, Dark gods beneath the earth."
-Aeschylus-


Πηγή έμπνευσης για το τρίτο ολοκληρωμένο album των Αμερικανών Lotus Thief, o Αισχύλος.
Ο τραγικός μας ποιητής ο οποίος έζησε μεταξύ τού 525 με 456 Π.Χ και είναι ένας από τους ιδρυτές τής δραματικής ποίησης. Πρέπει να είμαστε υπερήφανοι οι Έλληνες για αυτό. Εφόσον βλέπουμε εκείνο το όραμα να συνεχίζει στις μέρες μας και όχι απλά να συμβαίνει, αλλά και να εξελίσσεται.
Η Ορέστεια είναι από τις πιο αρχαίες Ελληνικές τραγωδίες, και παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά το 458 Π.Χ. στη γιορτή των Διονυσίων. Αποτελείται από τα έργα «Αγαμέμνων», «Χοηφόροι» και «Ευμενίδες», ενώ είναι η μόνη αρχαία σωζόμενη τριλογία.

Όταν μου ανατέθηκε να κάνω την παρουσίαση για το νέο τους υλικό, διάβασα τον τίτλο και με συνεπήρε μόνο και μόνο αυτό. Πληροφορίες και άλλα σχετικά με το ύφος της μπάντας περνούσαν από τα μάτια μου και συνειρμικά σκέφτηκα ότι όλο αυτό που περιγραφόταν θα ήταν πολύ δύσκολο στην εφαρμογή του.
Τέτοια έπη καλύτερα είναι να τα αφήνεις ως έχουν και να μην τα πλησιάζεις κατά μέτωπο. Όμως τι θα γινόταν αν για παράδειγμα ο μέγας τραγωδός ζούσε στην σημερινή εποχή? Μήπως, λέω μήπως και ο ίδιος δεν θα έντυνε τα έργα του κάπως έτσι? Δηλαδή με ήχους που να μεταφέρουν εικόνες και συναισθήματα σε αυτούς που ζουν μακριά σε απόσταση ή χρονικά και δεν θα είχαν την άμεση επαφή σε μια ζωντανή εμφάνιση ας πούμε?
 

Οι Lotus Thief δεν αναπαριστούν εδάφια του έργου ούτε σχεδιάζουν κάποια προσομοίωση στο τι συνέβη στα παλάτια των Ατρειδών με τον επαναπατρισμό του αρχιστρατήγου Αγαμέμνων. Πίσω από την εξουσία και την υπόληψη κρύβεται ο αιώνιος ανθρώπινος παράγοντας. Αυτός της εκκεντρικότητας και της φιλοδοξίας για την αποπεράτωση κάποιον στόχων. Με κάθε κόστος, ακόμα και την αφαίρεση ζωών εάν κριθεί απαραίτητο. Η ιστορία – μυθολογία είναι γεμάτη από τέτοια παραδείγματα. Έτσι αναπόφευκτα το δραματικό στοιχείο στην μουσική των Lotus Thief είναι αυτό που θα αναγνωρίσεις αμέσως κατά την ακρόαση στο Oresteia.
Η πρώτη ακουστική επαφή μέσω ενός μυστηρίου θα σε διαπεράσει και αυτόματα θα σε καθηλώσει.

Θα ερωτευτείς την φωνή τής Bezaelith. Είναι αυτή που θα σε εισαγάγει στο κόσμο του συγκροτήματος. Είναι από αυτές της female φωνές με αρετές και εκφραστικότητα. Και αυτό το λέω διότι είναι πολύ δύσκολο για μένα να δεχτώ τα όποια φωνητικά που μου παρουσιάζονται από δω και από εκεί ως αιθέρια και γλυκά στα αυτιά μου. (Κάνει και αρκετά σκληρά φωνητικά όμως!). Το αποφεύγω σαν τον διάολο το λιβάνι το ομολογώ. Δε δικαιολογούμαι αλλά δυστυχώς ή ευτυχώς έτσι έχω μάθει. Αυτή εδώ όμως η τύπισσα έχει ένα εύρος δυνατοτήτων που βάζει κάτω πολλές επίδοξες γυναικείες φωνές εκεί έξω. Το ταλέντο της γίνεται προπομπός εξελίξεων για το μέλλον αυτών των μουσικών. Γίνεται δραματική, μελωδική και αυταρχική και επιβάλλεται στη μουσική τους. Σε συνάρτηση και με τα πολύ σκληρά φωνητικά τού AJL δημιουργούν πλοκή και αλληλένδετα στέκουν προς όφελος μας σε ολόκληρο το album.

Η μουσική των Lotus Thief από την άλλη είναι απλά συγκλονιστική. Ένα μείγμα περίεργο, αλλόκοτο από ήχους να απευθύνονται κυρίως στους μυημένους με τον χρόνο και τον χώρο του σήμερα. Από το ατμοσφαιρικό ambient στο black metal σε μικρές δόσεις. Δεν υπάρχουν τεχνάσματα σε αυτό. Δημιουργούν πάνω σε ένα μοτίβο μελωδικών περασμάτων σαν να προσπαθούν να απαγκιστρωθούν από το παρελθόν του rock. Πελώρια φάσματα δυναμικής όταν οι τόνοι ανεβαίνουν. Με ευκολία όταν έρχονται τα ήπια μέρη να σε αποδράσουν από την ρουτίνα τον ακουσμάτων σου. Εύκολα παγιδεύουν τον ακροατή στις συμπληγάδες που έχουν στήσει με την τεχνοτροπία τους.Ευκολομνημόνευτα τραγούδια που σου μένουν στο μυαλό. Η προάσπιση των κεκτημένων και η αναζήτηση νέων τρόπων διαφυγής από την κανονικότητα.
Είσαι ερωτευμένος με την μουσική αυτή για άλλη μια φορά. Πιάνεις το πρόσωπο σου από αγαλλίαση. Επιθυμείς να μην τελειώσει ποτέ αυτό το έργο. Θα ζητούσες να είχε κι άλλο χρονικό διάστημα για να μείνεις μαζί του και να απολέσεις στην τελική χρόνο που θα σε ευχαριστεί. Αυτό δεν είναι ότι καλύτερο τελικά? Γι αυτόν τον λόγο υπάρχει η μουσική. Τίποτα άλλο εκτός από εσένα και αυτή την προσωπικότητα σου. Το κάλεσμα των αιώνων που αντανακλά από το παρελθόν και την αρχαιότητα.
Έναν αρχαίο κόσμο ο οποίος αναγεννιέται για 40 περίπου λεπτά με επική ατμόσφαιρα. Αλληλεπίδραση riffs και ονείρου. Μιας ιστορίας που θα υμνείται και στο μέλλον από τους μελετητές και τους καλλιτέχνες. Θα επηρεάζει την ανθρωπότητα με κάθε τρόπο.
Οι σύγχρονοι εραστές της μουσικής ξέρουν πώς να σου μεταδώσουν τις ανατριχίλες που θα νοιώσεις. Γνωρίζουν πως είναι μια στιγμή στην αέναη δίνη που σε τραβά σε τόπους που έχεις περπατήσει και μεγαλώσει. Έχεις διδαχτεί την ιστορία του τόπου σου αλλά κανείς δεν σε έβαλε στην διαδικασία να την μελετήσεις σε βάθος ώστε να σε κάνει να σκέπτεσαι.
Όταν τα λογής έγχορδα και τύμπανα δημιουργούν τέτοιες σκοτεινές νότες είναι για να μεταδώσουν στον εγκέφαλο κάτι πιο μεγάλο από αυτό που βλέπεις ως εξώφυλλο σε μαύρο και κόκκινο φόντο. Μια σταγόνα αίμα να πέφτει στο απόλυτο σκότος. Απλό και κατανοητό συνάμα και έναυσμα παραδοχής. Τα συναισθήματα ανάμεικτα μπερδεύοντας το τι είναι λογικό και τι παράδοξο. Μια σκληρή αντιπαράθεση του ιστορικού γεγονότος και των συνεπειών των ηρώων του δράματος και της μοίρας τους.

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, δέντρο, ουρανός, φυτό, υπαίθριες δραστηριότητες και φύση

Τραγούδια σαν το Agamemnon, Libation Bearers, The Furies, The Kindly Ones δεν γράφονται ούτε εκτελούνται καθημερινά. Κι όμως οι Lotus Thief δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα να τα αποδώσουν. Λες και τα είχαν έτοιμα από την γέννηση τους σαν σχήμα. Είναι τέτοια η επινόηση τους που τους κάνει κυρίαρχους σε μια τεράστια οντότητα που ονομάζουμε παγκόσμια μουσική σκηνή. Μια μοναδική ομαδική κίνηση στην ευημερία του rock. Το κάνουν πιο ενημερωμένο και ατίθασο. Προσεκτικά το έθεσα ως rock και όχι rock n' roll. Άλλο το ένα και άλλο το άλλο. Εδώ έχουμε μεγάλη διάφορα. Rock με την παρουσία μιας αυτόνομης μοντέρνας μορφής τέχνης και όχι αυτή του εφήμερου για πολλές συζητήσεις και διαφωνίες.
Θα μπορούσα εύκολα με λίγες αράδες να γράψω το πόσο με έχει απογειώσει ο δίσκος αλλά με το χέρι στην καρδιά δεν μπορώ. Δεν θα μπορούσα να το προσπεράσω έτσι επιδερμικά. Γνωρίζεται όσοι διαβάζετε τα κείμενα μου ότι αυτό δεν θα γίνει ποτέ και ειδικά όταν η κυκλοφορία αυτή που καταπιάνομαι δεν θα το άξιζε πραγματικά. Εκείνο το συστατικό της έμπνευσης ενός συγκροτήματος όπως εδώ για παράδειγμα, παράγεται μέσα μου και αυτό βγαίνει προς τα έξω.
Χαίρομαι αφάνταστα με αυτό όταν συμβαίνει.
Όταν οι Lotus Thief έρχονται σε μένα με ένα τέτοιο επικό πεπραγμένο δεν έχω παρά να τους ευχαριστήσω με την σειρά μου γράφοντας λόγια και σκέψεις. Αυτή είναι η δύναμη όλων μας. Ευχαριστώ ανταποδίδω και μεταδίδω.

Ενώ το Gramarye, album τού 2016 τους έβρισκε στην ρότα του post rock και heavy metal, στο Oresteia κάνουν ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός. Η ψυχεδελική προσέγγιση τους, επιδρά στην ίδια τους την μουσική. Γίνεται σύμμαχος τους προς τον δρόμο του ολοκληρωμένου και ανέγγιχτου. Δεν θα πω πως είναι αυτό πρόοδος αλλά σίγουρα θα πω ότι είναι προορισμός. Με το αποτέλεσμα να λειτουργεί ευεργετικά για όλους. Και για την μπάντα και για εμάς. Γιατί όποιος περιμένει να ακούσει κάτι γλυκανάλατο θα βρεθεί μπροστά σε ένα απίστευτο μουσικό κάλος που θα το παρακολουθήσει ευλαβικά και θα γίνει κτήμα του.

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα και εσωτερικός χώρος

Όταν επικρατεί αυτή η επιβλητική ατμόσφαιρα και τα 5 μέλη του συγκροτήματος φορούν αυτές τις αρχαίες μάσκες και βγαίνουν μπροστά στη σκηνή με το παρουσιαστικό τους να σε καθηλώνει με κάθε τους νότα και στοίχο παρουσιάζοντας σου αρχαία τραγωδία, τότε επιβάλλεται να μένεις σιωπηλός για μια φορά και να απολαύσεις τα τεκταινόμενα. Τι και εάν αυτό έρχεται από την αντίπερα όχθη και χιλιάδες μίλια μακριά από τον τόπο του. Τι και εάν αυτή η μουσική υπερπηδά ωκεανούς, αιώνες και γλώσσες. Η τέχνη ανήκει σε όλους. Τους ζωντανούς και τους νεκρούς.
Εμείς οι Άνθρωποι πρέπει να καταλάβουμε τι πρέπει να κρατάμε. Ναι φυλάσσουμε αυτά που μας ευεργετούν και να αποβάλουμε αυτά που μας κάνουν μικρούς.

Η μουσική των Lotus Thief γίνεται πρεσβευτής τής Ελληνικής πραγματικής ιστορίας και των πεπραγμένων της. Έστω και εάν εδώ υπάρχει ο θάνατος και η απληστία. Η Κλυταιμνήστρα ζει και θα συνεχίζει να ζει σε κάθε γυναίκα που έχει κακοποιηθεί παντοιοτρόπως. Σε κάθε μητέρα, σύζυγο που έχει εξευτελιστεί. Σε κάθε ερωμένη που θα προσπαθήσει να βγάλει από την μέση έναν Αγαμέμνονα. Όσο χαμηλή ή υψηλή και εάν είναι η θέση της στην κοινωνία. Ε, ας μην έλλειπες και εσύ τόσα χρόνια. Να μην είχες ερωμένες και τόσα άλλα “βάσανα”.

Θεωρώ ότι τα παιδιά που γέννησαν αυτήν την μουσική και θεματολογία επηρεασμένοι από τον πλούτο της χώρας μας, είναι και αυτοί κατά βάθος Έλληνες. Το μόνο που μένει είναι αυτή η πραγματικότητα να ακουστεί από περισσότερους φίλους του ελεύθερου μυαλού. Φυσικά και έχεις να κάνεις με ένα ταλαντούχο συγκρότημα εδώ. Βρίσκονται στην αρχή της καριέρας τους ακόμα, και οι ίδιοι δείχνουν διάθεση και τόλμη πάνω σε μια σύγχρονη οπτική του rock.
Ας είμαστε λοιπόν συνεπείς στο ραντεβού μας με την παρουσία μας. Σε νέους μουσικούς που έχουν να δώσουν ακόμα περισσότερα στο μέλλον και ελπίζω να είμαι εδώ μαζί τους για να τα ζήσω.Ο δίσκος κυκλοφορεί επίσημα με την έναρξη του νέου χρόνου και εάν κρίνω από αυτό που ακούω στο Oresteia θα είναι μια ακόμα πλούσια χρονιά σε πολύ καλές κυκλοφορίες. Όχι κύριοι! Η μουσική δεν σταμάτησε να εξελίσσεται στα τέλη των δεκαετιών 1979, 1989, 1999, 2009 κλπ. Δεν θα σας κάνει την χάρη ποτέ. Κοιτάξτε να απολαμβάνετε τους ήχους και τις συχνότητες Hz χωρίς να κριτικάρετε. Σπάστε τα ταμπού και τις ιδιορρυθμίες σας.
Οι Lotus Thief ετοιμάζονται να κυκλοφορήσουν έναν δίσκο μεγάλο σε βάρος και σε μέγεθος από πλευράς ποιότητας. Και όταν λέω ποιότητα δεν εννοώ αυτήν της σάλας αλλά εκείνη του σανιδιού που έχει πιο μεγάλη επίδραση. Εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να μην λείπετε από αυτές τις στιγμές.

Track list:
1. Agamemnon
2. Banishment
3. Libation Bearers
4. Woe
5. The Furies
6. Reverence
7. Sister in Silence
8. The Kindly Ones

Band members:
AJL - vocals
Bezaelith - vocals, bass, synth, guitar
Kore - drums, violin
Romthulus - guitar, vocals
Tal R’eb - guitar, synth, vocals

 
 
✍ Halo of Thorns (ECLECTIC SHADOWS team)
 
 
 
 
Read 453 times