THY CATAFALQUE – Naiv (Season of Mist/2020)

Tuesday, 14 January 2020 15:23

Η λέξη αφέλεια στον σημερινό κόσμο είναι μια έννοια παρεξηγημένη. Συνήθως οι αφελείς άνθρωποι δεν έχουν χώρο στην κοινωνία και γίνονται αντικείμενο χλευασμού από αυτούς που ονομάζονται τολμηροί και ατρόμητοι. Ο mastermind των THY CATAFALQUE, Tamas Katai είναι ένας τέτοιος naive άνθρωπος.

 

Ή μάλλον να το θέσω καλύτερα… από την θέση του, ως έναν από αυτούς που μέσα από την προσωπικότητα του προσπαθεί να μας φέρει λίγο από αυτήν την ενέργεια μέσω της μουσικής του.
Το ένατο του album τον βρίσκει να εμπνέεται από τα χαρακτηριστικά τής Ναΐφ(β) τέχνης (naive art). Αντιμετωπίζεται συχνά σαν μια περιθωριακή τέχνη η οποία είναι χωρίς φόρμα (τύπο) και χωρίς ή με λίγη εκπαίδευση και φυσικά χωρίς πτυχίο τού καλλιτέχνη. Συνδεδεμένη κυρίως με την ζωγραφική. Αυτό πράγματι ίσχυε πριν τον εικοστό αιώνα, αλλά τώρα υπάρχουν ακαδημίες τέχνης Ναΐφ(β). Αυτή η τέχνη πλέον αναγνωρίζεται ως επίσημη τεχνοτροπία και παρουσιάζεται σε αίθουσες τέχνης σε όλο τον κόσμο.

Τα χαρακτηριστικά της Τέχνης Ναΐφ(β) είναι η αδέξια σχέση της με τη φόρμα της ποιοτικής ζωγραφικής. Ειδικότερα η συγκεκριμένη τέχνη δεν "σέβεται" τους κανόνες της προοπτικής όπως καθορίσθηκαν από τους προοδευτικούς ζωγράφους της Αναγέννησης.
Δηλαδή, η εξαπάτηση των αισθήσεων κυρίως της όρασης μέσω λαθών και εσφαλμένων γεωμετρικών παραμέτρων. Αυτό όμως δεν βρίσκεται και τόσο μακριά από την πραγματικότητα εάν ρίξεις το βάρος στο τι απεικονίζεται στον καμβά. Θα μπορούσε να είναι και έτσι όπως το βλέπεις και αυτό έχει να κάνει με την πλάνη των αισθήσεων.
Μερικά ονόματα που μπορούν να αναφερθούν εδώ είναι αυτά των Joan Miro, ο Henri Emile Benoit Matisse, o Paul Gauguin. Τι σχέση έχουν όλα αυτά με την μουσική όμως? Ενώ η ζωγραφική είναι η τέχνη που αφορά τον ορατό κόσμο ενός εικαστικού, οι νότες εκπέμπουν κατευθείαν στην ψυχοσύνθεση του ακροατή. Εάν λοιπόν η μουσική για εμάς είναι το Α και το Ω στην ζωή μας τότε πρέπει να εισέλθουμε σε τούτη εδώ την δισκάρα και να την πιούμε μονορούφι.
 

Το πεπρωμένο έχει καλέσει σε σύνοδο τον καλλιτέχνη με τον ακροατή για άλλη μια φορά.
Ο Tamas έχει γεννηθεί στην Ουγγαρία και εκεί ξεκίνησε τα πρώτα του βήματα στα παγκόσμια μουσικά δρώμενα. Μια αμιγώς black metal μπάντα τότε, αλλά με τον καιρό εξελίχτηκε και εδραιώθηκε στην συνείδηση των οπαδών του μέσω των συνεχών αναζητήσεων και προσανατολισμών που ήθελε να προσαρμόσει στο εγχείρημα του. Μια αναδρομή στο τι έχει προσφέρει στο παρελθόν δεν θα μπορούσε με τίποτα κάποιος να προέβλεπε συμπερασματικά μια τέτοια εξέλιξη στην καριέρα του. Αδιαφορώντας για τις τάσεις και την υποτιθέμενη εξέλιξη των μουσικών ειδών μετετράπη σε μια πολυσυλλεκτική ιδιοφυΐα. Η αγάπη του για τις τέχνες δεν κρύβεται και με το ανήσυχο ταμπεραμέντο που τον διακρίνει δημιουργεί ευφάνταστα μουσικά έργα.
 
Όπως και στο προηγούμενο album Geometria του 2018 έτσι και εδώ μας καλεί στο γλέντι που έχει στήσει για να τον επιβραβεύσουμε για ακόμα μια φορά. Και φυσικά τίποτα δεν είναι απρόοπτο στο Naiv. Τίποτα όμως δεν είναι και προβλέψιμο. Εάν δεν είχαμε δείγματα από το ίδιο του το παρελθόν τότε σίγουρα θα ψάχναμε την άκρη του νήματος και ίσως να μην το καταφέρναμε. Πλέον η μουσική τού άριστου κατ’ εμέ αυτού μουσικού έρχεται ως 'μάννα εξ ουρανού' να γεμίσει τα κενά μου. Να νιώσω με την σειρά μου την παιδική μου αφέλεια. Οξύμωρο και παράδοξο δεν ακούγεται?
Πέρασαν από μπροστά μου εικόνες της νεότητας μου ακούγοντας ξανά και ξανά το Naiv και όμως δεν θυμάμαι κάτι παρόμοιο. Δεκαετίες ολόκληρες αφιερωμένες με χιλιάδες ώρες ώστε να καλύψω ένα κενό. Μακάρι και να ήξερα τι είναι αυτό που έλειπε στην αλυσίδα. Κι όμως τώρα με το γήρας νομίζω ότι τα κατάφερα μέσω της μουσικής των THY CATAFALQUE.
Η ενότητα των επιρροών του Tamas βρίσκεται κάπου μεταξύ τού ambient, folklore, jazz, metal (heavy black-experimental), electronica, rock, pop (ορίστε?), wave (παλιού και νέου). Ένα slide effect σε φωτογραφίες που αναμιγνύει το ασπρόμαυρο και το έγχρωμο ή το παραδοσιακό και το προοδευτικά νέο. Μια καρμική συνεννόηση του απλού με το πολύπλοκο. Όλα αυτά υπάρχουν συνδεδεμένα άρτια στα 9 κομμάτια του νέου album. Ήχοι που θα μεγαλώσουν μέσα σου σιγά σιγά με την πάροδο του χρόνου εάν είσαι ανοιχτός να τα δεχθείς.
Η ψυχεδέλεια θα ανακατευτεί με την παρουσία του ευφάνταστα δομημένου rock της σύγχρονης εποχής. Σε αυτό δεν είναι ποτέ μόνος του. Επιστρατεύει μια πλειάδα από μουσικούς ώστε να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα. ΣΧΕΔΟΝ όλη η αφρόκρεμα της Ουγγρικής σκηνής παίρνει μέρος στο Naiv.
 
 
Γιατί να φοβόμαστε τις αλλαγές που προσφέρουν οι συνεργάτες – εραστές τής μουσικής τέχνης όταν αυτοί έχουν την καλόβουλη τάση να εφαρμόζουν με πράξεις την υποτέλεια τους σε αυτό που αγαπούν? Τέτοιο ήταν και το όραμα του τεράστιου Frank Zappa για παράδειγμα. Όχι δεν φτάνει ως εκεί αλλά διαθέτει πάνω κάτω την ίδια φιλοσοφία. Γιατί μόνο έτσι εξελίσσονται οι μουσικοί και όχι με το να κοπιάρουν ο ένας τον άλλο. Το σέβας στον οπαδό είναι σημαντικότερο από το εφήμερο κέρδος.
Η ποιότητα του νέου δίσκου των THY CATAFALQUE θα πάρει τα εύσημα όχι μόνο από εμένα αλλά και από την ίδια την ιστορία.
Έρχεται η ώρα που θα γίνει ξεσκαρτάρισμα μέσα σου. Όλο και πιο πολύ θα αναζητάς το αυθεντικό και θα απορρίπτεις το νοθευμένο. Θα το ανακαλύψεις. Μόνο έτσι θα αγαπήσεις αυτό το υπέρ-δημιούργημα.
Ότι καλύτερο έχει κυκλοφορήσει στην μέχρι τώρα καριέρα του και κάτι μου λέει ότι δεν έχει τελειώσει ακόμα. Τέτοιοι μουσικοί δεν εφησυχάζουν ποτέ όσα χρόνια και αν περάσουν, ωριμάζουν και μέσω της εξέλιξης, προσφέρουν και διεκδικούν μια θέση στην διψασμένη μας ψυχή.
 
Track-list:
1. A bolyongás ideje (4:55)
2. Tsitsushka (5:39)
3. Embersólyom (4:17)
4. Számtalan színek (2:34)
5. A valóság kazamatái (5:30)
6. Kék madár (Négy kép) (6:27)
7. Napút (3:48)
8. Vető (8:17)
9. Szélvész (5:36)
 
Line-up:
Tamás Kátai - Guitar, bass, vocals, keyboards, programs
 
Guest musicians:
Martina Veronika Horváth (ex-Niburta, SallyAnne, Nulah): Vocals on track 1,3,7,8
Gyula Vasvári (Perihelion): Vocals on track 9
Zoltán Kónya (Gire): Vocals om track 1
Badó Réti (Gire): Fretless bass on track 2
Vajk Kobza: Oud on track 3,5
Gábor Drótos (Gutted): Cello, viola, violin, classical guitar on track 4
Marilú Theologiti: Cello on track 5
Zoltán Pál (Sear Bliss): Trombone on track 2 Péter Jelasity: Saxophone on track 2
Sándor Szabó: Quena flute on track 6
P. W. Hermann: Voice on track 2
 
Bandcamp 
 
Facebook 
 
 
Halo Of Thorns (ECLECTIC SHADOWS team)
 
Read 429 times