THE MOON AND THE NIGHTSPIRIT - Aether (Prophecy Productions/2020)

Thursday, 11 June 2020 10:49
Συντάκτης:

Από τις Ελικωνιάδες Μούσες το τραγούδι ας αρχίσουμε, που του Ελικώνα το βουνό κατέχουν, το μεγάλο και πανίερο, και από την κρήνη γύρω την μενεξεδιά με πόδια απαλά χορεύουν στο βωμό του παντοδύναμου του γιού του Κρόνου.

Γράφει  ο Mike Korakis (ECLECTIC SHADOWS team)

 

Έτσι ξεκινά ο Ησίοδος μας, την Θεογονία του. Επικαλείται τις Μούσες, να τον βοηθήσουν! Κάτι τέτοιο πρέπει να συμβαίνει και με τους αγαπημένους THE MOON AND THE NIGHTSPIRIT, που φτάσαμε να μετράμε το έβδομο τους άλμπουμ με τίτλο Aether (αιθέρας) και μας έρχεται από την Prophecy. Ένα ταξίδι στην θεϊκή υπόσταση της ψυχής!

Καθ 'όλη τη διάρκεια των 17 χρόνων ύπαρξής του, το ουγγρικό δίδυμο THE MOON AND THE NIGHTSPIRIT, πάντα κατάφερνε να γοητεύσει τους λάτρεις της μυθικής λαϊκής μουσικής. Με ίχνη παγανισμού και φυλετισμού, το ζευγάρι έχει υπάρξει στον δικό του παραμυθένιο κόσμο σε έξι άλμπουμ και αμέτρητα έντονα ζωντανά σόου σε διεθνείς σκηνές - αλλά τώρα, ήρθε η ώρα να αναπροσαρμόσουν την προσέγγισή τους.
Μιλάμε για ανήσυχα πνεύματα, που δεν πατάνε στην Γη!
Για παράδειγμα, ως αρχή να αναφέρουμε πως η Ágnes Toth, τραγουδίστρια και multi-instrumentalist, έχει φιλοτεχνήσει όλα τα εξώφυλλα (και όχι μόνο, εσώφυλλα, τα πάντα) του συγκροτήματος. Είναι όλα δικοί της πίνακες! Σας προτρέπω να επισκεφτείτε την σελίδα τους στο facebook, βρείτε τις φωτογραφίες και αφεθείτε στην μαγεία τους. Όλα αυτά, βέβαια, τα γράφω για όσους δεν τους γνωρίζουν.Στο Aether (ορόσημο στην ιστορία της μπάντας), ο κιθαρίστας και ο στιχουργός Mihály Szabo αναφέρεται σε μια εκπληκτική στυλιστική επαναβαθμονόμηση κατά τη διάρκεια του τραγουδιού - γιατί ενώ μέχρι στιγμής, η φωνή της τραγουδίστριας Ágnes Toth ήταν μπροστά και στο κέντρο, το δίδυμο ισορροπεί τέλεια τις γυναικείες και τις αρσενικές πλευρές της μουσικής του οντότητας.
Ο δίσκος ξεκινάει με το ομώνυμο, το Aether, και ένας άλλος αιθέρας φυσά το πρόσωπο σου. Ένας αιθέρας μιας άλλης εποχής. Μιας άλλης ζωής. Η μουσική τους ενισχύεται από μια μαγευτική παγανιστική αύρα όπου νήματα του αρχαίου μυστικισμού συνδυάζονται με ονειρεμένες ατμόσφαιρες.
Ακούγοντας τους, δεν μπορώ να μην τους παραλληλίσω, με τους δικούς μας, τους εξαιρετικούς Daemonia Nymphe (Δαιμόνια Νύμφη)!
Ζευγαράκια και οι μεν και οι δε, πολυοργανοπαίχτες, Διονυσιακοί, σαγηνευτικοί, σατυρικοί, εκστατικοί! Τραγουδούν και παίζουν με τα αρχαία όργανα της παράδοσης τους. Γιατί παράδοση, τουλάχιστον για μένα, σημαίνει η ιστορία κάθε τόπου.Στα επόμενα δύο, τα Kaputlan Kapukon Át, και Égi Messzeségek, o Mihály Szabó, έχει δώσει έμφαση σε λίγο πιο σκληρά φωνητικά, τακτοποιημένα με το υπέροχο πάθος και την δεξιοτεχνία του γκρουπ! Από τις πιο κορυφαίες στιγμές του άλμπουμ!
Το A Szárny, που ακολουθεί, δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα προηγούμενα.
Το Logos, σου προσφέρει έναν άλλο λόγο να το ξανακούσεις, με το υπέροχο πιάνο και τα ψιθυριστά φωνητικά της Ágnes. Λατρεύω την ηλεκτρική κιθάρα, που δίνει άλλο χρώμα στο A Mindenség Hívása.

Αν οι THE MOON AND THE NIGHTSPIRIT, είχαν δώσει μια υπόσχεση με το προηγούμενο τους άλμπουμ το Metanoia, στο Aether, την έκαναν πράξη και με το παραπάνω!
Όταν καλούμαι να γράψω για καλλιτέχνες τέτοιου βεληνεκούς, αισθάνομαι μικρός, στο να καταφέρω να εκφράσω με απλά λόγια το τι παίρνω, εισπράττω από αυτούς!
Κάθονται με ένα παλιό μολύβι και ένα κομμάτι χαρτί. Εκεί, το μολύβι θα συναντήσει το χαρτί, τον αιώνιο σύντροφο του, στην μάχη των αισθήσεων και των παραισθήσεων. Και θα γράψουν, θα συνθέσουν το όραμά τους, θα το μετουσιώσουν σε μουσικά όργανα και θα σου το προσφέρουν έναντι ενός αντιτίμου.
Εσύ, αναλόγως θα πράξεις. Θα ονειρευτείς, θα συμπράξεις, θα διακομιστείς στην μαγεία τους, θα απορήσεις και στο τέλος με την απορία θα μείνεις.
Θα απορήσεις πως σήμερα ακόμα μπορούν να γράφονται τέτοιες μουσικές.
Θα απορήσεις πως γίνεται να ταξιδεύεις, χωρίς αποσκευές και το εισιτήριο στην τσέπη σου, να γράφει απεριορίστων διαδρομών. Γιατί και αυτό, πάνω σου το εναποθέτουν. Είσαι ταξιδευτής ή ένας από τους παραμένοντες, σε αυτό το ζοφερό κόσμο που ζούμε;;;Γιατί, εδώ η Ευτέρπη, η μούσα της μουσικής, προσκαλεί τις υπόλοιπες μούσες σε συνέλευση, γράφοντας στο προσκλητήριο,
- Ελάτε και εσείς να ακούσετε, για να καταλάβετε, γιατί δώσαμε στους ανθρώπους, το δώρο της μουσικής!!! Η Πολύμνια (μούσα των ιερών ύμνων και της ευγλωττίας), η Τερψιχόρη (μούσα του χορού) και η Μελπομένη (μούσα της τραγωδίας), είναι ήδη εδώ! Ελάτε!!!

Το Aether διατίθεται ως Digipak CD, gatefold LP (black, ltd. Διαφανές βιολετί) και σετ 2CD box incl. Digipak CD, CD μπόνους 4 κομματιών (ένα εναλλακτικό κομμάτι, τρεις ζωντανές ηχογραφήσεις), μίνι αφίσα και μια χειροποίητη και αριθμημένη ταχυδρομική κάρτα (500 αντίγραφα διαθέσιμα).

Tracklist:
01) Aether
02) Kaputlan Kapukon Át
03) Égi Messzeségek
04) A Szárny
05) Logos
06) A Mindenség Hívása
07) Asha
Bonus CD:
01) A Szárny (Alternate Version)
02) Kristálymezök (Live In Krakow)
03) Kilenc Híd (Live In Krakow)
04) Mysterion Mega (Live In Krakow)

Line-up:
Ágnes Toth - instruments, vocals
Mihály Szabo – instruments
Gábor Végh (live member),
Gergely Cseh (live member)

Social links
Read 484 times