MAUD THE MOTH - Orphnē (Música Máxica, Nooirax Producciones / La Rubia Producciones/2020)

Monday, 06 July 2020 16:05
Συντάκτης:

Το Orphnē είναι ένα αριστούργημα! Η Ορφνή είναι η ίδια η Amaya López-Carromero! Είναι αυτή η μυθική νύμφη του κάτω κόσμου, που κάθεται πάνω στο πιάνο της. Εκεί, σε συνδυασμό με την ονειρική φωνή της, τα δάχτυλα της γίνονται και τα θέλγητρα της, και κουνώντας τον δείχτη της, σε προσκαλεί στον κόσμο της.

Γράφει  ο Mike Korakis (ECLECTIC SHADOWS Team)

 

Οι Maud the Moth ιδρύθηκαν το 2010, ως το σόλο έργο της Amaya López-Carromero, πιανίστρια, τραγουδίστρια και τραγουδοποιός που γεννήθηκε στη Μαδρίτη και πέρασε τα περισσότερα από τα παιδικά και εφηβικά της χρόνια σπουδάζοντας κλασική μουσική, γράφοντας ιστορίες και ηχογραφώντας τον εαυτό της, στο οικογενειακό δίδυμο κασετόφωνο.
Η μπάντα είναι και το προσωπικό alter ego της Amaya, αγωγός για τις προσωπικές εμπειρίες της ζωής, και βασίζεται σε ένα ευρύ φάσμα μουσικών υποβάθρων, συμπεριλαμβανομένων παραδοσιακών λαϊκών, jazz, κλασικών, avant-garde και rock επιρροών.

Οι Maud the Moth έχουν κυκλοφορήσει δύο δίσκους μέχρι τώρα: Home Futile Home (2011) και The Inner Wastelands (2015) συν το ζωντανό άλμπουμ, Live at the Reid Hall (2017), έχουν περιοδεύσει στην Ευρώπη δύο φορές (μία φορά με το πορτογαλικό ηλεκτρονικό ντουέτο Ermo και άλλη μία με τη σουηδική classical folk-jazz μπάντα, τους House of Trees) και, συν τοις άλλοις έχουν περισσότερες από τρία εκατομμύρια ακροάσεις στο Spotify.
Η Amaya ζει επί του παρόντος στο Εδιμβούργο και μόλις ολοκλήρωσε το τρίτο άλμπουμ της, Orphnē, του οποίου η παραγωγή και η μίξη έγινε από τον Jaime Gómez Arellano (Ulver, Ghost, Sólstafir, Hexvessel).
Σε συνεργασία με τους Música Máxica, Nooirax Producciones και La Rubia Producciones, μας ήρθε σε CD, βινύλιο LP και ψηφιακή μορφή στις 25 Ιουνίου.H ΓοργύραΟρφνή) ήταν σύζυγος του Αχέροντα και μητέρα του δαίμονα Ασκάλαφου. Είναι προσωποποίηση, όπως δηλώνει το όνομα της (Γοργύρα = υπόνομος), των καταβοθρών υπονόμων, υποχθονίων που μεταφέρουν τα δροσερά επίγεια νερά ποταμών και λιμνών στον Άδη.
Ήταν μια μυθική νύμφη που κατοικούσε στον κάτω κόσμο της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας. Αυτός ο όρος μοιράζεται μια γλωσσική ρίζα με τη λέξη - ορφανό (ὀρφανός). Σχεδιάζοντας μια σύνδεση μεταξύ αυτών των δύο όρων, η Orphnē αντικατοπτρίζει την ρίζα και τη νεφελώδη ταυτότητα της émigré, κατακερματισμένης γυναίκας.

Το άλμπουμ ξεκινά με το Ecdysis και είναι, όπως μας εξηγεί η ίδια η Amaya, η απόρριψη του παλιού δέρματος σε ορισμένα έντομα και ερπετά, και αυτό το τραγούδι υπάρχει ως ακριβή απάντηση σε αυτό. Ύστερα από μερικές ακροάσεις, λίγα λεπτά πριν την μέση του τραγουδιού, αφού ανατριχιάσεις, αντιλαμβάνεσαι πως και το δικό σου σώμα, απορρίπτει το παλιό του δέρμα.
Στο περνάει η πρωταγωνίστρια του έργου, με την υπέροχη αλλαγή στο πιάνο. Πανέμορφο! Ανήκει στις πιο μεγάλες συνθέσεις του άλμπουμ και σαν διάρκεια και σαν σύνθεση. Το τραγούδι περιγράφει αυτό το σουρεαλιστικό έπος ενός απρόσωπου χαρακτήρα που υποχωρεί στο δικό του σώμα, αναζητώντας αυτή την πηγή πόνου ή θραύσης και χάνεται στον δρόμο.

Το The Mirror Door που ακολουθεί, σε αφήνει μαγεμένο, με την μουσική του και την απόλυτη αρμονία των φωνητικών του. Καταλαβαίνεις πως η απίθανη Amaya López-Carromero, γράφει αυτοβιογραφικά. Είναι μια προσωπική κατάθεση ψυχής και το συγκεκριμένο ένα από τα αγαπημένα. Μένεις και εσύ με την απορία. Αν θα καταφέρεις να ανοίξεις την πόρτα του καθρέπτη, θα βρεις τον εαυτό σου από την άλλη μεριά ή θα σε αντικρίζει κάποιος άγνωστος;
Το The Stairwell είναι πραγματικά ένα διάλειμμα, μόλις ενάμιση λεπτό, χωρίς να σε βγάζει έξω από το όνειρο.
Το The Abattoir μιλάει για την πολιτισμικά ριζωμένη και ομαλοποιημένη σεξουαλική παρενόχληση στην ισπανική κοινωνία. Η Orphnē γίνεται η φωνή όλων αυτών των γυναικών που τα υπέστησαν αυτά. Καταπληκτικοί στίχοι. Όπως συμβαίνει σε όλο το άλμπουμ, έτσι και εδώ, σταματάει ο χρόνος! Στέκεται πάνω από τα πληκτρολόγιο σου, και σου παίζει το υπέροχο βιολί του The Abattoir!
Το Finisterrae περιγράφει ένα ακρωτήριο, αρχαίο λιμάνι που βρίσκεται σε ένα από τα δυτικότερα μέρη της Ισπανίας, στη Γαλικία. Ονομάστηκε έτσι από τους Ρωμαίους, οι οποίοι πίστευαν ότι αυτό ήταν το τέλος του κόσμου. Είναι ένα μέρος γεμάτο δραματικούς βράχους που πάντα ενέπνευσε δέος και μυστικισμό, καθώς και τρόμο και θαύμα για το άγνωστο.Η θάλασσα ήταν ένας γενναιόδωρος πάροχος, αλλά για πολλούς ναυτικούς ήταν επίσης ένας τάφος. Εκεί μεταφερόμαστε και εμείς ακούγοντας το, με βαρκάρη την Amaya López-Carromero και στα κουπιά τους άρτιους μουσικούς που την πλαισιώνουν!
As above, so below. Έτσι όπως παραπάνω, έτσι και παρακάτω, είναι η μετάφραση του. Στίχοι που μιλούν για μια δεύτερη ευκαιρία, μουσική που σου προσφέρει απλόχερα, όσες ευκαιρίες επιθυμείς.
Mormo and the Well. Αυτό το κομμάτι, είναι ίσως και το μοναδικό που διαφέρει από τα προηγούμενα. Ίσως ορχηστρικά να μοιάζει με το πρώτο κομμάτι του δίσκου, το Ecdysis, αλλά εγώ το εκλαμβάνω ως την πιο progressive και κινηματογραφική σύνθεση του Orphnē!
Το Epoxy Bonds, είναι και το τελευταίο τραγούδι του δίσκου, επίσης υπέροχο.

Το Orphnē είναι ένα αριστούργημα! Η Ορφνή είναι η ίδια η Amaya López-Carromero! Είναι αυτή η μυθική νύμφη του κάτω κόσμου, που κάθεται πάνω στο πιάνο της. Εκεί, σε συνδυασμό με την ονειρική φωνή της, τα δάχτυλα της γίνονται και τα θέλγητρα της, και κουνώντας τον δείχτη της, σε προσκαλεί στον κόσμο της.

Σε αυτόν τον κόσμο, ο εαυτός είναι αφαιρεμένος από το υλικό επίπεδο και κατοικεί το σύμπαν όπως έχει συλληφθεί από τους αρχαίους Έλληνες, όπου η γη περικλείεται σε ένα στέλεχος και συγκρατείται από τους πυλώνες της γης. Ο εαυτός υπάρχει σε κατάσταση τύφλωσης και αδυναμίας και μπορεί να περάσει από το πορώδες όριο στον κάτω κόσμο, που είναι μόλις λίγα μέτρα κάτω από τα πόδια μας και όχι αποκλειστικά το βασίλειο των νεκρών.
Το Orphnē περιγράφει την Οδύσσεια της ψυχής, που πρέπει πρωτίστως να βαπτιστεί στο σκοτάδι, για να περιλουστεί στην συνέχεια μέσα στο άπλετο και καθάριο φως, ή και να παραμείνει αιώνια περιπλανώμενη στο Έρεβος του σκοταδιού...

Tracklist:
01 Ecdysis
02 The Mirror Door
03 The Stairwell
04 The Abattoir
05 Finisterrae
06 As Above So Below
07 Mormo and the Well
08 Epoxy Bonds

Musicians:
Vocals, piano, celeste, synths, psaltery, and percussion: Amaya López-Carromero.
Drums: Paúl González.
Guitar: Guillaume Martin (Barshasketh).
Violins: Alicia García.
Cello: Iván Caramés.

Technical:
Cover art and lettering: Charles Boisart. Inlay art: Anna Frigatti.
Produced by Amaya López-Carromero and Jaime Gómez Arellano.
Mixed and Mastered by Jaime Gómez Arellano at Orgone Studios 2019.
Pre-order CD, LP, Digital:
 
Read 902 times