WHITE WARD - Debemur Morti (Debemur Morti Productions/2021)

Friday, 04 June 2021 10:42

-Έχεις δει τι γίνεται στη σκοτεινή πλευρά;
- Όχι, αλλά μπορώ να σου πω τι ακούω.

Γράφει η Ελένη Λιβεράκου Eriksson


Έρχεσαι αντιμέτωπος με ένα σωρό και διαφορετικά ακούσματα συνέχεια, και φτάνει η στιγμή που αισθάνεσαι μπουκωμένος. Λίγα τα πραγματικά καλά και δυνατά, τα ιδιαίτερα. Ακόμα πιο λίγα τα πραγματικά αριστουργήματα.
Στην σωρεία των τραγουδιών ενός άλμπουμ ψάχνεις να βρεις αυτά που εκπέμπουν, να αποκομίσεις εντυπώσεις και να βγάλεις συμπεράσματα.
Έλα όμως που υπάρχουν και οι άλλες, οι σπάνιες περιπτώσεις που με 2 μόνο κομμάτια σε μουσική κυκλοφορία καταφέρνουν πανεύκολα να σε γυρίσουν τα πάνω κάτω.
Να θέλεις να μπεις μέσα στα ακουστικά μήπως και τους συναντήσεις να παίζουν live για σένα και ζήσεις ένα όνειρο για 17 λεπτά. Γιατί τόσο διαρκεί αυτό.

Τόσο διαρκεί το “Debemur Morti”. Κι αν σου φαίνεται γνώριμος ο τίτλος δεν έχεις αυταπάτες. Debemur Morti Productions είναι το γνωστό label που αρπάζει στην αγκαλιά του σχήματα που αναπαράγουν την σκοτεινή τέχνη. Ιδρύθηκε στο Παρίσι το 2003 και από τότε μεγάλες μουσικές εκπλήξεις μπαίνουν στο χώρο του.Οι WHITE WARD είναι black metal μπάντα από την Ουκρανία. Περίπου μια δεκαετία στα μουσικά δρώμενα με ξεκίνημα τους το “Origins” πίσω στο 2016. Το “Origins” είναι ένα compilation που περιλαμβάνει εκείνα τα κομμάτια τής πρώτης περιόδου (2012-2015) των WHITE WARD.

Σήμερα οι πειραματιστές black metallers κυκλοφορούν το “Debemur Morti” και γιορτάζουν τα 18 χρόνια σκληρής και σκοτεινής δουλειάς τού label τους. Γιορτάζουν την 200ή κυκλοφορία τής μουσικής τους στέγης. Και είναι κομμάτι της. Από το πρώτο τους άλμπουμ στεγάζονται εκεί.

Η κυκλοφορία αυτή αποτελείται από 2 μόνο κομμάτια. Πόσο αρκετά όμως είναι; Θα σου πω υπέρ αρκετά για να τα λατρέψεις. Να ψάξεις την μπάντα, να ακούσεις τι έχουν κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα και να αφεθείς στους ήχους τους μέχρι και τα επόμενα.
Σε μόλις 17 λεπτά στο σύνολο και των 2 κομματιών θα περάσεις όλη την ιστορία τού black metal από τα αυτιά σου.
Μα δεν είναι μόνο αυτό. Οι WHITE WARD (όπως λένε) παίζουν παραπλανητική μουσική με μια απόχρωση τού νουάρ. Δεν είναι μόνο black metal αυτό που ακούς. Είναι κάτι άλλο, κάτι περισσότερο, ανάμεικτα στυλ μουσικής. Σε διάρκεια 10 λεπτών καταφέρνουν να περάσουν μέσα ατμοσφαιρικό black metal, avantgarde, post και όλο αυτό να δένει υπέροχα με διάφορους σκόρπιους ήχους. Να νιώθεις ότι ακούς συμβάντα.Στο κομμάτι “Debemur Morti”, η 1 λεπτού εισαγωγή προειδοποιεί για τα επακόλουθα. Ξεκίνημα με σαξόφωνο. Ακολουθεί το μπάσο ως τη στιγμή που θα μπουν τα βαρύγδουπα τύμπανα και μετά… και μετά…
Η ίδια ατμόσφαιρα με πολλά, όμορφα και περίεργα στολίζει και το “Embers”.
Ο ηλεκτρισμός είναι στο απόγειο του. Το μόνο που μπορεί και τον κατεβάζει, είναι ο λυρισμός που βγαίνει από το πιάνο και η smoky neo-jazz ατμόσφαιρα τού σαξοφώνου.
Και στα 2 κομμάτια συμβαίνουν τα πάντα εκεί μέσα. Αν αποπειραθείς να κάνεις skip ανά λεπτό θα εκπλαγείς με τις γρήγορες αλλαγές που ξεσπούν τόσο μουσικά όσο και θεματολογικά (αλλά δεν θα το κάνεις). Τι να λέμε, το “Debemur Morti” είναι ένα ηχητικό αριστούργημα.

Μια μικρή έκπληξη υπάρχει πίσω από ομότιτλο κομμάτι, και αυτή δεν είναι άλλη από τα τού καλεσμένου “καθαρά” φωνητικά, Lars Nedland (BORKNAGAR / SOLEFALD / WHITE VOID). Κατά την ταπεινή μου άποψη, με ή χωρίς αυτά, πάλι ταβάνι θα χτυπούσαν τα παλικάρια. Το έχουν, και ξέρουν πως να το κάνουν καλά. Απλά με τον Nedland χρωματίστηκε ακόμα περισσότερο.

Τώρα, όσον αφορά το artwork τού e.p, ανήκει στον Lucas DeShazer.
Η μπάντα ρωτήθηκε στην σελίδα τους στο fb, τι έχει συμβεί εκεί, και τι υπάρχει πίσω από αυτό το εξώφυλλο. Η απάντηση τους ήταν, ότι πρέπει να περιμένουν και θα αναφερθούν σχετικά για αυτό τις επόμενες ημέρες σε συνεντεύξεις τους.
Δεν υπάρχει κανένας λόγος να χάσεις αυτό το υπέροχο κομμάτι σκοτεινής τέχνης που κυκλοφορεί σε 10" vinyl, CD και digital.

Молодці!

Line Up
Yurii Kazarian - Guitars, Vocals
Andrii Pechatkin - Bass, Vocals, Lyrics
Mykola Previr - Guitars
Evgen Karamushko - Drums
Dima Dudko - Saxophone
Mykola Lebed - Piano
Lars Nedland - Guest clean vocals on "Debemur Morti".

White Ward
Facebook
Bandcamp

Debemur Morti Productions
Website
Facebook

Read 162 times