DROTT - Orcus (By Norse Music/2021)

Sunday, 08 August 2021 15:51

Η αρχαιότητα σήμερα, κάπως έτσι θα ηχούσε.

Γράφει η Ελένη Λιβεράκου Eriksson


Στις αρχές Μαρτίου τού τρέχοντος έτους, είχα την τύχη να ακούσω και να γράψω για ένα καινούργιο σχήμα που πραγματικά το τοποθέτησα πολύ ψηλά από τα πρώτα λεπτά.
Ήρθαν με ένα πειραματικό e.p, με τίτλο “Drott” και μόλις 4 κομμάτια.
Κάποιες γραμμές από τις εντυπώσεις μου είχαν κάπως έτσι: “Κράμα από ποικίλα μουσικά υπόβαθρα με μια αίσθηση μοντέρνας αρχαιότητας. Από metal και jazz μέχρι και στοιχεία κλασσικής μουσικής. Έγχορδα και ηλεκτρονικοί ήχοι δεμένοι πανέμορφα. Η μουσική τους είναι εμπνευσμένη από τις δυνάμεις τής φύσης, της δεισιδαιμονίας και της πνευματικότητας. Το τρίο εξερευνά το φως μέσα απ' το σκοτάδι διαμέσου τής μουσική του”.
Οι τελευταίες μου λέξεις ήταν οι εξής: “Εγώ πάντως εύχομαι πολύ σύντομα και με full length κυκλοφορία.”


 
Τα αρχαία σκανδιναβικά πνεύματα με άκουσαν και κάποιους μήνες αργότερα, στο σήμερα, έχω την ευτυχία -αυτή τη φορά- να ακούω το πρώτο τους full length με τίτλο “Orcus” και 10 κομμάτια στο ιστορικό του.
 
Η παλιά πρωτεύουσα τής Νορβηγίας, το Bergen, είναι η βάση των Arve Isdal (Enslaved), Ivar Thormodsæter (Ulver) και Matias Monsen. Αν οι DROTT δημιούργησαν εξαιρετικές εντυπώσεις με το πρώτο τους e.p, εδώ με το "Orcus" θα σε αφήσουν άναυδο, τόσο με τις συνθέσεις και τη μουσική τους γενικότερα, όσο και με το άλμα που κάνουν και ξεφεύγουν ήδη από τον προκάτοχο τους.
 
Παραβίαση, ψέμα και τιμωρία. Ο τιμωρητής των σπασμένων όρκων στην μεταθανάτια ζωή, Όρκος, ζει στη σφαίρα των νεκρών. Ο άρχοντας του κάτω κόσμου θα καθαρίσει τις ψυχές. Έτσι και οι DROTT με την κατάβαση τους αυτή θα προσφέρουν τον Σεπτέμβρη ένα σκοτεινό μουσικό αριστούργημα προς ακρόαση.
 
Πριν λίγες ημέρες κυκλοφόρησε το πρώτο τους single / video, The “Marauders”, και τέλη Αυγούστου έρχεται το “Arch of Gloom”.
Η πανέμορφη εισαγωγή “The Lure” σε βάζει αμέσως στα ηχοχρώματα τής μυθολογίας. O instrumental δρόμος που έχουν επιλέξει, μπορεί να γίνει δύσβατος και βατός ταυτόχρονα. Η σωματική και πνευματική άφεση τού ακροατή στο άκουσμα τού άλμπουμ θα τον ανταμείψει στο τέλος τής διαδρομής.


 
Ένα concept άλμπουμ που ανάλογα τους τίτλους και τη μουσική ακολουθείς τα συμβάντα. Μια αλληλουχία καταστάσεων που αναδύονται από τις σκιές, και διανύουν περίεργα περάσματα στο κόσμο των ζωντανών και των νεκρών. Κυριαρχεί η μυστηριακή ατμόσφαιρα, της ηρεμίας και της γαλήνης, της απαλότητας και…. έρχεται η στιγμή τού απρόσμενου, του ζόφου και του φόβου. Είναι εκείνες οι στιγμές που το κακοποιό στοιχείο παραμονεύει. Όμως ο άρχοντας τού Κάτω κόσμου, ο εξαγνιστής, ο δικαστής και τιμωρός Όρκος υπερέχει.
 
Το ποικίλο μουσικό υπόβαθρο των DROTT είναι μεγαλειώδες. Από metal και jazz έως κλασική μουσική. Ξεκάθαρο άκουσμα, αβίαστη απόδοση των μουσικών οργάνων με έντονα τα ηλεκτρονικά στοιχεία. Η μουσική τους είναι εμπνευσμένη από τις δυνάμεις τής φύσης, της δεισιδαιμονίας και της πνευματικότητας.
Η αρχαιότητα σήμερα, κάπως έτσι θα ηχούσε.
 
Το “Orcus” είναι μια μεγάλη δημιουργία, ένα καλλιτεχνικό άλμπουμ. Καταδύεται όλο και βαθύτερα σε ηχητικά και πειραματικά τοπία.
Ακολούθησε το!
 
Arve Isdal (Enslaved)
Ivar Thormodsæter (Ulver)
Matias Monsen
 

 
Read 226 times