STEVE WINWOOD – "Winwood Greatest Hits Live" (Wincraft Records)

Monday, 28 August 2017 06:00
Published in Where Blues meets Rock

Welcome again, Dear Mr Fantasy!

Αν το πρώτο πράγμα που σκέφτεσαι, όταν ακούς πως ο Steve Winwood κυκλοφορεί τις μεγαλύτερες επιτυχίες του, είναι το ότι ο δίσκος θα έχει ως κορύφωση το “Higher Love”, τότε δύο τινά μπορούν να συμβαίνουν: είτε ότι είσαι εντελώς αφηρημένος, είτε ότι δεν έχεις ιδέα ποιος είναι ο κύριος.

 

Κι αν είσαι νεαρός στην ηλικία, μην το πάρεις κατάκαρδα. Γι’ αυτό, άλλωστε, υπάρχει και το Rock n Roll Monuments. Αν όμως τα έχεις τα χρονάκια σου, πριν διαβάσεις παρακάτω, πάρε τουλάχιστον δέκα κάμψεις, για να μη σου πω να φέρεις τον κηδεμόνα σου, μικρέ μου ξεχασιάρη. Τώρα που τελείωσες, ξεκίνα να γράφεις την πρόταση: «Ο πολύς κύριος Steve Winwood, μεταξύ πολλών άλλων, έπαιξε στα τεράστια γκρουπ των Spencer Davis Group, Traffic, Blind Faith, Ginger Baker’s Air Force και Go». Κι αν νομίζεις πως ξεμπέρδεψες, μάθε πως θα την επαναλάβεις άλλες 99 φορές! Θα μπορούσα να σε βάλω να γράψεις και τους μουσικούς και τις μπάντες, που έπαιξε μαζί, αλλά σε λυπάμαι και αρκούμαι να επισημάνω τα ελάχιστα, μεταξύ των πάρα πολλών, ονόματα των The Jimi Hendrix Experience, B.B. Kinh, Howlin’ Wolf, Lou Reed και Jade Warrior. Ύστερα από όλα αυτά, χρειάζεται αληθινά να σου υπενθυμίσω ότι οι μεγαλύτερες επιτυχίες του Steve Winwood δεν αφορούν μόνο τα τραγούδια των προσωπικών του δίσκων, αλλά και εκείνων που κυκλοφόρησε με τα συγκροτήματα στα οποία κατά καιρούς ανήκε;

 

Ναι, λοιπόν, σωστά μαντεύεις (καιρός ήταν…). Είναι όλα εδώ. Κι αν έχεις δεύτερες σκέψεις, επειδή διάβασες στον τίτλο ότι η διπλή ψηφιακή και τετραπλή βινυλίου αυτή κυκλοφορία είναι ζωντανά ηχογραφημένη, θα με αναγκάσεις και πάλι να σε τιμωρήσω. Μόνο που αυτή τη φορά η τιμωρία θα είναι απλή επίπληξη και όχι κάμψεις και αντιγραφές. Τι να κάνω; Είμαι και πονόψυχος… Δε σου κρύβω όμως, πως κι εγώ καταρχήν δεν τρελαίνομαι για live δίσκους, αλλά, όταν η ποιότητα είναι όπως στο συγκεκριμένο, τότε δεν έχεις να ανησυχείς για τίποτα. Λάβε δε υπόψη ότι, όχι μόνο αυτό είναι το πρώτο live άλμπουμ που κυκλοφορεί ο Steve, αλλά και το ότι τα 23 τραγούδια του προέρχονται από το προσωπικό του αρχείο.

 

Ο ίδιος μάλιστα δήλωσε ότι επέλεξε τα πιο αναγνωρίσιμα τραγούδια του, όχι μόνο επειδή του φέρνουν στο νου πολύ ευχάριστες στιγμές, αλλά κυρίως ως φόρο τιμής στους φίλους που τον στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και στους λοιπούς μουσικούς που «είχε την τύχη» να παίξει μαζί. Όπως θα έχει ήδη γίνει αντιληπτό, το “Winwood Greatest Hits Live” περιέχει ακυκλοφόρητο υλικό από όλο το classic rock, R&B, jazz, pop, folk, funk, Afro-Caribbean και Brazilian μουσικό φάσμα, που τόσο εξαιρετικά χαρακτήρισε την πορεία του. Είναι επίσης αυτονόητο, ότι έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε όχι μόνο την ικανότητά του στο θρυλικό Hammond B3, αλλά και στην κιθάρα. Κι αν νομίζεις πως σχεδόν πενήντα χρόνια δε χωράνε σε μερικά τραγούδια, ήρθε η ώρα να μάθεις πως όλα είναι δυνατά!

 

Η προσωπική του καριέρα εκπροσωπείται φυσικά με το “Higher Love”, που είχε απήχηση στο ευρύ κοινό και τα “Back in the High Life Again”, “While You See a Chance”, “Arc of a Diver”, “Freedom Overspill”, “Roll With It”, καθώς και τη διασκευή του κορυφαίου “Why Can’t We Live Together” του Timmy Thomas. Φυσικά, υπάρχει και το εξαιρετικό "Fly", που δείχνει τον παράλληλο δρόμο που περιστασιακά ακολούθησε με τον πολύ Terry Callier. Ο δε ύμνος του “Them Changes” του Buddy Miles (δώστε μου μια στιγμή, για να υποκλιθώ), που τίμησε λίγο αργότερα ο Jimi Hendrix (αν υποκλίθηκα πριν, τώρα τι μπορώ να κάνω;) και ο Winwood είχε παίξει ζωντανά με τον Clapton, υπάρχει κι εδώ σε ελαφρώς πιο jazz rock εκδοχή.

 

Η μερίδα των Blind Faith ανήκει στο μνημειώδες “Can’t Find My Way Home” και στο “Had to Cry Today”, που εν προκειμένω έχει ακόμα μεγαλύτερο το κιθαριστικό του σόλο. Οι Spencer Davis Group, όπως είναι αναμενόμενο, έχουν εδώ τα μέγιστα “I’m a Man” και “Gimme Some Lovin’”, που ό,τι κι αν πω, μάλλον θα αφαιρέσει κάτι από τη δόξα τους, παρά θα προσθέσει. Δε χρειαζόταν ιδιαίτερη φαντασία να καταλάβει κανείς ότι η μερίδα του λέοντος θα ανήκε στο κορυφαίο γκρουπ των Traffic. Το “Low Spark of High Heeled Boys” μας δελεάζει με ατελείωτο σόλο κιθάρας, το “Empty Pages” αποδεικνύει γιατί ο Steve θεωρείται μάγος των πλήκτρων, το “Rainmaker” ακούγεται βγαλμένο από τα εσώψυχα της σκηνής του Canterbury, το “40,000 Headmen” ζευγαρώνει τις αναφορές στον Terry Callier, ενώ υπάρχουν ακόμα και τα “Pearly Queen”, “Walking in the Wind” και “Medicated Goo”. Τέλος, το “Glad” φανερώνει την εντυπωσιακή δύναμή του σαράντα επτά χρόνια μετά, όπως ακριβώς και το μυθικό “John Barleycorn”.

Το δε μεγαλείο του κατά τρία χρόνια αρχαιότερου “Dear Mr Fantasy”, απλά δε σου αφήνει περιθώρια να πεις κουβέντα.

Όπως συμβαίνει και με εμένα μόλις τώρα.

Steve Winwood Photos @ Lycabettus Theater 10/7/1998 by Chris Kissadjekian / www.livephotographs.com

 

Read 503 times