JESSE DAMON – Damon's Rage (Frontiers Music/2020)

Saturday, 22 February 2020 16:30
Συντάκτης:
Published in Where Blues meets Rock

Όταν οι αδυναμίες δεν κρύβονται, η ειλικρίνεια τής δουλειάς γίνεται ακόμα πιο δυνατή. Η “οργή” του Jesse Damon διαθέτει την ανάλογη στόφα.

 

Εν συντομία οι απαραίτητες συστάσεις για όσους και όσες δεν γνωρίζουν το ποιόν τού κ. Jesse Damon. Αμερικάνος κιθαρίστας και τραγουδιστής με δράση η έναρξη τής οποίας τοποθετείται κάπου στα μέσα τής δεκαετίας του '80. Ευρύτερα γνωστός για την συμμετοχή του στο Hard Rock/ Sleaze συγκρότημα των Silent Rage οι οποίοι έκαναν έναν μικρό “σαματά” εκεί στα περίχωρα του Λος 'Άντζελες τραβώντας την προσοχή του “πολλά βαρύ” Gene Simmons ο οποίος τους ενέταξε στην δύναμη της εταιρείας του Simmons Records/RCA. Κατά τα λοιπά η καριέρα τους δεν επιφύλαξε θεαματική εξέλιξη με το τελευταίο δισκογραφικό τους στίγμα να συναντάται το 2008.

Ο Jesse Damon που φάνηκε να ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους της παρέας, ανέπτυξε στενή φιλική σχέση με τον Gene Simmons με τους δυο τους να συνεργάζονται συχνά πυκνά στην σύνθεση κομματιών κάποια απ΄τα οποία μάλιστα βρήκαν θέση στα άλμπουμ των Kiss.
Με αυτά και με αυτά ο Jesse το 2002 ξεκίνησε παράλληλα με την συμμετοχή στους Silent Rage την προσωπική του καριέρα.
Το Damon's Rage είναι η έβδομη δισκογραφική του δουλειά και τον βρίσκει σε αρκετά καλή φόρμα τόσο συνθετικά όσο και ερμηνευτικά/εκτελεστικά. Η -σε εισαγωγικά- μπάντα, αποτελείται από τον ίδιο και τον παραγωγό/συνθέτη/μουσικό Paul Sabu. Οι δυο τους έχουν επιμεληθεί τα πάντα στο άλμπουμ και εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι το έκαναν επιτυχημένα. Για τον Paul Sabu αξίζει να ειπωθεί ότι γνωρίζεται με τον Jesse Damon από την εποχή της κυκλοφορίας τού πρώτου άλμπουμ των Silent Rage το 1987 και η μεταξύ τους συνεργασία δεν σταμάτησε ποτέ μέχρι και σήμερα.Οι δυο αμετανόητοι εξηντάρηδες λοιπόν συνεχίζουν να ροκάρουν με την ίδια θέρμη και ξεροκεφαλιά σαν να μην πέρασε μια μέρα από την εποχή που το τσουνάμι του Αμερικάνικου Hard Rock παρέσυρε τα πάντα στο διάβα του. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό το Damon's Rage δεν είναι kinder έκπληξη. Αντιθέτως είναι ένα άλμπουμ με προδιαγεγραμμένη μουσική κατεύθυνση και πορεία η οποία έχει στόχο να χαϊδέψει τα αυτιά τού ακροατή με απλές όμορφες μελωδίες, πιασάρικα ρεφρενάκια, χιλιοπαιγμένα αλλά πάντα ευπρόσδεκτα riffs και εναλλαγές ρυθμών που πετυχαίνουν να κρατήσουν το ενδιαφέρον ζωντανό.
Ερμηνευτικά ο Jesse Damon είναι εξαιρετικός, άλλωστε διαθέτει αξιόλογη φωνή την οποία μπορεί και διαχειρίζεται άψογα χωρίς υπερβολές και άνευ ουσίας ρίσκα. Μουσικά και τα δώδεκα κομμάτια που ακούμε στο άλμπουμ κινούνται στα κλασικά μονοπάτια του Αμερικανιζέ Hard Rock της δεκαετίας του '80 με τα κιθαριστικά θέματα να πρωταγωνιστούν και τα απαραίτητα στην περίπτωση πλήκτρα να χαράσσουν τις μελωδικές γραμμές.

Βέβαια εκτός από τα καλά, υπάρχουν και οι σχετικές αδυναμίες οι οποίες εντοπίζονται κυρίως στην έλλειψη ομοιομορφίας στο επίπεδο των συνθέσεων. Όχι ότι οι ανισότητες είναι τεράστιες, αλλά όπως στις περισσότερες ανάλογου είδους δουλειές, είναι αρκετά δύσκολο να μην περιέχονται και κάποιες “ξενέρωτες” συνθέσεις οι οποίες είναι εντελώς ραδιοφωνικές και χωρίς βάθος, φέρνοντας στο μυαλό Bon Jovi στα χειρότερα του. Ευτυχώς στην περίπτωση του Damon's Rage άλμπουμ η τελική άποψη δεν επηρεάζεται αρνητικά από αυτές τις λίγες παραφωνίες.Φτάνοντας στο δια ταύτα και ξεπερνώντας το απόλυτα κιτς εξώφυλλο, θεωρώ ότι οι Jesse Damon και Paul Sabu έκαναν ότι καλύτερο μπορούσαν σε σχέση πάντα με την μουσική κατεύθυνση που αμετανόητα ακολουθούν εδώ και τριάντα και πλέον χρόνια. Όποιος/α έχει την διάθεση να απολαύσει έναν ειλικρινή Hard Rock δίσκο με άρωμα περασμένων δεκαετιών που δεν προσπαθεί να κρύψει τις αδυναμίες του αντίθετα σε κερδίζει μέσα από αυτές, ας μην φοβηθεί.
Κορυφαίες στιγμές τα Play To Win, Love Gone Wild, Electric Magic, Here Comes Trouble και Flying Dutchman.

Tracklist: 1.Play To Win, 2.Love Gone Wild, 3.Shadows Of Love, 4.Damon's Rage, 5.Electric Magic, 6.Love Is The Answer, 7.Tell Me Lili, 8.Here Comes Trouble, 9.Lonely Tonight, 10.Flying Dutchman, 11.Adrenaline, 12.Wildest Dreams

Line-up:
Jesse Damon – Lead and Backing Vocals / Lead & Rhythm Guitars
Paul Sabu – Bass / Backing Vocals / Keyboards / Drums - Programming
 
 
 
 
 
Jack Syrmaleon (ECLECTIC SHADOWS team)
 
 
Read 457 times