SIENA ROOT - The Secret of Our Time (M.I.G Records/2020)

Tuesday, 17 March 2020 15:50
Published in Where Blues meets Rock

Η πολυσυλλεκτική μπάντα από την Στοκχόλμη τής Σουηδίας ύστερα από απουσία τριών ετών, ξαναχτυπά φέτος με νέο δίσκο. Παρακαλούνται όσοι πρόσκεινται στην εκκλησία τού rock, να περάσουν το κατώφλι τής κεντρικής πόρτας για να λάβουν Θεία Κοινωνία και την Ευλογία τού Αγίου Πνεύματος των 60’ς και 70’ς.

 

 
Ρομαντισμό ορίζουμε την αυθόρμητη υπερχείλιση των ισχυρών συναισθημάτων που περιβάλει τις τέχνες. Η τέχνη αυτή, δεν είναι “κατασκευασμένη” αλλά πηγάζει μέσα από την ιδία την ιδιοσυγκρασία των ανθρώπων και την ανάγκη εκείνη που σκοπό έχει την μετάδοση τους από τον ένα εγκέφαλο στον άλλο σε έναν ατέρμον κύκλο συναλλαγής ιδεών. Μέσω των ήχων και των ποιημάτων / στίχων μπορείς να μετακινήσεις βουνά ή έστω αντικείμενα που η φυσική σου υπόσταση το απαγορεύει. Η όραση ανοίγει, η ακοή διευρύνεται και ο πνευματικός κόσμος αναρριχάται.
Όταν είχα έρθει σε επαφή με την μουσική των SIENA ROOT πολλά χρόνια πριν, είχα κατατάξει στον νου μου ένα συγκρότημα τίμιο με σαφή προσανατολισμό και ατόφιο μέταλλο. Προσέξτε την λέξη μέταλλο, δεν έχει να κάνει με το metal το οποίο έχει εδραιωθεί παρεξηγημένα στους οπαδούς. Εννοώ την συνοχή κάτω από μια στέγη που διαθέτει κάποια αναλλοίωτα στοιχεία και ισχύουν μόνο για τους μουσικούς. Αφοσίωση στην ιστορία του rock, αγάπη και δημιουργία τραγουδιών που έχουν να σου πουν πολλά και να μεταδώσουν την ιστορία του. Σεβόμενοι τις ρίζες, τις αρχές και τα ήθη της παρακαταθήκης ολόκληρων γενεών στον σκληρό ήχο. Ρομαντικό και ατίθασο group με μπόλικο ταλέντο αλλά κυρίως με διάθεση για ζωή.Το line-up τους ποτέ δεν έμεινε σταθερό όλα αυτά τα χρόνια και πιστεύω ότι καταλαβαίνω τον λόγο. Με αυτή την τακτική αποφεύγεις τις αντιπαραθέσεις από την μια πλευρά και από την άλλη, κρατάς μια σταθερή γραμμή φέρνοντας κάποιες νέες ιδέες με σκοπό τον ελιγμό ώστε να κρατάς την φρεσκάδα στην μουσική σου. Αποτέλεσμα αυτού, είναι η διατήρηση και η συνοχή για ένα άνοιγμα προς αυτό που θέλεις να καταφέρεις και να φτάσεις όσο γίνεται πιο ψηλά.
Οι SIENA ROOT είναι από τους πρωτοπόρους του κινήματος αναβίωσης των 2 πρώτων δεκαετιών του hard rock, του ψυχεδελισμού και της απέθαντης πένας του στοχασμού για το άγνωστο. Πιστέψτε με είναι πολύ καλοί σε αυτό. Ξεχάστε όμως τα του “προοδευτισμού” εδώ.
Η Final Stand έναρξη του album, μας εισαγάγει με την απεραντοσύνη των Hawkwind σε μια συμμαχία με ένα κλασσικό rock θέμα στις κιθάρες, Ήχοι και εικόνες βαθιάς ψυχεδέλειας όταν οι τόνοι πέφτουν. Heavy blues λαμπάτων ενισχυτών και συχνοτήτων εκείνης της εποχής. Ένα άκουσμα ότι πρέπει για τους ερωτευμένους με τα αυλάκια του βινυλίου.
Η αισθητική των Deep Purple παρουσιάζει την διάθεση της μπάντας για έπαρση και ανάφλεξη. Τo Siren song η απόδειξη. Η φωνές των Zubaida και Solid Lisa Lystam οδηγούν εκ του ασφαλούς το διαστημόπλοιο χρόνο-απαγωγέα με την rock χροιά τους μακριά από ότι οπερετικό μπορεί να φανταστείτε. Μόνο rock! Δυνατά καθαρά φωνητικά χωρίς στόμφο. Στακάτο παίξιμο από όλη την μπάντα δημιουργούν ίσως το πιο σκληρό τραγούδι στον δίσκο.Μια Αμερικανική μουσική αύρα (κυρίως του νότου) είναι η τρίτη κατά σειρά σύνθεση Organic Intelligence η πιο ατμοσφαιρική μέχρι τώρα. Πρέπει να αναφερθεί ότι το concept του album βασίζεται κοντά στην ανθρώπινη φύση και την σχέση της με την τεχνητή νοημοσύνη / τεχνολογία και κάθε τραγούδι μια εργασία στην εξερεύνηση της.
Ένα up-tempo τραγούδι που υμνεί τα πάντα που έχουν σχέση με τον ζωολογικό μας κήπο. Όλα λειτουργούν αρμονικά μεταξύ τους και δίνουν ζωή το ένα στο άλλο. Όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί διαθέτουν μνήμη και ας μη έχουν εγκέφαλο.
Η ειρηνική εισαγωγή του Mender δεν σε προδιαθέτει για το κυρίως μέρος του κομματιού. Ένα πανέμορφο τραγούδι εξελίσσετε για τρία και μισό λεπτά. Hammond, κιθάρες, μπάσο και τύμπανα φτιάχνουν μοναδική ηλεκτρική λυτρωτική ατμόσφαιρα. Το πάντρεμα όλων των επιρροών τής μπάντας μέσα σε λίγα μόλις λεπτά αποκτούν νόημα. Grand Funk Railroad αναμεμιγμένο με blues rock της πρώιμης περιόδου.
Οι κιθάρες παίρνουν φωτιά στο In Your Head ξανά με το τραγούδι να πέφτει όσο πρέπει για να έρθει ο λυρισμός μέχρι το επόμενο γύρισμα στο ψυχεδελικό blues και εκεί να σβήσει. Το When a Fool Wears the Crown ανεβάζει την αδρεναλίνη στα ύψη και κάνει τους απανταχού rockers περήφανους που ακολούθησαν αυτή την μουσική. Το πνεύμα της Jinx Dawson των τεράστιων Coven συνυπάρχει εδώ μέσω των ερωτικών φωνητικών. Νιώθεις από κάτω σου κάτι να… αναστατώνεται. Ναι για τέτοιο εύρος μιλάμε. Ένα υπέροχο ταξιδιωτικού χαρακτήρα κομμάτι που μοιάζει να βγήκε στην επιφάνεια μετά από πολλά χρόνια.Η ένταση ανεβαίνει με την μπάντα ήδη να με έχει κερδίσει για άλλη μια φορά με την μουσική της με το απίστευτο Have No Fear. Θα μπορούσα να ακούω αυτό το τραγούδι όλη μέρα χωρίς σταματημό. Οι SIENA ROOT σε όλο τους το μεγαλείο. Υπέροχη σύνθεση και δέσιμο μεταξύ των μελών. Όσο και να ακουστεί αιρετικό αυτό, οποιαδήποτε συγκρότημα στον πλανήτη θα ήθελε να είχε γράψει κάτι τέτοιο.
Το ένατο και τελευταίο τραγούδι Imaginary Borders δίνει φόρο τιμής σε άλλη μια μεγάλη επιρροή της μπάντας που δεν είναι άλλη από τους Uriah Heep. Γλυκύτατα λυρικά φωνητικά και μια πιο folk διάθεση στην μουσική. Νοσταλγικό τραγούδι αφιερωμένο στον άνθρωπο και την ανάγκη του να σπάσει τα δεσμά του από το τέλος. Τον θάνατο και την απεραντοσύνη τού τίποτα που δεν αντιλαμβανόμαστε. Τίποτα δεν τελειώνει, τίποτα δεν θα σταματήσει την ενέργεια σου όσο και εάν οι μέρες διαισθητικά μικραίνουν μέρα την μέρα. Τίποτα δεν χάνεται…
…ούτε αυτή η μουσική. Η ταυτότητα της και η μνήμη της. Όσο υπάρχουν συγκροτήματα όπως οι SIENA ROOT αυτή η οντότητα που λέγεται Heavy Rock θα συνεχίσει να γεννά και να αναπτύσσεται.
Μπορεί οι Σουηδοί μουσικοί να είναι πλέον αναγνωρισμένοι σε όλο τον κόσμο ως ένας πύργος που δεν πρόκειται να πέσει ποτέ, άλλο τόσο οι απλοί στρατιώτες που δεν είναι άλλοι από τους απλούς φίλους της μουσικής αυτής θα υποστηρίζουν με σθένος τα πάτρια εδάφη. Μην ξεχάσει κανείς σας ότι το Σουηδικό και κατ’ επέκταση Σκανδιναβικό θαύμα, ήταν αυτό που στύλωσε τα πόδια τής αγάπης μας όταν κινδύνεψε όσο ποτέ άλλοτε τα περασμένα χρόνια.Το The Secret of Our Time θα αγαλλιάσει τις ψυχές και θα προβληματίσει ευχάριστα ακόμα περισσότερο τους σκεπτόμενους οπαδούς με το concept του. Γιατί rock δεν είναι μόνο διασκέδαση. Τροφή για σκέψη και αναζήτηση. Άρα πολύ περισσότερα πράγματα. Εάν συνδεθούν όλα αυτά μαζί τότε γίνεται αποκαλυπτικά παραγωγικό. Προτιμάμε βινύλιο φυσικά, έχει ηχογραφηθεί αναλογικά.

Tracklist:
Final Stand
Siren Song
Organic Intelligence
Mender
In Your Head
When a Fool wears the Crown
Daughters of the Mountains
Have No Fear
Imaginary Borders
 
Line-up:
Sam Riffer - bass
Love Forsberg - percussion
Zubaida Solid - vocals
Erik Petersson - guitar
Lisa Lystam - vocals
 
Special Guest:
KG West-guitar/solina strings
Stefan Koglek (Colour Haze) – guitar
Johan Borestorm - guitar
Lisa Isaksson – flute
 
 
 
 
Halo of Thorns (ECLECTIC SHADOWS team)
Read 560 times