TUPLE – Wooden Box (AOR Heaven Records/2020)

Thursday, 09 July 2020 17:22
Συντάκτης:
Published in Where Blues meets Rock

Άλλο ένα AOR P.L. προϊόν ραφιού Σούπερ Μάρκετ; Όχι ακριβώς έτσι...

Γράφει  ο Jack Syrmaleon (ECLECTIC SHADOWS team)

 

Tarot, Nightwish, Uriah Heep …. τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι;
Ο κος Tommi ‘Tuple’ Salmela σίγουρα δεν απαντάται στις κορυφαίες θέσεις των Φιλανδών τραγουδιστών από άποψη αναγνωρισιμότητας τουλάχιστον για τους εκτός της χώρας του οπαδούς.

Σταθμός για την καριέρα του αποτέλεσε η ένταξη του το 2006 στους βετεράνους πλέον Heavy/Power/Symphonic Metallers, Tarot των αδελφών Hietala με τον Marco Hietala να αποτελεί παράλληλα βασικό μέλος των Nightwish εδώ και μια 20ετία.
Παρόλα αυτά έχει μακρά πορεία με πολλές συμμετοχές είτε ως καλεσμένος είτε ως σταθερό μέλος αρκετών σχημάτων στην χώρα του, γεγονός που σημαίνει ότι δεν είναι μια τυχαία φωνή. Κάπως έτσι εξηγείται και το “ναι” του Bernie Shaw (Uriah Heep) στην πρόσκληση του Tuple για ένα ντουέτο σε κομμάτι της προσωπικής του μπάντας, των Lazy Bonez. Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό και από την πλειάδα συμμετοχών στην πρώτη σόλο δουλειά του, έχουμε να κάνουμε με έναν ιδιαίτερα αγαπητό μουσικό που στηρίζεται από τους συναδέλφους του.

Όταν ο Tuple προ διετίας συνειδητοποίησε ότι μπαίνει σε τροχιά μισού αιώνα ζωής, έβαλε στόχο την δημιουργία ενός προσωπικού δίσκου, βασισμένου αποκλειστικά σε εμπειρίες του, κάτι σαν αυτοβιογραφία μέσα από νότες και στίχους και όχι από τις σελίδες ενός ακόμη βιβλίου. Συνοδοιπόρος στην υλοποίηση της ιδέας ο συνθέτης και πολύ καλός φίλος του Jukka Riitaluoma “Riitis” ο οποίος μετέχει ενεργά τόσο συνθετικά όσο και εκτελεστικά στο άλμπουμ.
Το Wooden Box απέχει αρκετά από την μουσική κατεύθυνση των σχημάτων στα οποία συναντάμε μέχρι σήμερα τον Tuple. Πρόκειται για μια καθαρά μελωδική δουλειά η οποία κινείται εντός των πλαισίων του AOR / Hard Rock, είδος στο οποίο τρέφει ιδιαίτερη αδυναμία. Φάρος έμπνευσης των έντεκα κομματιών που περιέχονται στο άλμπουμ, μπάντες όπως οι Journey, Kansas, FM, Uriah Heep, Boston, Chicago, Strangeways, Black Sabbath, Dio. Οι επιρροές από αυτούς και πολλούς άλλους βγαίνουν στην επιφάνεια με το AOR στοιχείο να υπερτερεί ωστόσο των υπολοίπων.

Η συγκεκριμένη δουλειά σε καμία περίπτωση δεν έρχεται να επαναπροσδιορίσει τον μελωδικό ήχο ούτε βέβαια να προτείνει άλλα ανεξερεύνητα μονοπάτια. Καταρχήν καλύπτει την εσωτερική ανάγκη και διάθεση του Tuple να μετουσιώσει σε τραγούδι κομμάτια της ζωής του οδηγώντας τον εαυτό του σε ένα είδος επιβεβλημένης κάθαρσης. Από την άλλη ο τόσο προσωπικός χαρακτήρας του Wooden Box δημιουργεί μια αρκετά περίεργη συναισθηματικά ατμόσφαιρα η οποία πηγάζει από την δημοσιοποίηση προσωπικών εμπειριών του με αποτέλεσμα να γίνεται παράξενα ελκυστική η ακρόαση του. Επίσης είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση όχι μόνο λόγο της αυτοβιογραφικής του ιδιότητας αλλά και λόγο των πολλών φιλικών συμμετοχών που το μετατρέπουν σε ένα είδος πάρτι γενεθλίων, αίσθηση που είναι διάχυτη καθ’ όλη την διάρκεια του. Σημαντικότερες εξ αυτών οι Pepe Sedergren (Reckless Love), Zachary Hietala (Tarot), Sande Kallio (Amorphis), Marco Hietala (Nightwish, Tarot), Janne Tolsa (Tarot), Tony Kakko (Sonata Arctica).


Από την άλλη, η συνήθης αδυναμία που συναντάται στο ιδίωμα αλλά και στην περίπτωση που μας απασχολεί, εντοπίζεται στην μεγαλύτερου ή μικρότερου εύρους ανισορροπία μεταξύ των συνθέσεων και την δυσκολία να κρατηθεί σε υψηλό επίπεδο ολόκληρο ένα άλμπουμ. Εδώ βέβαια για καλή μας τύχη οι παραφωνίες είναι σχετικά λίγες και δεν επηρεάζουν ουσιαστικά την τελική καλή εντύπωση.
Αν εξαιρέσουμε λοιπόν κάποιες συνθέσεις οι οποίες φλερτάρουν επικίνδυνα με electro – pop καταστάσεις και διαθέτουν “ελαφρολαϊκό” υπόβαθρο όπως τα Together (Eurovision style), Kryptonite και Miracle κατά τα λοιπά το επίπεδο είναι ικανοποιητικό.
Οι ερμηνείες του Tuple ζεστές και δυναμικές, σε αρκετά σημεία να θυμίζουν υπερβολικά Biff Byfford, όχι μόνο δεν με χάλασε, αντίθετα το χάρηκα κιόλας, ενώ όλοι οι συντελεστές, βασική μπάντα και καλεσμένοι, κάνουν το καλύτερο δυνατό για τον συνάδελφο και φίλο τους.

Όσοι λοιπόν είστε της φάσης που λέγεται μελωδικό Rock, ή αλλιώς AOR και ελκύεστε από προσωπικές δουλειές με τα χαρακτηριστικά που προαναφέραμε, έχετε αρκετούς λόγους να εμπιστευθείτε τον Κο Tommi ‘Tuple’ Salmela και τους μουσικούς που τον πλαισιώνουν. Σίγουρα θα ευχαριστηθείτε το Wooden Box και θα μάθετε αρκετά γι' αυτόν τον συμπαθή και χαμηλών τόνων καλλιτέχνη. Όλοι οι υπόλοιποι δεν έχετε να χάσετε κάτι, οπότε μια δοκιμή δεν βλάπτει.
Στιγμές που ξεχώρισα τα Wooden Box, Demon Alcohol, Fucking Beautiful, Get With The Program και Pretty Much Perfect.

Tracklist:
1. Wooden Box, 2. Demon Alcohol, 3. Together, 4. Fucking Beautiful, 5. Kryptonite, 6. In These Attitudes, 7. Too Far Gone, 8. Miracle, 9. Get With The Program, 10. Rocking Chair, 11. Pretty Much Perfect

Line-up:
Tommi ‘Tuple’ Salmela – vocals
Tom Rask – drums
Riitis – guitars, keyboards & loops
Pate Kivinen – Hammond organ
Jykä Sirainen - bass

 
 
Read 243 times