LAZARUS DREAM – Alive (Pride & Joy Music/2020)

Thursday, 19 November 2020 16:53
Συντάκτης:
Published in Where Blues meets Rock

Μελωδικό Hard Rock / AOR με προσωπικότητα και χαρακτήρα; Είναι κάτι αρκετά δύσκολο και επίπονο. Οι Γερμανοί Lazarus Dream δείχνουν τα δόντια τους και τον δρόμο της ανανέωσης!

Γράφει ο Jack Syrmaleon (ECLECTIC SHADOWS team)

 

Το να παίξεις μελωδικό Hard Rock / AOR ίσως να φαίνεται αλλά και να είναι στην τελική, εύκολο. Εξ ου και η μεγάλη παραγωγή συγκροτημάτων και κυκλοφοριών στο συγκεκριμένο είδος, η οποία μάλιστα έχω την εντύπωση ότι αυξάνεται σταθερά χρόνο με τον χρόνο.
Το να παίξεις όμως μελωδικό Hard Rock/AOR με προσωπικότητα και χαρακτήρα είναι κάτι αρκετά δύσκολο και επίπονο. Χρειάζεται τόλμη, έμπνευση, ανοικτή σκέψη, διάθεση για πειραματισμό και συγκεκριμένο στόχο.
Σε διαφορετική περίπτωση η λήθη επέρχεται άμεσα και δόξα το θεό το ράφι είναι υπερπλήρες από φιλόδοξες μεν, κενές δε προσπάθειες οι οποίες στην καλύτερη μετά από χρόνια αποκτούν την cult ταμπέλα που τους επιδίδεται από τον ιστορικό της εποχής.

Ο τραγουδιστής Carsten Schulz (Evidence One, Domain, Dead End Heroes, Midnite Club) και o πολυοργανίστας Markus Pfeffer ο οποίος δραστηριοποιείται μέσα από τους Winterland, έχοντας κατά το παρελθόν συμμετάσχει στο κλασικό άλμπουμ των Scarlett, Change Your Mind (1992), γνωρίζουν καλά τον χώρο.
Μέσα από την πολυετή εμπειρία τους έχουν την ικανότητα να αποφύγουν τις παγίδες και τα κακοτράχαλα μονοπάτια τού συγκεκριμένου μουσικού είδους και αποφασισμένοι να μην παρασυρθούν σε ολισθήματα άκρας εμπορικότητας, διαφοροποιούνται θετικά. Ο βασικός κορμός του σχήματος ολοκληρώνεται με την συμμετοχή στα τύμπανα του Markus Kullmann (Sinner, Voodoo Circle, Glenn Hughes) το “ζεστό” drumming του οποίου υπηρετεί τους σκοπούς των δύο συνεργατών.Το project που παρουσιάζουν ονομάζεται Lazarus Dream και είμαι σε θέση να διαβεβαιώσω ότι υποστηρίζει άξια και τα δύο συνθετικά του. Παραφράζοντας λοιπόν το όνομα τους πραγματικά η συγκεκριμένη δουλειά αποτελεί “Ονειρεμένη Ανάσταση” η οποία αποδεικνύει ότι η μελωδική πλευρά του rock έχει παρόν και ιδιαίτερα μέλλον.
Το Alive είναι ένα άλμπουμ καταρχήν εμπνευσμένο και δουλεμένο με κέφι και μεράκι. Αυτό γίνεται άμεσα αντιληπτό καθώς η δύναμη και το πάθος χαρακτηρίζουν και τις δεκατρείς συνθέσεις του δημιουργώντας την αίσθηση ενός συμπαγούς ηχητικού συνόλου που σε κρατάει σε μόνιμη εγρήγορση.
Συνεχίζοντας, είναι σημαντικό να εντοπισθεί το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των Lazarus Dream που δίνει υπεραξία στα δισκογραφικά τους αποκαλυπτήρια. Αυτό δεν είναι άλλο από την μαγική λέξη “πολυσυλλεκτικότητα”. Έτσι με χαρά υποδεχόμαστε ένα άλμπουμ με πληθώρα ιδεών που μετουσιώνονται σε ήχους που αντιπροσωπεύουν πολλά διαφορετικά παρακλάδια με σημείο αναφοράς πάντα την μελωδική προσέγγιση. Hard Rock, AOR, Heavy Metal, Progressive / Symphonic Metal ακόμα και Funk / Blues Rock είναι μερικά από τα απολύτως ορατά στοιχεία που εμπεριέχει το Alive.

Η επιδιωκόμενη μετουσίωση του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος σε επιτυχία, περνάει μέσα από τον εντυπωσιακό τρόπο ανάμιξης και εν τέλει αφομοίωσης των πολλών διαφορετικών ειδών και ήχων. Οι δύο ιθύνοντες συνεργάζονται άψογα και συνθέτουν πανέμορφα τραγούδια με διαφορετικά χαρακτηριστικά αλλά όλα κάτω από την ομπρέλα του ονόματος των Lazarus Dream. Η ομοιογένεια που επιτυγχάνεται ολοκληρώνει με τον καλύτερο τρόπο ένα άλμπουμ που έχει τα φόντα να αποτελέσει σημείoαναφοράς για την εξέλιξη του μελωδικού Hard Rock τα επόμενα χρόνια.
Η ιδιαίτερη βαρύτητα που έχει δοθεί στην ανάπτυξη των συνθέσεων, η ισορροπημένη χρήση των πλήκτρων που προσδίδουν μελωδία χωρίς να αφαιρούν δυναμισμό , η εξαιρετική δουλειά στις κιθάρες και τέλος η ερμηνευτική δεινότητα του Carsten Schulz ολοκληρώνουν το πακέτο που χαρακτηρίζει το Alive.Το άλμπουμ είναι βασισμένο και καθοδηγείται από τις ορέξεις της “ηλεκτρικής θεάς” είτε μιλάμε για τα ρυθμικά μέρη είτε μιλάμε για τα σόλο ξεσπάσματα. Με διπλές ως επί το πλείστον κιθαριστικές αρμονίες, άνετα στέκεται ακόμα και δίπλα σε καθαρόαιμες κιθαριστικές δουλειές!
Ακούστε το δυναμικό και ταυτόχρονα λυρικό Wings Of An Eagle, το πιασάρικο με το εξαιρετικό riffing Can’t Take My Soul Away, το “επικό” Fleshburn που σίγουρα θα σας διεγείρει το προοδευτικό ένστικτο, το funky Visions and Sins, τον μελωδικό mid tempo ύμνο Hotel Overload και αφεθείτε στο κιθαριστικό όργιο που συντελείται...

Έχοντας εδώ και χρόνια περιέλθει η Αμερικάνικη μελωδική σκηνή σε τέλμα, παρουσιάζοντας χαρακτηριστική αδυναμία στο να ηγηθεί εκ νέου ενός νεοτεριστικού κινήματος είναι αναπόφευκτη η μετατόπιση των δυνάμεων σε άλλες γεωγραφικές περιοχές. Αυτή την στιγμή τόσο η κεντρική όσο και η Βόρεια Ευρώπη καλούνται να σηκώσουν το βάρος και φαίνεται όχι μόνο να το αντέχουν αλλά να το διαχειρίζονται ώριμα και με σωστό τρόπο.

Η πρώτη δισκογραφική δουλειά των Lazarus Dream δείχνει τα δόντια της και τον δρόμο της ανανέωσης ενός παρακλαδιού της Hard Rock μουσικής που ταλαιπωρείται κατ' εξακολούθηση κυνηγώντας την ουρά του και αναμένοντας το θαύμα που δεν έρχεται.
Ακολουθούμε τον δρόμο του Alive μέχρι τον επόμενο σταθμό ανεφοδιασμού... το ταξίδι εκεί που φαίνεται να τελειώνει άδοξα, με κάτι τέτοιες κυκλοφορίες αποκτά ξανά το χαμένο του ενδιαφέρον και σε αναγκάζει να συνεχίσεις... και εδώ που τα λέμε, η επιλογή είναι μονόδρομος!

Tracklist:1. Dawn Of Time, 2. House Of Cards, 3. Wings Of An Eagle, 4. Can’t Take My Soul Away, 5. Listen, 6. Fleshburn, 7. The Healing Echoes, 8. Desert Mind, 9. Visions and Sins, 10. Steam, 11. Don’t Blame Me, 12. Hotel Overload, 13. Days Of Darkness And Rain

Line-up:
Carsten Schulz: Vocals
Markus Pfeffer: Guitars, Bass, Synths
with
Markus Kullmann: Drums
Thomas Rieder: Percussions
Sabrina Roth: Flute
Thomas Nitschke: Hammond,Synths
 
 
 
Read 334 times