UNTIL THE SUN – Drowning In Blue (Self Release/2021)

Thursday, 29 April 2021 10:59
Συντάκτης:
Published in Where Blues meets Rock

Ταλέντο, μεράκι, φρέσκα μυαλά, τόλμη και το “τύποις” blues rock των UNTIL THE SUN βρίσκει τον τρόπο να συναρπάσει… η συνέχεια στα deck σας!

Γράφει ο Jack Syrmaleon.


Μεγάλη φετινή αποκάλυψη, τουλάχιστον για μένα, οι UNTIL THE SUN. Από την καρδιά τής ερήμου και το Φοίνιξ τής Αριζόνα, οι Αμερικανοί παρουσιάζουν την δεύτερη ολοκληρωμένη τους δουλειά. Η μπάντα ιδρύθηκε το 2017 και ήδη έχει συστηθεί επίσημα στο κοινό με το πρώτο της άλμπουμ, “Blackheart”, τον Ιανουάριο του 2019.

Σύμφωνα με τους ίδιους, το στυλ τής μουσικής τους έχει ως βάση τα blues με προεκτάσεις στο alternative rock, την ψυχεδέλεια τύπου Pink Floyd και την jazz. Αρκετά εύστοχος ο αυτοπροσδιορισμός τής κατεύθυνσης που ακολουθούν, αν και ο καθένας ανάλογα με την “ακουστική” του γωνία θα μπορούσε να εκφέρει ελαφρώς διαφοροποιημένη άποψη. Αυτά όμως στην τελική πολύ λίγη σημασία έχουν...

Πριν μπω στην διαδικασία ακρόασης τού “Drowning In Blue” έκρινα σκόπιμο να ανατρέξω στο προκάτοχο του ώστε να έχω κατά το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη άποψη τόσο του ξεκινήματος όσο και της εξέλιξης των Αμερικανών. Όντως τα παραπάνω στοιχεία είναι ορατά και διάσπαρτα στο πρώτο άλμπουμ της μπάντας, όχι όμως αφομοιωμένα με τρόπο που να αποτελούν ενιαίο σύνολο στον ήχου τους. Έτσι υπάρχουν σχεδόν αμιγώς blues κομμάτια, όπως και σχεδόν αμιγώς rock κομμάτια με αρκετά σύγχρονη προσέγγιση.
Το άλμπουμ παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον λόγω της ύπαρξης και γυναικείων φωνητικών –καλεσμένη η Mary Lou DePue- , ενώ είναι εμφανείς οι επιρροές και από άλλους συγγενικούς μουσικούς χώρους. Παρά τις αδυναμίες που παρουσιάζει ως ντεμπούτο, δίνει ξεκάθαρο μήνυμα ότι κάτι πολύ δυνατό γεννιέται... και όντως η επιβεβαίωση δεν άργησε να έρθει.Η σύνθεση των τραγουδιών του δεύτερου δίσκου των UNTIL THE SUN ξεκίνησε χωρίς καθυστέρηση, αμέσως μετά την κυκλοφορία του πρώτου. Έχοντας την εμπειρία της παρθενικής τους ηχογράφησης, μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, υψηλότερο επίπεδο επαγγελματισμού και πιο κατασταλαγμένη άποψη ως προς το που θα έπρεπε να πατήσει το επόμενο βήμα τους, δούλεψαν επί ένα χρόνο με στόχο την ελαχιστοποίηση των όποιων ατελειών. Επίσης έχοντας ως δεδομένη την θετική απήχηση από την χρήση διπλών φωνητικών, αποφασίζουν ορθώς την μόνιμη ένταξη και τραγουδίστριας, με την Alyssa Swartz να αναλαμβάνει τον ρόλο αυτό περίπου στα μέσα των ηχογραφήσεων.
Υπεύθυνος για το στιχουργικό μέρος εξ' ολοκλήρου ο Brandon Teskey με τον Bruce Jensen να αναλαμβάνει το μεγαλύτερο βάρος της σύνθεσης και τους υπόλοιπους να εισφέρουν περισσότερο ή λιγότερο στην τελική μορφοποίηση των κομματιών. Τα θέματα που διαπραγματεύεται το “Drowning In Blue” είναι 100% ανθρώπινα. Συναισθήματα όπως η αγάπη, η θλίψη, η προδοσία και οι καθημερινές αντιξοότητες που συχνά οδηγούν στην κατάρρευση της ύπαρξης μας.
Η μουσική επένδυση των στίχων είναι εξαιρετική σηματοδοτώντας μια εντυπωσιακή πρόοδο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Η μπάντα έχει ενσωματώσει σε μεγάλο βαθμό τις επιρροές της δημιουργώντας έναν ήχο με φοβερή ομοιογένεια, εξαλείφοντας τις όποιες αδυναμίες του ντεμπούτου της. Το blues στοιχείο έχει κερδίσει περισσότερο χώρο και εμπλουτίζεται με rock, jazz και ενίοτε ψυχεδελικά ηχοχρώματα σε δόσεις κατάλληλες με την περίσταση. Η δουλειά στον τομέα της κιθάρας είναι εξίσου φοβερή με αρκετά έντονη την παρουσία τού slide. Εκεί που βγαίνει μπροστά, είναι ουσιαστική με σύντομα και εύστοχα σόλα που έξυπνα αποφεύγουν την παγίδα της επίδειξης. Μπάσο και ντράμς σε άψογη συνεργασία επιβεβαιώνουν την καίρια θέση και τον κρίσιμο ρόλο τους στο συγκεκριμένο μουσικό είδος.Bruce Jensen και Alyssa Swartz, δίνουν ρεσιτάλ ερμηνείας έχοντας σχεδόν μοιρασμένη παρουσία στα δέκα κομμάτια του άλμπουμ. Η αίσθηση του πάθους και της έντασης που αποπνέουν είναι παραπάνω από πειστικές και δεν υπάρχει περίπτωση να μην παρασυρθείς από ένα νοητό ταξίδι με προορισμό που είναι καθαρά μοναδικός και προσωπικός. Η τριάδα των “New Delilah”, “1,000 Miles Away” και “Crucible” ένα υπέροχο ντουέτο, αποτελούν μέρος της μεγαλύτερης εικόνας τού “Drowning In Blue”. Επίσης χαρακτηριστικές στιγμές το αριστουργηματικό jazz rock “I'm Still Me” και το ‘βαθύ’ “Deathbed Blues” με το βαρύ κι ασήκωτο slide guitar βγαλμένο από τα σπλάχνα τής blues παράδοσης.
Δέκα συνολικά συνθέσεις, δύο εκ των οποίων σε live εκτέλεση, επιχειρούν και καταφέρνουν να φέρουν ανανεωτικό αέρα στα σπλάχνα της blues μουσικής. Μια μουσική που όχι άδικα, θεωρείται από τις πλέον περιχαρακωμένες και σχεδόν αδύνατο να εξελιχθεί. Σχήματα σαν τους UNTIL THE SUN με σεβασμό και γνώση, δείχνουν τον δρόμο της ανανέωσης και... βήμα, βήμα.

Συνοψίζοντας, το “Drowning In Blue” είναι ένα άλμπουμ πολυσυλλεκτικό που έχει την δύναμη να παρασύρει και τον πλέον δύσπιστο στην αποδοχή της αξίας και πολύ περισσότερο την αποδοχή της ύπαρξης σύγχρονης εκδοχής τής blues μουσικής. Χωνεύοντας διαφορετικά μεταξύ τους είδη και δίνοντας πρόσθετο ενδιαφέρον με τον συνδυασμό ανδρικών και γυναικείων φωνητικών, οι UNTIL THE SUN δίνουν προοπτική και δείχνουν ότι το μέλλον μπορεί να ανήκει και σε ότι προέρχεται ακόμα και από το μακρύτερο παρελθόν. Αρκεί η αγαστή συνέργεια δυνάμεων όπως το ταλέντο, το μεράκι, τα φρέσκα μυαλά και φυσικά η τόλμη για δημιουργία.
Απαραίτητο!!!

Tracklist: 1. Drowning In Blue 2. Shadow Of The Valley 3. New Delilah 4. 1,000 Miles Away 5. Crucible 6. Burning Home 7. I'm Still Me 8. Doing My Best (Live) 9. Lemontree (Live) 10. Deathbed Blues

Line-up:
Brandon Teskey –
Lead Guitar
Bruce Jensen – Bass Guitar & co-lead vocals / rhythm Guitar / keys / electronics
Chris Tex – Drums
Alyssa Swartz – co-lead vocals

 
Read 332 times