TIDES FROM NEBULA – From Voodoo To Zen (Long Branch Records/2019)

Tuesday, 17 September 2019 07:48
Συντάκτης:
Published in Check Also

From Voodoo To Zen διαπραγματεύονται στο νέο τους άλμπουμ οι Πολωνοί TIDES FROM NEBULA και δεν έχουμε κανένα απολύτως λόγο να μην συμφωνήσουμε μαζί τους.

 

Instrumental Post Rock...τώρα μάλιστα!
Οι Πολωνοί Tides From Nebula απασχολούν την Ευρωπαϊκή rock σκηνή εδώ και 10 χρόνια κυκλοφορώντας δουλειές με μέσο όρο συχνότητας τα δύο και κάτι χρόνια. Στο διάστημα αυτό κατάφεραν να χτίσουν καθόλα δίκαια ένα αρκετά ισχυρό όνομα καθώς οι δισκογραφικές τους προσπάθειες χαρακτηρίζονται από ποιότητα, Πολωνοί άλλωστε, σημαντική παράμετρος– ακολουθώντας διαδρομές που κεντρίζουν τον ενδιαφέρον και καθηλώνουν τον ακροατή.
Η επιλογή της μη ύπαρξης φωνητικών γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αποτελεί δίκοπο μαχαίρι καθώς η έλλειψη της έκφρασης μέσω της ερμηνείας στίχων πρέπει να υποκατασταθεί από τα μουσικά όργανα και πολλές φορές την χρήση οπτικών μέσων ώστε να γεμίσει το κενό πίσω από το μικρόφωνο.
Εκεί βρίσκεται και η ουσία της επιτυχίας των Tides From Nebula καθώς μετά από τέσσερα αξιόλογα άλμπουμ, σού είναι πλέον αδύνατο να φανταστείς την συγκεκριμένη μπάντα με προσθήκη τραγουδιστή ή τραγουδίστριας.
 


Ηχητικά οι Tides From Nebula κατατάσσονται στον ευρύτερο χώρο του Post Rock.
Ωστόσο η μουσική τους εκτείνεται από το ambient έως το space rock και από το prog rock έως και τις παρυφές του metal αποτελώντας υποψήφιο άκουσμα για όλους τους ανοιχτόμυαλους οπαδούς των συγκεκριμένων μουσικών ειδών.

Το νέο άλμπουμ τιτλοφορείται From Voodoo To Zen και προκαλεί/προσκαλεί τον ακροατή -ταξιδεύοντας τον μέσω των ηχητικών του τοπίων- να βγάλει στην επιφάνεια την πνευματική του υπόσταση ξεπερνώντας τις σκοτεινές δοξασίες και πεποιθήσεις (προσωπική κεντρική ιδέα βασισμένη στον γενικό τίτλο). Δεν γνωρίζω κατά πόσο επηρεάστηκε η κατεύθυνση και το τελικό εντυπωσιακό ομολογουμένως αποτέλεσμα του δίσκου από την αποχώρηση στο τέλος του 2018 του κιθαρίστα Adam Waleszyñski και την συνειδητή μη αντικατάσταση του. Το σίγουρο είναι ότι οι τρεις εναπομείναντες Tides From Nebula έχουν δώσει τον καλύτερο τους εαυτό δημιουργώντας επτά ισάξιες καταπληκτικές συνθέσεις οι οποίες μπορούν να σταθούν τόσο ως ενιαίο σύνολο όσο και αυτόνομα η καθεμία από αυτές.
 

Σημαντική διαφορά σε σχέση με τον προκάτοχο Safe haven του 2016 η δυναμικότερη συνθετικά προσέγγιση, το έντονο groove που αναδεικνύεται από τα τύμπανα και το μπάσο και η συναισθηματική φόρτιση που προκαλεί η χρήση των samples σε συνδυασμό με τα πλήκτρα σε καίρια σημεία των κομματιών. Όλα τα παραπάνω με τις υπέροχες κιθαριστικές μελωδίες δημιουργούν ατμόσφαιρα έντασης που καθηλώνει και ερεθίζει τις αισθήσεις επιζητώντας την επανάληψη της ακρόασης.
Το άλμπουμ ρέει αβίαστα και σε παρασύρει σε όλα του τα σημεία σαν μια ιστορία εικόνων η οποία είναι μοναδική για τον καθένα και προέρχεται από την πλήρη ελευθερία που εξασφαλίζει η αποκλειστικά ορχηστρική δομή του. Οι δυνατές μελωδίες, οι παύσεις, οι εξάρσεις και οι στιγμές ηρεμίας απλά λειτουργούν ως κατευθυντήριες γραμμές ανάδειξης των συναισθημάτων του ακροατή μέσα από μια προσωπική βιωματική διαδικασία.

Οι Tides From Nebula με το From Voodoo To Zen φαίνεται πως κατακτούν μία σημαντική κορυφή στην καριέρα τους η οποία έρχεται μέσα από συνεχή σταδιακή άνοδο και μια σημαδιακή αποχώρηση μέλους η οποία μάλλον οδήγησε σε μεγαλύτερη συσπείρωση που αντανακλαστικά αποτέλεσε αφορμή έμπνευσης και εξωτερίκευσης συναισθημάτων.
 

Σίγουρα -εάν όχι το καλύτερο- ένα από τα καλύτερα άλμπουμ στο είδος του για την χρονιά που σιγά σιγά σιγά οδεύει στο τέλος της...
Υ.Γ.: Καιρός να περάσουν και από τα μέρη μας... πάνε αρκετά χρόνια!

Tracklist:
1. Ghost Horses, 2. The New Delta, 3. Dopamine, 4. Radionoize, 5. From Voodoo To Zen, 6. Nothing To Fear And Nothing To Dubt, 7. Eve White,Eve Black,Jane

Line-up:

Maciej Karbowski – Guitar / Keyboards
Przemek Weglowski – Bass / Keyboards
Tomasz Stolowski – Drums

https://www.tidesfromnebula.com/
 
 
 
 
 
Jack Syrmaleon (ECLECTIC SHADOWS team)
 
Read 371 times