ALAN DAVEY'S PCYCHEDELIC WARLORDS – 1. Captain Lockheed & The Starfighters Live! (Purple Pyramid/2019) 2. Hall Of The Mountain Grill Live (Purple Pyramid/2019)

Wednesday, 09 October 2019 07:16
Συντάκτης:
Published in Check Also

Η οικογένεια των Space Rock πρωτοπόρων Hawkwind, αριθμεί μερικές δεκάδες μέλη στην πενηντάχρονη ύπαρξη της. Όπως σε κάθε οικογένεια έτσι και στην συγκεκριμένη υπήρξαν “παιδιά” που ξεχώρισαν και άφησαν ανεξίτηλη σφραγίδα τόσο στην ίδια την μπάντα του πατριάρχη Dave Brock όσο και στην μετέπειτα εκτός Hawkwind αυτόνομη πορεία τους...ένα από αυτά είναι ο Alan Davey!!!

 

Για να παρουσιάσουμε ολοκληρωμένα τις μέρες και τα έργα του Alan Davey χρειάζεται να χυθεί πολύ μελάνι καθώς πρόκειται για μία ασύχαστη, πολυσχιδή, άκρως ενδιαφέρουσα προσωπικότητα η οποία έγινε ευρέως γνωστή όταν αποτέλεσε μέλος του πληρώματος τού διαστημόπλοιου των Hawkwind για δύο περιόδους (1984-96 & 2000-2007), συμμετέχοντας σε αρκετές στούντιο και live ηχογραφήσεις τους και βάζοντας την σφραγίδα του στον ήχο του μπάσου.
Ευτυχώς υπάρχει η καλή πλευρά του διαδικτύου όπου μπορεί ο καθένας από εμάς να ανατρέξει για να συλλέξει πολλές λεπτομέρειες της καριέρας του η οποία συνεχίζεται αδιάκοπα έως και σήμερα.
Στα πλαίσια της πλούσιας καριέρας του λοιπόν ο Alan Davey αφού εκπλήρωσε στο ακέραιο το βασικό του όνειρο που ήταν η ένταξη του στην δύναμη των Βρετανών Space rockers -στην ηλικία των 21 ετών παρακαλώ- συνέχισε την προσωπική του πορεία χωρίς όμως ποτέ να αποκοπεί από την οικογένεια των “Hawks”, τιμώντας τους σε κάθε ευκαιρία είτε μέσα από τις στουντιακές του δουλειές, είτε ζωντανά μπροστά στο κοινό.
Μπροστά στο Αγγλικό κοινό επέλεξε για ακόμη μία φορά να τιμήσει τους μέντορες του στις 18 Δεκεμβρίου του 2014 και στο Underworld Camden του Λονδίνου εκτελώντας με την μπάντα του δύο εξαιρετικούς δίσκους οι οποίοι κυκλοφόρησαν το 1974.
Πρόκειται για το Rock σατιρικό concept Captain Lockheed & The Starfighters του επίσης πολυπράγμονα Robert Calvert (R.I.P.) οποίος αποτέλεσε την φωνή των Hawkwind σε δύο σημαντικότατες περιόδους (1971-1973 & 1975-1979) και το ορόσημο Hall Of The Mountain Grill των ιδίων, το οποίο συγκαταλέγεται αδιαμφισβήτητα στην κορυφαία τριάδα των κυκλοφοριών τους.
 
 
Αν και η ηχογράφηση πραγματοποιήθηκε την ίδια μέρα καθώς τα δύο άλμπουμ αποδόθηκαν στην ίδια εμφάνιση του Alan Davey και της μπάντας του, επιλέχθηκε να κυκλοφορήσουν αυτόνομα και το καθένα από αυτά με διαφορετικό artwork. Οι εκδόσεις όπως γίνεται κατανοητό είναι αρκετά περιορισμένες σε αριθμό και σίγουρα δεν απευθύνονται στο ευρύ κοινό για πολλούς και διάφορους λόγους. Ωστόσο οι λάτρεις της συγκεκριμένης περιόδου των Hawkwind και της πρωτοποριακής για εκείνη την εποχή σκηνής της ψυχεδέλειας, ένα παρακλάδι της οποίας αποτέλεσε το επονομαζόμενο Space Rock, σίγουρα θα σπεύσουν αν δεν το έχουν κάνει ήδη, να αποκτήσουν ένα από τα δύο ή και τα δύο αυτά live άλμπουμ.

Όσον αφορά το ηχητικό αποτέλεσμα της ηχογράφησης και της αίσθησης που αυτή περνάει στον ακροατή, φαίνεται ότι έχει γίνει συνειδητά προσπάθεια για κατά το δυνατόν λιγότερες τεχνικές και τεχνολογικές παρεμβάσεις. Ο λόγος είναι αυτονόητος καθώς η απόδοση αυτών των δύο εκπληκτικών μουσικών έργων έπρεπε να είναι κατά το δυνατόν πλησιέστερα στις συνθήκες ενός live των μέσων της δεκαετίας του '70 ώστε να αναπαραχθεί έστω και λίγη από την ατμόσφαιρα της εποχής που κυκλοφόρησαν. Συνεπώς όποιος περιμένει κρυστάλλινη αψεγάδιαστη παραγωγή και αλάνθαστες εκτελέσεις θα διαψευστεί. Άλλωστε προσωπικά θεωρώ ότι ένα live σε κάθε περίπτωση πλην ορισμένων απαραίτητων διορθώσεων, δεν πρέπει να αλλοιώνεται προκειμένου να αποτυπώνει το πραγματικό πρόσωπο της μπάντας είτε αυτή ανήκει σε μία περασμένη δεκαετία είτε είναι σύγχρονη και επίκαιρη.
 
 
Κατά τα λοιπά, τα κομμάτια αποδίδονται με τον πρέποντα σεβασμό –δεν υπήρχε περίπτωση για κάτι διαφορετικό από ένα παιδί (Alan Davey) που για μια εικοσαετία υπήρξε μέλος της οικογένειας όπως είπαμε– και δημιουργούν εικόνες και συναισθήματα ανάλογα της αξίας των δύο δίσκων. Επίσης ασυναίσθητα υποβόσκει και μια συγκινησιακή φόρτιση τόσο για τους εν ζωή συντελεστές τους όσο και για τους μεγάλους απόντες από αυτή, Robert Calvert και Ian Lemmy Kilmister.
O Alan Davey κυκλοφορώντας αυτά τα δύο live ντοκουμέντα, μάλλον ικανοποιεί μία ακόμη μεγάλη επιθυμία του, να αφήσει παρακαταθήκη δύο σημαντικά έργα της οικογένειας των Hawkwind με την δική του οπτική και 'παικτική' σφραγίδα.

Βέβαια σε καμία περίπτωση δεν κρίνεται επιβεβλημένη η απόκτηση τους, εκτός και αν κάποιος δηλώνει βαμμένος οπαδός του διασημότερου διαστημόπλοιου στην Rock μουσική ιστορία.
Από την άλλη όμως αποτελούν πολύ καλή ευκαιρία για τους λιγότερο ή και καθόλου μυημένους να ενδιαφερθούν περισσότερο για ένα απίστευτης ομορφιάς σημαντικό παρακλάδι που έδωσε την δική του φωτεινή αχτίδα σε πολλά άλλα μουσικά είδη εντός και εκτός των τειχών της Rock κουλτούρας.
___________________________________________
 
 
Captain Lockheed & The Starfighters
Tracklist:
1.Franz Josef Strauss 2. The Aerospaceage Inferno 3. Aircraft Salesmaen (A Door In The Foot) 4. The Widow Maker 5. Two Test Pilots Discuss The Starfighter's Performance 6. The Right Stuff 7. The Song Of The Gremlin (Part One) 8. Hero With A Wing 9. Ground Control To Pilot 10. Ejection1 11. I Resign 12. The Song Of The Gremlin (Part Two) 13. Bier Carten 14. Catch A Falling Starfighter

Original Line-up:

Robert Calvert – vocals
Arthur Brown – vocals
Paul Rudolph – guitar, bass
Dave Brock – guitar
Lemmy – bass
Nick Turner – saxophone
Brian Eno – synthesizer
Del Dettmar – synthesizer
Adrian Wagner – keyboards
Simon King – drums
Twink Alder -drums
________________________________________
 
 
Hall Of The Mountain Grill
Tracklist:
1. The Pcycadelic Warlords (Disappear In Smoke) 2. Wind Of Change 3. D-Rider 4. Web Weaver 5. You'd Better Believe It 6. Hall Of The Mountain Grill 7. Lost Johnny 8. Paradox – fixed 9. It's So Easy – fixed 10. Motorhead – fixed

Original Line-up:

Dave Brock – guitar, synthesizer, organ, harmonica, vocals
Nick Turner – saxophone, oboe, flute, vocals
Ian “Lemmy” Kilmister - bass, vocals, guitar
Simon House – synthesizer, mellotron, violin
Simon King – drums, percussion
Del Dettmar – keyboards, synthesizer, kalimba
____________________________________________


ALAN DAVEY'S PCYCHEDELIC WARLORDS
Line-up:
Alan Davey - Bass, Backing Vocals, Synthesizer
Billy Fleming - Drums, Backing Vocals
Simon Wilkins - Guitar, Backing Vocals
Zoie Green - Keyboards, Synth, Piano
Craig High - Lead Vocals, Saxophone, Reeds

 
Jack Syrmaleon (ECLECTIC SHADOWS team)

 

Read 234 times