CB3 – Aeons (The Sign Records/2020)

Thursday, 20 February 2020 16:28
Published in Check Also

Το power trio από το Malmö τής αγαπημένης μας Σουηδίας επανέρχεται με τρίτο album σε λίγες μέρες, ολοκληρώνοντας έτσι τον κύκλο μιας πεντάχρονης περιόδου αναζητήσεων που διαμορφώνει ένα συγκρότημα και τον χαρακτήρα του.

 

Ποτέ δεν κατάλαβα όλους εκείνους που θεωρούσαν ότι το τρίτο βήμα στην δισκογραφία μιας μπάντας, πρέπει να είναι και το σημαντικότερο όλων. Πάντα είχα αυτή την απορία, όμως καταλαβαίνω ότι αυτό ισχύει μόνο ως προς την αφομοίωση των επιρροών που κουβαλά το σύνολο των καλλιτεχνών όταν επιχειρούν να κάνουν γνωστή την μουσική τους πέρα από τα στενά όρια της χώρας τους.
Η συγκεκριμένη τοποθέτηση παύει να έχει νόημα εφόσον ζούμε στην εποχή τού διαδικτύου θέλω να πιστεύω. Οι Charlottas Burning Trio (όπως είναι το πλήρες όνομα τους) και η μουσική τους είναι μια τήξη επιρροών οι οποίες μας είναι πολύ γνώριμες.
Οι περισσότεροι Σουηδοί κατά την παιδική τους ηλικία μαθαίνουν (όπως έχουμε πει) την μουσική σαν δεύτερη γλώσσα και από μικρή ηλικία βλέπουν το rock σαν μια δεύτερη φύση τους. Αποδεδειγμένα πια είναι μια από τις μεγαλύτερες χώρες σε παραγωγή ήχων στον πλανήτη και όμως, όσο αυτό ακουστεί παράξενο είναι κολλημένοι στους πρώιμους ήχους των πρώτων δεκαετιών της παρουσίας του σκληρού ήχου. Δύσκολα δέχονται κάτι νέο στα ακούσματα τους γιατί έχουν δημιουργήσει τις δίκες τους συντεταγμένες στο τι θα τους κάνει να αρπάξουν τα όργανα και να δημιουργήσουν το επόμενο project. Απολαμβάνουν τις δάφνες και τα κολακευτικά σχόλια και το αξίζουν πανάθεμα τους.
Οι CB3 με το Αeons λοιπόν, μας καλούν σε ένα ταξίδι που θα μας μεταφέρει στην πηγή ενεργείας και της μαγείας της εποχής των King Crimson και των Mahavishnu Orchestra. Παίρνοντας από το νερό τής νιότης και της αφέλειας εκείνης τής εποχής θα επιχειρήσουν να πραγματευτούν μια αέναη και ασφαλή φυγή στην σημερινή πραγματικότητα. Φέρνουν μαζί τους το φλασκί γεμάτο επιρροές και προσδίδουν ευχάριστα σε εμάς λίγο από την διαστρική εκείνη μουσική δροσιά αποκαλύπτοντας μας ένα πρόσωπο γεμάτο ομορφιά. Το αποτέλεσμα ελκυστικό με την στόφα του ενός ολοκληρωμένου έργου. Θα μείνει στον χρόνο γιατί διαθέτει εκείνη την αμόλυντη ενέργεια του παρελθόντος σεβόμενη πάντα την αρχή και το σημείο γένεσης των πάντων.Περιγράφουν την μουσική τους προσέγγιση, σαν μια εκρηκτική rock βασισμένη στον αυτοσχεδιασμό και το jamming. Θα σε εντυπωσιάσει η βαριά ρυθμική κιθάρα τής Charlotta Andersson που στόχο έχει όχι την άκρατη φλυαρία αλλά την βάση της ως όργανο. Ο ήχος της, προδίδει θέματα που θα σου μείνουν εύκολα στο μυαλό. Ακόμα και στις παύσεις, όταν η ψυχεδέλεια σού χαρίζει ευχάριστες στιγμές εκείνη σε προκαλεί να ανοίξεις τα αυτιά σου ακόμα περισσότερο για να αφουγκραστείς μέχρι και την τελευταία της νότα. Έχεις την δυνατότητα αυτή μιας και η μπάντα είναι καθόλα instrumental.
Τo Zodiac ξεκινά με ένα τεράστιο αλλά πολύ απλό riff και δεν θα αργήσει να γίνει κτήμα σου. Θα θυμίσει στους πιο παλιούς τον τεράστιο Frank Marino και τους Mahogany Rush. Πολλά τα breaks στον ρυθμό για να σου αποκαλυφθεί το ψυχεδελικό στοιχείο. Ο Black Sabbath ήχος των Pelle Lindsjö και Natanael Salomonsson (μπάσο και τυμπάνων αντίστοιχα) είναι οδηγός σε μια σύνθεση που θα σε τραβήξει προς την μπάντα και θα το αισθανθείς για τα καλά. Δεν θα χρειαστεί να κάψεις δισεκατομμύρια εγκεφαλικά κύτταρα για να κατανοήσεις την μουσική τους. Είναι προσιτή σε όλους τους οπαδούς του ιδιώματος. Ίσως μάλιστα να εισαγάγουν και νέους ακροατές που απεχθάνονται την εξτρεμιστική πλευρά της μουσικής και αγαπούν πιο βατούς τρόπους για να περνούν ευχάριστα την ώρα τους.

Το Sonic Blaze είναι πιο κοντά στο μοτίβο της ακροβατικής φόρμας. Ένα πιο ελεύθερο κομμάτι μουσικής και πειραματισμού. Μου θύμισαν έτσι απλά τους αξέχαστους (για τα προσωπικά μου γούστα) συμπατριώτες τους My Brother the Wind σε σημεία. Η ατμόσφαιρα και η αγάπη τους για το είδος δεν κρύβεται. Ζουν για να κτίζουν μουσική στο προβάδικο τους. Μια εντυπωσιακή στιγμή σε ολόκληρο τον δίσκο. Επίσης στο Acid Haze υπάρχει μια post rock διάθεση. Ακόμα ένα ευφάνταστο riff στην κιθάρα. Αργόσυρτο τέμπο που σε πάει μέχρι τις πύλες του stoner rock. Διαστημικό υπόβαθρο και solo σε παροξυσμό. Όμορφες πινελιές αλλαγών με τα όργανα να συμπορεύονται προς ένα πιο γρήγορο ύφος αργότερα.
Έχουν μοιραστεί όλο αυτό τον καιρό την σκηνή με μπάντες όπως οι Monolord, Kikagaku Moyo, Hällas, Firebreather, Kaleidobolt και Spaceslug. Όποιος γνωρίζει τι σημαίνει ο συναυλιακός χώρος του PlanB θα καταλάβει ότι από αυτό το σανίδι έχουν περάσει όλες αυτές οι μπάντες που έχουν οργώσει τον πλανήτη με την παρουσία τους. Αποκτώντας εμπειρίες και μοιράζοντας ιδέες μέσα από την παρακμιακή αυτή τρύπα έχουν ξεπηδήσει ήχοι και ολάκερα ιδιώματα που πλέον εμείς τα θεωρούμε δεδομένα.Οι CB3 στο Warrior Queen αποδίδουν φόρο τιμής στο rock και την επαφή που έχει ο κόσμος μαζί τους. Καθαρά ζωντανού χαρακτήρα κομμάτι που θα μπορούσε να ξεπεράσει εύκολα τα όρια των επτά και μισό λεπτών που διαρκεί. Άλλωστε οι ίδιοι είναι τέτοιοι μουσικοί. Αρκεί μια ματιά όταν βρίσκονται στην σκηνή να οδηγήσουν τους εαυτούς τους εκτός ορίων.
Το Apocalypse κλείνει τον δίσκο με μια νοσταλγική διάθεση. Οι μελωδίες στην κιθάρα αρχικά μετατρέπονται σε μια αστρική σύνδεση ενός παρατηρητή με ένα καινοφανή αστέρα. Το σαξόφωνο με την συμμέτοχη του Martin Wirén παίρνει θέση να δώσει μια διαφορετική αλλά ευχάριστη νότα την οποία δεν είχαμε συναντήσει σε άλλο κομμάτι τού Aeons.

Το ταλέντο της Charlotta Andersson στο mellotrone επίσης συμβάλει στην διαφορετικότητα αυτού του κομματιού τέχνης. Ότι έπρεπε για να τελειώσει ένα album.
Ακούγοντας λοιπόν την μουσική των CB3 για πρώτη φορά στην ζωή μου το μόνο σίγουρο είναι ότι θα ψάξω για αυτούς περισσότερο. Στην πεντάχρονη καριέρα τους έχουν ακόμα δυο πλήρη δισκογραφικά λευκώματα. Το ομώνυμο ντεμπούτο τους το 2015 και το From Nothing to Eternity του 2018. Πρέπει να σημειωθεί ότι τα κυκλοφόρησαν μόνοι τους μέχρι να φτάσουν πέρυσι για να υπογράψουν στην επίσης Σουηδική Sign Records.
Στις τάξεις τής εταιρείας μπορεί κανείς να βρει αρκετά ενδιαφέρουσα σχήματα που σίγουρα μπορούν να τον εντυπωσιάσουν.
Την τέλεια ηχογράφηση ανέλαβε ο Björn Lindberg στα Rabbit Holes Studios στο Malmö. Την τελική μίξη και παραγωγή ο Joona Hassinen στα Studio Underjord τού Norrköping. Το πολύ όμορφο αισθητικά artwork φιλοτεχνήθηκε από τον Robin Gnista τον οποίο συναντάμε με δουλειές του σε καλλιτέχνες όπως οι Brant Björk, Radio Moscow, Imperial State Electric.
 
TRACK-LIST:
1. Zodiac (3:51)
2. Sonic Blaze (6:50)
3. Acid Haze (9:07)
4. Warrior Queen (7:26)
5. Apocalypse (5:01)
 
LINE-UP:
Charlotta Andersson - Electric Guitar
Pelle Lindsjö - Electric Bass
Natanael Salomonsson - Drums
 
 
 
 
 
Halo of Thorns (ECLECTIC SHADOWS team)
 
Read 409 times