MARMALADE KNIVES - Amnesia (Electric Valley Records/2020)

Thursday, 30 April 2020 10:03
Συντάκτης:
Published in Check Also

Ο κίνδυνος τής αμνησίας παραμονεύει δίπλα μας. Οι Marmalade Knives πρέπει να προσέξουν πολύ ώστε το επόμενο βήμα τους να μην μας ωθήσει να τους τοποθετήσουμε στο μουσικό χρονοντούλαπο.

 

Οι Αμερικάνοι από την Santa Cruz της Καλιφόρνια μας συστήνονται με το εξ' ολοκλήρου ορχηστρικό άλμπουμ Amnesia που κυκλοφορεί σε ψηφιακή μορφή τέλος Απρίλη και σε βινύλιο μάλλον κάπου αρχές Ιουνίου καθώς αναγκαστικά λόγω Covid-19 και lock down αναβλήθηκε η παραγωγή/κοπή του.
Με αρχικό κορμό τους δύο κιθαρίστες Clinton Wilkins και Justin Spivey οι οποίοι στην πορεία πλαισιώθηκαν από τα υπόλοιπα τρία μέλη σε μπάσο, ντραμς και πλήκτρα, όλοι τους με συμμετοχές σε διάφορες μπάντες της ευρύτερης περιοχής, επιδίδονται σε ένα παλιομοδίτικο Psychedelic Rock όργιο με Space και Progressive αναφορές όπως οι ίδιοι ισχυρίζονται... και για να λέμε την αλήθεια κάπως έτσι είναι τα πράγματα.

Προφανώς ο βασικός πυλώνας των Marmalade Knives είναι ο Clinton Wilkins ο οποίος μαθήτευσε επί σειρά ετών στο πλάι του David First των θρυλικών The Notekillers η ιστορία των οποίων ξεκινά στα μέσα της δεκαετίας του '70. Ωστόσο και ο Justin Spivey θεωρείται βαθιά χωμένος στον χώρο της '70's ψυχεδέλειας ως συλλέκτης, ιστορικός αναλυτής και συντάκτης σε μουσικά έντυπα με ανάλογη θεματολογία.
Η παραγωγή και η μίξη του άλμπουμ έγινε από τον Adam Kriney ο οποίος επιμελήθηκε και τα κρουστά, γνώριμος στο σινάφι από την συμμετοχή του στους αξιολογότατους Golden Grass αλλά και στους La Otracina.
Όπως ειπώθηκε από την αρχή το Amnesia είναι 100% ορχηστρικό άλμπουμ και όλα επάνω του είναι κομμένα και ραμμένα με τρόπο που παραπέμπουν χωρίς ίχνος αμφιβολίας σε μπάντες που γεννήθηκαν και ανδρώθηκαν μεταξύ των τελών της δεκαετίας του '60 και των αρχών της δεκαετίας του '70. Ως γνωστόν εκείνη η εποχή έθεσε τις βάσεις για την όλη την μετέπειτα εξέλιξη της ηλεκτρικής μουσικής και ειδικότερα των δεκάδων παρακλαδιών τού rock.


Οι Marmalade Knives επιχειρούν να αναπαράγουν εκείνη την ατμόσφαιρα τής εποχής που εκφράστηκε μέσω τής ψυχεδέλειας και των παρελκομένων αυτής που συνδέονται άμεσα με συνήθειες, πολιτικές καταστάσεις, κοινωνικές αλλαγές, δικαιώματα και ελευθερίες που βρίσκονταν σε συνεχείς διεργασίες διαμορφώνοντας νέα δεδομένα για την ζωή των επόμενων γενεών.
Όπως εύκολα γίνεται κατανοητό, η μουσική που γράφτηκε τότε περιέχει το DNA εκείνων των χρόνων και των ανθρώπων που την έζησαν. Οποιαδήποτε προσπάθεια στείρας αναπαραγωγής από εκεί και μετά δύσκολα μπόρεσε να επιζήσει στον χρόνο.

Φοβάμαι ότι η πρώτη δουλειά των Marmalade Knives περιέχει αποκλειστικά και μόνο ρετρό στοιχεία και μάλιστα τόσο τέλεια κοπιαρισμένα που οποιαδήποτε προσπάθεια ανακάλυψης προσωπικής πινελιάς και ύφους της μπάντας πέφτει στο κενό.
Το Amnesia είναι ένα άλμπουμ προσεγμένο στο σύνολο του και δεν φέρει κανένα σοβαρό ψεγάδι σε όλους τους τομείς. Άλλωστε με τις τεχνολογικές και λοιπές ανέσεις τού σήμερα, όπως και το υψηλό γνωστικό επίπεδο της πλειοψηφίας των μουσικών, δύσκολα πλέον μιλάμε για κακές δουλειές από άποψη συνθέσεων, εκτελεστικών ικανοτήτων και ήχου/παραγωγής.
Οι αδυναμίες εντοπίζονται στο σύνολο τους στην έλλειψη προσωπικής σφραγίδας και της υπέρ του δέοντος σίγουρης προσέγγισης με απαρέγκλιτη προσήλωση στις διδαχές μιας άλλης ένδοξης μεν, περασμένης δε εποχής.

Αποτέλεσμα αυτού η ακρόαση ενός καλού σε γενικές γραμμές δίσκου με της αξιόλογες στιγμές του που ενώ αρχικά δημιουργεί θετική διάθεση και σε οδηγεί στα πρόθυρα του ενθουσιασμού, εν τέλει η κάθε επαναληπτική ακρόαση ξεφουσκώνει την αρχική εντύπωση απογοητεύοντας για την συντηρητική του λογική.
Λαμβάνοντας υπόψη την παραδοχή ότι οι Marmalade Knives αποτελούν μια μπάντα με θέληση και όραμα και όχι ακόμα μια αρπαχτή σαν πολλές εκεί έξω που άνευ ουσιαστικού λόγου έχουν τύχει μεγαλύτερης δημοσιότητας από αυτή που πραγματικά αξίζουν, πρέπει να επενδύσουν στην εξερεύνηση των δικών τους εσωτερικών αναγκών έκφρασης και να βγάλουν στην επιφάνεια την προσωπικότητα τους χωρίς ωστόσο να απαρνηθούν τις επιρροές και τις μουσικές τους πυξίδες που αποτελούν και τα θεμέλια του ήχου τους.


Μέχρι το επόμενο καθοριστικό τους βήμα, το φετινό Amnesia μπορεί να λειτουργήσει ως προάγγελος καλύτερων ημερών αλλά και ως αφορμή να ξεθάψουμε από τα ράφια μας διαμάντια του ιδιώματος που μας συντρόφευσαν ατελείωτες ώρες κάποιες δεκαετίες πίσω.
 
Tracklist: 1. Amnesia 2. Rivuleting 3. Best Laid-Plans 4. Rebel Coryell 5. Xayante 6. Ez-Ra 7. Astrology Domine
 
Line-up:
Clinton Wilkins – Electric & Acoustic Guitar/Synth/Voice
Justin Spivey – Electric Guitar
Mark Robinson – Electric Bass.
Kyle Herrenkohl – Drums/Percussion
Nathan Warrick – Organ

Other Staff:
Adam Kriney – Percussion
 
 
Jack Syrmaleon (ECLECTIC SHADOWS team)
 
 
Read 298 times