ERIC CLAYTON AND THE NINE – A Thousand Scars (Self Release/2020)

Sunday, 03 May 2020 08:15
Συντάκτης:
Published in Check Also

Το πρώτο Άριστα της χρονιάς σε ένα come back για λίγους. Είσαι ένας από αυτούς;

✍ Από τον Jack Syrmaleon (ECLECTIC SHADOWS team)

 

Eric Clayton And The Nine… το προσωπικό θωρακισμένο μουσικό όχημα μιας κατά κοινής ομολογία αμφιλεγόμενης, πολυσυζητημένης περσόνας με ακραία καλλιτεχνική έκφραση.
Ο Eric Clayton είναι ξανά μαζί μας εδώ και αρκετό καιρό καταθέτοντας την φωνή της ψυχής του στο σανίδι που τόσο πολύ του έλειψε.
Το νέο του προσωπικό άλμπουμ A Thousand Scars είναι γεγονός, εννέα χρόνια μετά την τελευταία δισκογραφική προσπάθεια των Saviour Machine, Legend III – II και βάζει την επίσημη σφραγίδα στο διαβατήριο της επιστροφής του.
Ένα μεγαλεπήβολο μουσικό έργο σαν το Legend - ίσως το μεγαλύτερο σε έκταση που έχει ποτέ συλληφθεί ως ιδέα στην ιστορία της σκληρής μουσικής - το ειδικό βάρος του οποίου σε συνδυασμό με τα αναπάντεχα προβλήματα υγείας αλλά και πολλά άλλα περίεργα περιστατικά και καταστάσεις, συντέλεσαν στην άδοξη έξοδο από την ενεργό δράση του συγκροτήματος των αδελφών Clayton.
Πάρα πολλά έχουν γραφτεί και έχουν ειπωθεί όλα αυτά τα χρόνια της απουσίας ειδικά του Eric όχι μόνο από το μουσικό προσκήνιο αλλά και από την κοινωνική ζωή με αποτέλεσμα η όποια αλήθεια να διανθίζεται από διάφορες καλές, κακές και αλλοπρόσαλλες φήμες. Η ουσία είναι ότι όλα αυτά φαίνεται ότι ανήκουν στο παρελθόν αποτελώντας εμπειρίες ικανές να λειτουργήσουν ως καθαρτήριο και βάση για ένα νέο φωτεινότερο κύκλο ζωής από τον οποίο αναμένουμε πολλά σε μουσικό επίπεδο.Η αρχή γίνεται με το A Thousand Scars ένα άλμπουμ το οποίο τρομάζει με την αρτιότητα του, την ιδιοφυή του συνθετική προσέγγιση, την μουσική του υπόσταση και τον άκρατο συναισθηματισμό που εκπέμπει, καθηλώνοντας από το πρώτο του δευτερόλεπτο.
Πρόκειται για ένα 100% αυτοβιογραφικό άλμπουμ που καταπιάνεται με όλες τις φάσεις της ζωής τού δημιουργού του από την εποχή έναρξης των προβλημάτων έως την γιγάντωση τους, τις επιπτώσεις σε μουσικό/καλλιτεχνικό επίπεδο, στις διαπροσωπικές σχέσεις, στις μάχες ζωής, στις εσωτερικές αναζητήσεις και εν τέλει στην έξοδο που δηλώνει την έναρξη μιας νέας μέρας πιο φωτεινής και ισορροπημένης με άμεσο αντίκτυπο σε όσους δεν έπαψαν ποτέ να πιστεύουν στις δυνατότητες ενός ανθρώπου σαν τον Eric Clayton.
Το A Thousand Scars έχει όλα τα στοιχεία ενός concept άλμπουμ χωρίς ωστόσο να έχει δηλωθεί κάτι τέτοιο από τον βασικό δημιουργό του. Άτυπα και μέσα από συνεχείς επίπονες προσπάθειες αποκρυπτογράφησης των μηνυμάτων που κρύβονται στους κατά κύριο λόγο αλληγορικούς στίχους του, το έχω χωρίσει σε τρεις ενότητες.Η πρώτη ενότητα αποτελεί την απαρχή της συνειδητοποίησης των πολλαπλών θεμάτων που καλείται να αντιμετωπίσει μια ανήσυχη ευαίσθητη προσωπικότητα σαν αυτή του Eric Clayton σε μια κοινωνία όπως αυτή των σύγχρονων Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Την σταδιακή γιγάντωση τους στα μάτια και το μυαλό του καλλιτέχνη και ανθρώπου έχει ως συνέπεια την δημιουργία εσωτερικών τραυμάτων/πληγών και αισθημάτων φόβου, θυμού, οργής και απώλεια εμπιστοσύνης. Εξαιρετικές στιγμές τα Revelation Mine και Where It Starts τα οποία άνετα θα μπορούσαν να αποτελούν μέρος ενός νέου Saviour Machine άλμπουμ.
Το πρώτο επικεντρώνεται στο πρόβλημα ελεύθερης έκφρασης ιδεών και πεποιθήσεων ενώ το δεύτερο στην επικράτηση της εσωτερικής φοβίας που οδηγεί στην αναζήτηση βοήθειας από το οικογενειακό περιβάλλον. Ο συγκεκριμένος κύκλος κλείνει στο κομμάτι The Cages, μια αριστουργηματική σύνθεση σε μουσική Jeff Clayton η οποία διαπραγματεύεται την προδιαγεγραμμένη σαν σε κελί φυλακής ζωή κάθε σύγχρονου ανθρώπου ο οποίος γεννιέται και πεθαίνει χωρίς επί της ουσίας να είναι σε θέση να καθορίσει αυτοβούλως την πορεία του, παρά μόνο μέσα από τους καλά στημένους κοινωνικούς μηχανισμούς.Η δεύτερη ενότητα ξεκινά με το Lacerations και ολοκληρώνεται ουσιαστικά με το American Whore ένα σύγχρονο American Babylon όπου και εδώ έχει βάλει το θαυματουργό χεράκι του ο Jeff Clayton σε συνεργασία με τον Ludo Caanen γράφοντας την μουσική. Τρομερό βασικό riff πάνω στο οποίο χτίζεται το κομμάτι με ανατριχιαστική δυναμική ερμηνεία από έναν Eric Clayton που και ο πιο αισιόδοξος οπαδός δεν θα περίμενε. Αυτή ο ομάδα συνθέσεων αποτελεί την παραδοχή της ήττας από ότι προηγήθηκε και αποτυπώνεται στα πρώτα επτά τραγικά κομμάτια, το ψυχικό και σωματικό γονάτισμα παράλληλα με την κατακραυγή ενάντια στο αδηφάγο άνευ συναισθημάτων Αμερικανικό κράτος απέναντι σε κάθε έκφραση έξω από τα στερεότυπα που έχει το ίδιο δομήσει.
Κάπου εκεί το ορχηστρικό Faithful Son αποτελεί την γέφυρα πριν την τρίτη και τελευταία ενότητα όπου ενώ τα πάντα δείχνουν να έχουν επιβάλει την θέληση τους στην ζωή του πρωταγωνιστή, έρχεται η τελική τριάδα συνθέσεων, New Man, A Thousand Scars και The Greatest Of These να ανατρέψει το άσχημα εξελισσόμενο σκηνικό.
Η ανασυγκρότηση αν και επίπονη πραγματοποιείται με όσες δυνάμεις έχουν απομείνει. Η νέα αρχή είναι προ των πυλών και παίρνει σάρκα και οστά με την δύναμη της μουσικής και της δημιουργικής ανησυχίας η οποία δίνει την ώθηση στην αισιοδοξία να κυριαρχήσει.
Ο Eric Clayton πάλι μέσα από αλληγορίες και συμβολισμούς μαζεύει τα κομμάτια του και βρίσκει στην σκηνή την χαμένη δύναμη του παρελθόντος. Αναζητά συμπαράσταση και χείρα βοηθείας θέτοντας βασικά ερωτήματα ζωής μέσα από μία ακόμα από τις πολλές συγκλονιστικές του ερμηνείες του, αυτή την φορά στο A Thousand Scars. Ωστόσο οι απανωτές εκπλήξεις δεν σταματούν παρά μόνο στο εξόδιο The Greatest Of These το οποίο αποτελεί ύμνο στην αγάπη, πραγματική κατάθεση ψυχής και αποπνέει απέραντη ευγνωμοσύνη σε όσους γνωστούς και άγνωστους με έμφαση στους απανταχού ανώνυμους φίλους που στήριξαν αθέατα την επαναδραστηριοποίηση του.Οι And The Nine είναι εκ των βασικών πυλώνων τόσο της αναγέννησης του Eric Clayton όσο βέβαια και του φετινού έργου που ονομάζεται A Thousand Scars.
Πρόκειται για πέντε ιπτάμενους Ολλανδούς, μια παρέα μουσικών που θα ήθελε ο καθένας να έχει δίπλα του, έχοντας ενεργό ρόλο στην σμίλευση του ήχου αλλά και του ύφους του άλμπουμ. Η καθοριστική τους συμμετοχή έδωσε τους τελικούς πόντους για το απόλυτο της βαθμολογίας, θέτοντας βάσεις για ανάλογη συνέχεια, εφόσον αποφασιστεί. Ανάλογης βαρύτητας η αδερφική δύναμη του Jeff Clayton ο οποίος έχει εισφέρει γράφοντας την μουσική είτε μόνος του είτε σε συνεργασία στην συντριπτική πλειοψηφία των κομματιών, υπενθυμίζοντας μας την ισότιμη θέση του στους θρυλικούς Saviour Machine από τους οποίους έχουμε βάσιμες πλέον ελπίδες να αναμένουμε κάτι νέο "εν ευθέτω χρόνω".
Σε δεύτερο ρόλο και ο Adam Paderson ο οποίος έδωσε αρκετές ιδέες όσον αφορά την μουσική κατεύθυνση του άλμπουμ.

Για το τέλος κρατάω την αναφορά στον Devon Graves ο οποίος επιμελήθηκε μαζί με τον Eric Clayton την εξαιρετική παραγωγή, καλύτερη από την οποία δεν νομίζω να μπορούσε να υπάρξει. Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια φιλία άλλης ποιότητας και επιπέδου, δύο μουσικών φαινομένων που συνδέονται μεταξύ τους από τον “ανορθόδοξο” τρόπο της καλλιτεχνικής προσέγγισης των πραγμάτων. Προφανώς και αυτή η σχέση έπαιξε τον ρόλο της στην απόφαση του Eric να περάσει τον Ατλαντικό και να εγκατασταθεί στην Ευρώπη επιχειρώντας μέσω ενός νέου ξεκινήματος να βρει εκτός της συναισθηματικής και ψυχική ισορροπία.


Το A Thousand Scars είναι ένα τεράστιο καλλιτεχνικό δημιούργημα που θα ωριμάσει στον χρόνο αφήνοντας το στίγμα του και αποτελώντας ένα ακόμα έναυσμα συζητήσεων για το φαινόμενο – άνθρωπο Eric Clayton.
Τις εμμονές του, τις ευαισθησίες του, τις φοβίες του, τα οράματα του, τα πιστεύω του... ειδικά αυτά τα τελευταία συμπυκνώνονται στην αγάπη και τις καλές πτυχές τις ανθρώπινης φύσης ορμώμενα από την πίστη στο χριστιανικό δόγμα, κάτι που μέχρι σήμερα πρεσβεύει χωρίς φόβο. Η γενική αποδοχή της μοναδικής του προσωπικότητας συνοψίζεται κυρίως στον σεβασμό που επιδεικνύεται στο πρόσωπο του από την πλειοψηφία του κοινού ασχέτως εάν ταυτίζεται με τα πιστεύω του ή όχι. Αυτή την στάση την έχει κερδίσει όπως και άλλοι καλλιτέχνες που κινούνται σε άλλης φύσης ακραίους χώρους με την συμπεριφορά και την στάση ζωής του.
Θα μπορούσαν να γραφτούν τόσα και άλλα τόσα γι' αυτήν την επιστροφή, ωστόσο προέχει η μαγεία της μουσικής κάτι που είναι και το ζητούμενο. Αυτό που με σιγουριά μπορώ να υποστηρίξω είναι ότι ένα καθόλα αυτοβιογραφικό άλμπουμ σαν το A Thousand Scars με έναν μαγικό τρόπο μετά την ακρόαση του θα αποτελέσει την προσωπική αυτοβιογραφία του καθενός.

Το πρώτο Άριστα της χρονιάς σε ένα come back για λίγους είναι γεγονός.
Είσαι ένας από αυτούς;
 
Tracklist: 1. The Space Between Us 7:11 2. Revelation Mine 7:14 3. Where It Starts 5:55 4. In The Lines 4:56 5. A Man's Heart 4:35 6. Initiated 5:47 7. The Cages 5:27 8. Lacerations 3:55 9. Chasing Monsters 4:07 10. A Subtle Collapse 6:29 11. American Whore 4:18 12. Faithful Son 1:46 13. New Man 4:48 14. A Thousand Scars 5:15 15. The Greatest Of These 6:54
 
Line-up:
Eric Clayton- vocals
Twan Bakker- drums
Rob Dokter- bass
Bas Albersen- guitar
Ludo Caanen- keys
Jeroen Geerts- guitar

Additional Musicians:
Jeff Clayton
– guitar / fx / synths
Backing Vocals:
Devon Graves, Genia Sandra Lackey
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
Read 800 times