LIGEIA WEPT- A Funeral of Innocence (Bandcamp/2020)

Thursday, 02 July 2020 08:45
Published in Check Also

"Συναίσθημα! Ζωή! Που έχετε χαθεί;
Μέσα μου κλείνω μια αδειανιά. Πολλές σκιές, πολλά στοιχειά. Μιας εποχής που δεν θα ξαναρθεί. Της μοίρας μου σκοτεινή διαδρομή, σύννεφα χτίζουν από πάνω μου σκεπή, στο μυαλό μου θολωμένα όλα...
Το κρύο και η παγωνιά στο αίμα μένουν μαζί με την ανημποριά... ένα σημαίνουν, ότι είμαι βαθιά στο χώμα κιόλα."

- Johan Henric Kellgren / 1793


Γράφει ✍ η  Eleni Liverakou Eriksson (ECLECTIC SHADOWS team)

 

Ο πρόλογος που μόλις άφησες πίσω σου θα μπορούσε να ανήκει στο ντεμπούτο album των LIGEIA WEPT. Αυτοί έρχονται από την μακρινή Αυστραλία.
Το παραπάνω κείμενο όμως ανήκει στον Σουηδό δραματικό, λυρικό ποιητή, κριτικό και συντάκτη Johan Henric Kellgren, ο οποίος παρόλο δεν που δεν πρόλαβε να πατήσει τα 50 χρόνια στη ζωή του έχει αφήσει το σημάδι του για τα καλά στη γραπτή τέχνη.Τι κοινό μπορεί να έχουν όμως η μπάντα και ο ποιητής;
Καμία και πολλές.
Όταν ο Alister Haskell (ιδρυτικό μέλος και κιθαρίστας των LIGEIA WEPT) ήρθε σε επαφή μαζί μου για να γράψω για το νέο του δημιούργημα δεν ήξερε σαφώς πως στη Σουηδία είχε έρθει... καύσωνας! Αναρωτήθηκα λοιπόν πως είναι δυνατόν να γράψω για κάτι τόσο σκοτεινό, γεμάτο παγωνιά, απελπισία που μυρίζει χώμα βρεγμένο, παλιές ξεχασμένες ζωές που οι κραυγές τους παίρνουν σάρκα αέρινη και άυλη.
Μέσα σε μια υπόγεια διαδρομή που καθηλώνει το κάθε σου φανταστικό βήμα στη λάσπη που υπάρχουν ακόμα απομεινάρια κάποιων άλλων ζωών.

Έδωσα χρόνο στο άκουσμα του και με φυλάκισε.
Η κατάλληλη στιγμή έφτασε. Ο κόσμος χαλάει έξω. Καταρρακτώδης βροχή μουλιάζει και την πιο τραχιά σκέψη.

Η ιστορία του Σουηδού συγγραφέα Niklas Natt och Dag που διαβάζω τελευταία είναι ότι πιο συγκλονιστικό έχω διαβάσει την τελευταία δεκαετία. (Μέσα σε αυτό αναφέρετε και ο παραπάνω πρόλογος.)
Στο απέραντο αυτό βιβλίο με τον τίτλο 1793 και τις 551 σελίδες του, βρήκα το μουσικό αντίκρισμα που του αναλογεί.
Ναι, είναι το A Funeral of Innocence.Το μουσικό αυτό έργο είναι βαθιά σκοτεινό, δεν βλέπεις τίποτα. Φαντάζεσαι μόνο κάτω από τους ήχους, τις λεπτομέρειες, τις φωνές από μια θλίψη που έπεσε σε λήθη.
Μια δραματική αποπλάνηση, μια παγίδα στα πιο σκιερά μονοπάτια κάποιας υπόγειας μυστικής Γης. Εκεί που αναρωτιέσαι αν... ο Θάνατος διαθέτει μυρωδιά ή κάποια άλλη ιδιότητα που βοηθάει να αντιλαμβάνεται κανείς με ευκολία την παρουσία του...
Η αρμονίες είναι γεμάτες μελαγχολία. Σε οδηγούν στον Κάτω κόσμο με αργό βασανιστικό ρυθμό. Εκεί κάτω στο άγνωστο, καταστροφικό τίποτα.

Οι LIGEIA WEPT έγραψαν ένα άλμπουμ εκπληκτικό. Πόσες φορές (θα μου πεις) έχεις ακούσει κάτι τέτοιο να έχει ειπωθεί;
Ναι οκ, οπότε το μόνο που μπορεί να σε πείσει ότι αυτή τη στιγμή κυκλοφορεί ένα σημαντικό Doom metal / Death Doom / Gothic metal / Melodic Dark Metal album που τιμά την μουσική κληρονομιά των παραπάνω ειδών με άξιους μουσικούς που το πλαισιώνουν, είναι αυτό του πλήκτρου "αναπαραγωγή", ξέρεις "play".

Κομμάτια βαριά στους τίτλους, κομμάτια ατέλειωτα στους χρόνους τους. Ένα σύμπλεγμα κατάλληλων -για την περίσταση- μουσικών συμβάλουν σε αυτή τη μαύρη ομορφιά.
Η θλίψη παίρνει χρώμα από το πιάνο, το βιολί, τα γυναικεία οπερετικά και ήσυχα φωνητικά που έρχονται σε αντίθεση με αυτά που βγαίνουν από το αντρικό λαρύγγι και που είναι γεμάτα βρυχηθμούς.

Το Death / Doom στο μεγαλύτερο βάθος του λοιπόν.
Άνοιξε την καταπακτή και έμπα μέσα στο σκοτάδι του. Σε περιμένει.

Tracklist:
Her Name in Countless Years Lies Buried (02:05)
She Arose Unto a Dying Kiss (12:16)
A Hallowed Suffering Rode Upon the Ninth (09:09)
Empty into Void Spiritus Mundi (13:28)
A Savage Winter Wrought of an Unclean Garden (10:18)
Blood and Shadows did Bequeath Thee Pleasures Vast (13:53)
 
LIGEIA WEPT:
Keys and piano - Matt
Drums - James
Violins - Hayley
Bass - Hayden
Guitars - Alister
Voices - Emily, Marianne and Xen
French soliloquy in 'A Savage Winter...' - Babushka
Spoken word in 'A Hallowed Suffering...' - Ives
 
Album art:
Photography - Alister
Model - Babushka
Digital design - Krisztina/ Dakrunn Art
Band photography - Katerina
Mixed and mastered by Troy McCosker aka Audio Ninja
CD production - Troy Horse
 
(Υ.Γ - Υποστηρίζουμε όσο μπορούμε τις μπάντες πάντα αλλά ακόμα περισσότερο αυτές τις περίεργες και αβέβαιες εποχές. Αγορά στη σελίδα τους στο Bandcamp. Επισκέψου τη σελίδα τους στο facebook να δεις αναλυτικά τις αξιόλογες συμμετοχές των μουσικών.)

https://ligeiawept.bandcamp.com/releases

https://www.facebook.com/LigeiaDoom/
 
 
Read 303 times