VITAM AETERNAM – The Self-Aware Frequency (Crime Records/2020)

Thursday, 22 October 2020 08:59
Συντάκτης:
Published in Check Also

"Η αγωνία του θανάτου είναι η μήτρα όλων των θρησκειών, οι οποίες με τον ένα ή τον άλλο τρόπο προσπαθούν να μετριάσουν τη θλίψη τής θνητότητάς μας" ~ Irvin D. Yalom
Vitam Aeternam (Αιώνια Ζωή).

Γράφει ο Jack Syrmaleon (ECLECTIC SHADOWS team) 

 

Αυτή η στρυφνή και αντιεμπορική Λατινική φράση έδωσε όνομα και ζωή στο Νορβηγικό σχήμα που αποτελεί σύμπραξη τριών δυναμικών μουσικών προσωπικοτήτων.
Με συγγενείς αλλά παράλληλα και εκ διαμέτρου αντίθετες καλλιτεχνικές πορείες, ένωσαν τις ιδέες τους με σκοπό να παρουσιάσουν τη δική τους οπτική της κορυφαίας ίσως ανθρώπινης ανησυχίας, αυτή της μετά θάνατον ή αλλιώς Αιώνιας Ζωής.
Ένα θέμα με πολλές προεκτάσεις, ιδιαίτερα κρίσιμο για τις θρησκείες και τις πνευματικές πεποιθήσεις των οποίων τα θεμέλια βασίζονται σε τεράστιο βαθμό στην υπόσχεση συνέχισης της ύπαρξης μας και μετά την μοιραία κατάληξη.
Ο τρόμος του τέλους, του χάους, του απόλυτου τίποτα, της σκοτεινής σιγής, της τελειωτικής ανυπαρξίας, είναι ιδέες αβάσταχτες για τον μέσο άνθρωπο. Εκεί σε αυτή την λεπτή γραμμή μεταξύ λογικής και παράνοιας, υπεισέρχεται ο παράγοντας της περισυλλογής, που οδηγεί μέσα από σειρά διεργασιών στην αυτογνωσία όπου βρίσκεται η μυστική γνώση του καθενός για την διαχείριση της επόμενης μέρας... της μέρας μετά τον θάνατο.

To The Self-Aware Frequency δεν είναι ένα συνηθισμένο μουσικό άλμπουμ. Η όποια οριοθέτηση περιορίζει εξ αρχής την μοναδικότητα του και οδηγεί σε λανθασμένα μονοπάτια. Δεν ανήκουν τα δικαιώματα του σε κανένα συμβατικό μουσικό είδος όπως συνηθίζουμε να κατατάσσουμε λίγο έως πολύ τις περισσότερες δουλειές. Αντίθετα αποτελεί μια αυτόνομη, ολοκληρωμένη, 100% πρωτότυπη δημιουργία που αναπτύσσεται σε ακραίες συνθήκες και εκπλήσσει με την μη αναμενόμενη ομοιογένεια του. Πειραματικό έως το μεδούλι του, θρυμματίζει τον όρο της προοδευτικότητας τον οποίο οδηγεί σε σκοτεινά ανεξερεύνητα βάθη.Η μουσική των Vitam Aeternam δεν είναι Heavy Metal, δεν είναι Progressive Rock, δεν είναι Industrial, δεν είναι Cinematic, δεν είναι Electronic, δεν είναι Pop, δεν είναι Classical … είναι αυτό που λέμε “μια κατηγορία μόνη της”.
Τα παραπάνω είδη, φιλικά, εχθρικά, γειτονικά ή και ξένα μεταξύ τους επιχειρούν να βρουν σημεία ταύτισης και να πετύχουν εκεί που η μυθική Βαβέλ απέτυχε. Το εγχείρημα εκμεταλλεύεται στο έπακρον τις λίγες αρχικά πιθανότητες επιβίωσης. Όχι απλά παραμένει ζωντανό, αλλά διεκδικεί τον τίτλο της πλέον εναλλακτικής προοδευτικής μουσικής προσπάθειας της χρονιάς.

Η ατμόσφαιρα του The Self-Aware Frequency βρίθει από συναίσθημα, δραματικότητα, μελωδία, ένταση και κινηματογραφικότητα. Όμως το κυριότερο συστατικό βρίσκεται στην οσμή του θανάτου, στην αγωνιώδη περιοχή της μετάβασης από την υπαρκτή κατάσταση στην νέα άγνωστη φύση. Τόσο τα κύρια κομμάτια του άλμπουμ, όσο και τα προοίμια αυτών σκεπάζονται από ένα βαρύ μαύρο πέπλο το οποίο καταφέρνει να εμφυσήσει την αίσθηση του τρόμου.
Κονιορτοποιώντας τους όρους Black και Death Metal οι οποίοι -συγχωρέστε με- φαντάζουν αστείοι μπροστά στο ακραίο που επιτυγχάνει η μουσική των Vitam Aeternam, είμαστε υποχρεωμένοι να επαναπροσδιορίσουμε πολλά από τα δήθεν στερεότυπα που αποδεχόμαστε ως δεδομένα... Ναι, έχουμε ακούσει τα περισσότερα αλλά Όχι όλα και σίγουρα όχι τα πάντα!

Οι Jake Rosenberg (Desperate Machines, In Progress), Râhoola (A Flying Fish, ex-Inferzenal), και André Aaslie (Funeral, Profane Burial, Images At Twilight, Abyssic, Gromth, Woodwindz, Omnia Moritur) παρέα με εκλεκτούς καλεσμένους φίλους, ένωσαν τις ετερόκλητες παραστάσεις τους και δημιούργησαν το απόλυτο soundtrack του 2020.
Ένα μουσικό μνημείο που δένει απόλυτα με την ιδέα του θανάτου όπως αυτή έχει κυριαρχήσει σε ολόκληρο τον πλανήτη και αναπαράγεται με λύσσα από όλα τα πιθανά βήματα λόγου απ' άκρη σε άκρη του.
Αντίθετα με το ότι συμβαίνει γύρω μας το The Self-Aware Frequency εξερευνά τον νου του μέσου ανθρώπου ο οποίος είναι παγιδευμένος στην κοσμική πραγματικότητα. Το σύμπαν του κεντρικού χαρακτήρα είναι η ίδια η μουσική, μέσω της οποίας καθοδηγείται στην απόκτηση συνείδησης. Η διαδικασία εξελίσσεται σταδιακά σε όλα τα τραγούδια, μέχρι την εξεύρεση της δικής του, μοναδικής αλήθειας.Σίγουρα το πετραδάκι των Vitam Aeternam πέφτοντας στην επιφάνεια της ήρεμης μουσικής λίμνης θα ταράξει τα νερά της έστω και στιγμιαία. Το στοίχημα είναι να είσαι εκεί όταν θα συμβεί, απολαμβάνοντας τον τέλειο σχηματισμό των ομόκεντρων κύκλων που θα δημιουργήσει. Έπειτα η μοίρα τους είναι προδιαγεγραμμένη να χαθούν στην υγρή απεραντοσύνη της...

Θα μπορούσαν να γραφούν πολλά ακόμα για να διανθίσουν την συγκεκριμένη παρουσίαση. Ωστόσο επιχειρώντας να συνοψίσω με μια φράση, το The Self-Aware Frequency είναι ότι πιο απρόοπτα συγκλονιστικό και έξω από τα προσωπικά μου ποταπά μουσικά σύνορα έχω ακούσει στον φετινό “πανδημικό” μεσαίωνα!

Nascentes morimur ~ Από τη στιγμή που γεννιόμαστε, (αρχίζουμε να) πεθαίνουμε.

Tracklist: 1. Born (2:41) 2. Coward (6:40) 3. Becoming (0:51) 4. Human (7:00) 5. Arising (0:52) 6. Death (2:15) 7. God Machine (9:33) 8. Transcending (1:04) 9. Viral Idea (4:55)
 
Line up:
Jake Rosenberg - Keyboards, Piano, Programming, and Sampling
Râhoola - Vox, Choir, Keyboards, Piano, Orchestration, Programming, and Sound Design
André Aaslie - Piano, Orchestration, Moog, and Mellotron
 
Special Guest Collaborators:
Bor Zuljan (Devil Doll) - Electric and Acoustic Guitars
Øyvind “Mustis” Mustaparta (ex-Dimmu Borgir) - Piano on “Death”
Juan Manuel Flores (Cuarteto Cromano) - Violin
Goran Setitus (Omnia Moritur, ex-Setherial), Alasdair Dunn (Ashenspire), Przemyslaw Kajnat (Eternal Deformity, Allone), and Lotti Wood (Woodwindz) - Choir on “Transcending
 
 
 
 
 
 
Read 153 times