CELESTIAL BURST - The Maze (Independent/2020)

Monday, 24 May 2021 11:30
Published in Check Also

Ένα e.p, ένα ντουέτο από τη Γαλλία και μια σπέσιαλ καλεσμένη.

Γράφει η Ελένη Λιβεράκου Eriksson

 

Τώρα το ότι εγώ γράφω για άλμπουμ που έχει κυκλοφορήσει ήδη τον Οκτώβρη που μας πέρασε κι έχουμε μήνα Μάιο δεν έχει καμία σημασία. Αυτή είναι η ομορφιά τής μουσικής, το ερέθισμα στο αυτί, η εκτός προδιαγραφών και ημερομηνιών ανάγκη.
Πέρα από το “φιλοσοφικό” τής ιστορίας, ονόμασε το και βίτσιο αν θες. Μόνο έτσι κάποια ακούσματα για μένα αποκτούν σημασία και μου δίνουν το έναυσμα να ασχοληθώ βαθύτερα και ουσιαστικά. Για να είμαι και δίκαιη όμως, το συγκεκριμένο άλμπουμ ήταν πρόταση, όπου και εμπιστεύθηκα, άκουσα, και να ‘μαστε τώρα εδώ.

Έτσι μετά από το μικρό εισαγωγικό θα μπω κατευθείαν στο θέμα CELESTIAL BURST.
Independent prog rock project που έχει έδρα του τη Γαλλία. Από το Παρίσι λοιπόν το ντουέτο Alexis Lustenberger και Kenza Laala μας παρουσιάζουν το “The Maze”, το οποίο στολίζεται από ένα εντυπωσιακό εξώφυλλο που αν μη τι άλλο δεν περνά κι απαρατήρητο.
Βασικά ο Alexis Lustenberger δημιούργησε τους CELESTIAL BURST κάπου πίσω στο 2012. Από την άλλη μεριά, η Kenza Laala αν και ηθοποιός, πειραματίστηκε με τη μουσική μόλις το 2007 σε μια μπάντα που ήταν και ο Alexis. Το 2020 τής έκανε την πρόταση να συμμετάσχει στο project του, CELESTIAL BURST. Εκείνη με τη σειρά της ανέλαβε το γράψιμο των στίχων, κι έτσι ακολούθησε η ηχογράφηση τού EP “The Maze” στην Bordeaux τον Ιούλιο τού ’20.Κάποιες από τις μουσικές επιρροές τού Alexis Lustenberger είναι οι: King Crimson, Pink Floyd, Opeth, Steven Wilson, Ayreon, Genesis, Arena. Της Kenza πάλι οι: A Perfect Circle, Audioslave, Creedence Clearwater Revival, Rammstein, Eivor, Skald, Wardruna. Ενδιαφέρον, δεν λέω. Δεν μου κάνει εντύπωση που το μόλις 5 κομματιών mini album καταφέρνει να ξεχωρίσει δημιουργώντας σου μάλιστα το αίσθημα τής μη απομάκρυνσης σου από αυτό.

Στο E.p υπάρχει κι ένα 6ο κομμάτι το οποίο είναι το ομότιτλο του άλμπουμ “The Maze”. Μία η φορά που τα φωνητικά τα κάνει η Kenza Laala, και στην άλλη εκδοχή υπάρχει μια αξιολάτρευτη -χωρίς αμφιβολία- φωνή που λέει το ίδιο τραγούδι, και δεν είναι άλλη από την Anneke van Giersbergen.
(Κατά τη διάρκεια τού lockdown, η Anneke ζήτησε από τη δική της μουσική κοινότητα και φίλους, να της στείλουν κομμάτια / τραγούδια που έχουν γράψει, με την προϋπόθεση πως, θα σταλεί ένα κομμάτι ανά καλλιτέχνη και εκείνη στη συνέχεια θα επιλέξει να τραγουδήσει σε πολύ λίγα και επιλεγμένα κομμάτια. Ένα από αυτά ήταν και το “The Maze” που της άρεσε πάρα πολύ.)
Και εδώ ήταν η μεγάλη έκπληξη για μένα. Χρειάστηκε πολλές φορές για να ακούσω το συγκεκριμένο κομμάτι πριν αποφανθώ ότι… η version τής Kenza με μάγεψε πραγματικά. Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι η γλυκιά κι αγαπημένη Anneke μας, υστερεί κάπου.
Θα βρέξει ο ουρανός πέτρες αν κάποιος το πήρε αλλιώς. Είναι όμως εκείνες οι περιπτώσεις που η ίδια η δημιουργός ξέρει, νιώθει, αποδίδει καλύτερα από κάποιαν άλλη που απλά συμμετέχει. Η Anneke είναι μια και μόνη της. Αυτόν τον τίτλο δεν της τον στερεί κανείς. Η Kenza Laala πάλι με την ζεστή και εκφραστική φωνή της δίνει στα κομμάτια ένα άλλο ύφος και στυλ. Αν ξέρετε και έχει νιώσει τι αίσθηση προκαλεί η φωνή τής Tori Amos, ε, κάτι ανάλογο συμβαίνει και με την Kenza. Όλα έχουν να κάνουν με το πάθος, την αίσθηση και την μετάδοση.Το θέμα πάλι Alexis Lustenberger είναι αξιοσημείωτο. Οι μουσικές που έχει γράψει ο άνθρωπος στο άλμπουμ είναι υπέροχες. Δεν έχει σημασία να γραφτούν διθύραμβοι και αναλύσεις των αναλύσεων για την ομορφιά τής απλότητας των συνθέσεων. Η μουσική του δεν βιάζεται, δεν μπερδεύεται και δεν αναλώνεται σε περιττές και κουραστικές διαδικασίες. Παίρνουν χρόνο, τονίζοντας με κάθε λεπτομέρεια την κάθε νότα. Ατμοσφαιρικό προοδευτικό rock, πότε αρτίστικο και πότε βαρύ. Πότε τρυφερό και πότε μυστήριο. Έχοντας βασικό όργανο την ηλεκτρική του κιθάρα γράφει όλες τις συνθέσεις στοχοποιώντας στην εξάχορδη του. Αν και εκπληκτικός μουσικός, δηλώνει πως η μουσική δεν είναι η κύρια δραστηριότητα του και πως θα παραμείνει στην βασική του δουλειά στον κλάδο της πληροφορικής.

Το “The Maze” είναι σίγουρα ένα άλμπουμ που σε ηρεμεί, σου φτιάχνει τη διάθεση και μπορείς να απολαύσεις. Η δόση μικρή βέβαια, αλλά αρκετή για να γνωρίσουμε τουλάχιστον αυτό το ντουέτο και να ελπίσουμε πως τα επόμενα (κοντινά) χρόνια θα έχουμε και επίσημα ολοκληρωμένο άλμπουμ, και γιατί όχι και με άλλους καλεσμένους.

Οι CELESTIAL BURST και το ντεμπούτο E.p τους “The Maze” υπάρχει ολόκληρο στο bandcamp οπότε και μπορείς να απολαύσεις.
Bring them back to the sun, out of the maze.

 
 
 
 
Read 205 times