FREE / SLOPE - “Daydream Melodies” (Deep Distance / Sound Effect Records - 2017)

Friday, 28 July 2017 11:45
Published in Electronica & Trip Hop

Φίλοι του “φευγάτου” ηλεκτρονικού ήχου για να μαζευόσαστε σιγά – σιγά...

Παρουσιάζει η Ελένη Λιβεράκου Eriksson

Εντάξει, οι επιλογές του καθενός για να ορίσει το απόλυτο soundtrack του καλοκαιριού του, απέχουν μακράν από τα αντικειμενικά γούστα, τις στιγμές ακούσματος, τις παρέες και βασικά την εποχή με τον (σωστό) όρο “Καλοκαίρι”.
Αυτό και αν είναι άκρως σχετικό πια.

Όπως και να έχει όμως, δεν παύει να ισχύει και μόνο με το άκουσμα των λέξεων Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος.
(Αυτό για σας στην Νότια Ευρώπη).
Εδώ πάνω στα Βόρεια, στις Σκανδιναβικές παράξενες και απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες μόνο ένας παράγοντας μπορεί να σώσει την κατάσταση, ή και να την ξορκίσει ακόμα αν θες.
Η Μουσική!
Αυτή που σου δίνει τα χρώματα και τη φαντασία να επιθυμήσεις ή να ονειρευτείς ότι με καταιγίδες, συννεφιές και 15άρια θερμοκρασίας μπορείς να το ονομάσεις αυτό... “Καλοκαίρι”.

Ο FREE / SLOPE, ο Daniel Fridlund Brandt δηλαδή που είναι και ο δημιουργός του project του, παρουσιάζει την πρώτη προσωπική του δουλειά με το “Daydream Melodies”.
Να ξεκαθαρίσω ότι, όλες οι συνθέσεις που θα ακούσεις μέσα στο άλμπουμ – 10 το σύνολο – είναι εκτελεσμένες από τον ίδιο. Αυτό σημαίνει ότι ο πολυτάλαντος Daniel χειρίζεται τα περισσότερα μουσικά όργανα με μεγάλη ευχέρεια και μαεστρία.

Μπορεί κάποιοι ήδη να τον ξέρετε σαν το τελευταίο τυμπανιστή που πέρασε από το γνωστό Σουηδικό σχήμα MY BROTHER THE WIND, εδώ όμως με το “Daydream Melodies” σας λέει ξεκάθαρα ότι κάνει ακόμα πιο πολλά από αυτά που ίσως γνωρίζετε.
(Άλλο ένα project όπου ο Daniel είναι μέρος αυτού και οι ANIMAL DAYDREAM).

Η χαλαρότητα, η γαλήνη και η αρμονία είναι από τα κύρια χαρακτηριστικά του άλμπουμ.
Είναι το κατάλληλο δισκάκι για πέσεις σε λήθη (με την καλή έννοια βέβαια), να σκεφτείς, να γαληνέψεις, να ξεκουραστείς ή και να συζητήσεις με κάποιο φίλο.
Το υπέροχο ακουστικό αποτέλεσμα δεν σου αφήνει περιθώρια για κάτι άλλο.
Μελωδίες που στηρίζονται στην πλειοψηφία τους στα πλήκτρα και το ορίζουν “ηλεκτρονικό”.
Υπάρχουν όμως και οι στιγμές που ακούς Krautrock, Psychedelia και Space Rock. Οπότε λέω να μην βιαστούμε να του βάλουμε σφραγίδα ιδιώματος και να το αφήσουμε ελεύθερο όπως ακριβώς του βγαίνει, με αυτοσχεδιασμό δηλαδή.

Το άλμπουμ κυλάει πολύ γρήγορα και ευχάριστα.
Τα κομμάτια είναι όλα instrumental.
Στο “Bortom Vad Du Kan Se” καλεσμένος ο Robert Mehtälä με τα ελάχιστα σχεδόν κινηματογραφικά / αφηγηματικά φωνητικά του και στα “Fata Μorgana” και “December 6” ο Patrik Roos με το σαξόφωνο του.
Στο “December 6” αισθάνθηκα λίγο My Brother The Wind “άνεμο” και ήταν καλά μπορώ να πω. (Λατρεία μεγάλη αυτό το project!)

Το μουσικό χαλί του FREE / SLOPE είναι στρωμένο με τις μουσικές επιρροές μιας ζωής.
Από Ashra και Harmonia σε Radio Dept., Spacemen 3 και Broadcast, και από Miles Davis, Steely Dan μέχρι Bo Hansson. Βάζω στοίχημα όμως ότι κάποιοι θα ακούσουν και αναφορές στους Pink Floyd, Jean Michel Jarre ή και Mike Oldfield και Tangerine Dream ακόμα.
Oι ηλεκτρονικοί ήχοι των τελευταίων 50 - 60 χρόνων, έχουν ταυτότητα όπως και να το κάνουμε.
Οι μουσικοί έχουν στα χέρια τους (και στον εγκέφαλο τους) τις γνώσεις και αν μη τι άλλο τα τεχνικά πια μέσα να κάνουν θαύματα.
Το “Daydream Melodies” είναι ένα πολύ όμορφο άλμπουμ που σίγουρα μπορεί να συντροφέψει όχι μόνο τους φίλους του είδους αλλά και ένα ευρύτερο μουσικό κοινό.
Το graphic design έγινε από την Karin Söderqvist, Art/DK.
To Mastering από τους Olof Eveborn & Magnus Josefsson (Luvehult studios).

To άλμπουμ κυκλοφορεί από την “Deep Distance” και την Ελληνική “Sound Effect Records”.
Mπορείτε να το ακούσετε αλλά και να το αγοράσετε σε ψηφιακή μορφή στο link που ακολουθεί...
https://freeslope.bandcamp.com/album/daydream-melodies

... αλλά και σε βινύλιο σε μαύρο και διάφανο χρώμα για περιορισμένο αριθμό. 100 κόπιες.

https://youtu.be/9j58uF91xxM

https://www.facebook.com/SoundEffectRecords/


Για τον αυτοσχεδιασμό που συναντάει το Krautrock / Neo Psychedelia / Electronic / Space Rock / Dream Pop / Experimental. Μείνε εδώ και άκου αυτό το κάτι φρέσκο.

 

 

 

 

 

Read 499 times