SYNOPSYS - “Le temps du rêve” (Self Released - 2017)

Sunday, 04 June 2017 15:32
Published in When Hard Gets Heavy

- Η αPOSTολή εξετελέσθη!

Ναι μωρέ... ΝΑΙ!
Κοίτα που ήρθε το αλμπουμάκι αυτό αμέσως μετά τους HUBRIS. για να με κάνει να σταθεροποιήσω τις απόψεις μου για τις - όποιες και γενικά – μουσικές κυκλοφορίες.
Γαλλία 2017 και SYNOPSYS. Εδώ υπάρχει πολύ δουλειά, πολύ μουσική, πολύ καλό παίξιμο... όλα καλά.
Το “Le temps du rêve” είναι το debut album των SYNOPSYS. Tα 5 αυτά παλικάρια ήρθαν να με καταστρέψουν.

Έχουμε να κάνουμε με ένα πολύ ζόρικο άλμπουμ. Post Rock με Metal λίγο μέσα όπως δηλώνουν (αν και για μένα πιο πολύ Metal-ίζον μου κάνει στην πλειοψηφία του). Και να ήταν μόνο αυτό? Τι ταμπέλα να του βάλεις? Δεν του βάζεις καλέ μου φίλε, γιατί δεν χρειάζεται. Πήξαμε από δαύτες. Δημιουργούν κάτι που είναι στα σκαριά ακόμα και μ' αρέσειιιιιιι!
Βασικό στοιχείο διαφοροποίησης από άλλες μπάντες Post τα φωνητικά! (Οκ, ξέρω, φωνητικά έχουμε συναντήσει και σε άλλα σχήματα Post.)
Δεν θα πω ότι λειτουργεί σαν μπαλαντέρ, όχι. Τα υπόλοιπα που λύνουν και δένουν μέσα στο “Le temps du rêve” είναι ικανά να σε ξετινάξουν. Άρα ας τοποθετήσουμε τα φωνητικά στη θέση του Άσσου εεε? Μια χαρά λοιπόν.

Οι αντιθέσεις οι μουσικές ποικίλουν και περνούν τόσο όμορφα σε όλη τη διάρκεια του άλμπουμ που δεν παίρνεις χαμπάρι τι σου συμβαίνει.
Από τον απόλυτο υπνωτισμό σε ηφαιστειακές εκρήξεις.
Από κει που νομίζεις πως βρίσκεσαι στο υπερπέραν προσεδαφίζεσαι στο βαρύ και σκοτεινό παρόν.
Οι ήχοι παίζουν μεταξύ μελωδίας και ωμής προσπέλασης ηλεκτρονικού παραληρήματος.
Τι??? Να κρατηθώ και να μην αναφέρω ότι αυτά είναι που κάνουν τις διαφορές???
Αυτά που αναφέρω συχνά – πυκνά για “ταυτότητα” και ακούγονται γραφικά.

Αφηγήσεις πίσω από δυνατές στην κυριολεξία κιθάρες. Εκεί που οι ρυθμοί και οι παραμορφώσεις είναι σε μεγάλα κέφια. Αυτό όμως που με κέρδισε είναι ότι ο ήχος τους είναι μεστός χωρίς να με εκνευρίσει στο παραμικρό. Καμία “φασαρία” - παρόλο τη βαρύτητα του – δεν με χάλασε. Εχμμμ, και η παραγωγή εεε? Ναι.
Το drumming για να είμαι ειλικρινής ισοπεδωτής σκέτος. Έχει τη φόρμουλα να κάνει το καρδιοχτύπι σου να εξαφανίζεται. Τόσο όμορφα δονείσαι.
Όλο βέβαια το σύνολο δουλεύεται με άψογο επαγγελματισμό. Τα samples μεγάλο ατού και κολλάνε τέλεια. Σου δίνουν την ευκαιρία οι άνθρωποι να φτιάξεις ένα δικό σου κόσμο. Να φανταστείς και να πλάσεις εικόνες και καταστάσεις.

Τι άλλο λοιπόν θες για να πεισθείς ότι το “έχουν” ?
Άμα το καταφέρουν αυτό είναι έτοιμοι να περάσουν και στην επόμενη φάση. Και ποια είναι αυτή? Να εδραιωθούν και να γίνουν ένα όνομα που θα μιλάνε κι άλλες χώρες για αυτούς εκτός από την πατρίδα τους τη Γαλλία.
Το “Le temps du rêve” με λίγα λόγια είναι ένα βαρίδι γεμάτο μελωδίες.
Αναπάντεχες καταστάσεις. Από μικρά βήματα σε ελεύθερες πτώσεις.
Από το φως στις σκιές. Τίποτα που μπορείς να προβλέψεις. Και αυτό τους κάνει εξαιρετικούς. Τη μεστότητα αυτή και την επική βαρύτητα μου την είχαν παραδώσει χρόνια τώρα οι Φινλανδοί CALLISTO.
Θα τους αγαπήσεις στην κυριολεξία αν είσαι κάπου κοντά στους GODSPEED YOU BLACK EMPEROR / NEUROSIS / PELICAN / AUTECHRE / ISIS / RUSSIAN CIRCLES.

Το άλμπουμ μπορείς να το ακούσεις στο link που ακολουθεί. Και επίσης μπορείς να το βρεις σε βινύλιο, cd και να το αγοράσεις / κατεβάσεις ψηφιακά.

https://synopsys-project.bandcamp.com/album/le-temps-du-r-ve

Ρίξε όμως και μια ματιά στο video του “Leviathan” που ακολουθεί, έτσι για να πάρεις μια (...και καλή) ιδέα! Αχ, αναφορές λατρεμένες!

https://vimeo.com/211533320

http://synopsys-project.com/

 

Read 506 times