VÖLUR – "Ancestors" (Prophecy – 2017)

Sunday, 11 June 2017 09:37
Published in When Hard Gets Heavy

Tο αρχαίο παραμύθι φόρεσε το σύγχρονο ένδυμα του.

Τι καλοκαίρι, τι χειμώνας. Εδώ δεν υπάρχουν διακρίσεις και σκεπτόμενες ή επιλεκτικές προτιμήσεις.
Όταν έρθει η συγκεκριμένη στιγμή για ένα άλμπουμ να διακριθεί οτιδήποτε άλλο παίζει δευτερεύοντα ρόλο, τόσο πολύ που μονοπωλεί το ενδιαφέρον με ίσως 3 στοιχεία το πολύ.

Ανθρώπινες φιγούρες βγαλμένες από άλλους κόσμους, σκοτεινούς αλλά όχι δυσνόητους.
Αναδυόμενες από τις ομίχλες άλλων εποχών.
Είναι αυτά τα 3 πλάσματα που από τα χώματα της Καναδικής Γης εμφανίστηκαν με το πρώτο τους ολοκληρωμένο άλμπουμ "Ancestors" για να μας μυήσουν σε μια άλλη μορφή μουσικής.

Lucas Gadke - Bass / voice
Laura C. Bates – Violin / voice
Jimmy P Lightning – Drums / percussion

Αυτοί είναι οι VÖLUR. Το "Ancestors" είναι η συνέχεια του debut EP τους "Disir" το οποίο κατά τα γραφόμενα χαιρετίστηκε ως ένα θαυμάσιο μείγμα Folk, ευγενικού Prog και ατμοσφαιρικού Doom.
Στου "Disir" τη θεματολογία είχαμε γυναικείες φιγούρες της μυθολογίας να τριγυρίζουν πίσω και μπροστά στον χρόνο. Ισχυρά πνεύματα να γεμίζουν το πηγάδι της ζωής με τύχη και να εμποδίζουν τους εχθρούς των προγόνων τους.

Το "Ancestors" είναι η συνέχεια του.
Εδώ επικεντρώνονται στα αρσενικά ταίρια των ηρωίδων που συναντάμε στο “Disir” και είναι το δεύτερο μέρος μιας προγραμματισμένης σειράς τεσσάρων album που προβάλλει διάφορα στοιχεία του παλαιού Γερμανικού πνευματικού κόσμου.
Γοητευμένοι από την Ευρωπαϊκή ιστορία σκάβουν βαθιά για να ανακαλύψουν την καθημερινή ζωή των Προχριστιανικών προγόνων τους.
Και στο EP όπως και εδώ στο album έχουμε τετράδες κομματιών τα οποία όμως είναι μακροσκελή.
Αυτό που τα χαρακτηρίζει έντονα είναι το αργόσυρτο low-tempo (πιο Doom πεθαίνεις).
Εδώ όμως αποφασίζουν να αφήσουν λιγάκι πίσω τις χαοτικές γραμμές και τη noisy ηχητική.

Αφηγηματική κάλυψη υπό τη συνοδεία του βιολιού της Laura C. Bates που εδώ ξεπερνά το καθιερωμένο κλισαρισμένο αποδεκτά παίξιμο, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον του ακροατή με όλους τους πειραματισμούς και τις γνώσεις της.
Η Laura C. Bates έχει αναλάβει αυστηρά την αντικατάσταση του έργο της κιθάρας. Το δραματικό στοιχείο αγκαλιά με το παραδοσιακό. Το υπέροχο είναι ότι της βγαίνει εξωπραγματικά καλό.
Ο υπεύθυνος ρόλος που ανέλαβε ο Lucas Gadke με το μπάσο του είναι πολύ “βαρύς”, κυριολεκτικά και μεταφορικά αφού υπάρχει άπλετο ελεύθερο πεδίο δράσης τόσο συνθετικά όσο και εκτελεστικά.
O Jimmy P Lightning άνετα χαρακτηρίζεται ως καταπέλτης αφού εξαπολύει φωτιά και λάβρα και στα 4 κομμάτια με τα τύμπανα του.

Η βαρύτητα είναι σύμβολο τους. Βαριά riffs, πολυεπίπεδες συνθέσεις που είναι άκρως ενδιαφέρουσες. Δυναμικές με πολλά υποσχόμενες καινοτομίες.
Επικεντρωμένοι στη φύση, εμπνευσμένοι από Αρχαίους μύθους, ανατριχιαστικά ποιήματα περί Θανάτου και Ηρωισμού, σε οδηγούν σε ομιχλώδη τοπία και καταστάσεις.
Η μουσική τους είναι απλά ο δρόμος που διαλέγουν για να σε πάνε εκεί.

Το “Breaker Of Famine” η μεγαλύτερη έκπληξη και ομορφιά του άλμπουμ αφού κάνει το Doom και το Black Μetal να ηχούν ένα εύκολο παιχνιδάκι για τους Καναδούς.

Ξέρουν ακριβώς τι πρέπει να κάνουν για να σε γραπώσουν.
Eμβριθής ήχος που θα σε συγκλονίσει. Πολύ όμορφη και ιδιαίτερη κυκλοφορία.
Για να προετοιμαστείς λοιπόν άκου ένα δείγμα τους στο link που ακολουθεί.

https://volur.bandcamp.com/album/ancestors

 

 

 

 

Read 331 times